ugrás a tartalomhoz

Firefox 0.9 RC

kgyt · 2004. Jún. 9. (Sze), 15.53
Letölthető a nagyszerű FireFox böngésző 0.9 RC változata. A Mozilla klónt szokás szerint a három fő platformra tették elérhetővé: Windows, Linux, Mac OS X.
 
1

Firefox 0.9

Bártházi András · 2004. Jún. 9. (Sze), 16.42
Bár a blogmarkok között már megjelent, de azért kitettem ezt a hírt, mert a Firefox nekem is a szívem csücske. :) Röviden ennek a verziónak talán a legfontosabb tulajdonságai az új megjelenés, továbbá a téma és kiterjesztés menedzser, mellyel lehetővé válik kiterjesztések, témák "egy gombos" frissítése, s az eddigiektől eltérően eltávolítása is. A 0.9-es verzióról egy kicsit részletesebben is be fogunk számolni, a legújabb tervek szerint jövőhét hétfő-szerda tájékán várható.

-boogie-
2

mozilla/netscape

yaanno · 2004. Jún. 9. (Sze), 19.01
Üdv,

Kérdésem, hogy mi a különbség a Mozilla és a Netscape közt; azt hallottam, hogy utóbbi az előbbi egyik "változata" kb. ugyanazon maggal. Webes fejlesztés/tesztelés miatt kérdem. boogie te melyikre voksolsz ezügyben (is)?

yaanno
3

Rebranded

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 9. (Sze), 19.24
A Netscape most már egy rebranded Mozilla, ami kábé a következőt jelenti: "Táska bt." készít hátizsákokat. "Nagy mobilszolgáltató Rt." megkeresi "Táska bt."-t, hogy "Nagy mobilszolgáltató Rt." emblémájával ellátott, és spéci mobiltelefon tartóval felszerelt táskákat gyártson, amelyeket "Nagy mobilszolgáltató Rt." saját márkaboltjaiban árulhat. Tehát a Netscape veszi a Mozilla alapot, ráteszi a saját kisebb-nagyobb kiegészítéseit, és így publikálja. Végülis csak azért nem jó a példa, mert nem a Mozilla fejlesztők csinálják meg a Netscapet, hanem az AOL-nál készítik.
4

got it

yaanno · 2004. Jún. 9. (Sze), 20.03
Köszi,

Ezek szerint a Mozilla azért alkalmasabb tesztelésre stb., hiszen nincsen felturbózva 1 csomó szolgáltatással. Még 1 kérdés: a Konqueror-nak van valami köze a Mozillához? Sajnos KQ-t nem tudok telepíteni, nincs otthon Linuxom.

yaanno
5

konqueror

kmm · 2004. Jún. 9. (Sze), 20.15
semmi ... konq nem mozilla

javaslom rakj fol cygwines kde-t
esetleg vmwaret otthon.

--
üdv: kmm...
6

Re: got it

Bártházi András · 2004. Jún. 9. (Sze), 20.26
A Konqueror egy teljesen független böngésző, a KDE ablakkezelő kapcsán fejlesztették anno. Az Apple egy kicsit felturbózta, abból lett MacOSX böngészőjük, a Safari. Ezt visszaportolják a Konquerorba is, az Apple-nek köszönhetően elég jó tudású motorja van, és viszonylag elég gyorsan el is indul.

Jelenleg a Mozilla család (a Gecko motorra épülő böngészők, mint Mozilla, Firefox, Galeon, stb.), a Konqueror (család, azaz még a Safari és talán van más is), az Opera azok a böngészők, melyek napi használatra teljesen jók, és kellemes szabványtámogatással is bírnak. Nekem az a tapasztalatom, hogy ha Mozillán és Operán megy egy oldal jól (és nincs szétgányolva), akkor Konqueror-on sincsen vele gond.

Rakj fel egy UHU-Linux-ot, nem fogod megbánni, főleg ha nem szeretnél tőle semmi mást, csak tesztelést, erre (is) kiváló (meg amúgy a Linuxot nem ismerő felhasználóknak böngészésre, szerkesztésre, stb.). Felrakni egy gyorsabb gépen 10 perc, ha értesz a partícionáláshoz, nem lesz vele semmi gondod.

-boogie-
8

köszönet

yaanno · 2004. Jún. 9. (Sze), 20.36
kedves mindenki,

köszi az infókat :)

yaanno
7

Re: mozilla/netscape

Bártházi András · 2004. Jún. 9. (Sze), 20.34
Anno a Netscape nevű cég kezdte el fejleszteni a Gecko szabad forráskódú motort. Aztán a Netscape-et felvásárolta az AOL. Aztán nem nyomatta eléggé, csodálkozott, hogy nem terjedt el, lepaktált a Microsofttal, és kiszállt a fejlesztésből, de előtte létrehozta a Mozilla Alapítványt, és jól megtámogatta (ez kb. egy éve lehetett, a Netscape 7.1 volt az utolsó kiadásuk). A Netscape fejlesztői nagyrészt átkerültek a Mozilla Alapítványhoz. A Mozilla Alapítvány így elég hatékonyan fejleszti a böngészőt, és ad ki új verziókat. Nemrég derült ki, hogy a Netscape most mégis kiad egy böngészőt (gondolom miért ne? alapon), amely a Mozilla 1.7 megjelenése után jelenik meg, és erre a verzióra épül majd. Ők kiegészítik majd mindenféle aprósággal, de ezekre az átlagembernek nagyon nem szokott szüksége lenni (Netscape Messenger, Netscape Mail, stb. támogatás). Ellenben a cégeknél jobban hangzik a Netscape név, ezért ez egy jó dolog.

A Mozillánál volt egy pár irány, míg ráálltak a jelenlegi pályájukra. A jelenleg a Mozilla család (amiben van levelező és böngésző és még pár más dolog) motorja az ún. SeaMonkey, ami ha jól tudom, C-ben íródott. Kitalálták, hogy ezt nem így kéne (XUL+JS alapú interfész sokkal jobb, szebb, gyorsabban programozhatóbb), meg a családot szét kellene választani elemeire, így ezeket elkezdték fejlesztgetni külön is. Így lett a Firefox is (korábban Phoenix, majd Firebird). Az volt a terv, hogy a Mozilla család, azaz az egyben minden megszűnik majd, aztán rájöttek, hogy van akinek ez az igénye. Szóval jelenleg készül a Mozilla csomag, meg külön a Firefox is.

Én a Firefox-ot tudom neked javasolni, kicsi, szép és nagyon okos. Webfejlesztők álma a kiterjesztéseivel. :)

-boogie-
9

Miért jó a Mozilla?

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 9. (Sze), 22.17
Még annyit tennék hozzá, hogy azért jobb a Mozilla, mint a Netscape mindennapi használatban, mert a Mozilla gyakrabban frissül (különösen Firefox), és az átlagemberek által nem használt Netscape sallangok nincsenek benne. Netscapeben viszont nincsenek benne a fejlesztői komponensek, ha jól emlékszem (DOM Inspector és társai). Különben tényleg jó, hogy van Netscape, csak az más igényeket elégít ki.

Ezen kívül még annyit tennék hozzá András alapos magyarázatához, hogy a Firefox elindításának egyik mozgatórugója az volt, hogy a lassan induló, sok memóriát zabáló és bonyolultnak tűnő felületű Mozilla Suite (mindent egyben csomag) helyett egy gyorsan induló, letisztult, egyszerű felületű, kicsi, gyorsan működő böngésző szülessen.
10

Minimaliasta FireFox

Jano · 2004. Jún. 10. (Cs), 00.01
Igen a FireFox alapelve, hogy csak a bongeszeshez szukseges dolgok legyenek benne de annyira, hogy meg Flash plugin sincs benne! (Felperc persze telepiteni. Es szerintem betehetnek.) Az egyetlen bovitmeny pedig a Developers Toolbar.
Egyebkent az install meret folyamatosan csokken! Pedig funkcioban csak bovul.

Valoszinuleg ez azert kerult bele mert fokent webfejlesztok hasznajak (hasznaltak), vagy mert az egyik fejleszto lusta volt azt mindig kulon felrakni :)

A Mozilla megcsinalta ezt az XML alapu feluletet de aztan tul lassu lett. Meg ugye ott voltak a tovabbi bovitmenyek is. FireFox ebben ujitott anno. Amikor elkeszul 1.0 akkor FireFox lesz a bongeszo motor a Mozilla csomagban.

De addig is tokeletesen hasznalhato bongeszo.

Szerintem nem erdemes szorakozni ilyen RC buildekkel. Nehany napon belul itt lesz a vegleges. Annyit mar ki lehet birni.
11

Firefox

Granc Róbert · 2004. Jún. 10. (Cs), 09.23
Persze hogy ki lehet birni, de en peldaul eddig is havonta legalabb egyszer de inkabb ketszer frissitettem az eppen legfrissebb buildre.

A 0.9RC telepitoje pedig majd ket megabajttal kisebb a 0.8-tol, mert kb. egy hete statikusan buildelik, azaz a legtobb dll bele van forditva az exe-be. Ez a Firefox inditasat, valamint az altalanos mukodeset is gyorsitotta a dinamikus buildhez kepest.

Azt a mondatod viszont nem ertem, hogy "az egyetlen bovitmeny pedig a developers toolbar"...

Robi
12

egyetlen bovitmeny

Jano · 2004. Jún. 10. (Cs), 12.16
Ha jol tudom a Developers Toolbar egy bovitmeny es nem a FireFox/Mozilla resze. A FireFox install ezt az egyetlen bovitmenyt tartalmazza alapbol.
Nem kell kulon letolteni. A Custom installnal lehet valasztani hogy ezt is akarjuk-e hasznalni.
13

egyetlen bovitmeny

Bártházi András · 2004. Jún. 10. (Cs), 12.24
Szerintem keversz valamit, vagy a legújabb Firefox megváltozott ezen a téren (nekem egy RC előtti snapshotom van). A Firefox valóban lehetővé tesz pár webfejlesztők számára hasznos kiegészítő telepítését, de ez azt hiszem a DOM Inspectorban merül ki.

-boogie-
16

ffox 0.8 és dev troolbar

yaanno · 2004. Jún. 10. (Cs), 15.21
Oké, engem meghódított a mozilla tegnap óta:) a dev toolbar tényleg hasznos. Csak a lényeg van benne, és könnyű átlátni. köszi.

yaanno
17

extensionök

Granc Róbert · 2004. Jún. 10. (Cs), 22.06
Ööö, én default installt választottam, de nekem alapból ez szintén csak a DOM inspectort rakja fel, a Developer Toolbart nem. Na, majd holnap újratelepitem custom install opciókkal, megnézem ezt magamnak...

Ja igen, ez a 0.9RC

Robi
18

extensinok

Jano · 2004. Jún. 11. (P), 00.35
Ok. Lehet en kevertem el es azert lett folteve a developer toolbar mert mar elozo verziohoz feltettem. NA mindegy. 0.9 -nel ugyis letakaritom es felteszek alapbol mindent ujra. Mert megakarom nezni hogy megy install 0-rol.
14

Upgrade

Anonymous · 2004. Jún. 10. (Cs), 13.05
Sziasztok!

Debain alatt hasznalom most a 0.8-as firefoxot. Mire kell figyelni az upgrade-nel? (bookmarkok megmaradjanak, ilyesmi)

Koszi
15

Re: Upgrade

Bártházi András · 2004. Jún. 10. (Cs), 13.31
Elvileg automatikusan importálni fogja a beállításaidat, ugyanis más könyvtárba kerülnek át a beállításaid (.phoenix helyett .mozilla/firefox). Ha az RC-t próbálod ki (szerintem megéri megvárni inkább a végleges 0.9-et), akkor kicsit rizikósabb lehet a dolog, a Mozillazine-en olvastam, hogy előfordulnak még problémák vele.

Amúgy az egész (~/.phoenix) könyvtárról készíts egy biztonsági mentést, és akkor nem lehet gond...

-boogie-