ugrás a tartalomhoz

A www mappa és azon kívüli dolgok

jeti · 2007. Feb. 5. (H), 13.01
Sziasztok!

Az eddigi ingyenes tárhelyeimen nem volt www mappa, ezért szeretnék érdeklődni a használatáról. Tehát az ezen kívül elhelyezett állományokhoz a szerveren (és a tárhely szolgáltatón és a ftp-s belépésen) kívül más nem férhet hozzá? Itt nem kell úgy levédenem a fájlokat, hogy a közvetlen megnyitáskor az első sor a főoldalra dobja a rosszakarókat? Ezek a fájlok ugyanúgy lehetnek írhatók és futathatók is? Mit érdemes betenni a www mappába? Elég egy index.php, vagy minden kell, amire hivatkozok. Pl.: képek, stíluslapok, flash, javascript, java appletek...
Előre is köszönöm a válaszokat.
 
1

www

gex · 2007. Feb. 5. (H), 14.03
általában a www mappa szokott lenni a document_root, azaz a http://domained.hu/ url a szerveren a /.../domained.hu/www/ mappának felel meg. amit ennél egy szinttel feljebb raksz, http-n keresztül nem lehet elérni.
ebből következően egyrészt nem kell http-s kérésektől tartanod azoknál a fájloknál, amik nem a www könyvtárban vannak, másrészt mindent oda kell raknod, amit el akarsz érni http-n keresztül (css, képek, stb).
(az ingyenes szolgáltatónál is biztos volt www mappa, de te csak arra a könyvtárra kaptál ftp-t.)

persze mindez csak feltételezés, mert egyáltalán nem kötelező a www nevű mappa, a document_root lehet /.../domained.hu/ is (de általában így szokott lenni). ha biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor kérdezz rá a szolgáltatódnál.
2

.htaccess

vbence · 2007. Feb. 5. (H), 14.26
Annyit fűznék hozzá a kolléga szavaihoz, hogy incluce-ra szánt PHP fájlok védelmére ROSSZ megoldás ha a www-n kívül helyezed őket. (A következő szolgáltatódnál lehet, hogy megint nem lesz ilyen könyvtár vagy máshogy fogják hívni pl. htdocs).

Ha le szeretnél védeni egy include-könyvtárat hozz létre benne egy .htaccess (első karakter egy pont) fájlt ezzel a tartalommal:
deny from all
Ilyenkor már nem kell tartanod a http kérésektől.
3

Mit tegyek a www mappán kívülre?

jeti · 2007. Feb. 12. (H), 23.51
Köszönöm az eddigi segítséget.
Sajnos, a leírtakból nem derül ki a számomra, hogy miért jó, hogyha a www mappán kívülre teszek bármit is. Miért nem lehet / problémás az incluce-ra szánt PHP fájlokat kívül elhelyezni? Ha mappán belülre teszem, és levédem, akkor mit tegyek ki? Ti mit szoktatok kívülre tenni? Maximum az adatfájlokat tudnám kitenni, de erre is egyszerűbbnek tűnik levédett mappába tenni őket...
Tehát, akkor csak annyit változtassak, hogy az incluce-ra szánt PHP fájlokat egybe gyűjtöm, és levédem a mappájukat?
4

nem olyan rossz az

Hodicska Gergely · 2007. Feb. 13. (K), 00.35
Szerintem használja az éppen elérhető legbiztosabb megoldást, tehát ha megteheti tegye csak docroot-on kívülre, az a biztosabb. Ha pedig épp egy adott helyen nincs erre lehetősége, akkor még mindig használhat .htaccess-t. Az include pedig nyilván konfig alapján történik. ;)


Üdv,
Felhő