ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jún 2009 - Blog bejegyzés

július 1

Tervezett karbantartás

Heilig Szabolcs · 2009. Jún. 30. (K), 23.33
Csütörtökről péntekre virradó éjszaka 01.30 és 02.30 közti ablakban egy maximum 15 perces előre tervezett karbantartást végzünk. Erre az időre a Weblabor elérhetetlen lesz. A karbantartás célja szoftverfrissítés.
 

Interjú Ola Binivel – 1. rész

yaanno · 2009. Jún. 30. (K), 16.19
Az alábbiakban megosztom a Weblabor olvasóival azt a work in progress interjút, ami Ola Binivel készül e-mailben. Az eredeti angol verziót a teljes interjú összeállításakor adom közre. Az írás alatti kommentekben ti is kérdezhettek. Ola Bini a ThoughtWorks tanácsadója, többek között a JRuby egyik fő fejlesztője, ebben a témában könyvet is írt Practical JRuby on Rails címmel. Népszerű blogjának vezetése mellett egy új nyelv, az Ioke létrehozásán fáradozik.

június 29

Tetszőleges betűtípusú szövegek CSS-sel

Török Gábor · 2009. Jún. 29. (H), 17.05
A nemsokára megjelenő Firefox 3.5-ös kiadás számos újdonságot kínál a webfejlesztőknek. Ezek közül az alábbiakban a @font-face CSS szabály megvalósításáról szólok, amely segítségével a látogató számítógépére telepített betűtípusoktól függetlenül, tetszőleges fonttal jeleníthetjük meg weblapunk szövegeit. Jelentős igény mutatkozik a webbiztos betűtípusok-tól eltérő fontok használatára, a Weblabor hasábjain is már több ízben előkerült a téma.

június 10

Blokkolt elemek a weboldalon – kinek a felelőssége?

Török Gábor · 2009. Jún. 10. (Sze), 17.59
Craig Buckler nemrég a SitePoint hasábjain értekezett arról, milyen fontos, hogy körültekintően válasszuk meg a honlap egyes elemeinek fájlneveit. Gondolhatnánk egyből, hogy a szerző holmi huncut keresoptimalizálási fogásokra akar kilyukadni, a helyzet azonban ennél sokkal prózaibb. A reklám-blokkoló szoftverek térhódításával sokszor a weboldalak olyan elemei sem kerülnek feldolgozásra, amelyek amúgy teljesen ártatlanok, de a nevük tartalmazta példának okáért az „ad” kifejezést.

június 9

Javascript – a tömb rejtett értékei

inf · 2009. Jún. 9. (K), 07.02
JavaScriptben arra a problémára kerestem a megoldást, hogy egy objektumokat tartalmazó tömbben hogyan lehet egy objektum/függvény értékű tulajdonság alapján a leghatékonyabban keresni. Ez elég specifikus téma, mert legtöbbször már létrehozott DOM objektumokkal dolgozunk JavaScriptben, szóval az objektumok felvétele egy adott tömbbe és kikeresésük már adott (lásd getElementsByTagName()).

június 6

Page Speed – Best practices revisited

Adam · 2009. Jún. 6. (Szo), 12.05
Török Gábor küldött be blogmarkot a Google Page Speedről. Ennek kapcsán szépen sorjában végigmentem az ajánlásokon és néhány helyen az eddigi szemlélettel – amit mindenki „kőbe vésett szentírásnak” vett – homlokegyenest ellenkező javaslatot olvastam. Emiatt gondoltam, hogy a számomra kérdéses dolgokat összegyűjtöm. Nézzük hát egyenként ezeket a pontokat.

június 3

DAO – adatbázisműveletek objektumokkal

janoszen · 2009. Jún. 3. (Sze), 14.53
Talán egy középhaladó (PHP) programozó egyik legnagyobb problémája a saját fejlesztésnél az adatbázis-műveletek kezelése. Sokszor sokféle lekérdezést írunk vagy sokféleképpen hivatkozunk egy bizonyos adathalmazra, így bonyolulttá válik bármiféle gyorstárazás vagy egységes elérés implementálása. Itt siet segítségünkre a DAO, avagy az objektumok adatbázisba mentésének módszere.

június 2

Statáriális moderáció, avagy a fórumos helyzet fokozódik?

Joó Ádám · 2009. Jún. 1. (H), 23.18
Nem tudom, szerkesztőtársaim hogy állnak ezzel, de gyanítom, hogy a helyzet hasonló lehet, mint esetemben: a blogmarkok és hozzászólásaik átfutása, egy-egy blogbejegyzés, netán ha van épp ilyen, akkor a következő cikk feletti bábáskodás még csak-csak megy több-kevesebb sikerrel, azonban a fórumok rendszeres követésére egész egyszerűen nincs emberi kapacitás a szerkesztőség berkeiben, mely nyilvánvalóan ráüti bélyegét a felhozatal minőségére is.