ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 3, 2004

A helyszínről jelentjük: PHP Konferencia Amszterdam

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 3. (H), 18.25
Van szerencsém idén először részt venni az Amszterdami tavaszi PHP Konferencián, tekintve, hogy a PHP dokumentációnál használt keretrendszerünkről tartandó előadás javaslatomat a konferencia szakmai vezetői elfogadták. Már el is telt az első nap, vége a workshopoknak, ezért úgy gondoltam itt az ideje informálni kedves olvasóinkat is.

IFR - a FIR egy alternatívája

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 3. (H), 11.03
A Fahrner Image Replacement technológiának (és "leszármazottainak") alapötlete, hogy az oldalban lévő <h1>, <h2>, stb. fejléceket képekkel cseréljük le, annak érdekében, hogy azok szebben megjelenő oldalt eredményezzenek. Természetesen mindezt CSS felhasználásával érhetjük el.

Mi tehető azonban abban az esetben, ha rendszeresen megjelenő cikkeink főcímeit, vagy előre nem meghatározott szövegeket kellene képpé alakítani? Készíthetünk rá egy szerver oldali programot, ami legenerálja a képeket, de még így is túl sok munkát adunk a szervernek, amikor köztudott, hogy a kliensek óriási kihasználatlan kapacitással rendelkeznek. Erre ad megoldást az IFR.

Hibás a Google gyorsítótár megjelenítője

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 3. (H), 08.48
A Drupal rendszerre történő váltásunk óta jelentek meg szerver hibanaplónkban olyan hibák, melyek érdekes URL-ekkel (pl. hirek/20040319/w3cajanlasok/tagok/regisztracio) rendelkező oldalakat elérő felhasználókra utaltak, illetve hasonló URL-ekkel próbálták meg kliensek letölteni faviconunkat, javascriptünket.

Először hibásan megírt robotokra gondoltam, feltételeztem, hogy egy odalunkat látogató robot nem veszi figyelembe a <base> elemben megadott bázis címet, melyet a linkek feloldására kellene használni, de aztán feltűnt, hogy a hibák nem jelennek meg olyan nagy számban, és különben is egy-egy webcím köré koncentrálódnak. Ezért elő kellett venni a hibanaplót, melyből meglepő következtetést sikerült levonni.