ugrás a tartalomhoz

Saját cégek vagy inkább partnerkapcsolatok

Max Logan · 2013. Júl. 27. (Szo), 21.41
Egy érdekes kérdésben kérném ki a véleményeteket. Ha milliónyi ötlet van a fejedben, ezek részben webes, részben design (nem csak grafika), részben pedig PR, marketing, stb. megoldások, akkor mit tennél: saját cégeket hoznál létre, vagy inkább szétnéznél a piacon és keresnél olyan partnereket, akikkel komolyabb (vagy éppen alkalmi) együttműködést tudnál kiépíteni?

A saját cégek mellett szól érvéként, hogy olyanra formálod a munkamódszereket, amilyennek lennie kell a saját kis világod szempontjából. Azonban kell egy kis idő, míg kiépül a rendszer és az egyes területekért felelős cégek már cégcsoportként, egy ütős csapatként tudnak együttműködni. Ellene szól, hogy idő és energia felépíteni és menedzselni a kiszolgáló gépezetet.

A partnerkapcsolatok mellett szól, hogy már létező entitásokat támogatunk, a közös munka révén együtt fejlődünk, minden partner újabb tapasztalatokkal lesz gazdagabb. Ellene szól a kevésbé szabad munkamódszerekből adódó esetleges kényelmetlenség, rugalmatlanság, bár azt gondolom, hogy ha felkészült egy piaci szereplő, akkor jól tudja kezelni a dolgot (mert többek között ettől lesz jobb, mint a konkurencia).

Te hogyan csináltad? Vagy hogyan csinálnád, hogy ilyenre adnád a fejed?
 
1

Saját cég, akkor kell a

Joó Ádám · 2013. Júl. 27. (Szo), 23.00
Saját cég, akkor kell a legkevesebb kompromisszumot kötnöd. Abból viszont elég egy, hacsak nincs nyomós indokod különbözőeket indítani. Attól, hogy egy jogi személyiség áll mögötte, a különböző tevékenységeket folytathatod különböző nevek alatt.

(Norbi, környörgöm, írd kisbetűvel a webet!)
2

Több cég olyan értelemben

Max Logan · 2013. Júl. 27. (Szo), 23.57
Több cég olyan értelemben indokolt lehet, hogy egyik viszi csak a szoftverfejlesztést, mely esetén a saját belső és alkalom adtán külsős fejlesztés mellett dedikált K+F munka zajlik. Másik cég viheti a design + marketing, PR, stb. tevékenységeket, mint kreatív ügynökség. Mely elsődlegesen a belső munkákon dolgozik, de tapasztalatait és tudását a piacra is viheti.

Egy cég létrehozása esetén fennáll a veszélye annak, hogy néhány év múltán már túl sok irány felé tevékenykedik a cég. Például az első időszak webes, design munkái és egyéb termék/szolgáltatásfejlesztés után belép mondjuk az ingatlanfejlesztésbe és egyéb „idegen” világokba.

Az együttműködés esetén felmerülnek bennem kérdések. Például, ha van egy webes project, amit külsős fejlesztővel (nevezzük alvállalkozónak vagy partnernek) készítünk közösen, akkor a kódbázis jogilag kinek a tulajdona és ha azt szeretné a megrendelő, hogy ővé legyen a forrás, akkor nem kell-e indokolatlanul nagy felárat fizetni? Van-e ezzel kapcsolatban tapasztalatotok? (Nekem van „negatív”, ígaz nem PHP alapú (azaz alapból hozzáférhető) megoldásról volt szó, így ott a forrást nem, csak a használati jogot kapta meg a cégcsoport...)

Tehát például van egy iOS app fejlesztési project, amiben az ember alvállalkozóval dolgozik. Ilyen esetben mi a gyakorlat, a forráskód (és minden, ami hozzá tartozik; design, stb.) a megrendelőt illeti vagy sem? Vagy ez pusztán csak megállapodás kérdése, mely végül az árat is meghatározza?
3

Egy cég létrehozása esetén

Joó Ádám · 2013. Júl. 28. (V), 01.13
Egy cég létrehozása esetén fennáll a veszélye annak, hogy néhány év múltán már túl sok irány felé tevékenykedik a cég.


A cég csak a jogi hátteret adja, ha azt szeretnéd, hogy elkülönüljenek a tevékenységek, akkor a termékeket és a csapatokat is elválaszthatod (bár nem biztos, hogy ez hozza a jobb eredményt).

Vedd figyelembe azt is, hogy több cég több költséget és adminisztrációt is jelent.

Tehát például van egy iOS app fejlesztési project, amiben az ember alvállalkozóval dolgozik. Ilyen esetben mi a gyakorlat, a forráskód (és minden, ami hozzá tartozik; design, stb.) a megrendelőt illeti vagy sem? Vagy ez pusztán csak megállapodás kérdése, mely végül az árat is meghatározza?


Kizárólag a megállapodás kérdése, annak viszont sarkos pontja. Az viszont egész biztos, hogy a forráskód nagyságrendekkel drágább, mint mondjuk szolgáltatásként igénybe venni a dolgot. Másrészről, ha nincs forráskódod, akkor ha a másik fél kiszáll, az egészet fejlesztheted újra. Megint másik részről, koránt sem biztos, hogy ha kapsz forráskódot, annak bővítése kevesebb költséggel jár majd, mint újraírni. Szerintem egyébként a fejlesztés éppen az a terület, amit ezen dilemmák miatt a leginkább megéri házon belül végezni.
4

A több cég egy adott

Max Logan · 2013. Júl. 28. (V), 16.34
A több cég egy adott elgondolás miatt lett volna érdekes, de a hétvégén átgondoltam a dolgokat és azt az irányt (korábbi terveimmel ellentétben) már nem akarom felvállalni. Egyébként az üzemeltetési többletköltségek nem jelentettek volna gondot, tervszerűen kalkulált lett volna.

A fejlesztő részleg/cég kérdése még nyitott számomra. Bár terveztem, régóta a hosszútávú stratégia része volt, valahogy azt érzem, hogy már nem fontos nekem, hogy saját legyen. Vannak a piacon olyan partnerek, akik képesek elég rugalmasak lenni. A felhasznált technológiák, munkamódszerek pedig biztosíthatják a gond nélküli átjárást a fejlesztőcsapatok között; de persze lehet stratégiai partnerségben is gondolkodni, erre is számtalan példa van.