ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 95.

Granc Róbert · 2002. Júl. 26. (P), 15.45
A Zend szokásos heti hírlevelének 95. számából:

PHP hírcsoport indult - azok számára, akik szívesen olvasgatják a hírcsoportokat, érdekfeszítő hír a kétségkívül teljesen "nyilvános" PHP hírcsoport, a comp.lang.php elindulása. A közel három hónapos folyamat megérte a várakozást, hiszen megszilárdítja a PHP helyét a USENET hierarchiában a comp.lang. alatt szereplő programozási nyelvek mellett. A hír írásakor az új csoportnak már ott kellene lennie minden helyi hírkiszolgálón.

A kézikönyv arab fordítása - jól halad, számos önkéntes jelentkező segítségének köszönhetően. Ám ha van itt olyan, aki jól tud arabul és angolul is, nem akar esetleg besegíteni? Ez lesz a 14. nyelv, amelyen a PHP dokumentáció elérhető.

Autoconf 2.5.X és a CVS kód - Sascha Schumann figyelmeztetést küldött a listára: ha valaki a CVS-ben található fejlesztői kódot használja, valamint az Autoconf 2.5.X verzióját, mindenféleképp futtassa a "./cvsclean" parancsot a "cvs update" után, különben a configure/php_config.h hibásan fog újraépülni. Ez számos helyzetben előfordulhat, így érdemes elolvasni Sascha üzenetét, ha a fenti feltételek ránk is érvényesek.

IMAP Quota támogatás - Dan Kalowskynak köszönhetően szabványos lett a quota támogatása az IMAP kiegészítőben. Azt kéri, hogy aki tesztelni tudja fejlesztéseit, alkalmazza a listára írott levélben található patchet a PHP 4.2.1-en.

cvs.php.net - A PHP CVS tárhelyével néhány gond volt a héten, a cvsusers fájl hibája miatt. Mostanra a problémát már megoldották.

Safe mode a fájlkezelő függvényekben - Yasuo Ohgaki felfigyelt néhány függvényre, amelyek nem használták a PHP safe_mode és open_base_dir funkcióit. Az általa készített javítás itt érhető el. A javítás belekerül a következő változatba is, hiszen biztonsági szempontból kötelező. Megj.: szerintem az azóta megjelent 4.2.2-nek már része.

mbstring kiegészítő - A távol-keleti felhasználók számára a mbstring kiegészítő teszi lehetővé, hogy a PHP az ő nyelvüket is "beszélje". Úgy tűnik, hogy mostantól, illetve a PHP 4.3-tól a mbstring alapértelmezettként be lesz kapcsolva a telepítéskor.

Emellett egy új .ini direktíva, az mbstring.func_overload használható arra, hogy bizonyos belső PHP függvényeket transzparensen, észrevehetetlenül a több-bájtos megfelelőikkel helyettesítsünk.

Hibacsomagok - A hírlevél megjelenésének idején az eredeti 51 hibacsomagból 25-öt már kiosztottak különböző fejlesztőknek. Ha valaki szeretne segíteni minél több hiba kiirtásában a 4.3.0 megjelenése előtt, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a listával azzal kapcsolatban, melyik csomagon szeretne dolgozni!

Gratulálunk mindazoknak a fejlesztőknek, akik már megtették ezt a lépést!