ugrás a tartalomhoz

Streaming

OMagus · 2011. Nov. 9. (Sze), 10.17
Sziasztok / Üdvözletem!

Egy ügyfelemnek on-line streaming szolgáltatásra volna szüksége.

A tervek szerint on-line oktatás lenne, a tananyagokat egy "egyszerű" számítógépről (pl. középkategóriás laptop, 2 GHz, 1-2 Gbyte RAM, 2 Mbyte-os feltöltési sebesség) szeretnénk "sugározni" a saját weboldalba ágyazott lejátszóra (pl. flash, de nem kizárólagos megkötés, a lényeg, hogy teljes képernyőre lehessen váltani) a hanganyagot (mikrofonból) és két forrásból érkező képanyagot (webkamera és számítógép asztal (kijelölt területe), köztük váltani lehessen, egyszerre a kettőt nem kell (de pozitív, ha lehet) osztott képernyőn mutatni). Egy adást egyszerre tetszőleges (max. 200-300) felhasználó (tanuló) nézheti.

Egyszerre több adás is folyhat párhuzamosan (1-10, de a későbbiekben (remélhetőleg) akár 30-50-100 csatorna is), időszakosan, nem 24/7-ben menne az adás (1-8 órás adásokra lehet készülni / csatorna).

Fontos, hogy amennyiben megoldható, a stream ne legyen továbbosztható, azaz ne lehessen a stream URL-t külső weboldalba és/vagy programba másolva "lopni" az adást.

Ehhez a problémához keresek elsősorban megoldási javaslatokat, másodsorban akár ajánlatokat is. Saját szervergép (szerverteremben), programok, stb. kell hozzá, amikhez viszont nem értek.

(Próbáltam felvenni a kapcsolatot több stremaing szolgáltatóval is, de használható konkrét ajánlatokat sajnos ezeddig nem kaptam.)


Ha valaki tudna segíteni, azt megköszönném.
 
1

Stream szerver

Poetro · 2011. Nov. 9. (Sze), 12.00
Ezt a legegyszerűbben egy Flash Media Server-rel vagy Red5 Media Server-rel szerverrel lehet megoldani. Itt akár lehet munkamenetet nézni, ha nincs a felhasználónak élő, megfelelő jogosultsággal rendelkező munkamenete, akkor egyszerűen nem szolgálod ki a videót. Ezekhez mindenképp legalább egy virtuális, de inkább egy dedikált szerver(ek) szükséges(ek), főleg ennyi néző / stream miatt. Egy géppel ugyanis már csak sávszélesség miatt se tudsz kb. 100-200 embernél többet kiszolgálni (persze attól is függ, milyen sávszélességgel sugárzol). Ha viszonylag alacsony bitrátájú a stream, akkor lehet, hogy egy géppel is ki tudod szolgálni, ha az megfelelő teljesítményű.

Valahogy úgy képzelném el a két videó kiszolgálását, hogy megnyitsz két videó kapcsolatot, és csak az egyiken sugárzol, ha csak egyik látszik, majd váltogatsz a videók között szerver oldalon. Ha pedig két videót akar nézni a felhasználó, akkor alacsonyabb bitrátán már mindkettő kapcsolaton kiszolgálod a videót. Már csak azért is, mert két videó párhuzamos kiszolgálása nagyobb letöltési sebességet és teljesítményt igényel a felhasználótól, valamint feltöltési sebességet a szervertől.
2

BigBlueButton projektet

pp · 2011. Nov. 9. (Sze), 15.42
BigBlueButton projektet érdemes megnézed szerintem.

http://bigbluebutton.org/

elég konkrét.

pp
3

Nem tudom, hogy aktuális-e

pergel · 2012. Jan. 3. (K), 11.47
Nem tudom, hogy aktuális-e még a probléma, de mi pont ilyen feladatokra fejlesztettünk egy rendszert, ami egyelőre 100%-ban ingyenes, lehet embedelni, nyitott és zárt csoportokat létrehozni. Laptopról is tökéletesen lehet vele adást készíteni. 200-400 kbps-el már nagyon jó kép és hang minőséget ad. Egyelőre csak h.264-es tömörítés van flash-es lejátszóval.
A címe www.niinii.hu