ugrás a tartalomhoz

Archívum - Feb 5, 2007

dojo.query: A CSS Query Engine For Dojo

wiktor · 2007. Feb. 5. (H), 22.44
Új CSS motort kapott a dojo.
 

Komodo Edit - a sárkány öccse

Hojtsy Gábor · 2007. Feb. 5. (H), 21.58
A Drupal Party-n kérdezték meg tőlem legutóbb, hogy milyen fejlesztőeszközt használok. Nos, be kell valljam, hogy immár hónapok óta a Komodo IDE 4.0 különböző béta változatait alkalmazom nagy sikerrel. Ebben készült a Drupal.hu 5.1-es verzióra váltása (a saját modulok aktualizálása), és ugyanebben fejlesztem a Weblabor új háttérkódjait.

Nem csak a jól testreszabható szerkesztő, a kényelmes, a fájlrendszer tartalmához dinamikusan illeszkedő projekt kezelő, a saját kódomat is megtanulni képes kódkiegészítés és kódtippek miatt volt számomra ideális fejlesztői segéd, hanem a szemnek kellemes megjelenése miatt is. Persze ajánlani nem sok fejlesztőnek tudtam, mert a bétáktól eltekintve eléggé borsos ára van. Most már azonban a nagyrészét ingyen megkaphatjuk!

onload alternatíva

grimus · 2007. Feb. 5. (H), 20.43
Üdv!
AZ onload-os script hívásnak van valami alternatívája?
Azért kéne ez, mert egy olyan JS alkalmazást írok, amit weboldalakba fognak beilleszteni, ha minden igaz, és az onload után aktiválja magát. Jó lenne, ha a weboldal szerkesztőjének csak egy sima js forrást kéne include-olnia a html-be.
 

CSS-ben megadott padding nem lesz linkterület

zaum · 2007. Feb. 5. (H), 20.22
Sziasztok, új vagyok a fórumon és weblapkészítés témakörében is.. A következő problémám van: van egy 200 x 200 px -es boxom, amelynek az egész felületét akarom linkként használni, de a szöveget 30px -es margóval akarom beletenni. Viszont ha beállítók 30px paddinget, akkor az nem lesz linkterület.
 

html table tbody overflow: auto és height probléma

kiru · 2007. Feb. 5. (H), 20.09
Sziasztok!

Adott egy táblázat amiben a fejléc megmarad és a tbody scrollozik.Ez idáig ok is.

A problémám azonban, hogy fix height értéket kell neki adnom és ezt szeretném dinamikusan megoldani, hogy különböző felbontásnál is a browser aljáig legyen a tábla. Számomra a legyeszerűbbnek egy height: 100% tűnt, de ez nem nyert.

Van erre valami egyszerű megoldás lehetőleg JS nélkül?
Vagy ha csak JS-el megy akkor az is érdekel.

Előre is köszi a válaszokat.
 

Kép feltöltése PHP-vel

mikieger · 2007. Feb. 5. (H), 18.47
Tisztelt Profik!


A következő kérdésem az lenne, hogy php-segítségével, web-környezetben hogyan tudnék képet feltölteni - tallózás gombbal - egy előre meghatározott könyvtárba.

A válaszokat előre is köszönöm: mikiegér
 

űrlapból küldött adatok kinyerése php-ban

mikieger · 2007. Feb. 5. (H), 16.23
Tisztelt Profik'

Az lenne a kérdésem, hogy ha készítek pl. egy ürlapot ami egy név mezőből és egy cím mezőből áll, akkor hogyan tudnám a php oldalamon kiiratni, hogy a Te neved: ürlapból bevitt név és címed: ürlapból bevitt cím.

Az ürlapom tartalma, amin beviszem az adatokat:
<HTML>
<BODY>
<form action="urlap_feldolg.php" method="POST">
<input type="text" name="fn">
<br>
<textarea name="cim" rows="5" cols="40">
</textarea>
<br>
<input type="submit" value="Elküldés">
</form>
</BODY>
</HTML>

A feldolgozó programom:
<HTML>
<BODY>
<?php
print "Neved: <b>$fn</b>\n\n";
print "Címed: $cim";
?>
</BODY>
</HTML>

Mi lehet a baj, hogy nem jeleníti meg a nevet és a címet?

A válaszokat előre is köszönöm: mikiegér
 

A www mappa és azon kívüli dolgok

jeti · 2007. Feb. 5. (H), 13.01
Sziasztok!

Az eddigi ingyenes tárhelyeimen nem volt www mappa, ezért szeretnék érdeklődni a használatáról. Tehát az ezen kívül elhelyezett állományokhoz a szerveren (és a tárhely szolgáltatón és a ftp-s belépésen) kívül más nem férhet hozzá? Itt nem kell úgy levédenem a fájlokat, hogy a közvetlen megnyitáskor az első sor a főoldalra dobja a rosszakarókat? Ezek a fájlok ugyanúgy lehetnek írhatók és futathatók is? Mit érdemes betenni a www mappába? Elég egy index.php, vagy minden kell, amire hivatkozok. Pl.: képek, stíluslapok, flash, javascript, java appletek...
Előre is köszönöm a válaszokat.
 

shoutout box müködése

Algoritmus · 2007. Feb. 5. (H), 10.48
sziasztok !

ne vessetek meg ha olyat kérdezek ami már ezerszer meg ezerszer le lett már írva de eddig nem találtam meg a választ.

Az szeretném tudni hogyan müködik az üzenöfal/shoutout box.

Amire kiváncsi vagyok az az hogy:

1: Jól értelmezem-e a mukodesuket, vagyis hogy ezek ugy mukodnek hogy az oldalra be ven jelentkezve x user és valaki beir a falra egy uzenetet akkor elkuldes után az megjelenik automatikusan mindnkinél ?

2:ha az elozore igen a válasz akkor azt szeretnem megerteni/megtanulni hogy ez hogyan s mikent tortenik.

Elore is nagyon koszonom a valaszokat, akkar + vagy - :)

Algo
 

CSS liquid design vagy any-size design

Charybdis · 2007. Feb. 5. (H), 02.36
Melyik az ajánlott technika az olyan webdesign kialakítására, ami jól néz ki akármilyen felbontásban és fontméretben?
Most ebben a témában kerestem sokat, de még nem találtam pontos választ.

Többféle felépítéssel is találkoztam, nem tudom eldönteni, melyik lehet a legjobb választás.

1. Van ez a Weblabor-féle kialakítás, amikor 800×600-ra van optimalizálva az oldal, nagyobb felbontásban pedig a böngészőablak közepére kerül az oldal. Ha növeljük a fontméretet, akkor a betűk a helyükön maradnak, nem mennek át a szomszéd konténerbe. A fontméret növeléskor nem változik a teljes oldal szélessége. Ilyen az Index vagy a BBC kialakítása is, ezzel nekem az a bajom, hogy nagyobb felbontásban csomó üres terület marad a böngészőben, nem azért használok nagy felbontást, hogy kicsi területem legyen.

2. A Yahoo oldalán ha elkezdem növelni a betűméretet (Firefoxban látszik ez inkább, mert ott jó nagy betűket lehet csinálni), akkor az egész oldal szerkezete, a szélessége is nőni fog a fontmérettel együtt, mintha az egészet zoomolnám. Ez akkor van, ha mindenhol em vagy % a mértékegység, nem pedig px. Itt van egy ugyanilyen viselkedésű CSS layout: One true layout
Zoom layout

3. Aztán van olyan elrendezés, ahol az oldal olyan széles, amekorra a böngészőablak, (width: 100%) és a fontméret növelésekor a szövegek szépen bennmaradnak a saját konténerükben. Ez hasonló mint az első pontban leírt, csak itt feljes szélességű az oldal. Itt van példa: One true layout demo, ha %-ban van megadva az oszlopszélesség
Vagy Google kereső és GMail is ilyen, a tartalom a teljes ablakot elfoglalja.