ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jan 29, 2009

A Perl ma

Gulyás Zsolt · 2009. Jan. 29. (Cs), 19.37
Üdvözlök mindenkit!

Sok cikk és fórum foglalkozott már a Perl nyelvvel, többek közt itt a Weblabor-on is. A gond hogy ezek többsége minimum 3-4 éves topic.

A véleményetekre lennék kíváncsi, hogy mennyire életképes alternatíva ma a nyelv a PHP-vel (esetleg a Ruby-val, Python-nal) szemben, valamint szerintetek mire lehet számítani a jövőben. Nem a Perl 6, vagy a Parrot motor érdekel, hanem a nyelv támogatottsága, használatának előnyei és hátrányai a többi fentebb említett nyelvvel szemben.

Nem szeretnék értelmetlen "Windows/Linux", vagy "IE/Firefox" jellegű vitát a Perl és a PHP kapcsán. Mindkét nyelvnek megvannak a maga pozitív és negatív tulajdonságai. Gyakorlati tapasztalatok, vélemények érdekelnek.

PHP-val dolgozom, főleg egyedül, néha egy két-három fős csapatban. Ezt is inkább csak másodállás jelleggel. Magyarul nem ezzel keresem a napi betevőre valót. Csak kisebb rutinfeladatokat oldok/oldunk meg, főleg átlagos céges honlapok szerveroldali részét. Az esetek jelentős részében lényegtelen a használt szerveroldali nyelv, csak a végeredmény a fontos. Nincs szükségem nagy programozócsapattal való együttműködésre, bonyolult keretrendszerekre, stb. Vagyis az "igazi" programozókkal ellentétben elég szabadon, kötöttségek nélkül tudok váltani a nyelvek között, tulajdonképpen kizárólag a saját kedvemnek/ízlésemnek/véleményemnek megfelelően.

Szerintetek mennyire érdemes 2009-ben belevágni a Perl-be, ha az ember hosszútávra szeretné elkötelezni magát egy nyelv mellett. Főleg a Perl érdekelne, de Ruby-val, vagy Python-nal kapcsolatos véleményeket is várok.

Előre is köszönöm!
 

Html hirlevél módszerek!

codeedesign · 2009. Jan. 29. (Cs), 15.54
Sziasztok!

Egy olyan témát szeretnék itt elindítani ahol a html hírlevélszerkesztéssel kapcsolatos módszereket lehetne elsajátítani. Ugyanis elég sok hírlevelet (nem spam) küldünk ki és nem mindig jelenik meg rendesen a különböző olvasókban, levelezőkben.
Kérdésem az lenne, hogy mik azok az alapvető eljárások amelyek alkalmazásával levelezőkliens vagy szoftver függetlenné lehet tenni egy hírlevelet.
Nincs konkrét hiba amire választ várok, inkább csak tapasztalatokat.
pl.: hogyan használjuk a stílusokat(head-ba, body-ba vagy más helyre), háttérként vagy simán illesszünk be képeket stb.

Remélem lesz kedvetek tapasztalatot cserélni és remélem tanulhatok belőle!
Köszönöm!

Üdv, codee47
 

Sitepoint relaunches reference site

Török Gábor · 2009. Jan. 29. (Cs), 11.50
Új köntösben a Sitepoint referencia gyűjteménye
 

Képek megjelenítésének tiltása

paal · 2009. Jan. 29. (Cs), 10.21
Üdv,

Adott egy céges intranetes oldal, szöveges és képes tartalmakkal. Adott egy speciális (IP tartományra szűrhető) céges hálózat, ahonnan ezeket az oldalakat kizárólag IE6-ból kellene, hogy megtekintsék a lehető legkisebb hálózati forgalom mellett. Ez okból felmerült a képek megjelenítésének tiltása.

Kérdés:
1. Ha IE6-ban kikapcsolom a képek megjelenítését, az még ettől letöltődik a kliens gépére (vagyis generál forgalmat)?
2. Ha CSS-ben
img{display:none}
paraméterrel letiltom a képek megjelenítését, attól az még letöltődik a klienshez?

Ha szerver oldalon kell külön CSS-t használni az img elemek tiltására, akkor mi a legegyszerűbb módja annak, hogy ebből a spec IP tartományból érkező kérésekhez használja azt a css állományt (amiben tiltjuk az img és egyéb média elemek megjelenését)?

Persze ha az első variáció jó nekünk, akkor minden további variáció értelmét veszti.

Köszi, Pali