ugrás a tartalomhoz

Archívum - Nov 9, 2011

Sprite készítő algoritmusok

inf · 2011. Nov. 9. (Sze), 23.34
Elég sűrűn előfordul egy weblapnál, hogy a sok képfájl miatt nyitott sok HTTP kapcsolat lelassítja az oldal betöltődését. Ezen sprite-okkal szoktak segíteni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy fogunk egy nagy (jobb szó híján) vásznat, amire feltesszük az összes kis képet, amit az adott oldal be akar tölteni. Ezek után lementjük ezt a vásznat egy képfájlba, az oldal pedig egyetlen HTTP kapcsolattal ezt a fájlt szedi le, és darabolja fel ismét a megadott koordináták szerint css segítségével. A sprite készítést természetesen érdemes automatizálni. Én is ebbe kezdtem bele.

Weblabor 2012 – mockup

tiku I tikaszvince · 2011. Nov. 9. (Sze), 23.24
azt kell mondjam, hogy a #weblabor egy tökéletes webes példa a »suszter cipőjére«
@tikaszvince 2011.05.18.

A Weblabor hasábjain megjelenő írások hosszú ideje próbálják felhívni a figyelmet a modern, haladó technikákban rejlő lehetőségekre, a segítségükkel elkerülhető problémákra. Rendszeresen felhívjuk a figyelmet, hogy a weboldalainknak, webalkalmazásinknak szemantikusnak, hozzáférhetőnek és legfőkébb felhasználóbarátnak kell(lene) lenniük. Szajkózzuk a már-már elcsépelt írott és íratlan szabályokat, amiket mindennapi munkánk során egyébként szem előtt tartunk.

Streaming

OMagus · 2011. Nov. 9. (Sze), 10.17
Sziasztok / Üdvözletem!

Egy ügyfelemnek on-line streaming szolgáltatásra volna szüksége.

A tervek szerint on-line oktatás lenne, a tananyagokat egy "egyszerű" számítógépről (pl. középkategóriás laptop, 2 GHz, 1-2 Gbyte RAM, 2 Mbyte-os feltöltési sebesség) szeretnénk "sugározni" a saját weboldalba ágyazott lejátszóra (pl. flash, de nem kizárólagos megkötés, a lényeg, hogy teljes képernyőre lehessen váltani) a hanganyagot (mikrofonból) és két forrásból érkező képanyagot (webkamera és számítógép asztal (kijelölt területe), köztük váltani lehessen, egyszerre a kettőt nem kell (de pozitív, ha lehet) osztott képernyőn mutatni). Egy adást egyszerre tetszőleges (max. 200-300) felhasználó (tanuló) nézheti.

Egyszerre több adás is folyhat párhuzamosan (1-10, de a későbbiekben (remélhetőleg) akár 30-50-100 csatorna is), időszakosan, nem 24/7-ben menne az adás (1-8 órás adásokra lehet készülni / csatorna).

Fontos, hogy amennyiben megoldható, a stream ne legyen továbbosztható, azaz ne lehessen a stream URL-t külső weboldalba és/vagy programba másolva "lopni" az adást.

Ehhez a problémához keresek elsősorban megoldási javaslatokat, másodsorban akár ajánlatokat is. Saját szervergép (szerverteremben), programok, stb. kell hozzá, amikhez viszont nem értek.

(Próbáltam felvenni a kapcsolatot több stremaing szolgáltatóval is, de használható konkrét ajánlatokat sajnos ezeddig nem kaptam.)


Ha valaki tudna segíteni, azt megköszönném.
 

An Extensive Guide To Web Form Usability

Joó Ádám · 2011. Nov. 9. (Sze), 01.48
Használhatósági szempontok űrlapok kialakításához