ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jún 8, 2006

Színtévesztés és a Web

Őry Máté · 2006. Jún. 8. (Cs), 21.31
A Miért engedélyezett a style attribútum a strict doctype-okban? című bejegyzés hozzászólásainál merült fel a színtévesztés téma, erősen offtopicként, így itt kéne folytatni.

Milyen típusú szintévesztő vagy?

Igazából fogalmam sincs :) vannak ezek az idióta pöttyös szűrőábrák. Egy ilyen füzetben gyak. néhány számot találok csak el, pedig be tudnám jelölni az egyforma színeket. Igazi szakorvossal még nem volt dolgom, de hamarosan úgyis el kell menni szemészhez, mert romlik a szemem. Majd vele megbeszélem.
Tudnál kicsit bővebben írni, hogy mikor vannak olyan esetek amikor nagyon megnehezíti számodra egy oldal használatát, illetve mit tudsz javasolni megoldásként?

Egy konkrét példa volt az ubuntu.hu wiki. Itt a létező és a nem létező szócikkek linkjeinek a színe tért el. Mindegyik valami vöröses szín volt. Hexában egész távol álltak egymástól, de nem tudtam megkülönböztetni félperces monitorközelrőlbámulás nélkül. A megoldás az volt, h a létező szócikkek linkjeit kérésemre aláhúzták.
A másik dolog ami jellemzően gondot okoz az a 10~színű térképvázlat, diagram. Ismeritek: kördiagramm, 20 szelet, 3x3mmes színminta mellé van a neve odaírva. Általában hagyom a pi*ába :)

Javaslat? Nehéz dolog. Saját magamon azt figyeltem meg, h színtévesztésnél a nagy felület(ű színminta) sokat segít. Ellenőrzés? Színvakokra könnyebb: screenshot, ff mód és/vagy 33-33-33%os feketefehér: el tudod-e olvasni, meg tudod-e különböztetni az információtartalommal rendelkező stílusokat. (Fontos tudni, h a programok mondjuk a sárgát sokkal kevésbé veszik figyelembe ff képalkotásnál. Sajnos nem tudom, h a színvak szemmel mi a helyzet.)
 

drupal, acidfree + sok kép

Anonymous · 2006. Jún. 8. (Cs), 18.40
Az szeretném megtudni, hogy acidfree albumba hogyan érdemes sok (100-200) darab fényképet feltölteni? Létezik-e olyan megoldás, ami nem a böngészőt használja, hanem mondjuk a szerveren parancssorból lehet indítani?
Ami van: Drupal 4.7.2, acidfree module 1.62.2.18, mindez linux szerveren.
Üdv
Mészáros L.
 

Google Office: it's about file formats, not MS Office

Török Gábor · 2006. Jún. 8. (Cs), 18.14
A Google irodai alkalmazásai az OpenDocument formátumot népszerűsítik
 

Űrlap mező értékének kiolvasása JavaScripttel

potyex · 2006. Jún. 8. (Cs), 17.48
Az lenne a kerdesem, hogy ha egy input(text) mezonek nevnek egy tomb van megadva, akkor hogy lehet pl a mezo tartalmat elerni javascriptbol. Az alabbi kod valamiert nem mukodik :(

<script language="JavaScript" type="text/javascript">
function test(){
    alert(document.form_name.inp[0].value);    
    return false;
}
</script> 

  <form name="form_name" action="" method="POST" onsubmit="return test();">
    <input type="text" name="inp[0]">
    <input type="submit">
  </form>
elore koszonom a hozzaszolasokat!
udv mindenkinek!
 

ppk on JavaScript

zsepi · 2006. Jún. 8. (Cs), 17.05
Irány a könyvesbolt :)
 

Radiant CMS - Content Management Simplified

Anonymous · 2006. Jún. 8. (Cs), 16.49
Egyszerűen kezelhető, nyílt kódú tartalomkezelő Ruby alapokon
 

Registry bejegyzés megnyitása weblapról

TIV · 2006. Jún. 8. (Cs), 15.53
Üdvözletem!

Ezen a weblapon is megpróbálkozok a lehetetlennel, remélem itt nem leszek letiltva, törölve. Egy olyan dolgot szeretnék megvalósítani egy weblappal, amire nemigen van példa. Sajnos egyetlen fórumon se hitték el, h NEM rosszindulatú oldalak készítésére szeretném használni és nem is hacker-trükkről vagy valamilyen bug kisználásáról lenne szó.

Böngésző: Internet Explorer 6 és 7

Szeretnék létrehozni egy olyan weblapot, amely egy, a gépre telepített programmal együttműködik. Ez egy windows optimalizáló program lenne. Alapvetően az lett volna a feladat, h egy adott linkre kattintva az oldalamon ÉS CSAKOTT!!! egy reg fájlt NE felajánljon megnyitásra, mentésre, hanem azt közvetlen nyissa meg. Ez persze azt jelenti, h a háttérben titokban letöltődik és elindítja azt a programot, amihez ugye windowsban társítva van.
NEM BUGGAL, nem hacker módszerrel akarom ezt, hanem a felhasználó, látogató teljes beleegyezésével. Ezalatt azt lehet érteni, h mindenféle internet és biztonsági beállítást beállít annak érdekében, h ez működjön, csak ezen az oldalon! Nem tudom, ezt talán activeX kontrollal lehet véghezvinni?:O Nem ismerem sajna...

Attól tartok ezt így önmagában nem lehet véghezvinni. De megoldható-e úgy, h a weblap megkér a gépre előzőleg telepített programot, h hajtsa végre az adott registry módosításokat. Szóval weblap-program együttműködésre lenne szükség, csak azt nem tudom van-e erre lehetőség és hogyan.

Ehhez kérem a (legális körülmények közötti) lehetőségek felvetését!
Előre is köszönöm!
TIV
 

Yahoo rolls out photo site beta

Török Gábor · 2006. Jún. 8. (Cs), 15.50
Megújul a Yahoo! Photos
 

Weblabor mod_rewrite?

Anonymous · 2006. Jún. 8. (Cs), 15.14
Hi

azt hogy csinaljatok, hogy a bongeszo cimsoraban nem irodik vissza a "valodi" url? pl:
http://weblabor.hu/forumok/temak/12150
ebbol nem lesz
http://weblabor.hu/forum.php?tema=12150

Most allitottam be az oldalamon en is hasonlot, tehat lehet is ra hivatkozni, de amikor bejon az oldal visszairodik az eredeti link.

Vagy itt nem is mod_rewriterol van szo???
 

Web 2.0: The First 25,000 Users Are Irrelevant

zsepi · 2006. Jún. 8. (Cs), 14.59
Ne csak a dobozban gondolkozzunk