ugrás a tartalomhoz

OFF: Helyesírási jelenség a weblaboron

Fraki · 2007. Okt. 19. (P), 17.04
Nem provokatív szándékkal nyitom ezt a témát, de (mint a témában végzettnek is) feltűnt egy ideje, hogy a Weblaboron konzekvensen nagybetűvel írja mindenki a második személyű személyes névmást, minden ragozott alakban (Te, Általad, Neked stb.).

Gondoltam, nem baj, ha közlöm, hogy ez helyesírási hiba, pontosabban valószínűleg egyfajta nyelvközösségi hiperkorrekció. Az AkH. (akadémiai helyesírás) ezt a gyakorlatot nem ajánlja ilyen mindennapi diskurzusban, a hétköznapi tiszteletadás funkciójára. A személyes névmások nem tulajdonnevek, ezért a nagybetűs írásuk kivételes esetnek minősül, mikor a megszólított félnek megkülönböztetett tiszteletet akar az író adni.

Volt egy ilyen félig-meddig városi legenda is, hogy "a megszólítás nagybetűvel írandó", lehet, hogy ez is belejátszik.

Nem akarom megszólni az itteni írott nyelvhasználatot, de talán tényleg nem árt, ha ezt leírom. Én ezt még sehol máshol nem tapasztaltam (azért is írom ide, különben nem a weblaborra tartozna); ennél formálisabb körökben sem. Még az alanyeseteken el lehet vitatkozni ("Ön"-ön inkább, "Te"-n már kevésbé), de az ilyen Általad, Benned, Neked, Hozzád-ok, azt hiszem, végképp tévedésen alapulhatnak (s kicsit komikusan is hatnak).

Offoltam, nem szakmai téma, nem akartam érzékenységet sérteni, ha problémás a topik, vágjátok ki. Csak tényleg már régóta szemet szúr.
 
1

Ez legyen a legnagyobb probléma

csla · 2007. Okt. 19. (P), 17.35
Az itt (és egyéb fórumokon) előforduló "helyesírási jelenségek" közül ez az egyetlen, ami engem nem zavar. Sőt, szerintem a mai világban nem is baj, ha olyan trend is van, ami a tiszteletteljesebb forma irányába viszi a párbeszédeket. A nyelv és a helyesírás mindig változik, ennek a konkrét változásnak én személy szerint kifejezetten örülök.
2

...

ErdosJ · 2007. Okt. 19. (P), 18.00
egyetertek Veled.
3

Egyetértek

Ezekiel · 2007. Okt. 19. (P), 18.50
Szerintem sincs ezzel semmi gond, és szerintem nem hat komikusnak.
Számomra csak az a bosszantó, és szemet szúró, ha valahol érthetetlenül, tagolatlanul írnak. Ez a nagybetűzés viszont szerintem még pozitív dolognak is elkönyvelhető.
4

sok helyen láttam

Hodicska Gergely · 2007. Okt. 19. (P), 22.26
Én gyakran szoktam ezzel találkozni alapvetően levelezésben (nem csak megszólítákor).


Üdv,
Felhő
5

Szívemből szóltál

Joó Ádám · 2007. Okt. 19. (P), 22.33
Szívemből szóltál, bár sajnos nem csak itt jellemző. Szerintem is rettentő zavaró (bár úgy tűnik ez szakmai ártalom lehet :)).
6

Respect!

ukrán · 2007. Okt. 20. (Szo), 07.27
Ez nem csak a Weblaboron van így, egyre inkább terjedő tendencia, amiben személy szerint semmi kivetnivalót nem találok. A nyelv meg alapvetően rugalmas, nem kell minden esetben az akadémiai gyakorlathoz alkalmazkodni: mert végsősoron úgyis az akadémia fog alkalmazkodni a gyakorlati nyelvhasználókhoz. És ez a fajta írásmód egyáltalán nem értelemzavaró, nem nehezíti meg a kommunikációt: csak kifejez némi "respektet".
9

igen, de...

numen · 2007. Okt. 20. (Szo), 13.26
...de azért vigyázni kéne vele:)
Az egy dolog, hogy neten a tegezés tűnik általánosnak, ez így is van rendjén... Viszont valahogy az efféle tiszteletnyilvánítást főként a hölgyeknek tartogatom vagy azoknak, akiknek le vagyok kötelezve.
Hiába a riszpekt, az alapvető nyelvi konvenciókat emiatt ritkán rúgja fel az ember.:)
És az akadémia meg remélem nem úgy fog "alkalmazkodni", hogy mindig nagybötűvel kelljen írni - az talán még rosszabb.
"Aszondom, éjjen a rugalmasság" :P
Személy szerint engem is az zavar, hogy eggyesek muszályból írnak helyesírásilag aggályos szavakat... A kisbetűnagybetű kérdéskör engem személy szerint kevésbé zavar, különös tekintettel a mondatkezdésre meg a megszólításra. A tulajdonnév viszont zavarni szokott... Az olyan nemecsekes...
7

Szerintem

inf · 2007. Okt. 20. (Szo), 10.28
Én csak támogatni tudom ezt a helyesírási formát, mostanában kezd eltűnni az önözős forma, talán ahhoz tudnám hasonlítani.
Ami viszont engem nagyon zavar, és szintén elég gyakori helyesírási hiba:
-muszály(muszáj)
-ugyan az(ugyanaz)
-egyenlőre(egyelőre)
Főleg a második amitől falra mászok :-) , de ez már tényleg off.
8

egyenlőre

csla · 2007. Okt. 20. (Szo), 12.15
Az egyenlőre az nem helyesírási hiba, csak helytelen szóhasználat. :)
10

Például:

numen · 2007. Okt. 20. (Szo), 13.31
"...az egyen-lőre olyan bor, amit a többi borhoz képest egyenlőre készítettek el..."
14

:-)

inf · 2007. Okt. 20. (Szo), 17.37
Tisztában vagyok vele, de legtöbben, akik használják nincsenek.
15

Örökbecsű

Joó Ádám · 2007. Okt. 21. (V), 01.22
"Egyenlőre a sorozatgyilkos vág fel, miután kivitt az erdőbe. Amire gondolsz, az az egyelőre."
12

plussz

gonoszcsiga · 2007. Okt. 20. (Szo), 13.55
-mindíg (mindig)
18

Más...

janoszen · 2007. Okt. 21. (V), 08.14
KülöMböző... ettől ég ki az ember szeme. Általános iskola x. osztály.
11

teljesen egyetértek

gonoszcsiga · 2007. Okt. 20. (Szo), 13.53
teljesen egyetértek Weled. :)
számomra idegen, kedveskedésnek tűnik [gonosz](sőt nyalizásnak)[/gonosz]
mindig az jut eszembe, hogy vajon azért ír e Ő így Nekem, mert elvárja, hogy Én is így írjak Neki?
ha valakit meg akarok tisztelni, akkor maradok a hagyományos Tisztelt xy-nál.
13

Én

csla · 2007. Okt. 20. (Szo), 14.00
Azt viszont már én is nagyon erős túlzásnak, sőt, visszatetszőnek tartom, ha valaki a mondat közepén "Én"-t ír...
16

-e

Joó Ádám · 2007. Okt. 21. (V), 01.24
Ha már az -e kérdőszócska; ami engem kiakaszt az az, hogy a legújabb nyelvi trend szerint a mondat tetszőleges szavára rá lehet dobni... ("Otthon-e vagy?")
19

Hajaj

csla · 2007. Okt. 21. (V), 11.25
"Nem-e lehetne-e..." :P
17

zavaros

Fraki · 2007. Okt. 21. (V), 01.32
Valóban, sejtettem, hogy létezhet máshol is, bár olyan körökben, ahol hivatalból ismerik a helyesírást, biztos nem.

---

Az akadémiai helyesírástól el lehet térni*, de, gondolom, ez nem érdeke egy szakmai lapnak (és célja a közösségének), és nem is hiszem, hogy a tudatos eltérés szándéka volna a háttérben, sokkal inkább, mint mondtam, az ún. hiperkorrekció (angol jobb).

Itt a korrekciós motiváció valami olyasmi volna, hogy "emelkedjünk ki a slendrián webes stílusból", és ez a weblaboron időről időre expressis verbis meg is fogalmazódik, konkrétan a helyesírást is gyakran említve. Ezt nézve nem is lenne meglepő, ha a jelenség használói bázisát valahol a webes szakmai körökben lehetne bemérni, mert ott fontos lehet a fórumokra egyébként jellemző flame-kultúrától való elkülönültség ebbéli jelzése is. Csak eközben ugye a szabályzat (149. pont) egyébként világos rendelkezését túláltalánosítja az író/közösség. Ez onnan is látszik, hogy ráadásul még a birtokos személyjeles névutókat is felnagyítva látom, amit meg már végképp semmilyen kiskapu nem magyaráz (most futottam bele egy – szerkesztői – "Általad"-ba, konkrétan az verte ki a biztosítékot).

Bevallom, nekem is zavaró, eltereli a figyelmemet, mert egy fenntartott funkciót (fokozott tiszteletadás) foglal, fölöslegesen. Annál is inkább, mert mindeközben meg a szmájlikra, LOL-okra és tsaira szvsz továbbra is simán a flame-es túlhasználat jellemző. (Tehát kb. az "amit a LOL-okkal lerombolsz, kompenzáld ezzel" lehet a képlet.)

Egy szabályt ismerő kívülállónak ez bizony így kissé komikusan tud hatni (főleg ezzel a "LOL-os" eklektikussággal), mert úgy tűnik, hogy agyontiszteljük egymást, illetve ott van általában a hiperkorrekciókban rejlő komikum. S ilyen szempontból itt már a másiknak adandó tisztelet kérdése is átértékelődik, mert azzal, hogy így írunk, mint gonoszcsiga is írta, önkéntelenül is, a kölcsönösség elvén, a másiktól is ezt várjuk. Ennél énszerintem nagyobb tisztelet volna a helyes normakövetés. (Főleg, ha már annyit hivatkozunk rá.)

---

* Abban azért nem érdemes bízni, hogy ez kodifikált lesz, az AkH.-nak etéren elég erősek az elvei, másrészt nem terjedő jelenségről van szó.
20

nyilván

Hodicska Gergely · 2007. Okt. 21. (V), 13.21
Valóban, sejtettem, hogy létezhet máshol is, bár olyan körökben, ahol hivatalból ismerik a helyesírást, biztos nem.
Nyilván ;), bár pont Te idézted ezt 149-es pontot, ami lehetőséget ad erre.

Az akadémiai helyesírástól el lehet térni*, de, gondolom, ez nem érdeke egy szakmai lapnak (és célja a közösségének),
A fentiek fényében egyrészt nem feltétlenül tértünk el tőle...

és nem is hiszem, hogy a tudatos eltérés szándéka volna a háttérben, sokkal inkább, mint mondtam, az ún. hiperkorrekció (angol jobb).
...másrészt nem tudhatod, hogy milyen szándék áll emögött.

Annál is inkább, mert mindeközben meg a szmájlikra, LOL-okra és tsaira szvsz továbbra is simán a flame-es túlhasználat jellemző.
Weben vagyunk, ezek teljesen bevett dolgok itt. Számomra ez bizonyos szintű hozzászólást eljesen jól és tömören jellemez a LOL.

Tehát kb. az "amit a LOL-okkal lerombolsz, kompenzáld ezzel" lehet a képlet.
Én csak a magam nevében tudom mondani, hogy nem erről van szó: magát az embert megilleti a tisztelet, de ettől még szakmai szempontból a hozzászólás lehet LOL bőven.

S ilyen szempontból itt már a másiknak adandó tisztelet kérdése is átértékelődik, mert azzal, hogy így írunk, mint gonoszcsiga is írta, önkéntelenül is, a kölcsönösség elvén, a másiktól is ezt várjuk.
Ezt részben erőltettnek érzem, részben igaznak. Jelen esetre vetítve nekem pl. tök mindegy, hogy a másik hogyan ír
(azért borotválkozom, mert engem zavar ha túl borostás vagyok, de ettől még van aki úgy érzi jól magát, és az áll jól neki). Másrészről meg felneveltek valahogy, élsz valamilyen normák szerint, alapvetően szerintem a többség azt gondolja, hogy a többiek is hasonlóak szerint működnek. Az pl. nem szimpi, ha egy fiatal hagy egy roskatag, idős embert állni, de ettől sem fogom elítélni, leginkább a szülei tehetnek róla.


Üdv,
Felhő
21

Kellemetlen nekem

Joó Ádám · 2007. Okt. 21. (V), 13.52
Csak az a baj, hogy, ha én is nekiállok nagybetűzni, akkor a szabályok megsértése miatt érzem magam megalkuvó aljanépnek, ha meg nem, akkor vajon mit gondol rólam a másik, hogy én nem adom meg Neki a tiszteletet ;)
22

Kinek akarsz megfelelni?

zila · 2007. Okt. 21. (V), 13.59
Szerintem fontosabb, hogy magadnak megfelelj, a többiek meg majd elfogadnak :) Vagy nem :D
24

Szép lenne

Joó Ádám · 2007. Okt. 21. (V), 16.50
Jól is néznénk ki egy olyan társadalomban, amely az általad megfogalmazottakat tekinti alapelvének :)
26

:-)

inf · 2007. Okt. 21. (V), 20.24
Igen, valahogy ez a lényeg itt is, felesleges a másiknak megfelelni. Úgy írj, ahogy neked tetszik, a tisztelet meg nem ezen múlik, hanem a maradékon.
23

kiskapu, túlhasználat

Fraki · 2007. Okt. 21. (V), 16.45
bár pont Te idézted ezt 149-es pontot, ami lehetőséget ad erre.

Valamilyen kiskapuként lehet értelmezni, de egyértelműen a "fokozott tiszteletadásra" van fenntartva, nem a hétköznapira, rendszerszinten. Kérdezz meg egy hozzáértőt, mondjuk egy korrektort. (Vagy nézz be egy nyelvészfórumba, tanárfórumba stb.) A névutók nagybetűsítésére pedig végképp nem ad lehetőséget, az, ha úgy tetszik, lol.

...másrészt nem tudhatod, hogy milyen szándék áll emögött.

Azért is vezettem le azt, amit; amire elég sok jel is utal (a szabály túláltalánosítása egyértelmű tény, ha mást nem is, l. névutós vadhajtások; és a felvázolt korrekciós motiváció is gyakran megfogalmazódik, egészen konkrétan).

Én csak a magam nevében tudom mondani, hogy nem erről van szó: magát az embert megilleti a tisztelet, de ettől még szakmai szempontból a hozzászólás lehet LOL bőven.

Ez ugye nem ugyanaz, mint a fent említett motiváció. A LOL-ok esete számomra itt mellékszál, s nem csak a LOL-okra gondoltam. Pusztán arról írtam, hogy a fokozott tiszteletadás formájának permanens használata mellett kissé eklektikusnak tűnik a velük való egyveleg, és ez is annak a jele, hogy a nagybetűk nem a fokozott, hanem a hétköznapi tiszteletadás funkciójában vannak használva. Merthogy egyébként a LOL hozzászólást minősítő névszói használata, amit ebből kiragadtál, eléggé demoralizáló, tipikus flémes eszköz, legalábbis a nagybetűző normához képest – szerintem. Ebből jön ki az említett képlet. De hozzávehetném a mosolyjelek túlhasználatát is, ami szintén tud demoralizáló lenni (nem mindig, félre ne tessenek érteni, de adott vitaszituációban igen). Persze erre is lehet mondani, hogy weben vagyunk, dehát kérem, flémelni is már csak weben szoktak.

Annak, hogy valahol a fokozott tiszteletadás formáját a hétköznapi tiszteletadásra használják, lehet egy racionális magyarázata (ezt próbáltam levezetni), de attól még ez helyesírási szempontból nincs megtámogatva, félreértelmezett normakövetés.

Jelen esetre vetítve nekem pl. tök mindegy, hogy a másik hogyan ír

Jelen esetben én is így vagyok vele, de csak mert tudom, hogy túlhasználatról van szó (meg persze szuverén tagok vagyunk), de azért ez egy tiszteletadási forma; ott pedig, tetszik, nem tetszik, önkéntelenül is jelen van a kölcsönösség elve (amiről te is írsz a végén).


(Szerk.: Tényleg külön téma a LOL, csak annyi megjegyzés még hozzá, hogy azért is demoralizáló, mert metanyelvi, tehát az eredeti funkciója az volt, hogy közölje a címzettel, hogy az író hangosan felnevetett. Ebből csak később szállt le "tárgyszintre", vagyis alakult ki az a névszói használat, amiről te is írsz, de ettől még ott van benne ez a metanyelvi momentum is. Tehát nem ugyanaz, ha valakire/valamire rámondjuk higgadtan, hogy nevetséges, vagy ha egyenesen kiröhögjük. A számjlikra is vonatkozik ez, azzal a különbséggel, hogy azok tisztán metanyelviek, mindig is azok lesznek.)
25

Flame helyett

janoszen · 2007. Okt. 21. (V), 18.08
Flame helyett annyit tennék hozzá, hogy én vagyok az egyik névtelen elkövető ilyen téren és tényleg tiszteletadásra szoktam használni. Azt hiszem, hogy konzisztensen olyan tagoknak tartogatom, akiket szakmailag tisztelek, nagyra tartom a tudásukat vagy éppen a kezdő tag hozzászólásának korrektségét értékelem vele (amiből - valljuk be - kevés van mostanság).
27

:P

inf · 2007. Okt. 21. (V), 20.25
Most kövezzünk meg? :-D lol ^^
Szíved joga, gondolom senki nem sértődik meg, aki tisztában van magával.
28

Szörnyű, de egyre aktuálisabb

H.Z. v2 · 2011. Júl. 6. (Sze), 09.50
Szörnyű, de egyre aktuálisabb a téma.
Rengeteget felejtettem, egyre csapnivalóbb a helyesírásom, de egyre jobban elborzaszt, amit a fórumokon, blogokon, de főleg itt, a weblaboron látok egyesektől... Az "egyenlőre" vagy eltűnőben vagy én kezdek immunissá válni rá, de egyre rendszeresebb az igekötő és az ige különírása ("le írom, el megyek stb."), rövid és hosszú ékezetek cseréje és egyéb galádságok. Külön érdekessége a dolognak, hogy elsősorban fejlesztői fórumokon tapasztalok hasonlókat. Lehet, hogy sok általános iskolás jár ezekre a helyekre? Vagy nem magyar anyanyelvűek próbálkoznak magyar fórumokon? Nem értem...
29

Ha sok helyen látják az ilyen

Hidvégi Gábor · 2011. Júl. 6. (Sze), 09.58
Ha sok helyen látják az ilyen írásformát, azt hiszik, így jó.
37

Nem járnak eleget

deejayy · 2011. Júl. 6. (Sze), 13.17
Nem járnak eleget iskolába.

Ott helyesen tanítják.
41

Műszaki pályán sajnos

Joó Ádám · 2011. Júl. 7. (Cs), 19.23
Műszaki pályán sajnos általános. Ne kérdezd, mi adja a felmentést egy mérnök számára a helyesírási készségek megléte alól.
30

Szerintem a probléma alapvetőbb

szaky · 2011. Júl. 6. (Sze), 10.36
Nem vagyok még csak hobbiszenten sem nyelvész, szóval kéretik így olvasni a mondanivalómat.

Az alapgond az, hogy a kommentelés, csetelés, ehhez hasonló közlésformák alapvetően eltérnek attól, amit az akadémia szabályozni szeretne, mégis azokat a normákat határozza meg rá.

Az élőbeszédre természetesen más szabályok vonatkoznak mint az írott szövegre (és ezen belül is megkülönböztetünk pl. hivatalos, vagy irodalmi, vagy mittoménmilyen szövegeket)

A kommentek, csetek, sms-üzenetek viszont valahol a kettő között állnak, kiegészítve egyéb, specifikus dolgokkal. Éppen ezért pl. a lol, a smiley szerves része, elválaszthatatlan tartozéka neki, és nem slendriánság a használata. Sőt! Természetesen egy regényben semmi keresnivalója egy :) -nek, de egy kommentben ha valaki szisztematikusan nem használja, az félreviheti a mondanivalóját (mintha valaki élőszóban mindent pókerarcal, fapofával mondana)

És mivel ez a terület jelenleg még erőteljesen változó (bár...) ezért nincsenek is igazi, írásba foglalt előírások, max kissebb-nagyobb hatókörrel bíró ökölszabályok. Ezért is kaotikus egy kicsit.

Természetesen ez nem vonatkozik az önmagában hibásan írt szavakra (muszály) de beletartozik a szándékos szómódosítás (műxik), a szórend és az írásjelek kreatív használata, és igen, szerintem belefér az Téged, Neked is.

Lehet, hogy pár év(tized) múlva kialakulnak ennek is a kőbe vésett szabályai, de jelen pillanatban mi alakítjuk a szabályokat, és aki erre egy teljesen más közlésforma szabályait akarja erőltetni, az hibás úton jár.
31

Azért azt tegyük hozzá, hogy

Hidvégi Gábor · 2011. Júl. 6. (Sze), 11.16
Azért azt tegyük hozzá, hogy ez egy szakmai fórum, én például egy "lol" után biztosan nem veszem komolyan az illetőt, a cikkekben pedig számomra elvárás a teljesen semleges, komoly hangnem és jó helyesírás (ez persze meg is szokott lenni az esetek túlnyomó többségében).
34

Csak zárójelben

szaky · 2011. Júl. 6. (Sze), 12.20
Egy cikk, leírás, manual, stb nyilvánvalóan teljesen más eset, és ott akár egy rosszul megválasztott hasonlat is hiteltelenné teszi a szöveget.
Viszont azért hozzátenném, hogy a komoly, és a komolykodó nagyon nem ugyanaz, szerintem kicsit sznobizmus a mondatod első fele... :) ( <- nem kell komolyan venni )
32

Nem tudom, nálad mi tartozik

Endyl · 2011. Júl. 6. (Sze), 11.47
Nem tudom, nálad mi tartozik a szórend és az írásjelek kreatív használatába, de az, hogy ha valaki (alapvetően) rossz központozással vagy teljesen anélkül, nehezen érthető, nem egyértelmű szórenddel ír egy olyan üzenetet, amiben mások (többnyire idegenek) segítségét kéri, az egyszerűen tiszteletlenség szerintem.

A szándékos szómódosítás, valamint a lol és társai elfogadhatóak például egy baráti társalgásban, de egy szakmai oldalon nem biztos, hogy a megfelelő légkört teremtik meg. És attól, hogy helyesen írunk, még nem lesz fapofa hangulata az eszmecserének ;)
33

Én a helyesírást azért várom

kuka · 2011. Júl. 6. (Sze), 11.48
Én a helyesírást azért várom el, hogy a jövő látogatói számára a keresők találatokat tudjanak mutatni. Ez nyilvános fórum, a válaszainkat nem csak a kérdezőnek szánjuk. A téma iránt mások később is érdeklődhetnek.

Például megeshet, hogy H.Z. v2 nem talált volna rá erre a témára, ha a tárgyban
  • hibásan az állna, hogy „hejesírási jelenség”
  • vagánykodóan az állna, hogy „hely-S írási jelenség”
Tehát az én nézetemben a vagánykodás éppen úgy kerülendő mint a helytelen írás.

Ami a smiley és lol esetét illeti, nem a jelenlétük szokott zavarni, hanem a mennyiségük.
35

+1

Poetro · 2011. Júl. 6. (Sze), 12.32
+1
39

+1

inf · 2011. Júl. 6. (Sze), 16.55
+1
40

Poetro +1-ét +1-elted

Totti 1986 · 2011. Júl. 6. (Sze), 19.14
Poetro +1-ét +1-elted meg?

Szerintem annyira nem kell engedékenynek lenni a helyesírással kapcsolatban.

Az igaz, hogy a mai fórumos-csetes-skypeos világban az írott szöveg elég sok cicomát kap, és ezzel nincs is semmi probléma. Ha Skype-olok, nekem is gyakori a smiley, vagy a műxik-hez hasonló rövidítés.

Csakhogy pl. ez a fórum különbözik egy fanpage-től, itt tényleg egy kis komolyság, és a témához, meg a segíteni vágyókhoz illő tisztelet az elvárt, legalábbis szerintem.

De itt, azt hiszem, 2 külön dologról is szó van. Az egyik a központozás, a másik a stílus. Helyesen írni, megpróbálni értelmesen továbbadni a másiknak a gondolatokat nem fórumfüggő. A stílusnál meg azt szoktam rossz szemmel nézni, amikor se köszi, se légy szíves, se semmi, csak elbeszélnek a másik mellett, mintha egyértelmű lenne, hogy az azért van itt, hogy minden problémát megoldjon.

Ma szerintem sokakat elcsábít egy csili-vili weboldal, és máris azt hiszi, ezt ő is meg tudja csinálni a 0 ismeretanyagával 12 évesen. És már ugrál is, hogy oldják meg neki a problémáját, adjanak példakódot, ahelyett, hogy megtanulna angolul először, majd utána saját maga igyekezne eligazodni az angol nyelvű oldalakon, mielőtt megkérdezi, hogy egy alap php fgv. mire jó.

Szerintem ez a folyamat csak lefelé fog tartani, de nem is látok semmilyen módot arra, hogy ezt befolyásolni lehessen. Persze, ahogy proclub elintézte az egyik témát azzal, hogy amíg az illető nem hajlandó rendesen megformázni a kódját, addig senki ne válaszoljon, nekem tetszett. :) <- hoppá, smiley
36

Rátaláltam volna, mert más

H.Z. v2 · 2011. Júl. 6. (Sze), 12.35
Rátaláltam volna, mert más témában lapozgattam a fórumon, ennél véletlenül akadtam el, de ettől függetlenül igazad van. A keresők dolgát is megnehezítheti a rossz helyesírás.
(bár amit manapság a "gúgli" művel e téren... ;-) )
38

Én nekem az a véleményem,

Karvaly84 · 2011. Júl. 6. (Sze), 14.39
Én nekem az a véleményem, hogy nem avval kéne foglalkozni ki hogyan ír, hanem a tartalomra koncentrálni. Nekem rettentő rossz a helyesírásom, sose volt jó, sose lesz, ehhez kell egy adottság, úgy mint az évszámok megjegyzéséhez. Persze el lehet viselni az udvarias kritikát de sokszor sok helyen nem udvarias.
42

Ellenőriztesd le a géppel.

Joó Ádám · 2011. Júl. 7. (Cs), 19.30
Ellenőriztesd le a géppel. Ennyi szerintem elvárható, manapság már a böngészőben is benne van. Ha valami gyanús, akkor keress rá, jó eséllyel még manapság is a helyes formából lesz több találat.

Mondhatnám persze azt is, hogy ha írsz, tiszteld meg a többieket, és ha nem megy csuklóból, nézd meg a szabályzatban, de azt hiszem, ha az előző két tanácsot megfogadtad, már akkor sem marad benne zavaróan sok hiba.

Itt alapvetően nem képességekről, hanem hozzáállásról van szó.