ugrás a tartalomhoz

Archívum - Feb 2016

február 25

Változások a Weblabor moderációjában

Joó Ádám · 2016. Feb. 25. (Cs), 15.50

Meggyőződésünk, hogy a nyílt hazai fórumok közül a Weblaboré az egyik legcivilizáltabb, legemberibb hangvételű közösség, mely azonban nem mentes a visszatérő konfliktusoktól. Alapelvünk, hogy minél több nézőpontnak adjunk teret, a vitába pedig csak akkor avatkozzunk be, ha az feltétlenül szükséges. Ennek ellenére a közösség védelmében elkerülhetetlennek látszik szigorúbb moderációs irányelvek bevezetése.

február 23

Hogyan érdemes Linux felhasználókat létrehozni egy szerveren?

inf · 2016. Feb. 23. (K), 03.34
Nem nagyon foglalkoztam üzemeltetéssel eddig (ezután is csak saját célra fogok, nem kell megijedni). Dereng valami, hogy érdemes külön felhasználót létrehozni az alkalmazásoknak, amik a szerveren fognak futni. Pl adatbázisok általában létrehozzák a saját felhasználóikat (postgres, neo4j, stb.). Így ha megtörik a szervert, akkor postgres felhasználóval tudnak csak shell command-eket kiadi, nem root-al, ami gondolom előnyösebb. Gondolom webszervereknél, samba szervernél, ssh-nál, stb. ugyanilyen veszély fennáll. Úgy sejtem, hogy ez egy hatalmas témakör, és talán még a best practice-ek felsorolása sem fér bele ebbe a fórumba, szóval örülnék linkeknek.

Illetve a konkrét kérdés most nekem az lenne, hogy nodejs-t pm2-vel hogyan tudnám fellőni úgy, hogy ne root jogokkal fusson? Láttam már olyat, hogy magába a js kódban kellett azt hiszem a process-nél megadni az uid-t és gid-t. Ez nekem nem jön be, szívesebben kötném parancssorból indításnál felhasznáóhoz és csoporthoz az alkalmazás, ha ez lehetséges.
 

VPN kérdések - helyi webszerver megosztása a neten privát használatra

inf · 2016. Feb. 23. (K), 03.26
Nagyon nem vagyok otthon a témában, sajnos még az alapokat sem értem. Mire jó a VPN? Úgy sejtem, hogy arról van szó, hogy vannak VPN szolgáltatók, amik kb úgy működnek, mint a proxy-k, azzal a különbséggel, hogy az általuk összeszedett tartalmat neked titkosított formában küldik el. Szóval pl HTTP oldalakat lehet nézni úgy, hogy közben ha lehallgatnak, akkor nem tudják, hogy mit nézel, mert a VPN szolgáltató titkosítja neked.

Olvasok olyat is, hogy pl egy irodai szerverrel tudsz otthonról kommunikálni úgy, hogy nem lehallgatható a kommunikáció. Engem ez a része érdekelne, szóval hogy itthon fellőnék egy szervert, amit aztán máshol el tudok érni biztonságosan. Ami nem világos, hogy ezt hogyan kell, illetve, hogy miben más, mint mondjuk egy HTTPS. Olyasmiket írnak, hogy pl SSH kapcsolaton keresztül lehet helyi, az internetre nem kirakott webszervert elérni. Ez meg azért jól hangzik, mert az SSH-ban jó hosszú kulcsok vannak, egy weboldalon megadott jelszó meg ennél sokkal rövidebb. Esetleg egy jó hosszú cookie-val elérhető csak valami hasonló. Saját tapasztalat még, hogyha kiteszünk netre egy webszervert, akkor egyből ezren kezdik el csesztetni. SSH-ról azt olvasom, hogy nem annyira jellemző, hogy töréssel próbálkoznának, mert annyira esélytelen. Ezekből mi az igazság, tudtok tanácsolni valamilyen megközelítést, amivel érdemes egy helyi webszervert privát használatra kitenni a netre?
 

február 22

Building command line tools with Node.js

inf · 2016. Feb. 22. (H), 21.22
CLI szkriptelés Node.js-sel
 

Related bejegyzések rangsora

Radon · 2016. Feb. 22. (H), 12.36
Sziasztok. A következőben szeretnék segítséget kérni:
Vannak bejegyzések, amiket felhasználók hoznak létre, és ha nézel 1 bejegyzést, oldalt megjelenik kapcsolódó bejegyzés mint a youtube-on.
A bejegyzéseknek van:
- Hashtag-jei,
- Címe,
- Kategóriája, és
- Létrejozó felhasználója.
Ezek alapján dobja ki a kapcsolódó bejegyzéseket randomra.
A lekérésben ezeket fűztem össze OR-al.
A kérdés az lenne, hogy lehetne-e ezeket a kritériumokat rangsorolni, hogy pl a hashtag megfelelés a legfontosabb, LIMIT 10nél, ha nincs 10, akkor keressen kategóriába is stb.
Alap lekérés ez lenne:
SELECT id FROM tábla WHERE hashtag LIKE $hashtag OR title LIKE $title OR category_id=$category_id OR user_id=$user_id ORDER BY RAND() LIMIT 10 
 

PHP-vel Login Panel

XY_ZERo · 2016. Feb. 22. (H), 11.53
Sziasztok.
Annyi lenne a kérésem, hogy tudna valaki küldeni egy kész alap php-zést mégpedig:

egy olyan kellene, hogy van egy főoldal, és azon kér egy jelszót és felhasználónevet (a jelszó és a felhasználónevet belehetne állítani, hogy mi legyen és csak azzal lehessen belépni).

Előre köszönöm a segítségeteket.
 

február 21

Wifi anomália

inf · 2016. Feb. 21. (V), 06.36
Hallottatok már olyanról, hogy 2-10-es csatornákig mindegyiken 65Mbps kapcsolat van (5-6MB/s-el jön az adat), viszont az 1-es és a 11-es csatornán meg 150Mbps kapcsolat van (11-12MB/s-el jön az adat)? Mindenki a környéken az 1-es és 11-es csatornákon lóg, ezek szerint nem véletlen... Lehet, hogy az idegenek ide telepítették a rádióállomásukat? :D
 

február 18

index.php?id=hogyanlehetilyetcsinálni

9072ricsi · 2016. Feb. 18. (Cs), 00.22
Sziasztok.

Szeretnék egy oldalról több információt berakni, felhasználó alapján. Erre tudtok nekem küldeni kódot?

Pl.:

Jóska bácsi megkapja a linket, amivel tudja ellenőrizni, nyert-e.
Ezt a http://www.oldal.hu/index.php?id=joskabacsi URL-en keresztül CSAK az adott felhasználó tudja elérni (link elküldésével). És tegyük fel ő nyert valamit.

Ági néni is ugyan ezt megteszi, http://www.oldal.hu/index.php?id=agineni URL-jén már csak az jelenjen meg, hogy Nem nyert!

Tehát hogyan, mi módon lehetne egy php vagy html kóddal azt megcsinálni, hogy egy oldalról több infó lekérhető legyen, de ez csak a megfelelő URL-el.

Itt egy példa, amire gondolok:
http://pelda.hu/6/index.php?login_hash=kM0yD%2FIkfYgSJiO3iPws74aE%2FkKaAu6Mxj1D%2FaNyIg

Tehát hogy tartalmaz valami féle azonosított (login_hash), és így jelenítse meg a mi esetünkben a személyhez tartozó eredményt, amit munkatársunk ír be (pl)

Külön azonosítóval rendelkezen Jóska bácsi (id=joskabacsi), meg Ági néni (id=agineni) is, és még is egy index.php oldalon jelenjen meg az ő eredményük.


Elnézést kérek, hogy ilyen hüle példákkal jővök, csak így tudom elmagyarázni egyszerűen, és remélem érthetően.


A válaszokat előre is köszönöm!
 

február 18

EFF to Support Apple in Encryption Battle

Joó Ádám · 2016. Feb. 17. (Sze), 22.29
Az EFF beáll az Apple mögé a titkosítási ügyben
 

Jobb megjelenés a weben? Nonprofit szervezeteknek sem lehetetlen!

Joó Ádám · 2016. Feb. 17. (Sze), 18.53
A MOME CODE tanfolyamának hallgatói vállalják nonprofit szervezetek weblapjainak megvalósítását