ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 88.

Granc Róbert · 2002. Júl. 9. (K), 16.02
Még egy jócskán elkésett Zend hírlevél mára...

Archív hírlevél, június 3.-án jelent meg, csupán akkor elmaradtam a fordításával.

Hibavadászat - gratulációk a PHP Minőségbiztosítási csoportnak! Míg a levelezőlista forgalma minden rekordot megdöntő alacsony szintre süllyedt, a QA tagok alaposan felforgatták a hibajelentő rendszert a téves bejelentések törlése érdekében. Úgy tűnik, hogy néhány száz hibás, téves bejelentést sikerült törölni, ami kétségkívül nagyban megkönnyíti a többi fejlesztő munkáját.

Csatolt XML - a PHP fejlesztői levelezőlista forgalmának legnagyobb részét ezen a héten az XML téma alkotta, nevezetesen, hogy mennyire fontos az XML a PHP szempontjából, valamint hogy a libxml könyvtár a PHP nyelv részeként belekerüljön-e a jövőbeli kiadásokba.

Könnyen igazolható, hogy miért jó, ha a libxml a PHP része - azt jelentené, hogy az XML szabványok (lásd a fenti linket) nagyobb része lenne a PHP-n belülről elérhető. A fejlesztők új kiegészítők írásánál mindig támaszkodhatnának arra a jelenlévő XML funkcionalitásra, anélkül, hogy extra könyvtárak meglétét kellene ellenőrizniük. Mindez végüli egyszerűbb telepítési folyamatot jelentene mindazoknak a végfelhasználóknak, akik szeretnék az XML-t, de nem kérnek a külső kód PHP-be történő fordításának gondjaiból.

A MySQL-t hozták fel annak példájaként, hogy egy jól csomagol kiegészítő és könyvtár egyszerűen csak "működik".

Míg a legtöbb fejlesztő pozitívan viszonyult az ötlethez, sokan aggódtak a könyvtár extra mérete miatt, és amiatt, hogyan lehet azt szinkronban tartani a "hivatalos, legutolsó, stabil változattal".

Végül még nem született meg a végső megegyezés, talán a jövő héten többet hallunk még erről a témáról.

PECL - a "része legyen-e vagy sem" beszélgetést a PECL (a PHP C alapú kiegészítőkönyvtára) téma követte, főleg a PECL kód kiemelése a kiadásból.

Andi Gutmans olyan rendszert képzel el, ahol a kiegészítő modulokat nagyon egyszerűen lehetne letölteni, mint pl.

./pecl-list <-- Ez egy listát adna rövid leírással minden kiegésztőről, amelyet a PECL tartalmaz

./pecl-download FooBar <-- Ez letölti a FooBar kiegészítőt, az ext/ könyvtárba helyezi és egyben futtatja a ./buildconf parancsot

Ezután a felhasználónak csak a ./configure-t kell futtatnia és a letöltött kiegészítővel konfigurálnia. A legtöbb felhasználó még mindig statikusan fordítja a kiegészítőket, és nem használja a phpize-t, habár az is egy jó lehetőség lenne.

Zeev Suraski ezután egy olyan üzenettel jelentkezett, amelyre mindenkinek érdemes alaposan odafigyelni egy darabig - a fejlesztők hozzáállásáról volt benne szó. Amint azt Zeev megjegyezte, a fejlesztőknek valahogy az a benyomásuk ha egy kiegészítőt a PECL-be helyeznek, mintha azt "szibériába száműznék". Ez egyáltalán nem így van, emellett úgy tűnik, Zeev véleménye az, hogy ha egy kiegészítő a PECL részévé válik, attól még akár a PHP kiadásnak is része maradhat.

Végül Rasmus Lerdorf rámutatott arra, hogy a PEAR csoport már kidolgozott egy rendszert, amely nagyon hasonló ahhoz, amellyel kapcsolatban Andi lelkesedett. Levele nagyon érdekes olvasmány, érdemes belenézni.

DOMXML kódváltozások - Brad Lafountain egy új funkciót adott hozzá a DOMXML kiegészítőhöz, amelyet a fejlett felhasználók találhatnak hasznosnak. Mostantól egy dokumentumhoz való csatolása nélkül is létrehozható egy xmlNode, mint az alábbi példában is látszik:

$node = new DomElement("myNewElement");

$node->set_content("stuff");

echo $node->dump_node();


Ez azt jelenti, hogy most xmlNode-okat át lehet adni függvények között azzal, hogy csak később kapcsoljuk őket egy dokumentumhoz. További részletekért lásd Brad levelét.

Átadás hivatkozásként - Jason Greene érdekes patchet készített a jelenlegi Zend motorhoz, amely lehetővé teszi egy függvény minden paraméterének hivatkozásként történő átadását. Ekkor az opcionális paramétereket egyszerűen NULL értékkel lehet jelölni a paraméterlistában. Habár úgy tűnik, hogy ez a funkció már a Zend Engine 2 része, Andi most elemzi Jason megoldását a jelenlegi CVS-be történő alkalmazás szempontjából.

Sascha Schumann - ha valaki Sascha-val szeretne kapcsolatba kerülni, vegye figyelembe, hogy csak a sascha at php.net címet használhatja, mert a szokásos e-mail címe nem érhető el.