ugrás a tartalomhoz

Python 2 vagy 3?

H.Z. v2 · 2012. Jan. 2. (H), 18.29
Tegnap megint előszedtem a Pythont és az első kezembe akadó ActivePython-t telepítettem a windows-omra. Nem néztem a verziót mostanáig. Néhány neten talált példa nem akart működni (pl. nem talál Tkinter modult csak tkinter-t), ekkor tudatosult bennem, hogy ez már Python3. Kérdés: érdemes-e ezzel küzdeni a továbbiakban, pusztán azért, hogy ha valahol python ismeretekkel rendelkező embert keresnek, akkor legyen hivatkozási alapom.
Mennyire elterjedt a 3-as vajon? Van erről valami információtok?
 
1

A két „hivatalos” írást

kuka · 2012. Jan. 2. (H), 18.42
A két „hivatalos” írást olvastad ezügyben?A gyakorlatban ritkán használom a Pythont, de a cikkek egyelőre meggyőztek.
2

Valamikor régen, úgy egy éve

H.Z. v2 · 2012. Jan. 2. (H), 18.55
Valamikor régen, úgy egy éve nézegettem (az elsőt biztosan, de a második is ismerős)
Csak ezekből nem derül ki egyértelműen, hogy itthon kb. mennyire van használatban a hármas. De az "egyelőre meggyőztek" sokat mond. :)
3

Számomra az volt a nagy

kuka · 2012. Jan. 2. (H), 19.54
Számomra az volt a nagy pozitívum, hogy Python3-ban a str belsőleg Unicode. Python2-ben napokig szívtam egy ékezettelenítő függvénnyel, de tökéletesen soha sem működött, mert a karaktertáblák mérete valahogy a színfalak mögött néha eltért. Ez akkora szívás volt, hogy a megszűnéséért cserében hajlandó vagyok bevállalni a csomó apró – jól dokumentált – szíváskát ami az átállással jár.
4

Akkor félreértettelek. :)

H.Z. v2 · 2012. Jan. 2. (H), 20.30
Én úgy értettem a "meggyőzést", hogy egyelőre jobb elkerülni a 3-ast. :)
Viszont ez, amit írsz... ez valóban meggyőzően hangzik, mert ékezetek nélkül manapság elég macerás az élet. Ilyenkor sírom vissza az R22-es korszakot az EBCDIC kódtáblájával és ékezetnélküliségével együtt. ;) (meg utálom, hogy mindent csak átfutok, ahelyett, hogy rendesen elolvasnám :( )

Sokáig arra sem gondoltam, hogy pl. PHP-ben gondot okozhat a unicode használat, míg itt valaki (úgy emlékszem, Poetro) fel nem világosított róla, hogy a belső ábrázolása miatt vannak vele macerák.
Akkor mégiscsak visszarakom a hármaskát, amit az előbb töröltem. Linuxon úgyis 2.x van telepítve, ha nagyon kellene...
5

Webre meg nem tokeletes a Python 3

dyuri · 2012. Jan. 3. (K), 15.22
Bar valoban, a 3-asban sok dolog jo iranyba valtozott, pont az str -> unicode valtas az, ami megneheziti a webes fejlesztessekkel foglalkozok dolgat (pl. itt egy velemeny). A legtobb webes framework python 3-as portja meg nem is jelent meg ezert (de van, ami igen).

Az otthoni gepemen az osszes nem-webes python script mar python3-at hasznal, de eles kornyezetben meg sehol nem lattam hasznalatban.

Egyebkent parhuzamosan tobb python verzio bekeben megfer egymas mellett, es virtualenv hasznalataval konnyen kezelhetoek a projectek egymassal esetlegesen utkozo fuggosegei is.
6

Igen, szerintem is az a

virág · 2012. Jan. 4. (Sze), 11.56
Igen, szerintem is az a legnyomósabb ellenérv, hogy sok webes keretrendszer még nem Python 3 kompatibilis, de ha nem pont ezeket szeretnéd használni, akkor szerintem mindenképpen megéri áttérni.