ugrás a tartalomhoz

Statáriális moderáció, avagy a fórumos helyzet fokozódik?

Joó Ádám · 2009. Jún. 1. (H), 23.18
Nem tudom, szerkesztőtársaim hogy állnak ezzel, de gyanítom, hogy a helyzet hasonló lehet, mint esetemben: a blogmarkok és hozzászólásaik átfutása, egy-egy blogbejegyzés, netán ha van épp ilyen, akkor a következő cikk feletti bábáskodás még csak-csak megy több-kevesebb sikerrel, azonban a fórumok rendszeres követésére egész egyszerűen nincs emberi kapacitás a szerkesztőség berkeiben, mely nyilvánvalóan ráüti bélyegét a felhozatal minőségére is.

Habár, ahogy az a szerkesztett tartalmak széles fókuszából is látható, a Weblabor sosem zárkózott el a kezdő fejlesztőktől, semmiképp sem volna szabad engedni, hogy a nagy többség, sajnos mindnyájunk által jól ismert hozzáállása veszélyeztesse a hosszú évek alatt kialakult professzionális közösségi munkát. Márpedig az utóbbi időben, de főleg két utóbbi fórumtéma és a rájuk érkezett válaszok olvastával kezdem úgy érezni, ez valós veszély:

Szomorú, hogy a WL lassan eljut arra a szintre, hogy az embernek a prog.hus virtuális pontgyűjtés jut eszébe, nem a virágzó szakmai közösség. És nem én vagyok az egyetlen, aki emiatt kevesebbet jár ide.

proclub, 2009. május 31.


Egyes fórumozók önálló problémamegoldásra való hajlandóságának hiánya, minősíthetetlen helyesírása, minimális szövegalkotási készsége, a formázási eszközök (kódszínező!) használatának gyakran teljes elhanyagolása a fórum erős minőségi romlását, hosszú távon pedig a közösség erodálását eredményezi.

Tekintve, hogy a ráfordítható idő és energia számottevő növekedése valószínűtlen, ráadásul senki sem szeret feleslegesen, más helyett dolgozni, az egyetlen megoldásnak egy (sokak szemében majd minden bizonnyal indokolatlanul) szigorú, mondhatni statáriális moderálási szabályzat bevezetését látom, mely biztosíthatná hogy a meglévő szerkesztői kapacitás mellett is fenntarthatóan működtethetők legyenek a fórumok. Más helyen már volt rá példa, ott, ameddig kitartott a ragaszkodás az irányelvekhez, egészen figyelemreméltó eredményekhez vezetett.

Egy efféle megoldás magával vonná a
  • nem megfelelő kategóriában nyitott;
  • a problémát nem megfelelően leíró címmel ellátott;
  • triviális, kereső használatával vagy a dokumentáció olvasásával megválaszolható kérdést feltevő;
  • rossz helyesírású, összefüggéstelen, nyelvtanilag megkérdőjelezhető, rosszul felépített szövegezésű, esetleg túl rövid vagy indokolatlanul hosszú;
  • az ezt megkívánó helyen a formázási-strukturális eszközök használatát elhanyagoló
témák és hozzászólások azonnali, figyelmeztetés és értesítés nélküli törlését.

Kétségkívül egy hasonló döntés tovább rontaná a Weblabor bizonyos körökben eddig is gyenge ázsióját, illetve elriasztana sok kezdőt, azonban fontolóra kell vennünk, vajon az elégedetlenkedők, illetve a (hacker társadalom szabályaihoz alkalmazkodni nem hajlandó) kezdők, avagy meglévő és jól működő közösségünk érdekeit tartjuk fontosabbnak.

Fenti felvetéssel kapcsolatban várom mindenki véleményét.
 
1

+1

Poetro · 2009. Jún. 1. (H), 23.28
Támogatom, azonban jó lenne erre vmi módon felhívni a nagyérdemű figyelmét, akár a tartalombeküldő oldalon, akár a Mentés / Beküldés gomb környékén, vagy mindkettő esetben is.
2

+1

duplabe · 2009. Jún. 2. (K), 01.01
Én is csak támogatni tudom ezt.

Rengeteget tanultam/tanulok a wl-ról. Rendszeresen elnézek ide információt keresni valamilyen problémával kapcsolatban, vagy a régi cikkeket olvasgatni. Meg hát rssben követem az egész oldal életét és tényleg idegesítő tud lenni amikor ezerszer lerágott témák újra és újra előjönnek, miközben a megoldás már hónapokkal, vagy akár évekkel korábban ki lett beszélve. Ilyenkor a "majd valaki leírja neki huszadjára, vagy csak elküldi guglizni" gondolat fut át az agyamon, és nyilván könnyebben siklok át olyan témákon, amik tényleg érdekesek, vagy akár én is tudnék segíteni a kérdés feltevőjének. Erre a fent említett header téma tényleg az egyik legjobb példa. Vagy a szintén említett "csináljátok már meg helyettem" hozzáállás...
3

régi tagok, hozzászólások

gex · 2009. Jún. 2. (K), 02.37
két dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban kérdezni:
  • van olyan ember aki lassan 3 éves regisztrációval is nyitott 4-5 témát két hét alatt, ami konkrétan egy darab (még azt is megkockáztatom hogy tőle megrendelt) sitebuildre vonatkozott, ráadásul helyesen írni sem tud. az ehhez hasonlókkal mi lesz? a mai naptól simán törölve lesznek? vagy ez csak az x órás/napos/hetes regisztrációkra vonatkozik?
    persze érzem a választ, de ide tudnám sorolni még az általam nemrég feldobott témát is, amire utólag elismerem hogy a doksi pontosabb olvasásával magam is rájöttem volna. viszont 4 órát bénáztam előtte és amellett hogy nagyon szerény véleményem szerint később másnak is hasznára lehet, ha egyszerűen törlitek a témát az életben nem jövök rá a megoldásra.
  • a weblabor népszerűsödésével egyre több tag van, aki két-három feldobott téma (amik az itt felsorolt okok bármelyikén elbuknának) után úgy érzik hogy már eleget tudnak és a kérdésekre rengeteg szakmai hülyeséget felvonultató válaszokat adnak. az ilyen hozzászólásokkal mi lesz? ezek is törölve lesznek? mert ha bekerül az archívumba, akkor onnantól kezdve ha jön is valaki akinek van annyi esze hogy keressen, csak a hülyeséget fogja megtalálni, és ez talán még veszélyesebb is hosszú távon.

(persze minden szereplő csak a képzelet szüleménye, nem akarok megbántani senkit.)
4

A színvonaltalan tartalmakra

Fraki · 2009. Jún. 2. (K), 03.08
A színvonaltalan tartalmakra nyilván nem megoldás az ignorálás, úgyhogy valamit érdemes volna tenni.

Az én felvetésem:

„10 sornál több colorer nélküli kódot küldtél be, próbálkozz újra.”
„A megengedett maximális szmájlik számát (3) túllépted, próbálkozz újra.”
„Tiltott szót észleltem (naon). Kérjük, mellőzd ezt a stílust itt. Biztos, hogy beküldöd?”
„Az "Ezekkel a google kulcsszavakkal próbálkoztam:" mező kitöltése kötelező.”
28

Tetszik

janoszen · 2009. Jún. 2. (K), 21.32
Eddig ez tetszett legjobban. Csak le kéne fejleszteni.
5

Felhasználói segítség

BlackY · 2009. Jún. 2. (K), 08.30
Először is, majd három éve regisztrálva vagyok, talán ez a harmadik hozzászólásom, viszont elég gyakran nézegetem a fórumokat, régebben volt sok érdekes probléma, ma már sajnos tényleg egyre gyakoribbak, hogy végignézem az új/aktív fórum témákat és már a téma címből tudom, hogy one-liner lesz a megoldás.

Néha van olyan, hogy a "nagy öregek"-nél is kiugrik a biztosíték egy téma miatt, és egy-egy olyan hozzászólás engednek meg, amiknek semmi helyük az archívumban és a Google szerverein (pl. a linkelt témák hozzászólásai). Szerintem ezt ki lehetne védeni, ha lenne a hozzászólásoknál egy "automatikus eltávolítás" opció, amit bekattintva a hozzászólás után pl. 24 óra után automatikusan törlődne (nem jelenne meg), és persze az ilyenekre nem lehetne válaszolni (vagy csak szintén automatikusan törlődő üzenetekkel, és mindig a szál utolsó üzenetének törlésekor törlődik a szál többi üzenete is).
Így még az, akinek szólt, talán elolvassa, viszont a WL nem lesz tele olyan hozzászólásokkal, amik csak arról szólnak, hogy a kérdező mit hibázott vagy egyéb olyan off-topicokkal, amik tényleg csak akkor és ott aktuálisak.

A másik oldal (amit gex is írt), a szakmai hibák megtalálására be lehetne vezetni egy "minuszolós" rendszert. Egy sima link egy "-" betűvel, ha valaki nagyon úgy érzi, hogy egy-egy hozzászólás szakmai szempontból kritikán aluli (pl. valaki válaszban ereg_-et ír), katt arra, aztán megfelelően sok negatív kritika után az adminok/moderátorok "kézzel" átnézik és döntenek. (Akár ugyanezt úgy, hogy csak regisztrált felhasználók használhatják). Így az adminoknak már csak egy "szűrt" hozzászólás-halmazt kellene (ebből a szempontból) ellenőriznie, ami lényegesen egyszerűsítené a dolgot.
(Ráadásul ha js-sel menne és nem szakítaná meg az olvasás folyamatát, akár még kényelmesen kezelhető rendszer is lehetne belőle)

BlackY
6

-1

virág · 2009. Jún. 2. (K), 08.34
Szerintem ez a fajta szigor értelmetlen és mint általában a statáriumok és a diktatúra nem a felhasználók ún. hozzá nem értését, hanem a szerkesztők tehetetlenségét és a közösség bomlását mutatja - pl. érdeklődéshiány miatt. (Ugyanis a Weblaboron jóformán már csak a fórum és a blogmark rész élő, cikkek egyáltalán nem készülnek, szakmai közösség sincs igazán csak a régi cimborák tartanak össze.)
A "statáriumról" szóló részt nem én találtam ki, hosszú tanulmányok szólnak erről én a magam részéről inkább tolerálok és ha kell akkor kritikával rávezetek, ha tudok jó példával elöl járok mintsem másokat durván helyreigazítok és lefikázok. Félreértés ne essék én sem szeretném ha a Weblabor felhígulna és a szakmaisága csorbulna, de az biztos, hogy én nem fogok ide járni ha itt is eluralkodik az a fajta diktatórikus rend és kényszeresség, ami egyes magyarországi körökben annyira népszerű mostanság.
A jelenlegi moderátorokkal pedig sok mindenben nem értek egyet, szerintem nem tudnak elszakadni a saját személyes elgondolásaiktól - túl vaskalaposak, de mivel én közvetlenül nem veszek részt az oldal fejlesztésében ezért nem szólok bele, én csak mint látogató írtam ezt a kritikát. Remélem nem bántottam meg senkit, abszolút építőnek szántam ezt a dolgot és szeretném ha a Weblabor nem negatív irányba változna hanem esetleg feléledne...
7

Én tegnap regisztráltam, de

csaba86 · 2009. Jún. 2. (K), 09.42
Én tegnap regisztráltam, de előtte is nagyon sokat jártam ide. Amit tudok azt nagyrészt nektek köszönhetem!
Szerintem is van pár olyan téma, amit egy kis hozzáértéssel és tájékozottsággal már el sem követ az ember. Szükség van valamiféle szabály bevezetésére, de mi lesz az olyan kezdő emberekkel akik egy kicsit nehezen indulnak el a web-programozás terén? Talán eleinte butaságokat kérdeznek, mert nem tudják még azt ami egy profibbnak egyértelmű, aztán megokosodik.(tudom ritka eset:)) Ezt meg szerintem cikkek írásával meglehet oldani. Tény, hogy egy haladóbbnak nem sok kedve van ilyeneket írni, meg amúgy is tele a net ilyennel, de a fiatal nemzedékre is gondolni kell nem? :)

Ötletem, hogy lehetne egy kezdőknek szóló fórum, amiben egy idő után automatikusan törlődne a bejegyzés.

Hülye kérdések mindig lesznek. ("sajnos" már mindenki tud weboldalt "csinálni":)) Ha törlitek őket, akkor regisztrálnak megint és megint.

(ui: Eddig sikeresen megoldottam minden problémámat, ígérem hogy ezentúl sem fogok szemetelni és most sem akartam:))
8

tévhit

gex · 2009. Jún. 2. (K), 10.17
"sajnos" már mindenki tud weboldalt "csinálni":)
na hát ha valamin akkor ezen dolgozhatna egy kicsit a közösség. nem tud mindenki weboldalt csinálni és nem is kell mindenkinek weboldalt csinálnia. programozni tanulj meg előtte és után próbálkozz a php-val és a js-sel. én sem megyek el hobbiból felhőkarcolót építeni.

persze lehet autodidakta módon is foglalkozni vele, de ez ne a weblabor spamelését jelentse. vegyél könyveket és menj el tanfolyamokra (= programozni tanulj meg előtte).

ha pedig lesz moderáció akkor kiemelt helyen kezelném a "csináljátok meg a házifeladatom!!! help!!!" típusú témákat. nem magával a házifeladattal van bajom (bár egy leadandó talán pont arra van hogy igenis meg tudd oldani egyedül), de az ehhez hasonló gyöngyszemeket nem tudom tolerálni. megoldják helyette a feladatot de nem tetszik neki, mert fogalma sincs arról hogy mi az a tömb. de adatbázist azt már használ...
9

Úgy értettem, hogy mindenki

csaba86 · 2009. Jún. 2. (K), 10.33
Úgy értettem, hogy mindenki azt hiszi, hogy tud weboldalt csinálni, közben meg nem és ezért van a sok "segíccsetek lécci" kérdés.
12

nem kell elkezdeni sem

gex · 2009. Jún. 2. (K), 11.18
a hozzászólásom lényege az volt, hogy azt kéne tudatosítani az emberekben hogy ez egy komoly szakma és nem feltétlenül kell mindenkinek ezzel foglalkoznia.
10

Probléma

Poetro · 2009. Jún. 2. (K), 10.41
Talán eleinte butaságokat kérdeznek, mert nem tudják még azt ami egy profibbnak egyértelmű, aztán megokosodik.

Általában nem az a probléma, hogy mit kérdez, hanem ahogy kérdezi. Leginkább a kultúráltság hiányát tudom felhozni, illetve, hogy milyen hangvételt használ az illető. Elvégre itt nem haverok vannak akikkel minden nap együtt rúg be a sarki kocsmában, hanem jórészt szakemberek, akiket legalább annyi tisztelet megillet, ha már segítséget várunk tőlük, hogy kultúráltan fogalmazunk, összeszedünk minden részletet ami rendelkezésre áll, és okosan, összefoglalva tesszük fel a kérdést. Lehet hogy az részletek összeszedése közben már meg is oldódik a probléma, mert észreveszi az illető hogy hol a hiba.

Ezt meg szerintem cikkek írásával meglehet oldani.

Ezzel csak az a probléma, hogy annyira szoktak lusták lenni, hogy nem olvassák el a cikkeket, ha még csak egy rövid sem képesek, mert nekik a válasz kell, azonnal, de rögtön, és nem raknak bele energiát, mert úgyis megválaszolja, kidebuggolja, megírja valaki, főleg mivel a legtöbb kérdésre a válasz már létezik cikk formájában, vagy valamelyikünk felhívta rá a figyelmet valamelyik cikkben, mégha a cikk konkrétan nem is erről szólt.
11

Jó tényleg, igazatok van! :)

csaba86 · 2009. Jún. 2. (K), 10.49
Jó tényleg, igazatok van! :)

Én is a kezdők cipőjében járok még, de szívesen olvasok cikkeket, aki meg nem az meg is érdemli.
40

nekem tetszik amit írtál

zzrek · 2009. Jún. 3. (Sze), 15.24
Nekem tetszik amit javasoltál. Valahol el kell kezdeni a szelektálást, és ha a postoló már megkapja a lehetőséget, hogy eleve kezdő szintűnek sorolja a kérdését, akkor valószínűleg meg is fogja ezt tenni.
13

+1

tisch.david · 2009. Jún. 2. (K), 11.33
Sziasztok!

Én, mint a "diktatórikus rend és kényszeresség" híve, szintén támogatom a szigorítást. Engem is bosszant az egyre több buta/lusta/szemtelen (és nem a tudatlan!) kérdésfeltevés.
Jó lenne, ha meg lehetne az ilyeneket jelölni, és megfelelő számú leminősítés után jönne a retorzió (téma automatikus törlődése/account tiltólistára helyezése egy adott időtartamra/account törlődése).

Üdv:

Dávid
14

-1

Török Gábor · 2009. Jún. 2. (K), 11.53
Nem tudom, milyen korábbi élményeidre építed ezt a lépést, de ez a hozzáállás inkább rombol mint sem épít. Kezdők, hülyék és balfékek mindig lesznek, akik triviális kérdéssel fordulnak a közösséghez, akik képtelenek rendesen feltenni a kérdést, és kik – noha a fórumba postáznak – azt kérik, hogy e-mailben válaszolj nekik. Tanítással és nem pökhendi uraskodással megy előrébb a világ.

Egy közösség által helyesnek ítélt magatartásformák jó példával, és nem szigorú moderációval adhatók tovább. Koránt sem biztos, hogy a WL számára elfogadható normák máshol is kedvesek, és akiket mi ezen normákon kívülinek gondolunk, ők egy másik közösségben a fő mozgatórugók lehetnek. Hogy az általad felvázolt probléma miért alakult ki, arra többek között választ ad virág is (ha tele lenne nap mint nap a WL színes–szagos posztokkal, kit érdekelne az a néhány moderálandó téma?), de ezen kívül van jó pár számos egyéb probléma is. Például szerintem a „hagyományos” fórum, ami a WL mögött is zötyög, nem képes azokat a korszerű feladatokat ellátni, amiket vele szemben megfogalmazhatnók. Én ebben a tekintetben radikális nézőpontot képviselek, mert az egyetlen jól működő koncepciónak a Stack Overflow-t tartom. Nagyon sokat lehet ott tanulni közösség építésből, a kezdők kezeléséből és közösségi moderációból. Oda felhúztak a srácok egy olyan motort, amivel nagyon jól kezelhetők a posztodban felvetett problémák; a közösség alakítja saját magát és a moderátorokhoz már csak az előszűrt, komolyabb beavatkozást igénylő problémák jutnak el.

Persze állítólag mi is webfejlesztők vagyunk, és semmi akadálya annak, hogy a WL-t technikailag olyanná tegyünk, amivel kényelmes dolgozni. Más kérdés, hogy egyéb elfoglaltságok miatt – sajnos – sokkal kevesebb idő jut a WL-t fejleszteni, mint amit egy elégséges szintnek gondolnék. (Ha minden jól megy, nyáron záron tanulmányaimat egy időre, és utána tervezem a WL nagyobb volumenű gatyába rázását, amihez majd látlak szívesen, Ádám.)
15

+1

Gixx · 2009. Jún. 2. (K), 12.34
Miért?

Mert egyértelmű szabályok kellenek és azokat be kell tartatni. A keresett google kulcsszavak egész jó ötlet, meg colorer nélüli kódok keresése is. Tetszenek.

Én még belevenném a "Remove this Ad" mintájára a topikeltávolítási javaslat linket, és ha elég egymástól független jelzés érkezik egy topikra/hozzászólásra (pl.: 10db), akkor mehetne levél a szerkesztőségnek felülvizsgálatra. Ha a kérés jogtalannak ítéltetik, akkor az eltávolítást jelentők (mert csak bejelentkezést követően lehet törlést javasolni) intést kapnak. 5 intés / hónap. Ha túllépi, figyelmeztetőt kap. 3 figyelmeztető (időlimit nélkül) és repül. Lehet hogy dedós módszer, de így mindkét oldal moderálva lesz. Máshol már lattam ilyet korábban és működött (ne kérdezzéstek hol, már nem tudom melyik torrent fórum volt az :P).

Így a szerkesztőség némileg felszabadulna, és csak a jelzésekre kellene figyelniük.

Vagy ilyesmi. Nem vagyok az elnyomó diktatúra híve, de az esztelen liberalizmusé sem.


Szerkesztve: most látom, hogy ezt már BlackY is írta. Véletlenül átugrottam. +1 intő nekem
18

És ha valamit szegény kezdő

csaba86 · 2009. Jún. 2. (K), 12.48
És ha valamit szegény kezdő nem tud, akkor elnyomják mint a cigaretta csikket :) Az buta/lusta topic írója meg megint regisztrálni fog és megint megkérdezi máshogyan. Hallottam már ilyenről.

Szerintem lennie kellene egy olyan kuka szerűségnek a WL-en amibe mennének a selejtes hozzászólások, és ha valaki akar válaszolni rá az megteszi, aki nem az nem. A témaindító meg kapna egy figyelmeztetést, hogy máskor ne csináljon ilyet, a szerényebbjének még az se kellene mert egyfajta szégyen gyűjtemény lenne, így igyekszik legközelebb okosan kérdezni. :)
16

-1

carstepPCE · 2009. Jún. 2. (K), 12.42
Sziasztok,

en napi szintem olvasom szinte az osszes forum bejegyzest es legtobbszor tenyleg hianyzik a kezdo kerdezo tajekozatlansaga a "Hogyan is kerdezzunk?" kerdeskorben. Egyszerubb megoldasnak talalnam, hamar a forumbejegyzeskor lehetne egy Link vagy akar egy eltuntetheto panel(alapban csukva lenne), amely segitseget nyujt a bejegyzes megirasahoz. Ezzel rengeteg idot sporolnank meg mindket felnek (a valaszolonak es a kerdezonek egyarant).

Kulon kiemelnem a colorer hasznalatat is, mert szerintem kezdoknek vagy netalantan nem programozoknak kinaiul van ennek a hasznalata.

Tamogatnam az off-topic bejegyzesek jeloleset es esetleges kidobasat a rendeszerbol megfelelo ido utan.

-cs-
Sanyi
17

-1

Drawain · 2009. Jún. 2. (K), 12.43
Én mindenféle durva moderációt ellenzek, de abban mégis biztos vagyok, hogy tenni kell valamit. Mostanság már nekem is egyre kevesebb kedvem van végigbogarászni a témákat, akár rss-ből is, mert a nagy részük teljesen felesleges és szinte úgy érzem, hogy csak azért írják le ugyanazt folyton, hogy minket idegesítsenek.

Én a megoldást egy kezdőknek szóló fórum-kategóriában látnám, ahova bele kellene szórni az összes említett témát - vagyis amely a kérdező stílusa, a kérdés szakmai hiányának vagy a válasz triviális voltának okán átkerülhetne ide. Az ilyen témákat a moderátor dolgának megkönnyítésére lehetne jelenteni is számára.
Ezután szívesen látnék egy olyan RSS-t amiből hiányoznak az említett topicok :). Akit meg nem zavar az maradhatna a jelenlegi RSS-nél.

Én kiegyeznék egy ilyen megoldásban.
19

javaslat +1

solkprog · 2009. Jún. 2. (K), 13.15
Én javaslatom: Legyen egy normális (rövid, érthető, pontokba szedet) hozzászólás irányelv. Amit lehetne linkelni az érintett topicokban, azzal a felszólítással hogy csak akkor válaszolunk a kérdésre ha az irányelv szerint kijavította a topic indító kérdését, probléma leírását...
Mert magamból kiindulva én már arra is lusta vagyok hogy 1000+1-ikre leírjam hogy miért is nem lehet megválaszolni a kérdését az illetőnek.
(az új irányelvet meg közösen írhatnánk össze, a leggyakoribb hibák alapján)

üdv,
Balázs
20

közösségi moderáció

vbence · 2009. Jún. 2. (K), 14.24
Hazudnék, ha azt mondanám az összes választ elolvastam (szóval lehet hogy elhangzott már), de egy régen felvetett ötletet szeretnék felfirssíteni:

Ma már teljesen megszokott a hozzászólások Pozitíy/Negatív értékelése (pl youtube). Biztos vagyok benne hogy létezik kész modul erre a Drupalhoz vagy ha nem is, a szerkesztőség biztosan szivesebben fordtja idejét egy ilyen szakmai feladatra, mint a témák "kiganyézására".

Arról nem is beszélve, hogy maga a feladat is igen hálás téma - egy algoritmus rendszeres tuningolása, és vizsgálata, mikor korrelál az eredmény legjobban a szerkesztők által adott pozitív vagy negatív megerősítéssel. Milyen tényezőket milyen arányban veszünk latba (melyik user szavának ad jobban hitelt az algorizmus és milyen szempontok alapján stb.)
33

+1 a közösségire

zzrek · 2009. Jún. 3. (Sze), 11.32
Szerintem ha a szerkesztőknek kevés rá az idejük, akkor hagyják rá (jobban) a közösségre a moderációt.
Ha attól fél valaki, hogy ezzel felhígul a színvonal, akkor ezt elsősorban nem durva moderációval kellene kezelni (nem tenne jót a weblabor fejlődésének szerintem), hanem egyéb metodikával: például ketté kéne osztani a fórumot kezdő kérdésekre és haladóakra. Ennyit egy kezdő is meg tud tenni: a kezdő fórumba fog kérdést feltenni (ha nem, akkor jöhet a bünti). Az oldalsávban a kezdők új nyitásai és friss bejegyzései kisebb helyet kaphatnának, és az rss-ben is el lehetne különíteni, ha valakinek nem tetszik.
Szóval ha a probléma tényleg bántja a szerkesztőket, akkor mindenképp szükséges némi fejlesztés is a weblaboron...
34

nem fog tudni dönteni

gex · 2009. Jún. 3. (Sze), 12.19
szerintem aki kérdez az általában (és nem mindenkiről beszélek most) nem fogja tudni hogy hova rakja. hiszen neki az nehéz mert nem tudja rá a választ, így folyamatos figyelmet kívánna a moderátoroktól.
35

Egy kattintással átrakhatja

csaba86 · 2009. Jún. 3. (Sze), 13.23
Egy kattintással átrakhatja akár egy moderátor is. Ugyan így a haladóbb témát is a haladókhoz.
36

olvasni is kell

gex · 2009. Jún. 3. (Sze), 13.27
hát ha csak egy kattintásnyi időt venne el... de el is kell olvasni, stb. a cikkírás se annyiból áll, hogy begépeled a szöveget. ;)
37

Ennyit muszáj ráfordítani

csaba86 · 2009. Jún. 3. (Sze), 14.11
Ennyit muszáj ráfordítani szerintem. Esetleg legyen szavazás szerű,ha 10-et megkapta akkor automatikusan meg a kezdőbe. Vagy lehessen rangsorolni is és ezt a rangsort szűrni, keresni benne, így mindenki csak a maga szintjét nézheti ha akarja.
39

szerintem fog tudni dönteni

zzrek · 2009. Jún. 3. (Sze), 15.18
Szerintem a legtöbb kezdő tudja hogy kezdő, én többnyire ilyenekkel találkotam. Aki házifeladat segítséget kér, az is tudja magáról, hogy kezdő. Ha mégsem, akkor egyszer tájékoztatja a közösség, és másodszorra már a kezdő kérdésekhez rakja majd akár még a nehezet is -- ekkor meg át lesz sorolva esetleg a haladó részlegbe. Esetleg az alapbeállítás lehet a kezdő szint, és ne is legyen az arcába tolva a hozzászólónak, hogy hogyan lehet haladó szintre állítani, így a kezdők eleve a kezdő szintre postolnának. A személyes profilban is lehetne egy flag, hogy általában mely szintre akarsz postolni. Úgy is meg lehetne csinálni, hogy ha a profilban nem állítottad át, akkor mindig a kezdő szintre tesz és fel sem kínálja a szintválasztási lehetőséget témanyitáskor. Van még ötletem :-)
Egyébként egy "haladónak" is lehet színvonaltalan kérdése, pl. ha csak elnézett valamit és azt hiszi, hogy nagyobb a probléma; de ezek ritkább esetek és nem annyira zavaróak.
21

1. A moderálási szigor

Fraki · 2009. Jún. 2. (K), 14.38
1. A moderálási szigor változtatása nem tudom, mit javíthatna azon a helyzeten, hogy nincs moderálási kapacitás.

2. A probléma 80%-a a fejlesztői kapacitás hiánya, itt mindenki ötletel, de a wl rendszere nagyon fapados (a drupal fórum amúgy sem a szolgáltatáspaletta nagyságáról híres), bevett és szokásos fícsörök hiányoznak (pl. best answer).

Ui. nem mulasztom el becsempészni, hogy a behúzásos dolog is abszolút bukó ötlet.
22

-1

pp · 2009. Jún. 2. (K), 15.50
Ha még betartható szabályokat írogatnál akkor még talán lenne értelme. De így? Csupa maximálisan szubjektív szempont alapján gátolnál meg valakit abban, hogy kérdezzen? Akkor inkább már szüntessétek meg a fórumot és kész.

Színvonalas eszmecserék csak akkor lesznek, ha Ti vagy akár Te is színvonalas eszmecseréket indítasz.

Javaslom olvasd el Barabási Albert-László Behálózva c. könyvét. Talán rájössz majd belőle, hogy a "sok a kezdő" érzés mindig megmarad és ha teszel ellene akkor pont a közösséget fogod megölni. Mindig hatványozottan több lesz a kezdő mint a haladó.

Én már csak rss-ből követem a Weblabort és mindig örülök, ha olyan cikkek jelennek meg mint amilyeneket Török Gábor jegyez. Ami nem érdekel azt pedig nem olvasom, mert ez ugye a huszonegyedik század meg webkettőpontnulla.

pp
23

-1 Ami nem tetszik nem olvassuk el

Ustak · 2009. Jún. 2. (K), 16.38
Én (is) mindennap olvasom ezt a fórumot, és nagyon tetszik így, ahogy van. Biztos vagyok benne, hogy Ti is elsajátítottátok azt a (nem biztos hogy helyes) olvasási módot, mikor azon az infón, amit nem tartunk érdekesnek, átszaladunk. Ha olyan a fórumtéma, hogy dühít (bár nem értem miért dühítene, hogy valaki hülye az nem az én bajom, főleg nem a szabadidőmben - ha én vagyok hülye az meg Nektek nem kell hogy gond legyen :-)) akkor átugrom és kész.
Egyébként a moderálás ilyen formája még ha informatikusok teszik is, szubjektív marad, és ez nem biztos hogy jó.
A cikkek mellett számomra nagyon vonzóak a blogmarkok is, mindamellett érdemes megjegyezni, hogy cikkeket követelni könnyű, írni viszont ha nem is nehéz, de időigényes.
Béke:
Gábor
24

Ennyire nem drasztikus

janoszen · 2009. Jún. 2. (K), 20.45
Nem hiszem, hogy ettől a script kiddiek észbe kapnának. Szerintem, elég lenne egy justfuckingoogleit avagy "ezt az oldalt azért linkelték be, mert" oldal létrehozása, amit egy-egy erre alkalmas témába be lehetne dobni.

Talán még ha belefér ennyi fejlesztés, akkor egy "zárolásra jelölés" checkboxot be lehetne tenni.

A tapasztalat sajnos azt mondatja velem, hogy minden más, fejlesztést igénylő megoldás nem fog megvalósulni. (Keresetek vissza a "400 százalékkal több láma" mondattal fémjelzett régi topicomra.) Ugyanakkor fölajánlom, hogy 10000 Ft-tal támogatok bármilyen, a Weblabor fejlesztésére irányuló projektet és még egyszer ennyit, ha csatlakoztok hozzám és összegyűlik legalább 100e Ft. A döntést ezzel kapcsolatban a Weblabor szerkesztőire bízom.

Ami a cikkeket illeti, én nagyon nagyon szívesen írnék cikket, de félek, hogy átcsúsznának a Linux/rendszergazda témakörbe. Ha van rá érdeklődés, szívesen írok.

Szerk: ami időközben eszembe jutott. Ha van pénzügyileg / adózásilag mód, én szívesen fizetnék havonta vagy félévente egy állandó támogatást, amiből a cikkekért egy minimális, jelképes összeget lehetne juttatni a cikkíróknak. Tudom, hogy ez koránt sem fedi a munka mennyiségét, de talán egy picit jelzi a közösség megbecsülését.
25

off:linux/rendszergazda

solkprog · 2009. Jún. 2. (K), 20.50
Linux/rendszergazda foglakozó bármilyen cikked szívesen olvasnám. (akár kezdő szinten alapfeladatokról, akár haladó szinten speciális feladatokról szólna olvasnám.)

üdv,
Balázs
26

Úgy legyen...

janoszen · 2009. Jún. 2. (K), 21.21
Ha a szerkesztők is rábólintanak, akkor majd igyekszem rá időt keríteni. :)
27

Én is off!

Ustak · 2009. Jún. 2. (K), 21.26
Linux/Rendszergazda témakörben ezek szerint kettő aktív olvasód már biztos van :-)
Hajrá!
29

Válaszok

Joó Ádám · 2009. Jún. 2. (K), 22.07
Szerintem ez a fajta szigor értelmetlen és mint általában a statáriumok és a diktatúra nem a felhasználók ún. hozzá nem értését, hanem a szerkesztők tehetetlenségét és a közösség bomlását mutatja - pl. érdeklődéshiány miatt.


Úgy hiszem, hogy a mai világra sok területen férne rá a szabályok szigorúbb betartatása. Mindezen túl ezen megoldás felvetését bevallottan a szerkesztői kapacitás korlátozottsága indokolja, mindamellett, hogy még ha lenne is rá erőforrás, akkor sem egy nagy öröm más hülyeségét ilyen méretekben javítgatni.

A jelenlegi moderátorokkal pedig sok mindenben nem értek egyet, szerintem nem tudnak elszakadni a saját személyes elgondolásaiktól - túl vaskalaposak…


Azért kíváncsi lennék, hogy pontosan mire gondolsz? A jelenlegi állapotok épp nem arról tanúskodnak, hogy túl szigorú és vaskalapos volna a moderáció a Weblaboron.

Tanítással és nem pökhendi uraskodással megy előrébb a világ.


Pökhendi lett volna a bejegyzésem? Uraskodás az, ha egy moderátor törli a szabályokat sértő hozzászólásokat egy fórumról?

Egy közösség által helyesnek ítélt magatartásformák jó példával, és nem szigorú moderációval adhatók tovább.


Akkor most akár be is zárhatnánk a bíróságokat.

Például szerintem a „hagyományos” fórum, ami a WL mögött is zötyög, nem képes azokat a korszerű feladatokat ellátni, amiket vele szemben megfogalmazhatnók.


Mikor én vetettem fel a modernizálást nemrég, akkor valami olyasféle nihilisztikus választ kaptam, hogy „és az mit javítana a helyzeten”…

Ha még betartható szabályokat írogatnál akkor még talán lenne értelme. De így? Csupa maximálisan szubjektív szempont alapján gátolnál meg valakit abban, hogy kérdezzen? Akkor inkább már szüntessétek meg a fórumot és kész.


Kíváncsi volnék, hogyan akarsz egy szöveget objektív szempontok alapján értékelni. Szavak száma? Bizonyos szavak szerepeltetése? Holdtölte idején került-e beküldésre? Vagy mi?

Színvonalas eszmecserék csak akkor lesznek, ha Ti vagy akár Te is színvonalas eszmecseréket indítasz.


Lehet, hogy több idő jut ilyesmire is, ha a moderálásra nem kell fordítani. Ezen túlmenően ez szépen hangzik, de attól, hogy én színvonalas eszmecserét indítok, más még ugyanúgy telehányja a fórumot.

Javaslom olvasd el Barabási Albert-László Behálózva c. könyvét. Talán rájössz majd belőle, hogy a "sok a kezdő" érzés mindig megmarad és ha teszel ellene akkor pont a közösséget fogod megölni. Mindig hatványozottan több lesz a kezdő mint a haladó.


Kéretik nem megmagyarázni, hogy én és azok, akik szigorítanának, a kezdőket akarják elnyomni. Véleményem szerint ahhoz, hogy valaki értelmes kérdést tegyen fel emészthető formában, semmilyen nemű informatikai tudás nem szükséges.

Én már csak rss-ből követem a Weblabort és mindig örülök, ha olyan cikkek jelennek meg mint amilyeneket Török Gábor jegyez. Ami nem érdekel azt pedig nem olvasom, mert ez ugye a huszonegyedik század meg webkettőpontnulla.


Sajnos lassan már csak Gábor ír. (Igen, ez provokáció volt, kedves tagok.)
A nem érdekel, nem olvasom pedig olvasóként kényelmes hozzáállás, szerkesztőként – én legalábbis úgy tartom – ennél nagyobb az ember felelőssége.

Ugyanakkor fölajánlom, hogy 10000 Ft-tal támogatok bármilyen, a Weblabor fejlesztésére irányuló projektet és még egyszer ennyit, ha csatlakoztok hozzám és összegyűlik legalább 100e Ft.


Az én személyes véleményem az, hogy nem ez a megoldás, a többiek persze lehet, hogy élnének egy ilyen felajánlással. Mindenesetre nemes gesztus.

Ha pedig valóban szívesen írnál cikket, akkor a info##kukac##weblabor.hu-n várjuk a témamegjelölést :)
30

Olvass

janoszen · 2009. Jún. 2. (K), 22.31
Ha pedig valóban szívesen írnál cikket, akkor a info##kukac##weblabor.hu-n várjuk a témamegjelölést :)


Ez esetben olvass mailt. Írtam egy nem túl hosszú, ám de szerintem fontos témakörről.

Szerk: aztán még idő függvényében jön a témadömping, főleg ha Linuxról is lehet picit írni PHP fejlesztés szemszögéből.
31

Témák

yaanno · 2009. Jún. 3. (Sze), 08.52
Szerintem írj arról, ami foglalkoztat, a szerkesztők meg eldöntik, érdemes-e a közlésre.

Abban biztos vagyok, hogy pusztán a bash említése senkit nem fog elriasztani. Már csak azért sem, mert a VPS-ek egyre népszerűbbek, ahol az adminisztrációval is neked kell bíbelődni.

Fura is lenne, ha mondjuk egy C/C++, Perl cikk nem jöhetne le, mert nem annyira menő, mint a PHP/MySQL/JavaScript ...
32

Ok

janoszen · 2009. Jún. 3. (Sze), 09.02
OK, csak nem szívesen töltenék sok órát egy Linuxos fejlesztőkörnyezetes tutorial vagy deployment shell script halmaz összerakásával, ha nem kerül közlésre. Egyébként már felvettem a kapcsolatot velük, folyamatban van a dolog.
38

Webfejlesztőknek

Török Gábor · 2009. Jún. 3. (Sze), 15.02
Bármit szívesen fogadunk, ami témába vág. Témába az vág, ami webfejlesztéshez kapcsolódik. A blogmarkok palettája is igen színes, tehát csak bátran, de kifejezetten rendszergazdai témák viszont már nem a WL asztalára valók.
41

és a rendszergazdai topicok?

solkprog · 2009. Jún. 3. (Sze), 17.56
"kifejezetten rendszergazdai témák viszont már nem a WL asztalára valók"
Egyrészt értem hogy miért mondod másrészről meg nem. Mert akkor minek van meg a helye a rendszergazdai témáknak a fórumban? Gondolok itt főleg Web szerverek-re Amiben van néhány olyan topic ami 100% rendszergazdai kérdéssel foglakozik, és 0 köze a web fejlesztéséhez, például a "Hogyan tudok tarhelyet Limit-alni ?"

üdv,
Balázs
43

A mondat elejét is nézd

Török Gábor · 2009. Jún. 4. (Cs), 10.53
Úgy indítottam, hogy [t]émába az vág, ami webfejlesztéshez kapcsolódik. A webszerverek, tárhelyek kapcsán felmerülő kérdések kapcsolódnak a webfejlesztéshez, hiszen a környezetét adják. A Weblabor elsősorban fejlesztői forrás, de a webhez kötődő rendszergazdai témák is megférnek. Ha nem kötődnek vagy csak nagyon gyengén, akkor nem.
44

örök vitatkozó vagyok :)

solkprog · 2009. Jún. 4. (Cs), 11.32
(Néztem én az elejét is.) Csak pontosítás kedvért álltam le kötekedni. Mert szerintem a "kifejezetten rendszergazdai témák" is megférnek a Weblabor berkeibe, csak legyen egy nem túl halvány kötödése a webhez.
A félreértés szerintem abból adódik hogy a weblabor elvileg a webfejlesztésről szól, és nem úgy általánosságban a webről. De egy rendszergazdai témájú akármi nem a webfejlesztéshez hanem inkább csak a webhez (webszerverhez) lesz kapcsolata...
Például a "Hogyan tudok tarhelyet Limit-alni ?" az én értelmezésemben semmi köze sincs a webfejlesztéshez hanem egyértelműen webszerver témaköre.
Kérdés az hogy a webszerverrel foglakozó cikkek beleférnek-e WL hasábjaiba. (Ez meg a ti tisztetek eldönteni)

üdv.
Balázs
45

vitatkozzunk hát

gex · 2009. Jún. 4. (Cs), 12.22
azért egy rendszergazda nem csak webszerverekkel foglalkozik ezzel legyünk tisztában. a tárhely az meg már webszerveren van, azaz köze van a webhez.
46

Világos

solkprog · 2009. Jún. 4. (Cs), 13.47
Egyértelmű. Nem is hiszem hogy állítottam volna az ellenzékezőjét.
Viszont ismételném önmagam: Szerintem az a kérdés hogy a WL elfér-e egyáltalán webszerverrel kapcsolatos témakör. Mert a webszerver a webhez nyilván van köze, de véleményem szerint a webfejlesztéshez nincs. (Webfejlesztésbe én nem értem bele a webszerver rendszergazdai feladatait.) Na mármost weblabor fő profilja elvileg a webfejlesztés "fejlesztői forrás"
Na én erre meg azt gondolom/mondtam hogy eddig is voltak WL-on olyan rendszergazdai témák ami webszerverrel foglalkoztak, akkor miért ne lehetne egy webszerverrel kapcsolatos cikk (cikksorozat?) is?
szerkesztve

üdv,
Balázs
47

mit szeretnél pontosan?

gex · 2009. Jún. 4. (Cs), 15.39
Szerintem az a kérdés hogy a WL elfér-e egyáltalán webszerverrel kapcsolatos témakör.

Gábor válaszolt már:
A webszerverek, tárhelyek kapcsán felmerülő kérdések kapcsolódnak a webfejlesztéshez, hiszen a környezetét adják.


egyébként nem értem hogy te most szeretnél-e ilyet vagy nem:
Mert a webszerver a webhez nyilván van köze, de véleményem szerint a webfejlesztéshez nincs.
vs
miért ne lehetne egy webszerverrel kapcsolatos cikk (cikksorozat?) is
49

zárjuk le az off-ot

solkprog · 2009. Jún. 5. (P), 12.09
Szerintem zárjuk már le az off-ot mert (már) ugyanazon a véleményen vagyunk és csak elbeszélünk egymás mellett.
Gábor által idézetbe elgondolkodtam, és valóban ha így nézzük akkor webszerverek is kapcsolódnak a webfejlesztéshez. (én ezt eddig nem így gondoltam, nem is feltétlen értettem hogy mit keresnek a WL-on rendszergazdai témák, bár ugyan örültem neki)

üdv
Balázs
42

-1

zila · 2009. Jún. 3. (Sze), 20.29
Szívem szerint egy kövér +1-et válaszolnék, de ez valóban a kegyelemdöfés lenne szegény WL-be. A közösségi moderáció talán beválik, így ha azt meg lehet oldani az jó lenne. Így nem egyszerűen ignorálom a kritikán aluli témákat/kérdezőket, hanem azt aktívan jelezhetem is. A legfájdalmasabb azonban a cikkek hiánya. Ezek hiányában súlyos probléma a fórum, ha lennének cikkek, akkor azok kárpótolnának. (Tudom, írjak cikket és akkor lesz cikk :) Régebben naponta beléptem, mostanában hetente vagy még ritkábban ugrok csak be, aztán gyorsan lépek is...

Szóval ez a drákói szigor nem lesz jó, legyen egy értékelő rendszer, lehetne még valamilyen automatikus/fél-automatikus role emelés, amivel be lehet kerülni a moderátorok közé (akár több szinten keresztül), így egyre több moderátor tarthatná kordában a fórumot. Bár ez lehet, hogy felesleges, az értékelő rendszer kezdésnek elég lehet.
48

A téma nem egyedi, értékelni kell a helyzetet.

s_volenszki · 2009. Jún. 4. (Cs), 21.10
Amíg világ a világ, mindig lesznek olyanok, akik más javaiból akarnak előnyre szert tenni, inkább portyáznak közösségről-közösségre és pattintják fel a hiányosan, hibásan megfogalmazott kérdéseiket kész megoldásra várva, minthogy gondolkoznának azon, hogy, amit akarnak az valójában hol van az Ő kompetenciájukhoz képest.

Nem titkolom, a webfejlesztéssel kapcsolatos tudásom jelentős részét itt a WL-on sajátítottam el, bár a programozás már általános iskolás koromtól része volt az életemnek, soha sem kellett néhány napnál többet agyalnom egy idegen szintaxison, hogy kódoljak benne.

Tökéletesen igaza van mindenkinek aki azt állítja, hogy a hozzászólások tartalmi vizsgálata irdatlan mennyiségű energiabefektetést jelent, azonban véleményem szerint a megoldás nem abban rejlik, hogy a jelenlegi helyzet képességeivel keresünk megoldást! Képességet kell változtatni!

Hasonló helyzetekben a közösségek érdekvédelmi szervezetet alkotnak és egy szigorú tagsági szűrőn terelik keresztül a közösséghez csatlakozókat. Mindannyian tudjuk, hogy a WL mindenki számára komoly üzleti előnyöket ad, kezdjünk el ebből a szemszögből elemezni a helyzetet.

Lehetséges megoldások:

- Tagsági díj (ebből futja a moderálásra)
- Előszoba az újonnan regisztrálóknak, akiket a moderátor minősíthet át taggá (az előszobában keletkező topic-ok tartalmából kitiltani a keresőket).
- A csatlakozók minősítése (teszt, esszé stb.)

Ez az én meglátásom, és ha választanom kellene, komolyan azt mondom, inkább fizetnék éves tagságot azért a segítségért, amit a WL-től, tőletek kapok, minthogy használhatatlanná híguljon a közösség.

s_volenszki
50

Támogatás

gabesz666 · 2009. Jún. 5. (P), 19.09
Én szívesen támogatnám az oldalt kissebb-nagyobb összeggel.
A megoldást én is abban látom, hogy a tagok dönthessenek egy adott téma vagy hozzászólás minőségéről. Illetve ezt kombinálnám a már említett szeparálással (legyen egy, a kezdők témáit tartalmazó gyűjtőhely).
Amúgy nagyon sok jó ötlet hangzott itt el, igazán jó lenne, ha ezek meg is valósulnának.