ugrás a tartalomhoz

Színtévesztés és a Web

Őry Máté · 2006. Jún. 8. (Cs), 21.31
A Miért engedélyezett a style attribútum a strict doctype-okban? című bejegyzés hozzászólásainál merült fel a színtévesztés téma, erősen offtopicként, így itt kéne folytatni.

Milyen típusú szintévesztő vagy?

Igazából fogalmam sincs :) vannak ezek az idióta pöttyös szűrőábrák. Egy ilyen füzetben gyak. néhány számot találok csak el, pedig be tudnám jelölni az egyforma színeket. Igazi szakorvossal még nem volt dolgom, de hamarosan úgyis el kell menni szemészhez, mert romlik a szemem. Majd vele megbeszélem.
Tudnál kicsit bővebben írni, hogy mikor vannak olyan esetek amikor nagyon megnehezíti számodra egy oldal használatát, illetve mit tudsz javasolni megoldásként?

Egy konkrét példa volt az ubuntu.hu wiki. Itt a létező és a nem létező szócikkek linkjeinek a színe tért el. Mindegyik valami vöröses szín volt. Hexában egész távol álltak egymástól, de nem tudtam megkülönböztetni félperces monitorközelrőlbámulás nélkül. A megoldás az volt, h a létező szócikkek linkjeit kérésemre aláhúzták.
A másik dolog ami jellemzően gondot okoz az a 10~színű térképvázlat, diagram. Ismeritek: kördiagramm, 20 szelet, 3x3mmes színminta mellé van a neve odaírva. Általában hagyom a pi*ába :)

Javaslat? Nehéz dolog. Saját magamon azt figyeltem meg, h színtévesztésnél a nagy felület(ű színminta) sokat segít. Ellenőrzés? Színvakokra könnyebb: screenshot, ff mód és/vagy 33-33-33%os feketefehér: el tudod-e olvasni, meg tudod-e különböztetni az információtartalommal rendelkező stílusokat. (Fontos tudni, h a programok mondjuk a sárgát sokkal kevésbé veszik figyelembe ff képalkotásnál. Sajnos nem tudom, h a színvak szemmel mi a helyzet.)
 
1

Itt...

janoszen · 2006. Jún. 8. (Cs), 23.05
Itt vannak szinsémáknak olyan változatai, hogy szintévesztők hogy látják: http://wellstyled.com/tools/colorscheme2/index-en.html