ugrás a tartalomhoz

Archívum - Okt 19, 2007

PHP frameworks, Part 2: Building the sample application

Sulik Szabolcs · 2007. Okt. 19. (P), 23.06
A PHP-s keretrendszereket bemutató/összehasonlító IBM cikksorozat 2. része
 

PHP4 -> PHP5 váltás

monghuz · 2007. Okt. 19. (P), 20.06
A problémám a következő lenne:
Itthon fejlesztésre eddig ezt, használtam:
apache: 1.3.33 | php 4.3.10 | mysql 4.1.9 | phpmyadmin 2.6.1 | EasyPHP 1.8

Viszont mysql 5re kellett váltanom igy próbáltam feltenni ezt a két csomagot:
apache: 2.2.3 | php 5.2.0 | mysql 5.0.27 | phpmyadmin 2.9.1.1 | EasyPHP 2.0
apache: 2.2.41 | php 5.2.4 | mysql 5.0.45 | phpmyadmin 2.11.0 | WAMP5

A gond annyi, hogy a 2 újabb szerver alatt megtekintve, az eddig hibátlanul működő weblapon php forrás kód jelenik meg vegyesen HTML elemekkel.
Kérdésem, hogy php4 -> php5 váltásnál van-e valami konverzió amit meg kell ejteni a meglévő forrás kódon.
pl:

$foo = '<a href="valami.html"> link </a>';
/* helyett:*/
$foo = "<a href=\"valami.html\"> link </a>";
Eddig egy olyat találtam, hogy a funkcióknál referenciát kell átadni

function valami($foo) {};
/* helyett: */
function valami(&$foo) {};
Ezt ki is próbáltam viszont ugyan az maradt a hiba jelenség :(

Valakinek valami ötlet?

bye monghuz
 

javascript kép "fade-in" problémák

skate · 2007. Okt. 19. (P), 19.21
Sziasztok!

A http://clagnut.com/sandbox/imagefades/ link alatt bemutatott javascript alapú "fade in" teknikát akarnám alkalmazni kis módosítással.

A változtatás annyiból áll, hogy bélyegképre kattintva onclick cseréli az érintett nagy képet; a nagy kép (500x500 px) onload eseménye hívja meg az initImage() fv-t -> minden bélyegkép nagyobb megjelenítésénél a hozzá tartozó nagy képre lefut a fade-in, miután az betöltődött...

A megoldás tökéletesen működne (linux / firefox), azonban explorer (xp, 6.x) alól nézve a fade-in legalább 2x lassabban (értsd láthatatlantól a láthatóig eltelt idő) és darabosabban jön be (mintha a window.setTimeout nem jól kezelné az időt vagy a setOpacity lefutása megterhelné(?) a gépet).

A fura az, hogy ugyan az arról a gépről ugyan azt az iexpolrert használva az eredeti oldalon lévő fade-in normál sebességgel megy végbe. (?)

Mi lehet a különbség vagy mi foghatja meg az explorert?
 

Az Apache és IIS 2008-ra azonos részesedésű lehet

Hojtsy Gábor · 2007. Okt. 19. (P), 17.33
A minap a Szabad Szoftver Esték első rendezvényén hívták fel a figyelmemet, hogy az Apache és az IIS webszerverek elterjedtségi mutatói a teljes internetre nézve egyre inkább közelednek egymáshoz, az Apache immár nem sok előnnyel rendelkezik az IIS-hez képest. Bevallom némi szkepticizmussal fogadtam az információt, hiszen régóta nem néztem meg ezeket az adatokat.

A Netcraft jelentései szerint viszont az utóbbi időben ezek a nagyobb változások olyan eseményeknek voltak betudhatóak, mint, hogy nagy domain parkoló webhelyen szűnt meg egy milliónyi Apache-on futó weboldal, a Blogger Apache-ról a Google GFE kódnevű szerverére váltott és folymatosan növekszik felhasználóinak (aldomainjeinek) száma, míg a MySpace és a Live Spaces felhasználói (aldomain) számának egy hónap alatt milliós növekedése az IIS elterjedési számát növeli. Így az IIS webszervereken futó domainek abszolút száma és százaléka is növekszik. A Netcraft becslései szerint ha a trend így folytatódik, 2008-ban az Apache és az IIS közel azonos elterjedtséget mutat majd.
 

OFF: Helyesírási jelenség a weblaboron

Fraki · 2007. Okt. 19. (P), 17.04
Nem provokatív szándékkal nyitom ezt a témát, de (mint a témában végzettnek is) feltűnt egy ideje, hogy a Weblaboron konzekvensen nagybetűvel írja mindenki a második személyű személyes névmást, minden ragozott alakban (Te, Általad, Neked stb.).

Gondoltam, nem baj, ha közlöm, hogy ez helyesírási hiba, pontosabban valószínűleg egyfajta nyelvközösségi hiperkorrekció. Az AkH. (akadémiai helyesírás) ezt a gyakorlatot nem ajánlja ilyen mindennapi diskurzusban, a hétköznapi tiszteletadás funkciójára. A személyes névmások nem tulajdonnevek, ezért a nagybetűs írásuk kivételes esetnek minősül, mikor a megszólított félnek megkülönböztetett tiszteletet akar az író adni.

Volt egy ilyen félig-meddig városi legenda is, hogy "a megszólítás nagybetűvel írandó", lehet, hogy ez is belejátszik.

Nem akarom megszólni az itteni írott nyelvhasználatot, de talán tényleg nem árt, ha ezt leírom. Én ezt még sehol máshol nem tapasztaltam (azért is írom ide, különben nem a weblaborra tartozna); ennél formálisabb körökben sem. Még az alanyeseteken el lehet vitatkozni ("Ön"-ön inkább, "Te"-n már kevésbé), de az ilyen Általad, Benned, Neked, Hozzád-ok, azt hiszem, végképp tévedésen alapulhatnak (s kicsit komikusan is hatnak).

Offoltam, nem szakmai téma, nem akartam érzékenységet sérteni, ha problémás a topik, vágjátok ki. Csak tényleg már régóta szemet szúr.
 

Road to Mac OS X Leopard: Safari 3.0

Hojtsy Gábor · 2007. Okt. 19. (P), 13.28
Böngésző történelem Apple fókusszal
 

Joomla!Nap Budapesten

Török Gábor · 2007. Okt. 19. (P), 09.23
2007. október 21-én közösségi találkozó Joomla! felhasználóknak, fejlesztőknek
 

Introducing Code Search Sitemaps

Török Gábor · 2007. Okt. 19. (P), 08.47
A magunk hosztolta nyíltforrású projektjeinket is kommunikálhatjuk kifelé a Sitemaps protokollal
 

IEBlog: Web Development Tools for Internet Explorer

Anonymous · 2007. Okt. 19. (P), 07.08
Kötelező gyűjtemény webfejlesztők számára