ugrás a tartalomhoz

Archívum - Okt 2009

október 31

Játék AI ellenfélhez

program · 2009. Okt. 31. (Szo), 18.17
Hali!

Csinálok egy elég egyszerű játékot, de az ellenfél programozása problémás számomra. Igazság szerint Delphi-ben írom, de nem is a programnyelv a lényeg, hanem az elv. Az lenne a gondom, hogy a "CPU" játékos ütőjének mozgása "emberszerűen" játszon velünk.
Erre remek példa a következő linken lévő játék:
http://www.jatekcsarnok.hu/35593-galaktikus_tenisz-jatek.html
Ebben az ellenfélnek a pillanatnyi helyzetére lennék kíváncsi, hogy mi alapján határozható meg. Ha valakinek valamilyen ötlete, leírása, példakódja, elképzelése van kérem segítsen:)
 

Formázások MYSQL-ben

rentip · 2009. Okt. 31. (Szo), 14.56
Sziasztok.
Nemrég beleütköztem egy problémába. Csak úgy próbaképpen kipróbáltam a CKEditort. Mysql adatbázisba akartam feltölteni vele dolgokat, minden ment is szépen, de a formázásokat nem töltötte fel megfelelően. Aztán arra már rájöttem, hogy nem a CKEditor hibája.
Hogy érthetőbb legyek:

Ezt akarom feltölteni például (CKEditorral vagy bármivel):
<font color="red">ez itt piros</font>
Ehelyett ez kerül az adatbázisba:
<font color=\"red\">ez itt piros</font>
Ezzel az a gond, hogy amikor le akarom kérdezni és ki akarom iratni, akkor a formázások nem érvényesülnek.

Be lehet valahol állítani esetleg a Phpmyadminba? Vagy hogy tudnám úgy lekérdezni, hogy azok a "\" jelek ne jelenjenek meg? Vagy egyéb ötlet?
Már próbáltam rákeresni több helyen, de azt se nagyon tudom, hogyan lehetne erre keresni.
Előre is köszönöm.
 

Több file karakterkódolásának megváltoztatása egyszerre

troy1979 · 2009. Okt. 31. (Szo), 12.42
van 1 könytáram alkönyvtárakkal összesen több mint 100 file-al

Szeretném a file-ok karakterkódolását iso-8859-1 es ről utf-8 ra változtatni

Hogyan tehetném ezt meg úgy hogy ne kelljen nekem egyenként kézzel megnyitogatni a file-okat?
 

október 30

cookiek

ivusz · 2009. Okt. 30. (P), 18.46
Sziasztok!
A problémám a következő,befészkelte magát egy cookie a gépemre,és nem tudom sehogy se törölni,valaki tud egy programot ajánlani,amivel eltüntethetem vagy egyáltalán mondani valamit,amit érdemes tudni ezekről,mert én egyáltalán nem vagyok otthon a témában... és jól jönne egy kis segítség,mert semmi gond nincs vele,h itt van,egyedül az msn-t zavarja,azt viszont nagyon,mert minden egyes bejelentkezésél linket küld szét és folyamatosan ledob. Nem ez az 1. ilyen tapasztalatom,de legutóbbi alkalommal a spy remover nevű programmal sikerült törölni,most nem megy. A válaszokat előre köszönöm! Remélem tud valaki segíteni.sziasztok
 

Miért az jelenik meg a keresőben?

zslaszlo · 2009. Okt. 30. (P), 17.12
Problémám a következő:

Ha honlapunkra keresek egri szimfonikus zenekar a vissza a főoldalra cím jelenik meg. Az egész oldal forráskódjában nincs is ilyen szöveg. Tehát nem igazán értem.
Van fenn sitemap.xsl is és tettem robots.txt is ahogyan más fórumokban is javasoltátok. De a fenti problémával nem igazán tudok mit kezdeni.
A másik gondom az rss-sel adódott. A hírek megjelenítésére hírekaz "xpress news" nevű alkalmazást használom, de rosszul generálja az rss-t. Hol lehet a hiba?
Javaslataitokat, tanácsotokat előre is köszönöm!
 

PHP tömb átadása JavaScriptnek

whiteman0524 · 2009. Okt. 30. (P), 16.19
Üdv !

Azt hiszem a cím önmagáért beszél. Meg lehet ezt valahogy oldani ? Mert nagy szükségem lenne rá, hogy egy PHP -s tömböt/mátrixot átadhassak valahogy egy JavaScript függvénynek.

A segítséget előre is köszönöm.
 

október 30

Hírlevél küldés

minczerl · 2009. Okt. 29. (Cs), 22.20
Sziasztok!

Elérkezett az idő hogy megreformáljuk a hírlevél küldő rendszerünket, mert már eléggé pengeélen táncol a sok levél kiküldése (napi 120.000-200.000 levél). Ez kb. 60.000 levelenként 3 órát is igénybe vesz. Van néha speciális eset is amikor egy ilyen kiküldendő levél mérete meghaladja a 300 KB-ot, ekkor a kiküldés épphogy véget ér a nap végére, ami napi esedékességű információk miatt nem éppen megfelelő. A leveleket Postfixel küldjük és PHPMailert használunk a levél összeállításához. Azért fordultam hozzátok, hogy hátha van már tapasztalatotok ilyen mennyiségű levél kezelésével kapcsolatban, illetve tudtok-e tanácsokat adni hogy milyen lehetőségek vannak, vagy hogy mik azok az "trükkök" amiket érdemes ilyen helyzetekben alkalmazni.(Terhelés elosztás, másik PHPban íródott levélküldő szkript, vagy PHP helyett valami más nyelv használata, postfix tuning stb...) Természetesen nem spam küldésről van szó. Válaszok akár jöhetnek privátban is, ha meg szeretnénk nehezíteni a spammerek dolgát, bár gondolom nekik megvannak már a megoldásaik erre. :)
 

innerHTML

whiteman0524 · 2009. Okt. 29. (Cs), 15.21
Sziasztok !

Meggyűlt a bajom az innerHTML -el...

Kezdem az elején. Szóval a lényeg az, hogy input adatokat tárolok el adatbázisban, és onnan majd meg is jelenítem őket, ezért a speciális karaktereket megpróbáltam kivédeni. Írtam egy saját függvényt ami lecseréli a következő karakterket : &, ", ', <, >, \. A htmlspecialchars azért nem volt jó nekem, mert abban nincs benne a \ helyettesítése illetve levédése. Tudom hogy ott van erre a célra az addslashes() de minek két külön függvényt használni, sokkal egyszerűbb csak egyet :) Szóval az adatok kódolva tárolódnak el, és táblázatszerűen jelenítem meg őket.

Most jön a JavaScript rész. Van egy olyan funkcióm hogy "módosítás". Ez annyit csinál, hogy az egyes celláknak a tartalmát kimenti egy változóba (valtozo = cella.innerHTML) majd kicseréli egy szövegmezőre benne a kimentett tartalommal (cella.innerHTML = <input type='text' value='valtozo' />). És innentől lehet szerkeszteni. A probléma ott lép fel, hogy a "speciális" karakterek idő közben valahol "elvesznek". Tegyük fel, hogy az egyik inputom az 'akarmi' - kifejezés volt. Ez a szerverre küldés után átkódolódik a következőre : &#039;akarmi&#039; Viszont ! mikor az esetleges módosításra kerül sor, akkor a cella.innerHTML csak annyit ad vissza hogy akarmi, az 'akarmi' - helyett. És nem értem hogy miért ?

Ha valakinek esetleg van ötlete szivesen várom :)
 

Do Your Web Forms Suck?

Török Gábor · 2009. Okt. 29. (Cs), 15.02
Webes űrlapok használhatóságával, ergonómiájával foglalkozó könyv a SitePointtól
 

október 28

Nehéz a lekérdezés, ha a szűrési feltételek több sorban vannak

TIV · 2009. Okt. 28. (Sze), 14.07
Sziasztok!

Lenne egy kis problémám. Webáruház. Termékszűrés. Az adatbázistábla így néz ki:

CIKKSZÁM | PARAMÉTERNÉV | PARAMÉTER ÉRTÉK
CIKKSZÁM | MÁSIK PARAMÉTERNÉV | MÁSIK PARAMÉTER ÉRTÉK

Például:

A1 | hossz | 110
A1 | súly | 50
A2 | hossz | 130
A2 | súly | 50

Egy űrlap segítségével ki lehet választani, hogy milyen paraméterek kerüljenek be a feltételekbe... a feltételek között mindig ÉS kapcsolat van. Pl...
hossz 110 és súly 50. Hogy lehetne olyan lekérdezést írni, ami visszadja, hogy A1? A baj az, hogy a WHERE résznél nem adható meg, hogy paraméternév=hossz AND paraméterérték=110, hiszen ezután kellene egy AND paraméternév=súly AND paraméterérték=50 is, ami viszont már nem erre, hanem egy másik sorra fog vonatkozni.

Hogy lehetne ezt megoldani? Gondolkodtam rajta, hogy mindegyik feltételt lekérdezem, GROUP By-al összeszámolom az azonos cikkszámokat és ha a számuk pont annyi, mint ahány keresési feltétel van, akkor azok a megfelelő termékek, ez viszont gányolás. Van valakinek jobb ötlete?

Nagyon szépen köszönöm!