ugrás a tartalomhoz

Globálisan elosztott weboldal szolgáltatója

janoszen · 2014. Aug. 11. (H), 11.25
Sziasztok,

töröm a fejemet azon, hogy hogyan lehetne egy globálisan elosztott weboldalt készíteni. A példa kedvéért legyen ez egy blog, amit ugyanolyan gyorsan szeretnék tudni elérni az USA-ból mint Európából. Tekintsünk el az iskolapélda kedvéért attól, hogy vannak kerülő megoldások, mint pl. egy CDN használata, stb.

Tegyük fel, hogy meg tudom oldani az adatmodellben, hogy kontinenseken keresztul szinkronizálódjon, összefésülje a kommenteket amik a különböző siteokon érkeznek be.

A kérdés: ha nem akarok saját, globális DNS szervert üzemeltetni, milyen infrastruktúrát választok? Amazon AWS? Másik DNS szolgáltató? Ha AWS, akkor melyik szolgáltatásokat veszem igénybe? Az adatbázisoknak saját szervert bérlek vagy maradok a hostolt megoldásnál? Hogyan kapcsolok le egy siteot?

Félreértések tisztázása végett: tesztprojektről van szó, nem éles szolgáltatásról.

Remélem, sikerült pár gondolatot beindítanom.
 
1

hup

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 11. (H), 12.41
Szerintem a huppon jóval többen vannak, akik erre a kérdésre válaszolni tudnak. Esetleg keresd meg Felhőt (Hodicska Gergely) a Ustream-nél, ő biztosan csinált már ilyet.
2

Hello

janoszen · 2014. Aug. 11. (H), 13.12
Tudom, hogy a HUPon tobben vannak akik _rendszergazdai_ szempontbol csinaltak mar ilyet, en is epitettem mar hasonlot, de engem kifejezetten fejlesztoi szemszogbol erdekelne, hogy itt ki hogy valositana meg.
3

Lehet, hogy én értem félre,

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 11. (H), 13.36
Lehet, hogy én értem félre, de nekem csak az utolsó kérdésed tűnik olyannak, ami nem üzemeltetés.
4

Nem ismerem a cloud

BlaZe · 2014. Aug. 11. (H), 22.07
Nem ismerem a cloud szolgáltatókat mélyebben - lehet adnak ilyen API-t -, de nem pont az az érdekes és izgalmas programozóként ebben a feladatban, hogy distributed adatmodellt és algoritmusokat épits? :) Valamint hogy ezeket stabilan összekapcsold.
5

Lehet nem teljesen értelek...

MadBence · 2014. Aug. 12. (K), 00.16
Lehet nem teljesen értelek... Ami neked kell, az valami DNS szerver ami tud IP alapján balanszolni. Ezen nincs mit fejleszteni, vannak kész megoldások, ennyi. Fejlesztői szempontból édesmindegy, hogy ezt hol hosztolod.
6

Problemak

janoszen · 2014. Aug. 12. (K), 10.19
Azert van ott jonehany edge case, pl. hogy ha az egyik site kiesik, akkor hogy mondod meg a DNS szervernek hogy az a site atmenetileg nincs, stb.
7

A DNS szervernek szerintem

MadBence · 2014. Aug. 12. (K), 10.56
A DNS szervernek szerintem tök fölösleges erről tudnia (akármilyen kicsi TTL-el dolgozol, valahol valakinél úgy is be lesz cachelve, ami borítja az egészet), inkább a frontend szerver(ek)hez kell failover megoldást találni. Mondjuk HAproxy (akár redundánsan, keepalived-vel és akkor a HA meg is van oldva), ami mögé bármilyen (bármennyi) backendet tehetsz, a HAproxy észreveszi ha eltörik a backend, és másik szerverekre tereli a forgalmat.
8

Szerintem ezt nem jó embernek

H.Z. · 2014. Aug. 12. (K), 11.08
Szerintem ezt nem jó embernek magyarázod. :)
(gyanítom, többet tud ezekről a dolgokról, mint te)
9

Nem én indítottam a témát :),

MadBence · 2014. Aug. 12. (K), 11.28
Nem én indítottam a témát :), és lehet másnak jól jöhet, ha hall ilyen dolgokról.