ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jún 9, 2004

PHP Kézikönyv - helyzetjelentés

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 9. (Sze), 23.47
A PHP Kézikönyv magyar fordítását követőknek nem meglepő, hogy a dokumentáció magyar változata nem teljesen friss, és finoman szólva hiányos (azaz nagyrészben angol nyelven tartalmazza az értékes szellemi táplálékot). Éppen születőben van egy webhely, mely a különböző PHP.net projektek dokumentációs törekvéseit fogja majd össze (PHP, PEAR, PECL, PHP-GTK, Smarty), és ennek kapcsán készült el egy kis program, amivel vizalizálni is lehet a helyzetet.

Small Screen Rendering

Kérésre törölve 4. · 2004. Jún. 9. (Sze), 18.13
Sziasztok!

Egy aprobb eszrevetelem lenne az oldal dizajnlanak kialakitasaval kapcsolatban, mely small screen rendering hasznalata eseten szembetuno.

Eloszoris szeretnem leszogezni, hogy azzal teljesen egyetertek, hogy 4-es bongeszokre fejleszteni manapsag nem szokas, nem erdemes. A felteteles kommentes modszer, ahogy az IE-specifikus CSS fixeket betoltitek, teljesen rendben van, en is eloszeretettel hasznalom, annak ellenere, hogy az IE4 nem tamogatja, mondvan, hogy az a CSS-t sem fogja annyira tamogatni, hogy legyen mit javitani, masreszt mert nullahoz tart az elterjedtsege. De vannak modern eszkozok, melyeket tovabbra is ezzel szallitanak, es igy a kovetkezo problemaval szembesultem:

A szabvanyos CSS-etekben (site.css) a kovetkezok talalhatok:
#twocols {
  margin-right: 183px;
}
#pagecontent {
  padding: 5px 188px 0px 15px;
}


Ezt feluldefinialja IE>=5 esetere a kovetkezo kod:
#twocols {
margin-right: 0px;
}
#pagecontent {
padding-right: 6px;
}


IE 4 eseteben azonban marad a szabvanyos CSS fajl. "Tuningolt" IE 4 talalhato a Windows for Pocket PC 2003 operacios rendszerben (regebbiben talan meg regebbi, gondolom a kis merete miatt). Ez alatt legtobbszor - nem meglepo modon - egy PDA dolgozik, atlag 240px szeles kepernyovel, melybol majdnem 200 pixelt elrabol a jobboldali margo, olvashatatlanna teve igy az oldalt. Lehetne egyreszt azt mondani, hogy a small screen rendering technologia nem eleg kiforrott meg, masreszt pedig azt, hogy hogy nem keszultetek fel kismeretu kepernyokre.

Tehat ezuton szeretnem kerni a segitsegeteket, hatha tudtok valamely mas, alternativ bongeszorol, ami talan olvashatobban jeleniti meg az oldalatokat, vagy hogy megtennetek-e annyit, hogy egy keveset valtoztattok az IE-specifikus CSS-t betolto kodon, hogy 4-es IE is megertse. Nyilvan ez is valamilyen szinten elerhetosegi kerdes.

Valami hasonlot javaslok, mint talan legegyszerubb megoldast, a template-etekbe:
[code]
// nem tudom milyen template rendszert hasznaltok ugyhogy .. pszeudokod :)

Firefox 0.9 RC

kgyt · 2004. Jún. 9. (Sze), 15.53
Letölthető a nagyszerű FireFox böngésző 0.9 RC változata. A Mozilla klónt szokás szerint a három fő platformra tették elérhetővé: Windows, Linux, Mac OS X.
 

CSS clear problema

zsepi · 2004. Jún. 9. (Sze), 15.49
ha van egy ilyen html lap, hogy
<div id="menu1"></div>
<div id="menu2"></div>
<div id="lenyeg">
  <div class="hozzaszolas"> <!-- sok hozzaszolas persze -->
    <div class="tema">valami</div>
    <div class="info">szerzo, idopont, ikon, stb</div>
    <div class="szoveg">blabla</div>
  </div>
</div>

a menuk baloldalt vannak:
#menu1,#menu2 {width:200px;float:left}
#menu2{clear:left} /* hogy egymas alatt legyenek */
#lenyeg {margin-left: 210px}

s a hozzaszolasnak igy kellene kineznie:
.hozzaszolas .tema{clear:right}
.hozzaszolas .info{float:right;width:100px}
.hozzaszolas .szoveg{margin-right:105px}


1.6-os mozillaval s 0.8-as firefox-szal az elso hozzaszolas infodoboza a menu2 tetejehez igazodik (s nem a menu1 tetejehez, mint ahogy szeretnem). nem tudom, hogy ez most bug vagy sem (a specifikaciobol nekem ugy tunik, hogy a float-nak azzal kellene egy magassagba tennie, ahol az adott oldali utolso clear volt - javitsatok ki, ha tevedek), de erdekelne, hogy ez a problema athidalhato-e anelkul, hogy meg egy div tag-et (ami a menu1 es menu2 tag-eket foglalna magaba, s azt igazitanam balra) beszurjak a html forrasba (ami megoldja a problemat)

elore is koszi
 

EXIF

kbazsi · 2004. Jún. 9. (Sze), 13.15
Ha meg tudna valaki mondani hol kapok magyarul EXIF leirast jo volna, es az is erdekelne hol kapok java olvaso/iro rutinokat.
 

A Contest to Outwit Google

Bártházi András · 2004. Jún. 9. (Sze), 12.28
Eredmények a Google pozícionálás versenyben
 

WaSP Survey

Bártházi András · 2004. Jún. 9. (Sze), 12.25
Felmérés a szabványok használatáról
 

Flash To Use Or No To Use

Bártházi András · 2004. Jún. 9. (Sze), 12.25
Használjunk Flash-t, vagy ne?
 

Stu's Site ~ Cutting edge CSS techniques

Bártházi András · 2004. Jún. 9. (Sze), 12.19
CSS tanulmányok
 

method=post history.go(-1) ie

Anonymous · 2004. Jún. 9. (Sze), 12.00
hi !
ha egy form adatait post tipuskent adom at akkor amikor history.go(-1) utasitast kiadom akkor ker egy refresht ez history.go(0) megvan de a confirm doboz retry gombjara meg igy is ra kell klikkelni. tud valaki valami megoldast erre plz. fontos lenne!
csokolade
zsomi