ugrás a tartalomhoz

Komodo Edit - a sárkány öccse

Hojtsy Gábor · 2007. Feb. 5. (H), 21.58
A Drupal Party-n kérdezték meg tőlem legutóbb, hogy milyen fejlesztőeszközt használok. Nos, be kell valljam, hogy immár hónapok óta a Komodo IDE 4.0 különböző béta változatait alkalmazom nagy sikerrel. Ebben készült a Drupal.hu 5.1-es verzióra váltása (a saját modulok aktualizálása), és ugyanebben fejlesztem a Weblabor új háttérkódjait.

Nem csak a jól testreszabható szerkesztő, a kényelmes, a fájlrendszer tartalmához dinamikusan illeszkedő projekt kezelő, a saját kódomat is megtanulni képes kódkiegészítés és kódtippek miatt volt számomra ideális fejlesztői segéd, hanem a szemnek kellemes megjelenése miatt is. Persze ajánlani nem sok fejlesztőnek tudtam, mert a bétáktól eltekintve eléggé borsos ára van. Most már azonban a nagyrészét ingyen megkaphatjuk!

Nemrég jelentette be a Komodo IDE-t fejlesztő ActiveState cég, hogy ingyen letölthető formában kiadja a Komodo Edit nevű programot, mely egy némileg lebutított változata a Komodo IDE-nek (számomra úgy tűnik, hogy a korábbi Komodo Personal funkcionalitásával rendelkezik, amiért egyébként szintén pénzt kértek ezelőtt). A Komodo Professional pedig Komodo IDE néven él tovább.

Komodo Edit

A Komodo Edit jelenleg a negyedik béta verziónál tart, de esetében nem csak a tesztverziókat, hanem a végleges kiadást is ingyen használhatjuk majd. A két eszközt összehasonlító oldalról kiderül, hogy főleg a csoportmunkát támogató elemeket veszítik el azok, akik az ingyenes verziót használják (projekt megosztás, verziókövetés támogatása), illetve a debuggert és az interaktív shell-eket (beleértve a mintaillesztő kifejezés tesztelő eszközt).

Még ezek nélkül is egy nagyon impresszív eszközt kapunk, ami a Mozilla XUL alkalmazásfejlesztő platformjának egyik legszebb példája. Az alapjainak köszönhetően például lehetőség van arra, hogy a Firefox kiterjesztésekhez hasonló módon kiterjesztéseket illesszünk hozzá. Bár nyilván itt maguknak a Firefox kiterjesztéseknek kevés értelme lenne, meg kell még jelenniük a kifejezetten Komodo-t célzó kiegészítőknek is. Elképzelhetőnek tartom, hogy a verziókezelés támogatása például egy közösség által fejlesztett kiterjesztésként megjelenhet az ingyenes változathoz is.

Összességében nagyon melegen tudom ajánlani a Komodo Edit-et (vagy a Komodo IDE próbaverziójának letöltését és kipróbálását) mindazoknak, akik egy kellemes fejlesztőkörnyezet után kutatnak.

Külön köszönet jár tiku-nak, aki egy a Komodo Edit Beta 5-öt bemutató blog bejegyzésre hívta fel a figyelmünket.
 
1

Hozzászólás témája:*

teki · 2007. Feb. 7. (Sze), 00.57
A memoriat azert szereti.

Ha a jedit-et fejlesztenek aktivan, nagyon labdaba ez nem rugna, de sajna nem igy vagyon :(.
2

Outline Komodo Editben

tolmi · 2007. Feb. 7. (Sze), 15.23
Nem tudja valaki, hogy lehet egyáltalán outline nézetet kicsikarni a KE-ből? Olyanra gondolok, ami összegyűjti az osztályok metódusait, paramétereit, egyébként pedig a függvényeket. Mert jelenlegi állapotában irtó nehéz navigálni vele nagy fileokban.
4

missing feature

Hojtsy Gábor · 2007. Feb. 7. (Sze), 21.27
Érdemes a fent linkelt Komodo IDE vs Komodo Edit összehasonlítást elolvasni. Amit szeretnél sajnos az Edit-ben nincs benne.
5

Extenzsön

tolmi · 2007. Feb. 8. (Cs), 16.15
Hát ezért kérdeztem hogy nincs-e hozzá extenzsön. Akkor lehet fejleszteni kellene egy ilyet is a CVS+SVN+egyéb mellé
3

Lassú

Bártházi András · 2007. Feb. 7. (Sze), 16.45
Szép és jó, de nekem lassú. A sorszámot pl. nagyon lassan frissíti a státuszsorban, és hasonlók. Ha egy konkrét sorra akarok ráállni, és nem a sorra ugrást használom, mert pár sorral feljebb van, akkor eléggé kín kivárni, hogy jó sorra áltam-e rá.