ugrás a tartalomhoz

Az Apache és IIS 2008-ra azonos részesedésű lehet

Hojtsy Gábor · 2007. Okt. 19. (P), 17.33
A minap a Szabad Szoftver Esték első rendezvényén hívták fel a figyelmemet, hogy az Apache és az IIS webszerverek elterjedtségi mutatói a teljes internetre nézve egyre inkább közelednek egymáshoz, az Apache immár nem sok előnnyel rendelkezik az IIS-hez képest. Bevallom némi szkepticizmussal fogadtam az információt, hiszen régóta nem néztem meg ezeket az adatokat.

A Netcraft jelentései szerint viszont az utóbbi időben ezek a nagyobb változások olyan eseményeknek voltak betudhatóak, mint, hogy nagy domain parkoló webhelyen szűnt meg egy milliónyi Apache-on futó weboldal, a Blogger Apache-ról a Google GFE kódnevű szerverére váltott és folymatosan növekszik felhasználóinak (aldomainjeinek) száma, míg a MySpace és a Live Spaces felhasználói (aldomain) számának egy hónap alatt milliós növekedése az IIS elterjedési számát növeli. Így az IIS webszervereken futó domainek abszolút száma és százaléka is növekszik. A Netcraft becslései szerint ha a trend így folytatódik, 2008-ban az Apache és az IIS közel azonos elterjedtséget mutat majd.
 
1

én megmondtam

erenon · 2007. Okt. 19. (P), 23.46
én megmondtam ,)
egyébként érdekes megnézni, hogy mint két legnagyobb, gyakorlatilag folyamatosan egymástól veszik a kuncsaftokat el, egyszer az egyik nő és a másik csökken, másszor meg fordítva.
Ezentúl pedig az IIS nagy ugrása gyanúsan közel van a .net2.0-hoz, de hát ki tudja.
2

Statisztika

vbence · 2007. Okt. 20. (Szo), 11.34
Itt enyhénszólva is kilóg a lóláb. Semmi értelme domainnévre levetíteni a statisztikát. A post rá is mutat ennek hiányosságaira. Nézzük a statisztikát IP-re, és értelmesebb számokat kapunk. Vagy nézzük a kiszolgált oldalak számára (alexa, vagy hasonlók), és talán már le is tudunk szűrni belőle valamit.

Ez így csak egy önmagáért való (és félrevezető) számadat, az ilyen statisztikák maradjanak meg a bulvárlapok számára.
3

aldomain-ek

Hojtsy Gábor · 2007. Okt. 20. (Szo), 12.39
Nyilván, ahogy igyekeztem kiemelni, ez a statisztika eléggé azzal vezérelt, hogy a nagy blogszolgáltatók (és mások általában) most már tendenciózusan aldomaineket hoznak létre, nem csak könyvtárakba teszik a kedves felhasználókat. Ez így persze a mérést erősen befolyásoló tényezőként jelenik meg.
4

IIS vs Apache

balazsy · 2007. Okt. 22. (H), 16.45
Mindenesetre valoszinu, hogy novekedni fog az IIS-t hasznalo oldalak szama a .NET egyszerusegenek koszonhetoen. Aki egy kicsit jartas benne, az 10-ed annyi faradtsaggal tud eredmenyeket elerni a PHPval szemben. Persze ez mindaddig igaz, amig olyan modon feljeszt amit a m$ megalmodott, utana viszont bal kezzel jobb ful vakaras kezdodik. Idaig azert volt Apache+PHP dominancia, mert ingyenes volt, viszont a m$ egyre inakabb gyurja ez a reszt is, mindenfele express verzioival a kulombozo fejleszto eszkozokbol. Tehat en mindenkeppen varom az IIS erosodeset ... hogy ez jo e vagy sem, az majd idovel kiderul :)
5

Vicces

zila · 2007. Okt. 24. (Sze), 08.33
Aki egy kicsit jartas benne, az 10-ed annyi faradtsaggal tud eredmenyeket elerni a PHPval szemben.

Aki meg php-ban jártas az nyilván php-val ér el hamarabb eredményeket :))

Egyetlen nagy baj van az IIS-sel (számomra) csak és kizárólag Windows platformon érhető el. Így aztán nekem nem jön szóba, mert ahová én fejlesztek ott *nixok vannak (solaris, linux), szóval lehet baromi jó az iis, ha a használatához windows server kell... (és innentől lehet akár ingyenes is, ha az alatta ketyegő oprendszer keményen fizetős)
8

asp.net *NIXon

zsepi · 2007. Okt. 25. (Cs), 07.16
Egyetlen nagy baj van az IIS-sel (számomra) csak és kizárólag Windows platformon érhető el. Így aztán nekem nem jön szóba, mert ahová én fejlesztek ott *nixok vannak (solaris, linux), szóval lehet baromi jó az iis, ha a használatához windows server kell


Gondolom nem az IISre gondoltál, hanem a .NETre. Személyes tapasztalatom nincs, de esetleg megnézhetnéd a Mono ASP.NET implementációját
9

IIS

Fraki · 2007. Okt. 25. (Cs), 09.04
Szerintem az IIS-re gondolt...
6

Talán érdekes lehet

YourSoft · 2007. Okt. 24. (Sze), 13.28
Talán érdekes lehet, hogy lehet máshogy is nézni a statisztikát:
hup web statisztika cikk
7

Netcraft

janoszen · 2007. Okt. 24. (Sze), 19.15
Nem akarok flémet indítani, de azt hiszem, a Netcraft kiemeltem foglalkozik a Microsofttal. Érdemes megnézni, hogy a Google-ban hány találatod az a Netcraft, illetve a Netcraft Microsoft kulcsszavakra.