ugrás a tartalomhoz

Archívum - Júl 2013

július 31

Magyarországi Firefox OS fejlesztői partnerprogram indul

KAMI911 · 2013. Júl. 31. (Sze), 20.21

A Magyar Mozilla Közösség a Firefox OS fejlesztők támogatására partnerprogramot indít. A program keretében lehetőséged van meghatározott időre hozzájutni egy Firefox OS fejlesztői telefonhoz. Ehhez nincs más dolgod mint készíteni egy alkalmazást, publikálni azt valamilyen Git alapú tárolóban, és jelentkezni.

Elado - Biztonságos webalkalmazások PHP nyelven

paul85 · 2013. Júl. 31. (Sze), 09.43
Elado egy "Biztonságos webalkalmazások PHP nyelven" konyv, boltban 3.850 Ft, 2.000 Ft-ert ertekesitenem. Budapest es Nyiregyhaza kozott kozlekedem a legtobbet, igy szemelyes atvetel is lehetseges.
 

Jelszó tárolás plain textben - flame, panasz, siránkozás...

H.Z. · 2013. Júl. 31. (Sze), 09.14
Kínos meglepetés ért ma reggel.
Egy szolgáltatónál kaptam hozzáférést (ügyfélként :) ) az egyik rendszerhez.
Mivel egy szabvány jelszóval indítanak, első a jelszócsere.
OK. De mi van, ha elfelejtem, mert ezt tuti el fogom...
Hibás jelszóval belépési kísérlet, hibaüzenet, mellette egy link, hogy emlékeztető küldés.
Lássuk! Jön az e-mail, benne a jelszó amit megadtam, tehát vagy plain text vagy visszafejthető kódolással van az tárolva.
Az adatbázisukban épp csak az nincs benne, hogy mit reggeliztem.

Ilyenkor mit csináljak? Tehetetlennek érzem magam. Kis cég, külső fejlesztés. Nem is értenek hozzá, meg egyébként is ez a fejlesztő sara...
Keressem meg a fejlesztőt és említsem meg neki, hogy a PHP-ben már hosszú ideje van crypt függvény? :(
A felületet elnézve, annyira nem lehet régi darab, hogy a készítésekor ne lett volna lehetőség kódolni a jelszót.
 

július 29

Facebook like-box elhelyezése

planB777 · 2013. Júl. 29. (H), 17.06
Sziasztok.

Kezdő weblapkészítő vagyok és már nagyon sokat olvasgattam arról, hogy hogyan lehetne facebook like-box-ot feltenni a honlapomra. YouTube videó alapján megcsináltam, de nem akar megjelenni a weboldalamon. Nagy üresség van ott, ahol meg kéne jelennie. Mit csinálok rosszul? Kell hozzá valami másik file is nem csak egy javascript-re utaló link?

Köszönöm a segítségeteket előre is!
 

Váltás PHPról: Ruby vagy Python?

ors · 2013. Júl. 29. (H), 02.15
Sziasztok, jelenleg "full stack" webfejlesztőként dolgozom kábé 3 éve.
Szerver oldalon PHPt (különböző keretrendszerekkel) használok, és szeretnék váltani valami más nyelvre/keretrendszerre.

Több okom is van, elsősorban mert nagyon nem szeretem a PHPt mint nyelv, de nem szeretem a kultúrát (jobban mondva, annak hiányát) se, ami körülveszi. És sorolhatnám, aki benne van tudja.

Nagyon szeretnék vagy Rubyval vagy Pythonnal dolgozni (hobbiként játszadoztam mindkettővel), mert ahogy elnézem úgy nyelvi, mind kultúra szempontból szöges ellentétben állnak a PHPvel, ráadásul mindkét nyelvvel írtak komoly webes keretrendszereket is.

A tanulás része a legkönnyebb, lévén hogy mindkét nyelv könnyű, azonban a gondom az, hogy nem tudom melyikkel lenne érdemes foglalkoznom.

Ugyanis, Magyarországon egyik se valami népszerű (már a Indeed, Profession, Jobline és egyéb online álláshírdetős oldalakból ítélve) és félek, hogy ha nem jól választok, maroknyi állások után kell rohangáljak az ország különböző részeibe.

Szeretném ezért kérdezni, hogy tapasztalatotok szerint, melyik nyelv illetve a hozzá tartozó keretrendszerek (mint pl. a Rails, Sinatra, Django, Flask, web2py) elterjedtebb a magyar piacon?
 

július 28

Dotroll, cPanel, SSH, WinSCP

Pepita · 2013. Júl. 28. (V), 17.48
Sziasztok!

Lehet, nem a megfelelő fórumba tettem, bocsi, de szolgáltatókat nem találtam.

Óvodás szintű kérdésem lenne: Dotrollnál, az új cPanel felületen keresztül (lépésről-lépésre) hogyan állítsam be a fránya WinSCP-met, hogy végre elkezdhessem használni 1 hónapja kifizetett tárhelyemet? A .ppk készen van, szerintem a hiba a hoszt körül lehet, idézek eddigi levelezésből (Supportjuk kb meghalt a korábbihoz képest, ezt is jeleztem már nekik):
Ezt a fájlt kell a WinSCP-nek megadni egyéni kulcsfájlként.
Kiszolgálóként a cPanelre irányított domain nevet, felhasználónévnek a cPaneles felhasználónevét kell megadnia. A belépés során meg kell majd adnia a kulcsgeneráláshoz használt jelszót.

Ott lehet a gond, hogy mi az a "cPanelre irányított domain nevet". Rengeteget próbálkoztam többféle variációban azzal, amit a belépőoldalra adtak, kiszedve a portszámot (megfelelő helyre), stb., régi hostot is megadtam, azzal a portszámmal - semmi eredmény, vagy a kiszolgálót nem találja, vagy hirtelen megszakítja a kapcsit.

Külön gond, hogy se chat, se telefon, és már a t... tele velük. Van egy másik (alapítványi) tárhelyünk is náluk, mailcímekkel, stb., csinálják ezzel az "újítással" a soknapos kínlódást (gondolom nem csak nekem), a régi (Janoszen-féle) felület 1000x jobb, mint a cPanel. Ez lehet, hogy ovisoknak a gyönyörű oktatóvideóival tetszik, nekem nagyon nem.
És persze mindezt egyoldalúan változtatták meg... Hát nem tudom, de az ilyen ki-szolgáltat-kinek dolgokban én elég kényes vagyok...

Kérném szépen, hogy ha valaki mostanában csinált ilyet sikerrel, az írja le (részletesen), mit és hogyan, kezdek meghülyülni már ettől (kifejezetten WinSCP-t szeretnék használni!). (Janoszen, esetleg van bővebb rálátásod még?)

Köszönettel:
Pepita
 

július 27

Saját cégek vagy inkább partnerkapcsolatok

Max Logan · 2013. Júl. 27. (Szo), 21.41
Egy érdekes kérdésben kérném ki a véleményeteket. Ha milliónyi ötlet van a fejedben, ezek részben webes, részben design (nem csak grafika), részben pedig PR, marketing, stb. megoldások, akkor mit tennél: saját cégeket hoznál létre, vagy inkább szétnéznél a piacon és keresnél olyan partnereket, akikkel komolyabb (vagy éppen alkalmi) együttműködést tudnál kiépíteni?

A saját cégek mellett szól érvéként, hogy olyanra formálod a munkamódszereket, amilyennek lennie kell a saját kis világod szempontjából. Azonban kell egy kis idő, míg kiépül a rendszer és az egyes területekért felelős cégek már cégcsoportként, egy ütős csapatként tudnak együttműködni. Ellene szól, hogy idő és energia felépíteni és menedzselni a kiszolgáló gépezetet.

A partnerkapcsolatok mellett szól, hogy már létező entitásokat támogatunk, a közös munka révén együtt fejlődünk, minden partner újabb tapasztalatokkal lesz gazdagabb. Ellene szól a kevésbé szabad munkamódszerekből adódó esetleges kényelmetlenség, rugalmatlanság, bár azt gondolom, hogy ha felkészült egy piaci szereplő, akkor jól tudja kezelni a dolgot (mert többek között ettől lesz jobb, mint a konkurencia).

Te hogyan csináltad? Vagy hogyan csinálnád, hogy ilyenre adnád a fejed?
 

Bootstrap 3 RC1

MadBence · 2013. Júl. 27. (Szo), 18.21
Megjelent a Twitter Bootstrap 3-as verziója
 

július 27

jquery change nem fut input property módosításakor

sandrosdj · 2013. Júl. 26. (P), 22.50
Üdv!

Van egy checkbox elrejtve az oldalon, amit úgy kapcsolok ki-be, hogy jquery prop()-pal a checked értékét állítom true-ra vagy false-ra, ezt viszont a change() nem érzékeli.
Ha nem a prop()-ot használom, hanem a click()-et, akkor működik a dolog, de nekem ez nem tűnik stabil megoldásnak.

Hogyan érhetem el, hogy prop()-pal való változtatáskor is menjen a change(), ami a checkbox-ot figyeli?
x.prop('checked', false); / x.prop('checked', true);
 

MongoDB - hogyan kell/érdemes 'join'-olni

danmail · 2013. Júl. 26. (P), 13.14
Sziasztok,

Ezzel kapcsolatban kezdtem elásni magam a Mongoba.
http://weblabor.hu/forumok/temak/118636

Azt nem értem még, hogyan lehet megvalósítani a dokumentumok összekapcsolását egy find-on belül.

Tegyük fel, hogy vannak a tulajdonságok. 1-1 tulajdonság a property collection-ben 1-1 doc.
Van az item collection, amiben vannak a tételek és minden tételnek van egy 'properties' tulajdonsága. Ebbe van felsorolva a property collection néháy dokumentumának az id-ja.

Hogy érem el, hogy ha lekérdezek egy item-et, akkor a properties-ben ne a property-id-kat lássam hanem magát a property-t.

Ha lekérek mondjuk ezer item-et és a bejáró ciklusba egyessével lekérdezgetem a property-ket az itemhez tartozó property_id-val akkor az elég sok find lesz. Feltételezem nem ez a legoptimálisabb.