ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jan 31, 2016

Making a Murderer: 7 Hilarious Things Wrong with Ken Kratz’s Website

MadBence · 2016. Jan. 31. (V), 23.50
Az elkövethető legrosszabb design és UX hibák gyűjteménye
 

IPv6 - tudnátok segíteni, hogy hogyan kezdjek neki?

Há.Zé. · 2016. Jan. 31. (V), 16.36
Szerettem volna kipróbálni az IPv6-ot, de elakadtam vele.
Odáig eljutottam, hogy a routerem kap egy v6-os címet+64bites prefix-szel egy tartományt.

A router mögött lévő gépek már izgalmasabbak. Címet mindenki kap az adott tartományból, de Windowson nem tudom használni. O.K., ez lehet a wifi driverem hibája, lehet az enyém, de akár a windowsos tűzfal is bekavarhat. Mondjuk az elég fura, hogy reboot után csak fe80::-as címeket kapnak az interface-ek, egy admin joggal indított cmd.exe-ből kiadott ipconfig/renew/all után már megkapja a szabályos v6-os címet... de ez annyira nem izgat egyelőre.

Van linuxom önálló gépen is, meg a Windows-on futó virtualboxban is. Ezekről a ping6, traceroute6 gond nélkül megy a v6-on elérhető szerverek felé. A Debian alapú linuxokon az apt-get is a v6-os címen éri el a repokat, amiket lehet. Viszont a test-ipv6.com és az ipv6-test.com oldalak azt állítják, hogy nincs IPv6 a gépeken... vajon miért?

Aztán ott a router és a benne lévő tűzfal. Ez vajon mit véd? Netfiltert (iptables6) használ, de vagy félreértettem valamit, vagy minden gép a saját címével megy ki a netre, azt meg... tudja védeni a router tűzfala?

Ha jól tudom, v6 alatt nincs NAT, legalábbis nem a v4 alatt megszokott formában (tévedek?)
A v4+NAT használatakor egy netstat-nat paranccsal meg tudom nézni, a router mögött álló gépek hová csatlakoznak. IPv6 esetében van erre lehetőség?

Olvasgattam wikit, ubuntu, freebsd doksikat v6-ról, de vagy átsiklottam felette vagy ilyesmiről nincs szó bennük.