ugrás a tartalomhoz

Dotroll, cPanel, SSH, WinSCP

Pepita · 2013. Júl. 28. (V), 17.48
Sziasztok!

Lehet, nem a megfelelő fórumba tettem, bocsi, de szolgáltatókat nem találtam.

Óvodás szintű kérdésem lenne: Dotrollnál, az új cPanel felületen keresztül (lépésről-lépésre) hogyan állítsam be a fránya WinSCP-met, hogy végre elkezdhessem használni 1 hónapja kifizetett tárhelyemet? A .ppk készen van, szerintem a hiba a hoszt körül lehet, idézek eddigi levelezésből (Supportjuk kb meghalt a korábbihoz képest, ezt is jeleztem már nekik):
Ezt a fájlt kell a WinSCP-nek megadni egyéni kulcsfájlként.
Kiszolgálóként a cPanelre irányított domain nevet, felhasználónévnek a cPaneles felhasználónevét kell megadnia. A belépés során meg kell majd adnia a kulcsgeneráláshoz használt jelszót.

Ott lehet a gond, hogy mi az a "cPanelre irányított domain nevet". Rengeteget próbálkoztam többféle variációban azzal, amit a belépőoldalra adtak, kiszedve a portszámot (megfelelő helyre), stb., régi hostot is megadtam, azzal a portszámmal - semmi eredmény, vagy a kiszolgálót nem találja, vagy hirtelen megszakítja a kapcsit.

Külön gond, hogy se chat, se telefon, és már a t... tele velük. Van egy másik (alapítványi) tárhelyünk is náluk, mailcímekkel, stb., csinálják ezzel az "újítással" a soknapos kínlódást (gondolom nem csak nekem), a régi (Janoszen-féle) felület 1000x jobb, mint a cPanel. Ez lehet, hogy ovisoknak a gyönyörű oktatóvideóival tetszik, nekem nagyon nem.
És persze mindezt egyoldalúan változtatták meg... Hát nem tudom, de az ilyen ki-szolgáltat-kinek dolgokban én elég kényes vagyok...

Kérném szépen, hogy ha valaki mostanában csinált ilyet sikerrel, az írja le (részletesen), mit és hogyan, kezdek meghülyülni már ettől (kifejezetten WinSCP-t szeretnék használni!). (Janoszen, esetleg van bővebb rálátásod még?)

Köszönettel:
Pepita
 
1

Off

Max Logan · 2013. Júl. 28. (V), 18.06
Ez az új felület mikor lépett életbe és melyik szolgáltatásra vonatkozik konkrétan? Én bő 2 hónapja költöztem a DotRollhoz (domain átreg), de azóta változást nem észleltem az admin felületben...
2

DotrollPlus

Pepita · 2013. Júl. 28. (V), 18.11
Küldtek egy mailt, hogy hamarosan átvisznek, ment a vita, most meg halott minden support...
Ez egyhónapos (kb) tárhely, és kb. 10. napja megy a tili-toli.
"Újítanak". Írták azt is (előbb határozottan mondtam, hogy sehova), hogy pár héten belül muszáj lesz, úgyhogy számíts rá.
3

Megoldva!

Pepita · 2013. Júl. 28. (V), 18.54
Hídvégi Gábor lelkes skype-chat-jének és tippjének köszönhetően meglett a gond:
- A domainből nem szabad a portszámot portként megadni, hanem a 22-őt;
- Nem szabad a "Jelmondatot" (kulcsgeneráláskor adod meg) jelszóként menteni, hanem - sajnos? - minden belépéskor rákérdez és te szépen begépeled.

A rendszer (fájl) viszont egészen más, a régi (Janoszen féle) nekem 2 óra alatt teljesen érthető-átlátható volt (pedig távolról sem vagyok Apache-guru), ez valami nagyon más, megint x munkaóra, ingyé', mert ők "újítanak".
Hát elgondolkodtam, mennyire ajánljam eztán őket... Főleg, hogy a "24/7 support" azóta is halott...

Szerintem bárki, ha küldik a mailt, hogy költözés, azonnal tiltakozzon, mert az összes mail-fiókodat is állítgathatod át, meg még ki tudja...
4

24/7?

Udi · 2013. Júl. 28. (V), 19.36
Biztos, hogy van még 24/7 support? Talán egy fél éve jött levél, hogy megszűnik, de ha kell, akkor külön díjért vásárolható. Nem találom a levelet, szerintem kukáztam.
5

Ez igaz lenne? Én úgy látom,

Max Logan · 2013. Júl. 28. (V), 19.41
Ez igaz lenne? Én úgy látom, hogy mióta Janoszen eljött onnan, egyre több a negatív tapasztalat a DotRoll-lal kapcsolatban... Lehet, hogy már tech oldalról sem olyan szép és jó a történet, mint volt egykoron?
6

Én meg kiírva láttam,

Pepita · 2013. Júl. 28. (V), 22.26
de nem most... Mindegy, azóta is kaptak még vagy 5 mailt tőlem, hát gáz lenne, ha nem lennénk jóban... Nekik is, nem csak nekünk - én így gondolom.

Erről az "új rendszerről" annyit, hogy ezidáig nem értem a működését, míg Janoszenét kb. 2 óra alatt teljesen átláttam... És nem tudom a fődomainem másik alkönyvtárra irányítani, csak a www-re... :) :)
Azért ez elég komoly "vicc" nem? Amikor mondjuk akarok egy céges, egy privát családi, meg még ki tudja mennyi kisebb oldalt.

Másik "vicc" szintén mailen jött:
A hozzárendelt domain nevek névszervereit át kell írni az alábbira:
cns1.dotroll.com
cns2.dotroll.com
Namost ezt csak a régi felületen tudom megtenni... :)
De ott már nem tudok domaint mappára irányítani, ott az üzi (duplán, piros-kék egymáson), hogy menj a .. cPanelre. Hát tudjátok - na lehet kitalálni...

Hogy mi a fenének kell egy jól működő biztonságos rendszert egy szar és használhatatlan akármire cserélni - rejtély számomra, de tutti, hogy így rengeteg ügyfelet vesztenek.

Belinkeltem nekik ezt a témát, nézegessék csak...
7

Készüljetek

Pepita · 2013. Júl. 31. (Sze), 02.55
Nincs kecmec, mindenki megy sorban az új helyre, ami tök sz... a régihez képest.
- A fődomained egy bizonyos könyvtárban lehet csak;
- Más lesz az adatbázisnév;
- E-maileket újra kell állítanod és más felületet is kapsz;
- .user.ini-nek "becézik" a php.ini-t;
- Pistikéknek való cPanel felület, egy csomó minden nincs leírva (pl SSH beállítás, ujjlenyomat :))

Szóval lesz szívnivaló rendesen vele.

Janoszen, egy kicsit nem mennél vissza rendet csinálni?
8

+1

Max Logan · 2013. Júl. 31. (Sze), 07.06
Janoszen, egy kicsit nem mennél vissza rendet csinálni?
10

Azt mondjatok?

janoszen · 2013. Júl. 31. (Sze), 12.56
Azt mondjatok, kellene csinalnom egy tarhely szolgaltatot? :) Az a baj, hogy tul sok a macera vele, de baromi szivesen csinalnek.

Azt latni kell, hogy a DotRollnak a cPanel valoszinuleg olcsobb es kenyelmesebb, mint az egyedi felulet fejlesztese. Ez abbol is latszik, hogy be-becsuszott egy-ket idegesito bug ami ott is maradt. En ugy latom, hogy a nagy szamok torvenye alapjan nehany tech ugyfel lemorzsolodik, a tobbi megmarad.
11

Félig off

Hidvégi Gábor · 2013. Júl. 31. (Sze), 13.29
Azt meg tudod mondani, hogy tapasztalataid szerint egy tárhelyszolgáltatónál az összköltségekhez viszonyítva a fogyasztás (szerverek, hűtés) körülbelül milyen szinten van?
12

Valtozo

janoszen · 2013. Júl. 31. (Sze), 13.34
Igazabol nagyon valtozo. A legdragabb az egesz biztosan a support, mert ha elkezd noni a szolgaltato, akkor egyreszt kell tartalek ember megbetegedesre, szabadsagra, masreszt elkezdenek sokkal jobban jonni az ajanlasok alapjan a hozza nem erto ugyfelek, akik viszont aranytalanul sok support munkaorat generalnak.

Osszessegeben a gepek talan a koltsegek harmadat, negyedet tehetik ki.

Minimum szamitas:

  • Ket gep kiszolgalasra
  • Egy gep backupra


Osszessegeben olyan 100 rugo korul van havonta. Ha egyszer baromi sok szabadidom lesz, csinalok egy Kickstarter projektet egy out of the box hosting megoldasra.
13

Álom

Hidvégi Gábor · 2013. Júl. 31. (Sze), 14.04
Lehet nem x86 alapú szerverparkot kéne létrehozni, hanem MIPS-et. Én mostanában játszom egy egymagos 32 bites MIPS-sel, ami 1,2GHz-en megy, a fogyasztása 250mW/GHz. A sebessége megfelel egy párszáz MHz-es x86-énak, de még ha tízet egymás mellé teszünk, az akkor is csak 2,5W, a webes kiszolgálás pedig tipikusan többszálú feladat. A 64 bites Cavium procik 1-48 maggal rendelkezhetnek, csak fel kell dobni rájuk valami virtualizációt, és kész.
14

En most legutobb egy

vrnagy · 2013. Júl. 31. (Sze), 14.34
En most legutobb egy Raspberry Pi clustert lattam, az egyik fizetos panel munkatarsai kiserleteztek vele, hogy kepes lenne-e futtatni. Igazabol ez sem egy rossz irany
15

Az is jó, bár jóval nagyobb a

Hidvégi Gábor · 2013. Júl. 31. (Sze), 14.46
Az is jó, bár jóval nagyobb a fogyasztása.
16

Ebben teljesen igazad van, de

vrnagy · 2013. Júl. 31. (Sze), 15.15
Ebben teljesen igazad van, de a mai altalanos szerverekhez kepest meg clusterelve is keveset fogyasztanak, es a teljesitmenyuk nem is olyan rossz. Ha gondolod kuldok linket ahol reszletesen le van irva a kiserlet
18

Köszönöm, múltkor olvastam

Hidvégi Gábor · 2013. Júl. 31. (Sze), 15.49
Köszönöm, múltkor olvastam róla én is. Ez a jövő, az x86-nak sajnos tényleg leáldozóban van.
17

MIPS

Poetro · 2013. Júl. 31. (Sze), 15.49
A MIPS is egy RISC processor, akárcsak az ARM, ami a Raspberry-n van. Nem véletlen, hogy a MIPS perelte az ARM-ot pár felhasznált technológia miatt. A kettő elég hasonló, csak az ARM procikba sok egyéb dolgot beleintergrálnak (SoC - system on a chip), ezért is jelentősen nagyobb a fogyasztása, de megfelelő szoftveres felépítéssel ki tudod használni például a grafikus processzort egyes feladatokra, és akkor máris jelentősen jobb lesz teljesítmény / fogyasztás arány.
19

Ezen már gondolkoztam én is,

Hidvégi Gábor · 2013. Júl. 31. (Sze), 15.51
Ezen már gondolkoztam én is, de nem jöttem még rá, hogy a szakmánkban hol lehetne kihasználni a grafikus processzort, ami – legjobb tudomásom szerint – egy DSP, azaz matematikai műveleteket végez gyorsan.
20

Tok mindegy

janoszen · 2013. Júl. 31. (Sze), 22.03
Tok mindegy min van hostolva, nem az a legnagyobb koltseg, hanem a fejleszto, a supportos es a rendszergazda. A gep koltsege elenyeszo.
21

Ha jól sejtem, akkor Gábor a

Max Logan · 2013. Júl. 31. (Sze), 22.16
Ha jól sejtem, akkor Gábor a hosting megoldás környezetszennyezésével, energiafelhasználásával kapcsolatban gondolkodik, nem pedig financiális oldalról...
22

Érzésre szerintem más

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 1. (Cs), 06.27
Érzésre szerintem más architektúrával simán le lehetne felezni, harmadolni a fogyasztást (amihez jóval kevesebb hűtés is kellene), ami az összköltséget is húsz százalékkal csökkenthetné.
24

Szerintem a support annyira

zsolt.k · 2013. Aug. 1. (Cs), 15.03
Szerintem a support annyira nem veszes, rengeteg modszer van, hogy kezeld normalisan az ugyfeleket.

Tobb megoldas is letezik es kombinalni is ugyesen kell, de gyk egy 2-4 fos support staffal sok 10k ugyfel kenyelmesen elviheto. (ezt csak egy talpraesett lvl1 supportra ertendo).

Nyilvan nagyon erosen fokuszalni kell, hogy knowledgebase meglegyen csinalva es hasznalhato informacio legyen benne, es alapvetoen nem az idoigenyes vonalak fele (pl. telefon) terelni az embereket.

A cPanelt raeroltetni az emberekre ez egyedi felulet utan nem szep dolog, foleg hogy a benne levo dolgok 98% teljesen felesleges az embereknek (ami meg tenylegesen kene nincs benne).

En inkabb azt tapasztalom, h a fejlesztes (hw, sw) es user akvizicio sokkal problemasabb.
26

Igenis, nemis

Pepita · 2013. Aug. 2. (P), 02.01
Szerintem a support annyira nem veszes
Nem véletlen, hogy levitték 24/7-ről munkanap 06-22 re... Költséghatékonabb. És sajnos volt már supportos srác, akinek én magyaráztam el, hogy ha a PHP-d cgi-ként fut, akkor ne tanácsolj a php.ini kiváltására .htaccessben php_value-t, mert az csak modulként futtatáskor él és 500 errort fog dobni. Mondtam neki én, amikor a kérdés az volt, hogy hol keressem a megfelelő ini-t, illetve tehetek-e könyvtáranként. Aztán 2 óra alatt teljesen átláttam Janoszen logikáját, többet nem is igen kérdeztem... :)

És ott megvolt a megfelelő (sőt, szerintem Pistikéknek is érthető) tudásbázis, meg is lehetett találni, stb.
A cPanelt raeroltetni az emberekre ez egyedi felulet utan nem szep dolog, foleg hogy a benne levo dolgok 98% teljesen felesleges az embereknek (ami meg tenylegesen kene nincs benne).
Pl a névszervert költözéskor át kell írjad - a régi felületen... :)

En inkabb azt tapasztalom, h a fejlesztes (hw, sw) es user akvizicio sokkal problemasabb.
Pontosan, tegnap raktam fel a cuccost, fájlfeltöltésnél nem is volt MIME mindjárt... Úgy látszik én vagyok a kísérleti nyúl, de ha bepipulok, iderakom az összes chatet meg mailt, hagy röhögjön mindenki. Most műxik, de nem tudom mitől, mert egész mást írtak, kb. megpróbálták rámkenni. Csak az a gond, hogy két Plus csomagot kezelek náluk, másik még a régi helyen, és ugyanaz a fw, ugyanazok a fájlfeltöltések, és ha világosan leírom, hogy a MIME nem felel meg az upload classnak, akkor ne nézzen már olyan hülyének, hogy "nem állítottam be pl. GD-t"... El se jutott a kép a méretezésig, mert "nem kép" volt. És leírtam azt is, hogy a többi feltöltés ugyanez, de adminjog nélkül csak felhasználói képpel tudtak próbálkozni. Kíváncsian vároma holnapi választ, lehet az egészet beteszem egy blogba, mert már sírni szeretnék, olyan nevetséges.
Janoszen kell oda főnöknek, pont.
30

Félreértések elkerülése végett

janoszen · 2013. Aug. 2. (P), 13.01
Húúú sracok, köszönöm a megtisztelő bizalmat, de szeretnék néhány félreértést eloszlatni, illetve a saját nézőpontomból bemutatni a dolgokat.

A DotRoll nem az én cégem és nem is én hoztam az üzleti döntéseket annak idején sem, maximum tanácsot adtam. Azt hiszem nem nagy titok, hogy az volt a terv, hogy ez a szolgáltatás nagyra nőjön, az országhatárokon is túl. Ennek fényében logikus volt hosting rendszert fejleszteni, ami nagy százalékban én terveimre és előzetes kutatásaimra épült. Ezért mentem a céghez dolgozni, mert úgy éreztem, hogy a saját szerveres kisérleteimmel nem jutok már tovább, szerettem volna felépíteni egy nagy rendszert.

Viszont: a DotRoll nem egy jótékonysági szervezet, hanem egy profitorientált cég. Hiába nem változik mondjuk a felületen semmi, a háttérben, a szervereken igen sok munka van azzal, hogy a növekvő ügyfélmennyiséggel és a problémás ügyfelekkel foglalkozzanak. A cPanel egy kész termék, ha valami nem működik, lehet piszkálni az ő supportjukat, nem kell rengeteg mérnökórát rászánni, hogy a saját megoldást az igényeknek megfelelően alakítsa. Ennek fényében meg tudom érteni, hogy az üzleti vezetésnek logikus és költségkímélő megoldás a cPanel bevezetése.

Ez azt jelenti, hogy nem járható út a saját, végletekig konfigurálható megoldás? Egész biztosan nem. Van egy csomó szolgáltató, aki így vagy úgy saját megoldást épített és talált neki megfelelő piacot, gondolok itt a különböző PHP cloud szolgáltatókra. Viszont ahogy a DotRoll történelme alakult, az eredeti célokkal szemben egyre inkább a magyar piacra korlátozódott a tevékenysége. Tekintve, hogy a nevezett piac igényeinek túlnyomó többségét lefedi a cPanel működése és a fejlesztőknek szóló, kvázi alkalmazás-üzemeltető tárhely csak a piac nagyon kis részét érinti, könnyen el tudom képzelni, hogy üzletileg a Weblabor törzsközönsége nem is célközönség igazából, a cPanel pedig munkaerőt spórol. Természetesen ezt a változást lehetne sokkal jobban kommunikálni, sajnos ebben tényleg van mit tanulnia a cégnek. Viszont én a téma hatására felhívtam a supportot és annak ellenére, hogy én már nem nagyon bérlek ott tárhelyet, korrekt és részletes tájékoztatást adtak arról, hogy mi történik és hogyan fog történni.

Tudnék-e én saját szolgáltatót indítani? Aligha. Egy ilyen rendszer kifejlesztése munkaórára, supportra, gépekre átszámolva sok tízmillió forint és valószínűleg inkább abba az irányba kellene elmenni, mint a PagodaBox, a Mediatemple vagy a Dreamhost. Tekintve, hogy a nemzetközi piacon már vannak ilyen technológiával rendelkező szereplők, én a helyetekben inkább megnézegetném ezeket ha nem tetszik a változás a DotRollnál. Abban is biztos vagyok, hogy ha kellő számú ügyfél jelzi, hogy a régi rendszert szeretné a szerződése lejártáig használni, akkor ennek eleget fognak tenni.

Mit tudtok még tenni? A DotRoll szerverei a DoclerWeb hálózatán vannak, tehát ha néhányan összeálltok, tudtok bérelni a DoclerWebtől mikroszervert (én is ezt teszem) és arra fel tudtok tenni egy hosting panelt, vagy esetleg tudjátok kézzel konfigurálni. Én személy szerint megírtam magamnak a megfelelő Puppet modulokat, amik az nginx-et bekonfigurálják úgy, ahogy én azt szeretném, létrehozzák a PHP-FPM poolokat, stb. Ezeket a modulokat nagyon szívesen megosztom. Ezen felül ha nonprofit dolgokról van szó és egész egyszerűen nem fér bele a költségvetésbe, 1-2 site elfér nálam is, ha nem kér sokat enni.

Végezetül: természetesen ez az írás csak az én személyes véleményemet képviseli, jó másfél éve eljöttem a DotRolltól és azóta nem nagyon látok rá az ott zajló folyamatokra. Igen, kicsit szomorú vagyok, hogy nem marad meg az általam tervezett rendszer, szerintem egy jó koncepció volt és amikor elmentem, hagytam egy tonna dokumentációt, hogy hogyan kellene tovább fejleszteni. Viszont én azóta tovább léptem az életben, egész más dolgokkal foglalkozom és valószínűtlen, hogy itt Közép-Kelet-Európában lenne olyan munkaadó, aki egy ilyen rendszer felépítésének az anyagi vonzatát vállalná és engem akarna foglalkoztatni.

Remélem, sikerült egy kicsit más perspekívába helyezni a dolgokat. Kívánok mindenkinek (a DotRollnak is) gazdag üzleti sikereket. Akinek esetleg tudok segíteni tárhely-ügyben, tudjátok, hol találtok meg.
31

Egyetlen gond

Pepita · 2013. Aug. 3. (Szo), 03.15
Először is köszönöm a részletes tájékoztatód / véleményed! (Különben nekik is mondtam, hogy csábítsanak csak vissza :), nyilván az én "üzleti" tanácsaimra fognak hallgatni...)

Ilyesmire gondoltam én is az ő üzleti szemszögükből, mint fentebb utaltam is rá.

De nagyon ajánlanám mindenki figyelmébe 29-esemet is, amiben kifejtettem, hogy egyvalaki "ráfeküdt" a dologra, hogy teljesen megoldja, tájékoztasson. A gond tényleg a kommunikációban volt, de valószínű, hogy részemről is.

Egyetlen gondom van a javaslatoddal: én fejlesztő vagyok, nem rendszergazda. A PHP-t be tudom magamnak állítani, többé-kevésbé az Apache-ot is (inkább többé), de nem ezzel kívánok foglalkozni, (nem akarok telepítgetni,) hanem fejlesztéssel. Ezért is tetszett nekem sokkal jobban a te rendszered, ezt többször jeleztem is nekik. Mindegy, most már "beleszoktam" ebbe, viszont az a csúnya mutatvány, hogy a másik, alapítványi tárhelyet átköltöztetni (új adatbázis, mailcímek) nem 1-2 órás mulatság lesz, azt megint ki fogja kifizetni? Én megértem, hogy ha normálisan a Dotrollnak kiszámláznám, akkor több lenne, mint egy éves díj, de akkor ne kényszerítsenek már!...
És az sem megoldás, hogy "a szerződés lejártáig", most akkor minden ügyfélnek azt kell mondjam, hogy évi 1 költöztetést minimum számoljon a költségvetésébe?

Értem én az ő üzleti logikájukat is, de ez így nekünk sehogy sem frankó. Megint a fejlesztő szív. Most ezek szerint a Pistikékre gyúrnak ők is, mert abból sok van.

Elég szomorú. Viszont nekem is ígérték a részletes tájékoztatást, végülis elárulták belső kommunikációs hibájukat is (nem jutott el minden info a rendszergazdához), tehát van a supportnál még olyan ember, akinek számít az ügyfél. Ezt azért nagyra értékelem, ilyenben már volt (van) nagyon rossz tapasztalatom - máshol (ki se írom a cégnevet, mert szégyellem magam helyettük...).

Hát még meglátjuk.
32

Van olyan szolgáltató ma a

Max Logan · 2013. Aug. 3. (Szo), 12.08
Van olyan szolgáltató ma a honi piacon, ami arra specializálódott, hogy kevés számú, max. 100-200 ügyfeles poweruser hostingot üzemeltet? Ha nincsen, akkor érdemes lenne elgondolkodni egy ilyen magoldáson, mert úgy látszik, igény lenne rá.

Még mielőtt a profit orientáltsággal jön valaki, hogy nem feltétlenül érné meg. Nézzük az alap tételt: értékrend. Az én meglátásom szerint ha egy ilyen kis létszámú ügyfélkörrel dolgozó cég ki tudná szolgálni a 200 ügyfelét, azok nagyságrendekkel korrektebb és rugalmasabb szolgáltatást tudnának igénybe venni, mint az átlagos megközelítéssel dolgozó hosting megoldások révén, akkor már megérné. Ha a cég üzemeltetése minimális profitot termel, minden dolgozója és beszállítója korrektül ki van fizetve, a dolgozók szakmailag tudnak fejlődni, az ügyfelek igényeit ki lehet elégíteni, akkor ez egy win-win modellen alapuló történet. És ilyenek kellenek a mai világba, mint egy falat kenyér.
33

Nincs

janoszen · 2013. Aug. 3. (Szo), 12.45
Nincs, mert az ugyfelek nem fizetik meg. Kvazi managelt VPS-t kellene futtatni es az per tarhely olyan 3-4e Ft-ra jonne ki. Attol eltekintve, hogy mibe kerulne egy ilyen rendszer kifejlesztese, egy atlagos mernok fizetese berkoltsegben is igenyelne 500-1000 ugyfelet, nemhogy a befektetok penzenek a megteruleserol nem is beszelve. Ahogy elnezem a piacot, ilyen aron kb 100-200 db-ot lehetne eladni, az pedig nagyon keves.
34

az per tarhely olyan 3-4e

Max Logan · 2013. Aug. 3. (Szo), 13.15
az per tarhely olyan 3-4e Ft-ra jonne ki
Per hónap? Azaz évi 36-48e HUF? Az szerintem nem tétel egy cégnek, nem szabad, hogy tétel legyen, ha profitot termel. (Ennél mobiltelefonra és internetre külön-külön többet költ egy cég, nem beszélve pl. a nyomtatási költségekről...)

nemhogy a befektetok penzenek a megteruleserol nem is beszelve
Igen, ezt mondtam, hogy az általam vázolt értékrendben, nem téma a néhány éves megtérülés, ha 10 év, az sem probléma; de ha soha sem térül meg az sem gond, máshol megtérül, de ha mégsem, az sem gond.

De persze tisztában vagyok azzal, hogy ez a fajta értékrend jelenleg még csak nagyon kevesek sajátja...
35

Igen

janoszen · 2013. Aug. 3. (Szo), 16.29
Igen, egyetertunk hogy nem tetel, de sajnos megis hoborognek ha a webre ennyit kell kolteni. Csak nagyon keves ceg ismeri fel azt, hogy a webes jelenlet proaktiv fenntartasa a sajat legjobban felfogott erdeke.

Ami a megterulest illeti, itt ugye arrol is szo van, hogy mennyi az a minimum ido, amig a ceg nullszaldos lesz, mert addig tolni kell bele a penzt. De ha valakinek van felesleges 50-80 millaja erre, szoljon, targyalhatunk a dologrol. ;)
36

De ha valakinek van

Max Logan · 2013. Aug. 3. (Szo), 21.40
De ha valakinek van felesleges 50-80 millaja erre, szoljon, targyalhatunk a dologrol. ;)
Ha úgy tudom játszani a közeljövőben a játékomat, ahogyan azt én szeretném, akkor fogok jelentkezni nálad...
37

:)

Pepita · 2013. Aug. 3. (Szo), 23.06
Ez már-már csúnya játéknak látszik... Vagy bízol a lottóban?
38

Nagyon off lenne ezt kifejteni

Max Logan · 2013. Aug. 3. (Szo), 23.31
Nagyon off lenne ezt kifejteni és írásban nem is igen lehet. Fogalmazzunk úgy, hogy tudom, mi nekem az élet: játék. Ha pedig játék, akkor játszani kell... Hogy mikor és honnan lesz meg a pénz, nem tudom és már nem is érdekel.

A lottó egy lehetséges út, de valami tudat alatt gátolja, hogy megnyerhessem. Két út van. Utánajárok, hogy mi gátolja, feloldom a tudatalatti gátakat és végül megnyerem, amelyiket csak akarom. Vagy egyszerűen játszom a játékom, megyek előre és aztán egyszercsak meglesz, amit akarok. Már nem számítok a lottóra...

Van egy gondolat, mely a Tokyo Drift című filmben hangzik el: „Élni könnyű. Döntést hozol, és soha nem nézel vissza.”.
39

Csak nehogy húsz év múlva

H.Z. · 2013. Aug. 4. (V), 07.50
Csak nehogy húsz év múlva bánd meg! ;)
Remélem, nem bankrabláson töröd a fejed. :DDD
40

Az is egy lehetséges út, de

Max Logan · 2013. Aug. 4. (V), 12.02
Az is egy lehetséges út, de nem élnék vele. :-) A vicc az, hogy vannak ennél szofisztikáltabb rablások is a mindennapjainkban, csak érdekes módon az emberek azokért nem hördülnek fel annyira. Mindegy, nem az én dolgom, a társadalom idővel elér egy megfelelően emelkedett szintre...

Nem szeretnék beszélni arról, hogy mit és hogyan fogok csinálni, mert nekem ez már nem fontos (amikor az volt, akkor a kiválasztott emberekkel nem tudtam ezekről a dolgokról beszélni...). A következő években lesznek olyan projectjeim, amivel itt-ott majd találkozni fognak sokan, lesznek amivel kevesebben. Voltak idők, mikor úgy gondoltam, hogy ezeket a dolgokat gyűjteni fogom egy honlapon, kvázi portfólióként. De nekem ez már nem fontos. Csak a játék a fontos, amit pedig nem lehet elmagyarázni embereknek, mert nem tudják, nem értik, hogy ki vagyok én valójában, ezért nem értik azt, amit látnak...
41

Nem a fenét nem hördülnek

H.Z. · 2013. Aug. 4. (V), 12.49
Nem a fenét nem hördülnek fel, sőt... csak az ellen nincs mit tenni - legalábbis békés, legális eszközökkel.
A bankrablás meg csak innen jutott eszembe: http://index.hu/kultur/2013/08/03/majdnem_tragedia_lett_a_forgatas_vege/
42

Mikor?

Pepita · 2013. Aug. 4. (V), 14.17
a társadalom idővel elér egy megfelelően emelkedett szintre
Ezt én is remélem, azzal együtt, hogy valószínűleg nem pontosan ugyanarra gondolunk a szintet illetően, de érzésem szerint hasonlóra.

A kérdés csak az: vajon mikor?
Nem az az érdekes - számomra -, hogy az én (mi) életemben-e vagy utána, inkább az, hogy sikerül-e azelőtt, mielőtt kipusztítja saját magát?

(Hát nehéz is a te valódi énedet megérteni, nem is adsz hozzá sok segítséget...)
43

Arra nem tudnék választ adni,

Max Logan · 2013. Aug. 4. (V), 14.37
Arra nem tudnék választ adni, hogy mikor. (Ez csak az embereken múlik.) Amennyi információval jelenleg rendelkezem, azt kell mondanom, hogy a Földet talán nem fogjuk elpusztítani. Azonban az árvizek és egyéb katasztrófák komoly jelzéssel bírnak, csak a legtöbb embernek fogalma sincsen arról, hogy kik és mit jeleznek.

(Az idei március 15-e körüli itthoni történések (hóhelyzet, országos megmozdulás) komoly mögöttes tartalommal bírnak és egész jól vizsgázott a magyar nép. Csak ezt tovább kellene vinni. Vannak már pozitív jelek, de rájöttem, hogy nem dolgom ilyen szinten és módon benne lenni a dolgokban...)

(Amiben élünk az kb. olyan virtuális világ, mint amit a Mátrix filmben teremtettek a gépek. Nem kell nagyon spirituális dolgokba belemenni, vannak tudományos bizonyítékok is. Elég csak a kvantumfizika irányába elindulni, no meg a puszta tény, hogy a körülöttünk lévő fizikai világnak is kb. csak 5-8%-át érzékeljük; és akkor hol van még a szellem világ, ahonnan egyébként jöttünk játszani a fizikai sírka.)

(Hát nehéz is a te valódi énedet megérteni, nem is adsz hozzá sok segítséget...)
Ha érdekel, hogy miért nem tudsz kiismerni, akkor keress meg privátban, pár mondatban mesélek...
44

Emelkedett...

H.Z. · 2013. Aug. 4. (V), 18.24
Nem nézett itt valaki túl sok Csillagkaput? :)
45

Nem kell osztani a

Max Logan · 2013. Aug. 4. (V), 18.27
Nem kell osztani a nézeteimet... :-)
46

Nem, majd még szorzom is :-P

H.Z. · 2013. Aug. 4. (V), 18.30
Nem, majd még szorzom is :-P
Ha sok pénzt akarsz, lottóz!

1,23,63,77,89

Ha nyertél vele, akkor felezünk, jó? ;)
47

A lottóval már leszámoltam.

Max Logan · 2013. Aug. 4. (V), 19.40
A lottóval már leszámoltam. Ahogyan egy előző kommentem idéztem egy filmből: „Élni könnyű. Döntést hozol, és soha nem nézel vissza.”. Döntöttem, nincsen több lottó.

Egyébként ha még lottóznék és nyernék a számokkal, tényleg feleznék veled...
48

Hm. Lottó... Egy alkalommal

H.Z. · 2013. Aug. 4. (V), 19.56
Hm. Lottó... Egy alkalommal belevágtam. Már nem tudom, hogy az első vagy a második próbálkozásra lett egy kettesem. Rögtön a rákövetkező héten még egy. (heti négy szelvényből)
Utána még két vagy három hétig játszadoztam, utána csak alkalomszerűen egyszer-egyszer egyetlen szelvényen.
Soha többé nem nyertem.
Már nem is próbálom.
Ha a mostanit megnyerném, bele is betegednék azt hiszem. :))
49

Én lottóztam több alkalommal.

Max Logan · 2013. Aug. 4. (V), 20.12
Én lottóztam több alkalommal. Az látszik (legalábbis a mintákból erre tudok következtetni), hogy már mozgásba tudom hozni az univerzum energiáit, de még mindig lenne mit feloldani, hogy meglehessen a lottónyeremény. Ehhez meg nekem már sem kedvem, sem türelmem. Inkább játszom mást (mármint az életemet, nem pedig szerencsejátékot), és majd lesz, ami lesz...
50

Témanyitó

Pepita · 2013. Aug. 4. (V), 20.42
Elég jól eldiskurálgattok itt a Dotrollról, stb., mondjuk nekem tetszik, csak ilyet én szoktam inf3rno-val... :)
Norbi, a privátot hagyjuk későbbre, nekem most túl sok egyéb bajom van, de kíváncsi lennék rá egyszer, amikor energiám is lesz rá, rendben? Remélem eljön ez még az életemben...
51

Rendben. Majd hivatkozzál a

Max Logan · 2013. Aug. 4. (V), 21.08
Rendben. Majd hivatkozzál a fenti kommentre, mert ha a terveim szerint alakul a következő időszakom, akkor nem fogom tudni fejben tartani, hogy miről is értekeztünk volna privátban. :-)

Ezen kívül remélhetőleg egy WL sörözésre is eljutok valamikor, de ennek jelenleg még nincsen realitása...
52

Bocs,

Pepita · 2013. Aug. 4. (V), 21.41
de nem fog menni. Nem tudom mikor lesz, addigra rég elvesztem ezt a fonalat...
57

Megtettem, nem jött be ;).

bamegakapa · 2013. Aug. 11. (V), 14.14
Megtettem, nem jött be ;).
54

Azt hiszem nem nagy titok,

Max Logan · 2013. Aug. 8. (Cs), 18.53
Azt hiszem nem nagy titok, hogy az volt a terv, hogy ez a szolgáltatás nagyra nőjön, az országhatárokon is túl. Ennek fényében logikus volt hosting rendszert fejleszteni, ami nagy százalékban én terveimre és előzetes kutatásaimra épült.
Viszont ahogy a DotRoll történelme alakult, az eredeti célokkal szemben egyre inkább a magyar piacra korlátozódott a tevékenysége. Tekintve, hogy a nevezett piac igényeinek túlnyomó többségét lefedi a cPanel működése és a fejlesztőknek szóló, kvázi alkalmazás-üzemeltető tárhely csak a piac nagyon kis részét érinti, könnyen el tudom képzelni, hogy üzletileg a Weblabor törzsközönsége nem is célközönség igazából, a cPanel pedig munkaerőt spórol.
Lehet tudni, hogy mi volt a tervezett irány akkor, amikor még ott voltál és mit látsz, merre felé tartanak? Azaz feladták a nagyra növési terveket és beállnak honi szolgáltatónak, de azok közül a technológiát tekintve a felső szegmesbe pozícionálják magukat?
55

Nem tudom

janoszen · 2013. Aug. 8. (Cs), 19.27
Nézd, nem tudom, mi publikus, mi nem, így nem szeretnék nyilatkozni arról, hogy mi volt. Szerintem a jelenlegi irány az operatív költségek csökkentése.
9

Nemlájk...

Max Logan · 2013. Júl. 31. (Sze), 07.17
Nemlájk...

A fődomained egy bizonyos könyvtárban lehet csak;
Sosem értettem ilyen esetben, hogy mi az, hogy fő domain név. Van egy vagy több domain, amit nem szabadna adminisztráció tekintetében másként kezelnie a rendszernek. A bedrótozott mappakezelésért minimum herélnék...

Arra leszek kíváncsi, hogy a Free tárhely beállításával mennyira fognak megszivatni az új felületen...
25

cPanelben van egy ilyen, hogy

zsolt.k · 2013. Aug. 1. (Cs), 15.34
cPanelben van egy ilyen, hogy root domain, amit az account kesziteskor meg kell adnod, ez lesz a public_html mappahoz hozzakotve. Ennek anno elegge utanajartam, es kb. az volt az eredmenye, hogy ezt sehogy se lehet kikerulni.

Gondolom egy regi dontes eredmenye a dolog, hogy aki tarhelyet akar, annak biztos van 1 fo domainje, es fel sem merult, hogy nincs.

Pedig eleg jellemzo, hogy a user vesz 1 tarhelyet es kesobb akar hozza domaint, vagy tobb domainje van, es nincs fo. Igy gyakorlatilag 1 eleg nehez es vegso dontest kell hozni a usernek.

Mi "trukkosen" ugy oldottuk ezt meg, hogy 100%-ban ignoraljuk a cPanel/WHM ezen igenyet es mi automatikusan adunk 1 fo domain: kap a tarhely egy generalt azonositot: nxt31241. Ennek 3 elonye is van:
1. nxt312421.nemreklamozommagunkat.hu cimen eleri a tarhelyet, gyk. hasznalhatja valahogy sajat domain nelkul
2. kesobb barmilyen domain nevet rarakhat a tarhelyre
3. nincs "fo" domain, tarhely vasarlas nem igenyli, hogy megadj barmilyen domain nevet

Hatranyai:
1. Generalt a usernev
2. kicsit osszezavarja a mar meglevo cPanel usert, hogy is van ez, de erre talan 2 peldank ha volt (erre megoldas lehet, ha kesobb lehet beallitani main domaint, ami csak annyit tenne, hogy a public_html-hez kotne).

Osszevetve tobb elonyet lattunk igy megoldani, mint vasarlas folyaman olyan kerdesekkel traktalni a usert, hogy fo domain neved? :-)
27

Itt is lehet

Pepita · 2013. Aug. 2. (P), 02.17
több fődomained, csak az első kerül kötelezően a public_html-be. Többit - azt mondák - rakod ahova akarod. Az aldomainekkel is azt csinálsz, amit akarsz. De hogy a root/public_html kötelező - hát...
Ráadásul, mielőtt írtam volna, hogy "mehetünk" a régit leürítettem (ugye úgy kezdték, hogy "átraktuk"!), "csak" rendkívül bizalmas fájlok voltak zsaruknak egy helyen, honlap még nem, de ezt letöröltem, a mappára szabott sftp-t már nem tudtam törölni, mert nem látszott; erre a drágáim valahonnét előkaparták a bizalmas anyagot, és egyenesen a public_html-be! Nezse neked biztonság! Olyan személyes meg céges dolgok, hogy ihaj, nyomozáshoz így tudtam átadni. Drágáim meg közzéteszik... Írtam is, hogy ebből akár csúnya bokánrúgás is lehet...
23

- .user.ini-nek "becézik" a

charlie_hu · 2013. Aug. 1. (Cs), 09.58
- .user.ini-nek "becézik" a php.ini-t;

Ezt kérlek fejtsd ki, mert ugyanúgy lehet egyedi php.ini-t használni a Cpanelbe, mint a dotroll tárhelyen. Akár mappánként külön php.ini-t használhatsz, és ha akarod pista.ini.nek is hivhatod csak mond meg neki, hogy az a neve.

suPHP_ConfigPath
28

Ennyi a lényeg

Pepita · 2013. Aug. 2. (P), 02.21
Nem php.ini a neve, hanem .user.ini. És ugyanúgy műxik. A rendszer működésébe nemigazán akarnak vagy tudnak beavatni, itt is jelezném, hogy Janoszenét 2 órányi olvasgatással végigfejtettem (magyar!) jó kommentjeinek és átlátható kódolásának köszönhetően. Itt meg magolok, mint a birka és csak tippelgetni tudok, ki-kicsoda...
53

E-maileket újra kell

Max Logan · 2013. Aug. 8. (Cs), 18.45
E-maileket újra kell állítanod és más felületet is kapsz;
A kérdés az, hogy csak a beállításokat kell újra megcsinálni vagy lényegében teljesen új fiókokat kell létrehozni? Mert utóbbi esetben kell egy full backup a levelezésről (amit az IMAP-pel vissza lehet tolni a fiókba) az átállás előtt, így pedig nem rossz tudni az átállás pontos időpontját.

A minap beszéltem a support-tal és rákérdeztem az átállásra is. Azt mondták, hogy még 1-2 hónap mire megtörténik az teljes átállás, az ügyfeleket nem tervezett sorrendben, hanem (a kolléga szavaivel élve) valósznűleg gépi sorrendben fogják költöztetni. A free csomag esetén maradni fog a jelenlegi felület. Az átállás befejeztéig még minden új tárhely megrendelés a jelenlegi felületen élesedik, de és utána át lehet már kérni az új cPanel-re.
29

Fontos!

Pepita · 2013. Aug. 2. (P), 10.38
A Dotrollnál legalább egy ember ténylegesen "rajta van", hogy számomra is jó megoldást nyújtsanak, vagyis a gond tényleges felderítését.
Sajnos kommunikációs hibák (is) voltak náluk, nem minden infó jutott el a megfelelő emberekhez.
Tehát egyelőre azt mondom: továbbra is van esély, hogy az egyik legjobb szolgáltatók maradjanak, csak egy kissé elkapkodták a dolgot...
56

Jelenlegi meglátásom

Pepita · 2013. Aug. 8. (Cs), 21.27
Szerintem most adjunk egy kis időt a Dotrollnak, nekem személyes tapasztalatom jelenleg az, hogy igenis magas szinten igyekszenek olyan megoldásra jutni, ami nekünk, fejlesztőknek is jó lesz.
Minden váltás nehéz, hát ez is, ami nekem volt technikai problémám, az megszűnt, de a hiba konkrét oka számomra még nem tisztázott. De igyekszenek megtenni mindent azért, hogy én is elégedett legyek, tehát szerintem legyünk egy kis türelemmel. A cPanel szeretem / nem szeretem más kérdés, dolgoznak annak a fordításán is, ami nem kis munka (mármint a dokumentáció, a felület nagyrészt magyar).
Szóval a hozzáállás jó a részükről, talán kicsit elkapkodták a váltást, de végülis szerintem mindenki számára jó megoldást akarnak.
58

Beállítási probléma

blac1 · 2014. Aug. 10. (V), 07.36
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni.
A DotRollnál regisztráltam domain nevet (már aktív) és béreltem tárhelyet (szintén aktív már). De sajnos egyáltalán nem értek a domain és a DNS beállításokhoz. Az oldalam már feltöltöttem de a domain nevet nem tudom a tárhelyhez rendelni. Ezért mindig ez jelenik meg: Hamarosan! Az oldal fejlesztés alatt áll.
Tudna valaki esetleg segíteni abban hogy miként kell beállítani? Mert a DotRoll egyenlőre nem válaszol.
Előre is megköszönök minden segítséget.
59

Uj forum tema

janoszen · 2014. Aug. 10. (V), 13.01
Attol eltekintve, hogy illett volna uj forum temat nyitnod, a valasz az, hogy vard meg a DotRoll support valaszat, mert ok fogjak tudni megmondani, hogy mit kell betekerned, hogy mukodjon.
60

Mivel a kereső a DotRollra

blac1 · 2014. Aug. 10. (V), 13.40
Mivel a kereső a DotRollra ezt dobta ki nem akartam új témát nyitni. Más fórumokon nem szeretik ha adott témában másikat nyitnak. Ha rosszul csináltam és itt más a szokás akkor elnézést kérek.
A DotRoll support válaszát pedig már várom egy ideje.
61

Szomoru

janoszen · 2014. Aug. 11. (H), 13.12
Szomoru, hogy a DotRoll support igy leromlott.
62

Hétköznap általában elérhető

Max Logan · 2014. Aug. 11. (H), 13.42
Hétköznap általában elérhető úgy 17.00-18.00-ig. Hétvégén csak üzenetet lehet hagyni, support chat nincsen, és csak köv. héten válaszolnak az üzenetekre.