ugrás a tartalomhoz

Archívum - Aug 25, 2012

Mobilra fejlesztés buktatói

inf · 2012. Aug. 25. (Szo), 23.30
Nem nagyon tudtam besorolni a témát...

Kíváncsi lennék, hogy milyen buktatói vannak a mobilra fejlesztésnek. A legjobban annak örülnék, ha van olyan ebben a témában tapasztalt ember köztetek, aki hajlandó lenne egy blog bejegyzést, vagy esetleg cikket írni a tapasztalatairől.

Amit én eddig észrevettem, hogy egy PC-n tökéletesen működő, csak javascriptet és sessiont használó oldal egyszerűen nem működik android alatt. Konkrétan 404-es hibát kapok bizonyos olyan oldalakon, amik előtt location header irányít át. Még nem debuggoltam, de ha már ilyen szimpla dolgok nem működnek, akkor gondolom korántsem csak ennyiről van szó, amikor az ember megpróbál valamit mobilra fejleszteni.
 

Szimbólikus link úgy, hogy a forrás tartalma ne változzon ha szerkesztik.

ecrazor · 2012. Aug. 25. (Szo), 09.12
Üdv,

Egy érdekes kérdésem lenne, lehet rossz úton járok:

Van egy Debian Linux környezetem, amibe mondjuk adott két felhasználó user1 és user2. Az user1-ben tételezzük fel van egy "FORRAS.txt" állomány ami tartalmaz egy szöveget és még hozzárakva jópár száz mega anyagot (ez az eredeti forrás). Ezt a fájlt átakarom SymLink-elni user2-nek, hogy lássa és használni tudja ám szeretném megadni neki a jogot arra, hogy ha kell szerkeszteni tudja vagy felülírni (szóval átírom a SymLink jogait neki megfelelőre).

A probléma ezzel az, hogy ha a SymLink-et módosítja, akkor az a forrás állományba is megváltozik és ezt semmiképp nem szeretném. És ha több felhasználónak szeretném ezt a fájlt át SymLink-elni, akkor a dolog sztornó.

Nos gondolom a figyelmesebbek rájöttek, hogy helymegtakarítást szeretnék mivel ez a fájl pl. 50 userből csak pár helyen változna meg (pl. 50-ből 10-nél) és így 50 helyett csak 10x foglalna több helyet + a változás, míg a többi SymLink-ként működne.

Jelenleg egy partícióról van szó és a cél nagyjából az lenne, hogy a fájl addig maradjon SymLink ameddig nem nyúlnak hozzá, amint hozzányúlnak ill. megváltoztatják (módosítják, felülírják) átalakuljon fizikai fájllá és a "fő cél" az, hogy a másolás minél gyorsabban megtörténjen.

Szerintetek erre van-e megoldás vagy ez nagyon meredek dolog és maradjak a hagyományos másolgatásnál?
 

Python GUI?

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Aug. 25. (Szo), 08.17
Van itt élő ember, aki használt már pythonból valami grafikus keretrendszert?
Tényleg dobjam ki a pythont, ha valami multiplatformos, egyébként egészen pici alkalmazást akarok megírni?
Még azt sem várnám el, hogy egyformán nézzen ki windows-on és linuxon, csak fusson mondjuk a 2-3 (esetleg 4) évvel ezelőtti linuxokon is és működjön XP-től Win7-ig.
Kezdtem a PyQt-vel, de a licenc körüli bonyodalmak, a finoman szólva is botrányosan gyenge és hiányos doksi elvették a kedvem (bocs, hogy lusta vagyok python-os fejlesztéshez C++-t tanulni, amihez van Qt dokumentáció ;-) ) Ráadásul a Qt eleve bizonytalan platformnak tűnt, már akkor is, amikor a Nokiáé lett, most meg, hogy ismét tulajdonost váltott... (a tulajváltást leszámítva a fenti indokok vezettek oda, hogy tavaly félretettem az egészet)
Úgy két hónapja elkezdtem ismerkedni a TkInter-rel, mert ugye az alapvető része a pythonnak. Sajnos "kissé" primitívnek tűnt és az általam talált leírások sem voltak teljesen egyértelműek, úgyhogy kb. két heti nyűglődés után követte a PyQt-t.
Jött a nagy ötlet: wxPython. Ez free, tudásban meg közelíti a Qt-t, hát hajrá!
Tegnapig nagyon szép és jó volt minden, mert alig foglalkoztam vele. :-D
Tegnap belefutottam egy olyanba, hogy a zetcode.com-on lévő tutorialok ugyan működgettek, épp csak a menük mellett elvileg megjelenő ikonok nem akartak megjelenni. Sem linuxon, sem windows-on. Ubuntun végül kiderült, hogy valami gnome-tweak-... utility-vel kell bekapcsolni a megjelenítésüket, úgy már tényleg működik. Stabil Debianra sajna nem találtam ilyen megoldást és windows7-re sem. Utóbbira annyira nem, hogy kiderült: a stabil wxPython sem a Vistát, sem a Windows7-t nem támogatja és a majd, egyszer, valamikor, talán érkező 2.9-es is csak Vistáig támogatott, a win7 már nem. Szóval wxPython -> kuka.

És most itt állok tanácstalanul: akkor mit használjak? A webes változat egyelőre nem megoldás.