ugrás a tartalomhoz

Archívum - Dec 2, 2015

HTML szerkesztő

vicee0 · 2015. Dec. 2. (Sze), 20.34
Üdv!

Az oldalamon szeretnék csinálni egy html szerkesztőt. Olyasmit szeretnék mint a codepen.io oldalán van. Aki közzétesz valamit, beállíthatná a jquery-t és a css-t is. Hírlevél küldő féleség lenne. A kérdésem az lenne, hogy az hogyan megoldható, hogy amit meg ad a html, css és jquery mezőkbe az csak arra az adott dobozra lenne érvényes ahol megjelenik. (itt nem lenne szükséges hogy mások szerkeszthessék, azon van a hangsúly, hogy minnél jobban testreszabhassa az ügyfél, anélkül hogy ezzel biztonsági kockázattal járna az én oldalamra.)

Ilyen kockázatok alatt értem, hogy pl css-be módosítja az alap oldal kinézetét, vagy html-ben a title tag-et, vagy jquery-ben ne adj isten valami adatbázis műveletet.

Hangsúlyozom, nem azt várom el hogy más dolgozzon helyettem, csak segítséget szeretnék benne. Angol vagy német nyelvű tutoriáloknak is örülnék, vagy akár csak elméleti magyarázatnak is.
 

Ádám, itt az ideje átadni a stafétát!

Hidvégi Gábor · 2015. Dec. 2. (Sze), 13.09
A biztonságos kapcsolaton a Weblabor elolvasása után az első kérdés, ami bennem is felmerült (mint másokban), hogy "no, és akkor mi van?". Titkosítottan olvashatom a haldokló oldal nem igazán növekvő tartalmát? Ez kinek jó? Milyen hátránya származott a Weblabornak az utóbbi majdnem húsz éve, hogy nem volt kódolva az adatfolyam? Tizenegy éve regisztráltam, tizenegy éve titkosítatlanul léptem be, és soha nem volt belőle problémám – persze ebből még nem lehet kiindulni, de alapnak jó. Tizenhat éve foglalkozom webfejlesztéssel, tizenhat éve töltök fel anyagokat ftp-n, ebből sem volt gond – mit csinálok rosszul? De nem is ez a lényeg.

A Weblabor problémája szerintem egyáltalán nem technológiai jellegű. Lehet titkosítani a kapcsolatot – lesz-e több olvasnivaló ettől? Át lehet írni HTML 5-re a kódot – jobb lesz-e ettől a közösség? Át lehet dizájnolni az oldalt – könnyebb lesz-e ettől a keresés a régi adattengerben, hosszú beszélgetésekben?

Három-négy éve volt egy kisebb találkozó a Preziben a Deák téren, ott te, Ádám elmondtad, hogy próbáltál sok módszert a látogatószám növelésére, de nem sikerült. Ez azóta sokkal rosszabb lett, cikk alig van, blogmarkok is, fórumtémák is ritkán keletkeznek. Márpedig ahhoz, hogy visszajöjjenek az emberek, olvassanak, vitatkozzanak, élet kell, új tartalmak.

A Weblabor rendkívül fontos oldal a szakma és a közösség szempontjából. Kis ország vagyunk, az összes egyéni vállalkozás eddig csődöt mondott, nem éri meg saját blogot indítani senkinek. A Weblabor egy jól bejáratott név, mindenki ismeri, de ha ennyire nem működik, akkor a fejlődésnek az akadálya: egy új márka felépítéséhez rengeteg pénz és idő szükséges. Ezt nem engedhetjük meg magunknak, mert eddig is sok-sok év ment kárba.

Ádám, itt az idő elgondolkodni azon, hogy valamit változtatni kellene! A Weblabor a közösségért jött létre, ezt a funkcióját jelen pillanatban nem tölti be.