ugrás a tartalomhoz

Archívum - Okt 6, 2007

A tervezés szerepe a webfejlesztésben

foxmulder · 2007. Okt. 6. (Szo), 23.53
Sziasztok!

Kezdő vagyok (oly régóta már :), ezért nézzétek el, ha lámaságokat (ráadásul sokat) beszélek.
Kitaláltam magamnak egy elég összetettnek tűnő webportált (CakePHP-t használok hozzá), gondoltam egy teljes projekt építéséből lehet a legtöbbet tanulni. Jelenleg 57 adatbázis táblánál tartok, talán ez az adat elég jól jelzi az alkalmazás bonyolultágát. Persze sokan a tapasztaltabbak közül most azt mondják: "Ez semmiség, rutinmunka..", de én már kezdem elveszíteni a fonalat és a kérdésem éppen ezzel a "fonallal" kapcsolatos. Nem tudom, más hogy van vele, de a neten fellelhető tutorialok rövid példái, vagy egy 5-10 táblát használó alkalmazás még vígan átlátható a számomra, ezen tapasztalatok nyomán felbátorodva és nagyobb tervek megvalósításába belevágva azonban egyszerűen elveszítem a kontrollt.

Szóval hogyan lehet egy nagyobb (felhasználókezelés, cikkek szerkesztése (mint a Wikipédiában), többnyelvű felület és tartalom (a nyelvek száma nem kötött), stb..) alkalmazást átláthatóvá tenni, egyáltalán szokás-e valamilyen tervezési módszert alkalmazni összetettebb weboldalak készítése közben? A CakePHP manual például nagyjából azzal indít, hogy "készítsük el az adatbázist, aztán majd megy minden mint a karikacsapás..". Az én esetemben már ez az első lépés is több hónapja tart és gyakran egy röpke új ötlet miatt újra kell tervezni az egészet. Fizetős munka esetén ez biztosan megengedhetetlen, úgyhogy felmerül a tervezés (és a tervhez való ragaszkodás?) szükségessége, de webes fejlesztésekkel kapcsolatban ilyesmiről nemigen olvastam még (az adatbázistervezés fontosságáról persze már igen).

Talán jobb, ha pontokba szedem a kérdéseket:

- Használnak-e a webfejlesztésben (az ER modell mellett) UML-t, vagy hasonló tervezési metódust?
- A gyakorlatban is, vagy csak elméletben?
- Mikortól válik egy projekt "többemberessé"?

Offsite backup dat kazettára

Castor87 · 2007. Okt. 6. (Szo), 20.14
Hali!

Magyarországi biztonsági mentésekkel foglalkozó céget keresek. Milyen cégeket ajánlotok? Több terrabyte-ról van szó és kikötés a dat kazikra mentés. Főleg webtár bizti mentésekkel foglalkozó cégeket találtam a neten néhány gigabyte-os csomagokkal, ezért írok most ide. Egy backup szerverről kell offsite bizti mentés neten keresztül.

//Castor
 

Weblabor tuning userscript

Fraki · 2007. Okt. 6. (Szo), 16.34
Nemrég említődött meg itt a Weblaboron a hozzászólásokkal kapcsolatban egy userscript, ami végülis egy autosubject + követőtuning kombó funkciójában megvalósult.
 

Új protokol regisztrálása Firefoxban Mac alatt

Hodicska Gergely · 2007. Okt. 6. (Szo), 16.21
Sziasztok!


A tárgybeli dolgot szeretném elérni, de sajnos nem sikerül. Kb. azt szeretném, hogy mondjuk a foo://bar linkre kattintva meghívódjon egy shell script az URL-lel paraméterül.

Google egyből kidobta ezt: http://kb.mozillazine.org/Register_protocol, de nem jött össze, végig azt mondja nekem, hogy ez a protokol nincs regisztálva. Elvileg akkor mondhatná ezt, ha nem jó a megadott elérés, de az biztosan jó...

Próbálkozott már ezzel valaki?


Köszi,
Felhő
 

ajax - billentyű parancs ütközés

rrd · 2007. Okt. 6. (Szo), 09.08
Hari,

adva van egy ajax alkalmazás aminek egyik részén a fel le nyilakkal tudok navigálni egy ul - li listában. Az a probléma, hogy ha van egy selectem, azt lenyitom és nyomok egy lefelé nyilat, akkor ugye a következő optionra kéne lépnie a böngésző alap funkciója szerint, de a saját függvényem miatt az ul - li listában is lépni szeretne.

Ezt szeretném kiküszöbölni. Arra gondoltam, hogy ha valahogy figyelni tudnám, hogy a focus nincs-e rajta valamelyik selecten, akkor ezekben az esetekben nem indítanám el a saját lefelé nyíl megnyomásra induló függvényemet.

Van valami olyan eljárás amiből megtudhatom, hogy min van a focus? (Prototype és Scriptacoulus librarykat használ az alkalmazás)
 

rewrite és // összeolvadásának elkerülése

razielanarki · 2007. Okt. 6. (Szo), 01.41
van nekem egy url-rew rite sémám:

www.valami.com/mappa/blog/tags/ - ez kilistázza az összes bejegyzést

valamint

www.valami.com/mappa/blog/tags/php - ez a "php" témájú bejegyzéseket
www.valami.com/mappa/blog/tags/php/2 - ezeknek a második oldala

ezek mind rewriteolódnak a következő formában:

www.valami.com/mappa/* -ról
www.valami.com/mappa/?q=* -ra

szeretném hogy a www.valami.com/mappa/blog/tags//2
az összes bejegyzés második oldalára mutasson, de átírt url-ben ?q=blog/tags/2 -lesz és a "2" témájú bejegyzéseket listázná...
(ilyenkor phpinfo-val a QUERY_STRING-ben url=blog/tags/2/ van, a REQUEST_URI-ban meg mappa/blog/tags//2)

de ha www.valami.com/mappa/?q=blog/tags//2 -vel hívom meg, akkor nem olvadnak össze a //-k, és megkapom a második oldalt

van-e erre valami trükk, vagy inkább érdemes másképp megoldani a lapozás urljét?
(van még egy plusz csavar is: a valami.com/mappa/blog url a "hírek" témájú bejegyzésket listázza)

a .htaccess:
<IfModule mod_rewrite.c>
    RewriteEngine On

    RewriteBase /mappa/

    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

    RewriteRule ^(.*)$ ?q=$1 [QSA,L]
</IfModule>