ugrás a tartalomhoz

freelancer.com oldalról munka

psita · 2011. Dec. 29. (Cs), 00.16
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni hogy van-e tapasztalatotok a freelancer.com és hasonló oldalakról. Van értelme itt munkát vállalni? (webprogramozással foglalkozom)
Az elkészült oldalakból származó jövedelem után hogy kell adózni, stb.? Ez 17 évesen valahogy megoldható?

A válaszokat előre is köszönöm!

psita
 
1

Van.

inf · 2011. Dec. 29. (Cs), 01.00
Van.
2

Úgy vélem, korrekt kérdést

Joó Ádám · 2011. Dec. 29. (Cs), 01.59
Úgy vélem, korrekt kérdést írt, ami megérdemel egy bővebb választ.
3

Amit biztosan tudok, hogy van

inf · 2011. Dec. 29. (Cs), 03.57
Amit biztosan tudok, hogy van értelme, de nem akarok téves információkat adni a témában, ui. nem vagyok könyvelő...

Az árakat általában az inidiaiak tolják lefele az árajánlatoknál, ők körülbelül olyanok, mint az itthoni tucat weblap gyártók, szóval szart csinálnak kevés pénzért. Van amikor direkt kikötik a munkánál, hogy csak USA-ból vagy Európából fogadnak el árajánlatot...
4

Köszönöm a válaszod. Nekem

psita · 2011. Dec. 29. (Cs), 10.52
Köszönöm a válaszod. Nekem igazából az az elsődleges prioritás, hogy tapasztalatot szerezzek. Mert később vállalkozást szeretnék indítani. Azért a pénznek is van jelentősége, mivel egy vállalkozás elindításához és ha esetleg az első hónapokban nem tartja fenn önmagát, akkor a fenntartásához is szükség van valamekkora tőkére.
Lehet hogy jobban járnék, ha megkeresnék egy könyvelőt.
5

mivel még

Bodi · 2011. Dec. 29. (Cs), 12.29
Könyvelőt mindenféleképp keress. Bár 17 évesen gondolom, még tanulsz és mellette akarsz
egy kis munkát vállalni, az meg részmunkaidős foglalkozás. Viszont ha tapasztalatot akarsz szerezni főleg úgy, hogy majd vállalkozni is akarsz akkor keress egy jó mentort.

Egy kalappal!
6

Iskola mellet szeretnék

psita · 2011. Dec. 29. (Cs), 14.42
Iskola mellet szeretnék dolgozni még gimibe járok utána meg BME-t célzom meg. De úgy vagyok vele, hogy jobb minél előbb elkezdeni, hamarabb tapasztalatot, rutint szerezni.
Vannak külföldi ismerőseim Hollandiában és az USA-ban, ők egyengették eddig is útjaimat, rengeteget tanultam tőlük és ha kérdésem van akkor rögtön válaszolnak. Sajnos egyiküknek sincs vállalkozásuk, hogy oda betudnék kapcsolódni. De most hívtam fel egy pár könyvelőt és megbeszéltem vele egy találkozót január közepére.
7

Nyugi, dolgozhatsz még

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 29. (Cs), 15.48
Nyugi, dolgozhatsz még eleget, te már valószínűleg hetven fölött mész nyugdíjba, ha egyáltalán megéred (jelenleg a férfiak várható átlagéletkora 68,3 év). Én azt javaslom, most fókuszálj inkább az iskoláidra, mert munka mellett a tanulás nagyon nehéz, ezt sajnos tapasztalatból mondom.
23

Szerintem a valós

tgr · 2011. Dec. 31. (Szo), 21.03
Szerintem a valós munkatapasztalat nagyon hasznos pályakezdőként (lényegesen hasznosabb, mint amit a BME-n tanulsz, főleg ha webfejlesztéssel akarsz foglalkozni), messze nem felesleges ilyesmivel foglalkozni.
8

Nyári munkában gondolkodok,

psita · 2011. Dec. 29. (Cs), 17.29
Nyári munkában gondolkodok, éppen ezért gondoltam a freelancer.com és hasonló oldalakra. Nem igazán szeretnék tanulás mellett dolgozni is, szencsére nem is vagyok rászorulva. De szerintem nyári munkának ez jó ötlet. Jobb, kényelmesebb és többet lehet vele keresni, mint kukoricacímerezés és hasonlók. Persze nagyobb felelősségel jár ez a munka. De javítsatok ki, ha nem így van. :)
9

Épp most

Pepita · 2011. Dec. 29. (Cs), 21.04
gondolkodsz nyári munkában? Tél közepén? Mintha ez egy kicsit sántítana...
Sajnos az eredeti kérdésben nekem 0 tapasztalatom van, de engem is érdekelne a téma. Ha megtudsz vmit, írd ide vissza légyszi!
10

Egyáltalán nem sántít, mert

psita · 2011. Dec. 29. (Cs), 22.52
Egyáltalán nem sántít, mert mindig előre tervezek egy fél évvel. Mivel az iskolából minden nap 6-7 óra körül érek haza, ezért az adókártya, stb. elintézésre is időt kell szakítsak.
Ha akármit megtudok, ami hasznos akkor azt ide leírom.
11

előtte azért számolj!

solkprog · 2011. Dec. 29. (Cs), 23.29
freelancer-el még nemvolt dolgom. Ezért én egy kicsit más tanácsot adnék:

Mielőtt belevágsz és túl sok pénzt beleölnél (könyvelő, stb?), számold ki hogy megéri-e. Nem kell nagy számítást végezni, csak két dolgot számolj ki:
1, mennyi pénz kell bejöjjön ahhoz (minden hónapban) hogy ne legyél veszteséges.
2, mennyi pénz kell bejöjjön ahhoz hogy a végén azt mond hogy megérte.
És ezekhez mennyi munkát kell vállalni, mennyiért, és milyen gyorsan kell egy munkát megcsinálni.
Sajnos sokan anélkül vágnak bele ennél még komolyabb dolgokba is, hogy még ennyit se számoltak ki előtte. Pedig pár perc..

Ezt nem állítom biztosan, de szerintem ehhez nem kell kiváltani a vállalkozóit, hanem valami úton módon lehet számlát adni-e nélkül is. (bár külföldre fene se tudja..)
Többször előkerült már hasonló téma, azért kérlek írd meg te mire jutottál! köszi
12

Járulék havi 50-60K, szóval

inf · 2011. Dec. 29. (Cs), 23.37
Járulék havi 50-60K, szóval amíg nincs olyan munkád rajta, amivel ezt fedezni tudod, addig szerintem ne vágj bele. A legjobb, ha van olyan ismerősöd, aki tud számlát adni helyetted, mert csupán nyári munkára nem éri meg kiváltani a vállalkozóit. Esetleg még olyasmivel be lehet próbálkozni, hogy esti megbízás, vagy minek hívják... Ha nem jön be nagy összeg, akkor csak simán utald át, aztán kész, nem hiszem, hogy egy 17 éves gyerekre rászállna a hatóság 100pénz miatt...
13

na ne vicceljünk már

pp · 2011. Dec. 30. (P), 00.04
Ha csak mellékállásról van szó — márpedig itt arról van szó — egész más feltételek vannak, mint egy főállású vállalkozónál.

pp
14

Amint megszűnik a jogviszonya

inf · 2011. Dec. 30. (P), 00.06
Amint megszűnik a jogviszonya a gimi végével el kell kezdeni fizetni... Lehet én értettem félre valamit, és csak jövőre érettségizik. Akkor tényleg marad mellékállású nyárra is. A mellékállásúval nincs sok papírmunka, a járulékot meg gondolom fizeti a gimi... A 17 éves korral nem tudom, hogy ez mennyire összeegyeztethető, a másik meg, hogy még az érettségi előtt mindenképp beszélni kell az apeh-al, hogy mi legyen, mert csak szeptemberben lesz új jogviszonyod az egyetemmel, valószínűleg a nyarat meg járulékban ki kell fizetni. Lehet, hogy erre az időszakra érdemes inkább szüneteltetni a vállalkozást.

kieg:
Mindenképp csak jövőre csináld!

Az okmányirodába kell elugrani, ott bejelenteni, hogy vállalkozol, kell TEÁOR szám róla, meg iparűzésivel kapcsolatban is lesz valami. Ügyfélkapu accountot is csináltatni kell, az is okmányirodás sztori, email cím kell hozzá.
Ezek után vagy elmész a könyvelődhöz vagy bemész az apehhoz. Ott vár 10- papír, amit ki kell tölteni. A könyvelőnél elektronikusan ügyfélkapun, az apehnál kézzel. A kitöltésük elég trükkös bizonyos helyeken. Alanyi áfa mentes ami neked kell, majd ha 2 milla fölé megy a bevétel, akkor már muszáj váltani áfásra. Be kell lőni, hogy ne havonta kelljen adózni, hanem évente. Ez is egy külön nyomtatvány. Ha ez megvan, akkor számlatömböt vagy számlázó programot veszel. Ennyi.
15

Lehet jót akarsz, de

pp · 2011. Dec. 30. (P), 00.51
Lehet jót akarsz, de szerintem nem ezen a szakmai fórumon kéne informálódni, félimformációkra alapozott hallomásokból táplálkozó véleményekre. (pl. lehet simán jobban jár, ha áfakörös lesz)

pp
16

Te valami pénzügyi zseni

inf · 2011. Dec. 30. (P), 01.26
Te valami pénzügyi zseni lehetsz, hogy pont az áfa körösségbe kötsz bele ... :D Az egy rohadt nagy szívás, de javaslom, hogy próbáld ki, aztán akkor tudsz érdemben nyilatkozni róla... :D

További Boldog Újévet! :D
17

Több mint 15 éve vagyok

pp · 2011. Dec. 30. (P), 10.53
Több mint 15 éve vagyok egyéni vállalkozó, még az egyetem alatt kezdtem, nagyrészt másodállásban toltam és volt pár év amikor főállásúként is mint freelancer. Végig áfakörös voltam, nem érzem az óriási szívást. Tudom miről beszélek.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a kérdezőnek is jó lesz ez, de nem gondolom, hogy egyből ki kéne zárnia ezt a lehetőséget.

Én annak idején megkérdeztem egy könyvelőt aki felvázolta a lehetőségeket, előnyöket, hátrányokat, valamint utánaolvastam szaklapokban, törvényekben és utána döntöttem.

Nem vagyok pénzügyi zseni, pusztán a hozzászólásodban található félinformációk és számomra elfogadhatatlan tanácsok miatt szóltam hozzá.

pp
19

Értem, hát én 2 éve vagyok

inf · 2011. Dec. 30. (P), 21.43
Értem, hát én 2 éve vagyok vállalkozó, én is mellékállásban kezdtem egyetem mellett, most főállásban tolom, szóval viszonylag frissek az élményeim ezzel kapcsolatban. Nekem a könyvelőm, nem egy menedzser végzettségű (vállalkozó) ismerősöm, az okmányirodás ügyintéző, több ügyfél, és a saját apám is azt mondta, hogy az ÁFA kör az szívás. Örülök neki, hogy nem érzed :D
21

Amikor vásárolsz

Pepita · 2011. Dec. 30. (P), 22.06
pl. gépet vagy szoftvert, akkor az szívás, hogy nem vagy Áfás. Vagy te szeretsz nettó árbevételből ÁFÁt fizetni?
Nekem 10 éves a Bt-m, voltam ÁFÁs is meg EVÁs is (mentes az soha), és leginkább az EVA volt szívás, de a mentességgel is nagyot buktam volna. Még megrendelőket is (mondjuk nem szoftverterületen).
22

Hmm, lehet újragondolom ezt a

inf · 2011. Dec. 31. (Szo), 05.03
Hmm, lehet újragondolom ezt a témát.
18

Káosz!

Pepita · 2011. Dec. 30. (P), 21.35
Most aztán kaptál - fentebb - mindent, csak azt nem amire szükséged van.

1. Egyáltalán nem biztos, hogy vállakozónak (vagy Bt, Kft, stb.) kell lenned ehhez a külföldi munkához. Valaki hozzáértőtől (könyvelő v. ügyvéd) kérdezd meg: mi az a 7-es adószám. Én csak hallottam róla, valami egyszerűsített "félvállalkozós" történet, lehet (nem biztos!), hogy ez kell neked.
2. Amíg kiskorú (18-) vagy, legjobb tudomásom szerint semmilyen vállalkozásod nem lehet.
3. Ha ügyvéd/könyvelő azt mondja, hogy muszály vmi jogi személy (=cég) a külföldi munkához, akkor gondold meg, mert mihelyt nem vagy nappali tagozatos tanuló, tényleg rögtön be kell jelentened magad főállásban minimálbérrel. (Valaki erre írta az 50-60-at, asszem 45.) Plusz nem tudom, a tanulmányaid befejeztével nem vagy-e jogosult valami támogatásra. Ha igen, azoknak a dolgoknak integethetsz, ha saját céged van...
4. Azért a tanulói jogviszonyt sem eszik olyan forrón... Ha pl. 2012.06.15-én érettségizel (sikerrel), és a következő tanév 2012.09.04-én indul, akkor te tanuló vagy ("főállásban") 2012.09.03. éjfélig. Ha felvételiztél és felvettek (nappalira!), akkor tanulói jogviszonyod folytonos. Tehát nem kell minimálbérezni.
5. Külföldi munka esetén (ha külföldi a munkaadó) tudtommal lehetőség van (az is lehet, hogy helyenként kötelező) a munkaadó országában adózni, ami sokszor lehet, hogy egyszerűbb (és olcsóbb).
6. Lehet, hogy elsőként a freelancer.com-nál kéne érdeklődnöd, hátha ők az egészet már tokkal-vonóval megoldották.

Csatlakozom pp-hez: jobban hozzáértőt kérdezz! (Könyvelőt, ügyvédet.)

Szerk.: Áfával meg ráérsz akkor foglalkozni, ha kénytelen vagy céget csinálni. Akkor is a te szempontjaid szerint kell kitalálni, jó-e neked ÁFA, EVA, akármi.
20

+1 :-)

inf · 2011. Dec. 30. (P), 21.45
+1 :-)
24

Zárójeles megjegyzés

Gixx · 2012. Jan. 1. (V), 10.02
Nézd meg ezt is: odesk.com

- korrekt munkák
- korrekt pénzek
- korrekt feltételek
- adó... olvass utána a fizetési rendszernek :D
25

Nem rossz ez az oldal, ahogy

inf · 2012. Jan. 2. (H), 06.21
Nem rossz ez az oldal, ahogy nézem, meg vannak tesztek is benne, ha nem akar referenciákat mutogatni az ember.
26

nem rossz, de

MadBence · 2012. Jan. 2. (H), 12.24
Kipróbáltam (regisztráció, meg pár teszt szintjén), nem tűnik rossznak, de a teszt néven futó dolog nekem annyira nem szimpatikus. (PHP 5 fedőnevű teszt pl szerintem sok offtopik kérdést is tartalmazott, meg olyanokat, amikhez a válasz nem volt egyértelmű)
27

Hát én majd jól kialudva

inf · 2012. Jan. 2. (H), 12.45
Hát én majd jól kialudva állok neki teszteket kitölteni. Azt hiszem erre még várnom kell pár hónapot :D
28

Én megszívtam

Gixx · 2012. Jan. 2. (H), 14.47
Én jól megszívtam a PHP tesztet, mert csak gyorsan átfutottam, és az "offtopik"-okra csak beírtam valamit, mert csak fel akartam deríteni, hogy kb mi is van benne, emiatt csak hatvanakárhány százalékos lett, viszont ezt szépen el is mentette, hogy ennyi vagyok és nem tudom törölni/update-elni :P
29

Haha :D Ésszel kell tolni, ha

inf · 2012. Jan. 2. (H), 17.33
Haha :D Ésszel kell tolni, ha munkáról meg pénzről van szó... :-)