ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 19, 2009

Body hattere - tanacsra van szukseg!

zoliky · 2009. Május. 19. (K), 23.35
Hello!
A kovetkezo kepet szeretnem body hatternek: http://img142.imageshack.us/img142/862/poza3.png
A CSS Kod:

body {
  background: #fff url("images/bodybg.jpg") no-repeat top left;
}
A kep merete 1024x768. A problema az, hogy az oldal fuggolegesen hosszab mint a kep es akkor kilatszik az alatta levo feher hatter.

Egyes oldalakon ugy oldottak meg a problemat, hogy a kep also resze beleolvad egy szibe, peldaul szurkebe, es akkor siman meg tudom oldani igy:

body {
  background: #ccc url("images/bodybg.jpg") no-repeat top left;
}
Nem tudom ha okos megoldas a "beleovadas" (gradient) az en esetemben, mert a kep also resze picit kulombozok a hagyomanyos hatterektol, vagyis a ket szele kulombo szinu. Melyik lenne a legjobb megoldas?

Koszonom!
 

Fixed, Fluid, Elastic layout

Ustak · 2009. Május. 19. (K), 20.41
Üdv!

Azon tűnödtem, hogy most, az ie7 egyre inkább történő elterjedésével, és az ie6 remélhető kifutásával mi a véleményetek, milyen layoutot érdemes választani egy oldalnak. Ugye ha jól emlékszem a gond akkor jött elő, mikor ie6-ban növeltük a betűméretet, és így a fixed vagy a fluid (% -os ra gondolok, remélem nem keverem) layoutot ezzel könnyedén szétütöttük. Erre jött megoldásként az elastic layout, mikor is a tartalmazó boxok dimenzióit em-ben adtuk meg, így ésszerű határon belül a szöveg méretéhez igazodtak.
Ám egy képekkel operáló oldalnak nyilván könnyebb valamilyen szinten fix layoutot készíteni, vagy legalábbis egy fix oszlopot, amelyez a képek széleit bemérhetem, ha a szeretném hogy a design folytonosnak tűnjön. És mivel ha jól tudom ie7 is grafikástól mindenestől nagyítja az oldalt, már nem is lehet ebből gond.
Esetleg a pixellel mért fontra is érdemes visszatérni?
Köszönöm ha erről szóltok pár szót.
Üdv:
Gábor.
 

Más oldalon való linkelés, lopás kiküszöbölése. Rewriterule-lal esetleg?

vegabacsi · 2009. Május. 19. (K), 14.54
Sziasztok!

Eleg kezdo vagyok a temaban, ezert ha talalok is valami infot a dologrol, nem mindig ertem sajnos! Ezert kerem nalam okosabbak segitseget!

A problemam az ,hogy valahogy ki akarom kuszobolni ,hogy mas oldalakon linkelni/lopni tudjak xy konyvtaraim tartalmat, vagy akar filetipusokat vagy barmit!

Konkretan van egy /videos konyvtaram aminek a tartalmara egy php file hivatkozik, az adja tovabb a felhasznalo fele. Na most ha a php-t linkelik akkor az nem adja ki a filet hanem visszadobja oket a nyitooldalamra...ellenben ha egyensen a konytarban levo filet linkelik akkor az minden tovabbi nelkul le lehet tolteni..

Erre valami orvossag???

Azt is talan figyelembe kene vennem, ha localhostnak engedelyezem csak akkor lehet ,hogy akik becsuletesen az oldalamrol toltik le a videot azok letoltesvezerlovel mar nem biztos ,hogy tudjak majd..meg ilyesmi...de ez csak az en logikam :)

Elore is koszi!
 

Képfeltöltés....

rosegirl17 · 2009. Május. 19. (K), 11.57
Sziasztok!
Remélem valaki tud majd nekem segíteni. Tehát nagyon analfabéta vagyok a Mysql rendszerhez és az adatbázishoz, sőt a weblapszerkesztéshez is, azonban a rendszergazdánk baleste miatt mégis szükségem lenne segítségre. Van egy élő weblap amelyen szeretnék képeket cserélni, márhogy feltölteni a szerverre hogy az mások által is látható legyen. Jogosultságom van, be is tudok lépni, előhívni is elő tudnám csak valami mégiscsak nem működik. Van egy sima képem teljesen átlagos .jpg formátumú amit szeretnék felrakni egy helyre most jelenleg a kép helyére kiírtam hogy jelenleg feltöltés alatt, de égetően kellene kirakni másikat. Tudna nekem segíteni valaki abban hogy hogyan töltsem fel de úgy tényleg lépésről lépésre mert nem ismerem a rendszert csak a kódokat ismerem ha fel van töltve a kép a többi menne... Nem sok képről lenne szó szóval azt gondolom mehetne a szerverre. Eddig echo '<a href="images/start/23_m.jpg" target="skep"><IMG src="images/start/23_s.jpg">'; így nézett ki, így vannak a főoldalon a képek, de nem tudom elérni hogy ha importálom a képet ugyanebbe az images-be rakja, de ez biztos a tudatlanságom. Tud valaki nekem segíteni? Köszönöm
 

Hírlevél küldés hogyan?

nevemrock · 2009. Május. 19. (K), 06.26
Változtak a hírlevélküldéssel kapcsolatos szabályok, de igazából sehol nem látom ennek a nyomát. Nincs egy épkézláb leírás, ahol a tényleges módosításokat leírnák.

Ami meglepő:

A nagyhalak továbbra sem kérik be a lakcímed és a nevedet. Minden megy a régi kerékvágásban. Igazából nem látok irányvonalat olyat, aki tényleg követné a jogszabályt. Pedig a nagyoktól ezt elvárná az ember.

Ami felmerült bennem kérdés és nem igazán találtam rá választ:

- Hogyan ellenőrzöd a beírt cím valósságát (ha egyáltalán lehet).
- Mi az a minimális adat, amit el kell kérned feliratkozáskor
- Mit kéne tenni a már meglévő feliratkozókkal
- Mit ként tenni a vitás ügyek rendezése érdekében küldő oldalon (leiratkozás, stb..)
- Milyen plusz adatokat kéne naplózni feliratkozáskor
- Mi van akkor ha valaki nem adja meg a valós címét és reklamál
- Mi lehet a vitás ügyek rendezésének a menete
- Miről kell tájékoztatni a fel illetve leiratkozást kezdeményezőket

Konkrétan Én nem üzemeltetek ilyet és nem is tervezek, de elég nagy űrt és dokumentáltság hiányt vélek felfedezni a témakörben. Ezért gondoltam arra hogy megkérdezem a Weblabor közösséget.

Mi a véleményetek erről?
 

Tábla kezelő osztály (PHP+MYSQL )

easyw · 2009. Május. 19. (K), 00.21
Sziasztok!

Tudtok olyan ingyenes PHP osztályt ajánlani, ami szélesköruen képes mysql-ben tárolt táblákat megjeleníteni, kezelni. A következők volnának fontosak:

- tetszőleges mysql tábla megjelenítése (tehát a kódba nem írjuk bele, hogy milyen mezők vannak, hanem amiket talál egy táblában, megjeleniti), rendezése a mezők alapján
- rekord szerkesztés, beszúrás, törlés
- mező szerkesztés, beszúrás, törlés táblából

Kerestem Google-ben, de nem találtam jól használható osztályt.

Előre is köszönöm a segítségetek!

Üdv,
easyw
 

Karakterek hibás megjelenítése

KCsaba · 2009. Május. 19. (K), 00.20
Sziasztok!

A következő problémával fordulnék hozzátok:

Több kód illetve szövegrészletet szerettem volna átmásolni egyik html fájlból a másikba, azonban mikor az utóbbi html-t megnyitottam egy böngészőben akkor az aposztrófok és kötőjelek hibásan jelentek meg. Pontosabban egyáltalán nem jelentek meg hanem valami furcsa karakter került a helyükre. Ezek után teljesen lecsupaszítottam mindkét html-t gyakorlatilag mindkét fájl karakterre pontosan megegyezett, de valami miatt az egyikben mindig hibásak lettek a karakterek.

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne átemelni jelen esetben a 'jo.html'-ből a kódrészleteket, úgy, hogy azok helyesen jelenjenek meg egy másik html-ben is?

Előre is köszönöm!

(Mellékelek képet is valamint a 2 html-t, hogy lássátok miről beszélek.)



Itt jók a karakterek
Itt pedig hibásak

A 2 html letöltése