ugrás a tartalomhoz

Ádám, itt az ideje átadni a stafétát!

Hidvégi Gábor · 2015. Dec. 2. (Sze), 13.09
A biztonságos kapcsolaton a Weblabor elolvasása után az első kérdés, ami bennem is felmerült (mint másokban), hogy "no, és akkor mi van?". Titkosítottan olvashatom a haldokló oldal nem igazán növekvő tartalmát? Ez kinek jó? Milyen hátránya származott a Weblabornak az utóbbi majdnem húsz éve, hogy nem volt kódolva az adatfolyam? Tizenegy éve regisztráltam, tizenegy éve titkosítatlanul léptem be, és soha nem volt belőle problémám – persze ebből még nem lehet kiindulni, de alapnak jó. Tizenhat éve foglalkozom webfejlesztéssel, tizenhat éve töltök fel anyagokat ftp-n, ebből sem volt gond – mit csinálok rosszul? De nem is ez a lényeg.

A Weblabor problémája szerintem egyáltalán nem technológiai jellegű. Lehet titkosítani a kapcsolatot – lesz-e több olvasnivaló ettől? Át lehet írni HTML 5-re a kódot – jobb lesz-e ettől a közösség? Át lehet dizájnolni az oldalt – könnyebb lesz-e ettől a keresés a régi adattengerben, hosszú beszélgetésekben?

Három-négy éve volt egy kisebb találkozó a Preziben a Deák téren, ott te, Ádám elmondtad, hogy próbáltál sok módszert a látogatószám növelésére, de nem sikerült. Ez azóta sokkal rosszabb lett, cikk alig van, blogmarkok is, fórumtémák is ritkán keletkeznek. Márpedig ahhoz, hogy visszajöjjenek az emberek, olvassanak, vitatkozzanak, élet kell, új tartalmak.

A Weblabor rendkívül fontos oldal a szakma és a közösség szempontjából. Kis ország vagyunk, az összes egyéni vállalkozás eddig csődöt mondott, nem éri meg saját blogot indítani senkinek. A Weblabor egy jól bejáratott név, mindenki ismeri, de ha ennyire nem működik, akkor a fejlődésnek az akadálya: egy új márka felépítéséhez rengeteg pénz és idő szükséges. Ezt nem engedhetjük meg magunknak, mert eddig is sok-sok év ment kárba.

Ádám, itt az idő elgondolkodni azon, hogy valamit változtatni kellene! A Weblabor a közösségért jött létre, ezt a funkcióját jelen pillanatban nem tölti be. Ha ennek a menedzselése neked nem sikerült, akkor lehet célszerű lenne erre egy alkalmasabb személyt vagy csoportot keresni.

Mindenki másban jó. Te például az egyik legjobb moderátor vagy, akit ismerek, a szakmai tudásod is kitűnő. Ezzel az egésszel én nem bántani szeretnélek, hanem azt teszem, amit a közösség és a hazai szakmai jövőnk szempontjából a legjobbnak tartok. A helyedre sem pályázom, hisz jól tudom magamról, hogy én sem tudnám jobban csinálni. De van(nak), aki(k) igen, csak meg kell találni.
 
1

Sajnos ezt az oldalt eléggé

Práger Ádám · 2015. Dec. 2. (Sze), 14.13
Sajnos ezt az oldalt eléggé tökre tette a social media és az idő.

Cikkeket sokkal szívesebben olvasok angolul, a fordított cikkeket nem szeretem. Ha pedig valaki cikket akar írni, és rászánja azt a nem kevés időt, akkor biztos, hogy olyan platformot, és nyelvet fog választani, amit nem csak egy 10 milliós ország ismer. Emiatt original content nem nagyon van itt. Ha pedig beszélgetni akarok valamiről, akkor szinte 100%, hogy megtehetem ott helyben.

Ezek régebben ennek az oldalnak a húzó featurejei voltak, lehetett jókat olvasni, dumálni. Mostanra erre nincs szükség. Én inkább koncentrálnék azokra a dolgokra amik még mindig nagyon jók: Állás rovat, blogmarkok... persze ez még sajnos kevés egy jó weblaborhoz.

A probléma egyébként nem egyedi. Már nagyon régóta próbálok összehozni egy symfony meetupot (http://www.meetup.com/sfugbp/), de egyszerűen nincs rá igény. Felvetettem már egy pár témát, volt is némi érdeklődés, de senki nem volt aki azt mondta volna, hogy ez fasza, kiállok én is, elmondom mit csináltam 2 hónapja ami nagyon király volt.

Nem tudom mi ennek az oka, lehet, hogy titokban mindenkit már lecseréltek robotra, és csak nyomjuk a gombot, vagy csak egyszerűen túl sok a munka miatti elfoglaltság, és senki nem akar ezzel foglalkozni.
2

Ezt nem magánba kéne?

pp · 2015. Dec. 2. (Sze), 14.27
Ezt nem magánba kéne?
3

Lehet

Hidvégi Gábor · 2015. Dec. 2. (Sze), 14.35
Ezen sokat gondolkodtam, hisz ez az egész biztosan nagyon rosszul érinti Ádámot, de úgy meg nincs megesetleg a megfelelő nyomás.
4

Labor?

Max Logan · 2015. Dec. 2. (Sze), 15.21
Korábban hasonló témafelvetéseknél már kifejtettem, de legalábbis utaltam rá: a Weblabor legnagyobb hibája, hogy nem labor. Ez azonban nem Ádám hibája, mert 10 éve, amikor regisztráltam, akkor sem volt labor.

Némiképp egyet tudok érteni Práger Ádámmal: talán eljárt az idő a Weblabor felett.

Másik oldalról pedig nagy kérdés, hogy mi is a Weblabor? Az ISSN szám okán egy magazin, de a Weblabor brand, ahogyan arra az előbb utaltam, sokkal többre engedne következtetni.

A különböző meetup-okat és egyéb szakmai, vagy szakmai jellegű megmozdulásokat mind a Weblabor égisze alatt kellett volna szervezni, akkor lenne igazi, nagy közösség. Nem is értem, hogy ezek miért független dolgok, ha a Weblabor igen jó ernyő lenne.

Megint másik nézőpontból: a Weblabor brand-et már el kellett volna hagyni, és új néven új, bővített közösséget kellett volna szervezni. Ide kellett volna csábítani mindenkit, aki a modern megoldásokkal foglalkozik. UI/UX szakemberek, designerek, és igen, a mobilos és tabletes, okosmegoldásos vonalat is. Már vagy 3-5 éve…

És akkor ez most nagyon ide kívánkozik:
Ezzel pedig eljutottunk oda, hogy nem tudok mondani semmit, ami a webet továbbra is szükségessé tenné a felhasználói élmény kiszolgálása szempontjából. Bár ott van még és használjuk, már látszik, hogy nem ez a jövő. Itt az idő elgondolkodni azon, hogy mi is a web, ha nem böngészőből elérhető szolgáltatási felület. Adatot tároló és adatcserét támogató platform? Valami új, ma még nem látható értéket hordozó felület?
– Doransky
5

Tartalom

janoszen · 2015. Dec. 2. (Sze), 15.54
Bar mar kifejtettem parszor, szerintem a tartalmi forma az, amivel problema van. A Weblabor egy ertekes brand, en hajlando lennek fizetni is erte (nem keveset).

Azt szerintem nyugodtan el lehet felejteni, hogy itt barmifele webes oktatoanyagokat fogunk kesziteni, mert a magyar nyelvnek ebbol a szempontbol eleg kicsi a hatekonysaga.

Viszont kiindulva abbol, amivel rengetegen betalalnak, az alabbi tartalmakra lenne igeny:

- Stackoverflow-jellegu kerdezz-felelek magyarul.
- Eloadas-videok. YouTuberol belinkelni, nyugodtan vegyes en magyarul-angolul.
- Allashirdetesek. Ez a szekcio nagyon el van hanyagolva, mikozben a HUP-ot pl. tudtommal az tartja fent.
- Programajanlo. Magyarorszagon valami hihetetlen mennyisegu meetup, konferencia, stb. van. Ezeket nyugodtan lehetne kovetni es berakni egy naptarba.
- Cegbemutatok. Logoval, profil leiras. Peldakent ott a crunchbase. Tok jo lenne tajekozodni hogy melyik ceg merre mozog.
- Profil. Avagy Linkedin-stilusu CV generator webre.

Nezzunk szembe a valosaggal, a tobbseg a forum miatt jar ide, a legtobb helyet elfoglalo cikkek mostanaban meg blogpostnak is gyengek, nem hogy teljes erteku olvasmanyoknak.

Ennek a megvalositasahoz kb lof* nem kell, vagy kesz motort hasznalunk, vagy Symfonyban/Laravelben osszedobjuk. Esetleg megkerjuk PP-t hogy tartson nekunk Drupal-okitast.

Es hogy ne erhessen az a vad, hogy csak a szam jar: Ennek megvalositasa erdekeben a 2016-os ev folyaman hajlando vagyok felajanlani 300.000 Ft-ot azzal a feltetellel, hogy a Weblabort atveszi egy ezzel foglalkozo, nyilt szabalyrendszerrel es donteshozatali folyamattal rendelkezo, nem egytagu szervezet. (Nezek itt PP-re a Magyar Webert Egyesulettel.) Ezen felul hajlando vagyok szinten a jo ugy szolgalataba allitani a szerver eroforrasaim 25%-at, valamint ha legalabb 2 ember hasonlo felajanlassal el, a jovo ev soran legalabb 250 munkaorat raszanni. (Mert nem akarok egyedul melozni vele.)

Ugyanigy hajlando vagyok ugyanezen szervezet egisze ala adni a webtudor csatornat es az osszes hozza tartozo eroforrast.
10

Ha symfonyban lesz, és open

Práger Ádám · 2015. Dec. 2. (Sze), 17.31
Ha symfonyban lesz, és open source, akkor a munkámmal szívesen támogatom a kezdeményezést. Nem 250 óráról beszélek persze, de 1-2 szombat lazán belefér.
6

Vélemény

orionstar · 2015. Dec. 2. (Sze), 16.37
@Práger Ádám: Ma is rengeteg fejlesztőpalánta van aki még nem tud rendesen angolul, nekik kimondottan jól jönnének a modern webfejlesztéssel kapcsolatos cikkek, de a weblaboros tartalom kb. 2005-ig volt csak igazán aktuális és átfogó mind frontend és backend terén...
Pár éve még volt Pécsett is aktív webes meetup, havi találkozókkal. Eleinte nagyon sokan voltak, idővel viszont eléggé megcsappant a közönség, szvsz azért mert az előadások túl magas szintűek voltak és a közönség nagy része nem is értette, persze ennek nem tudom biztos az okát... aztán azóta, hogy nincsenek már itt a közösség alapítói, meg is halt az egész...

@Lendvai Norbert: Egyetértek a Weblabor átalakításával, viszont a névváltással és rebrandinggel nem, ez a név az öregebbek között már fogalom, mindenki ismeri, régebben pedig tudni lehetett, hogy ha valaki itt olvas valamit az szakmailag hiteles. Attól, hogy a név nem változna, a tartalom és a forma még megújulhat!

@Pásztor János: Ahogy te is írod, teljesen mindegy mi a platform, felőlem akár egy WP-s oldal is lehetne egy vásárolt Themeforest-es sablonnal, nem ez a fontos, hanem a tartalom. Éppen emiatt veled sem tudom osztani azt a véleményt, hogy az oktatóanyagokra nincs szükség. Amiket felsoroltál azok is nagyon fontosak. Ezeken felül még érdekesek lehetnének case-study jellegű írások.
A kezdőknek-haladóknak szánt tartalom frissítése után és az általad említett videók beágyazása révén a jelenlegi "Kezdő - Haladó" cikk kategorizálást át lehetne alakítani Tuts+ szerűre és ezáltal kialakítani egy kimondottan oktatási szekciót az oldalon, ez a Webtudorral összekötve mindenképp jó felület lehetne...

Az oldal fejlődése érdekében a jövő év, első negyedévében kb. 100 munkaórát tudok felajánlani.
7

Felreertesz

janoszen · 2015. Dec. 2. (Sze), 16.42
Felreertettel, nem azt mondtam, hogy az oktatoanyagokra nincs szukseg, hanem azt hogy a reality check nalam hibat dobott. Nem latom azt, hogy honnan lenne ahhoz eleg ember (vagy penz ezeket az embereket megfizetni) hogy szinvonalas cikkek szulessenek.

Mert lassuk be, egy normalis cikk tobb tiz munkaora, az olyan hozzaerto emberek akik nem csak a sajat kis vilagukbol kifele irnak, hanem lattak mar tobb mindent is, raadasul hajlandoak leallni magyarul irni, kevesen vannak. Ha meg hozzavesszuk, hogy ki az aki kepes egy osszefuggo, kellemesen olvasmanyos szoveget megirni...

Ha csak mi ketten cikkekre szanjunk az osszes eddig felajanlott idonket es csak 10 oraval szamolunk cikkenkent, akkor jovore 35 cikk szuletik ami MAJDNEM eleg arra hogy legyen heti egy. De sztem egy cikk nem 10 ora es hianyzik a peer review, formazas, stb. amit ebben az engineben en nem vagyok hajlando megcsinalni. (Errol beszeltem a Webconfon.) Raadasul a cikk gyartosorba nagyon hamar bele fogunk faradni. Been there, done that.
8

Aktuális cikkek kellenek

Sanyiii · 2015. Dec. 2. (Sze), 16.58
Aktuális cikkek kellenek, nem symfony-ról, nodejs-ről, drupal-ról és egyéb hangzatos idegen szavakról, hanem arról, ami ma aktuális. 10 éve lehet, hogy a "szerveroldal" volt a trend, ma nem, ma egy van: a "mobil". Kellenek natív és webview-s megoldásokról is cikkek. Nem hiszem, hogy egy ma szárnyait bontogató fejlesztő attól lesz elájulva, hogy milyen űberkirály módon, milyen orm-mel, meg szerveroldali javascripttel tolta be a felhasználónevet és jelszót a nosql-jébe. Nem hiszem, ez a 20-25 év alattiakat érdekelné. Ami érdekelné őket, az app-ok készítése. A desktop: gyerekek, halott! De kérdezzük meg őket, és minket. Miért nincs egy kérdőív (mint a marketing legalapvetőbb eszköze) fent a lapon? A neve lehetne: "A nagy év végi laboros kérdőív".
9

Ö... azért a mobilokat is

Há.Zé. · 2015. Dec. 2. (Sze), 17.21
Ö... azért a mobilokat is szerverről szokás kiszolgálni.
Aztán ott a másik kérdés, hogy divatot követő, tiniknek szóló lap legyen az irány vagy egy szakmai portál.
Te az előbbit támogatod a jelek szerint.
16

+1 :-)

inf · 2015. Dec. 2. (Sze), 18.13
+1 :-)
28

+1 :) maximális igazság! A

smokey · 2015. Dec. 2. (Sze), 22.20
+1 :) maximális igazság!

A csilli-villi JÓL MŰKÖDŐ szolgáltatások (pl.: Facebook) brutális szerver oldali háttérrel (robosztus kódbázis, még nagyobb adatbázis, terhelés elosztás, felhő, webscoket - hogy csak néhány címkét említsek) rendelkeznek, amik legalább - ha nem több melót generálnak - mint a kliens alkalmazások (pl.: Facebook iOS app). Nem azért tudod őket használni, mert szép animációkat tettek bele a 20-25 évesek, hanem mert az ugyanennyi idősek tettek mögé egy jó kis backendet (vagy többet). Nem beszélve arról, hogy a Facebookot is PHP-ben fejlesztik (ami mögött van egyéb szerver oldali támogatás is, HHVM), és a PHP része nem abban merül ki, hogy A HomeController oszályon belül történik egy ilyen, hogy
$this->render("view/login");
Bocs, hogy a Facebook-kal jövők, ez volt most a legkézenfekvőbb...
11

hangzatos idegen szavak

Práger Ádám · 2015. Dec. 2. (Sze), 17.38
Ezek nélkül a "hangzatos idegen szavak" nélkül nincsenek se mobil se desktop se semmilyen appok.

Az overhypeolt hülyeségek meg olyan gyorsan mennek, mint ahogy jöttek. Lásd jobbra: The Silver Bullet Syndrome

Persze abban igazad van, hogy lehetne több aktualitás.
12

Cobol

janoszen · 2015. Dec. 2. (Sze), 17.41
A desktop halott? Ugyanezt mondtak a Cobolra ugy 10 eve, ahhoz kepest igen jol lehet vele keresni. Megkockaztatom hogy jobban mint a felkapott szep uj technologiakkal.

Az meg ugye megvan, hogy hiaba foglalkozik a cikkek 90%-a a szep uj cuccokkal, jo ha a weboldalak es szolgaltatasok 10%-a hasznalja oket. Az uzlet nem szereti a kiprobalatlan technologiakat, sok kockazatot hordoz.

En pl abbol elek, hogy nginx-PHP-MySQL-Java komboval epitek szep nagy clusteres eloszott rendszereket. NoSQL? Message queue? Egyeb hypeolt technologiak? Majd ha mar nem lesznek hypeolva es kelloen sok dokumentacio van arrol, hogy mennyi fele modon lehet elb*ni, akkor esetleg. Ez igy atomstabil es ezen nem ohajtunk valtoztatni.
13

Bizony. Néhány maradibb

Práger Ádám · 2015. Dec. 2. (Sze), 17.44
Bizony. Néhány maradibb cégnél még úgy kell átrugdosni a mongo-t a tech review-n
14

Nalunk

janoszen · 2015. Dec. 2. (Sze), 18.06
Nalunk nem tudnad atrugdosni, hacsak nem sporol meg egy evre vetitve tobb szaz munkaorat es/vagy jopar vasat. Nem eri meg kockaztatni. En lennek az elso aki megterulesi szamolast ker toled. Ha egy rendszeren szazezer, esetleg millio dollarok mennek keresztul, nem akarsz olyan technologiakat kiprobalni amiket egy-ket fejleszto ismer es nincs vele uzemeltetesi tapasztalat. Memcached, Redis, MySQL, PostgreSQL mehetnek, minden mashoz nagyon komoly indok kell.
15

Message queue, mint hype?

Há.Zé. · 2015. Dec. 2. (Sze), 18.11
Message queue, mint hype? ;)
(Tizenöt éve már kiforrott technológiaként kezdtük használni - hogy akkor mennyire volt kiforrott, az más kérdés)
17

Hiaba

janoszen · 2015. Dec. 2. (Sze), 18.16
Hiaba, a Javas vilagon kivul csak mostanaban kezdett beerni. Az AMQP egy agyrem, a webes nyelvekben a megvalositasai borzalmasak, a tobbi MQ protokoll meg finoman szolva kiforratlan.
18

Mi számít nálad kiforrottnak?

inf · 2015. Dec. 2. (Sze), 18.17
Mi számít nálad kiforrottnak?
19

Relativ

janoszen · 2015. Dec. 2. (Sze), 18.27
Az relativ fogalom. 1. van hozza kello mennyisegu dokumentacio a fejleszteshez. 2. kello mennyisegu dokumentacio a szivasmentes uzemelteteshez. 3. amikor letesztelem, nem csinal random faszsagokat erthetetlen hibauzenetekkel.

Ezzel kiesik az osszes olyan szoftver, ami elvarja az uzemeltetotol hogy curl-el HTTP-n keresztul bizergalja. Ugyanugy kiesnek az olyan szoftverek, amik azt mondjak magukrol hogy itt egy shell script, telepitsd es ezen felul semmi ertelmes doksi nincs. Szinten kiesnek az olyanok amikhez nincs ertelmes disaster recovery leiras. Stb stb stb.

MQ-ra konkretan: az a baj hogy JO MQ protokollt irni qrva nehez. Tenyleg nagyon nagyon nehez.
34

ZeroMQ hol hasal el nálad?

inf · 2015. Dec. 3. (Cs), 19.20
ZeroMQ hol hasal el nálad?
20

IBM Websphere MQ? Vagy

Há.Zé. · 2015. Dec. 2. (Sze), 18.47
IBM Websphere MQ?
Vagy korábban DEC (!!!) MessageQ?
21

Protokoll

janoszen · 2015. Dec. 2. (Sze), 18.50
Ezek kozuk melyikhez is van normalis PHPs implementacio aminek meg lehet mondani hogy a kovetkezo job elvegzese utan allj le?

Konyorgom, az MQnak pont az az egyik lenyege hogy kulonbozo platformok kozott lehet vele uzenni, Java es Java kozott kb barmivel lehet...
22

VMS-en láttál te java-t?

Há.Zé. · 2015. Dec. 2. (Sze), 18.55
VMS-en láttál te java-t? (DEC, később BEA MQ) Nem volt jellemző.
És azért ugyan, ne a PHP legyen etalon, ha egy technológia komolysága a kérdés!
Mellesleg az IBM megoldását még COBOL rendszerek alól is használtuk anno, szóval arra sem fognám rá, hogy java specifikus.
23

Web

janoszen · 2015. Dec. 2. (Sze), 18.58
Bocsi, de ez egy webben foglalkozo forum en pedig webes platformok kozotti interoperabilitasra kepes eszkozokrol beszelek. Te mirol?

Egyebkent ne hijackeljuk itt a temat.
24

Te en bloc kijelentetted,

Há.Zé. · 2015. Dec. 2. (Sze), 19.12
Te en bloc kijelentetted, hogy a MQ egy hype. Ez szerintem hülyeség. Őszintén szólva, szakmai téren óriásit zuhantál a szememben.

Webes rendszerek sok esetben nem önmagukban működnek, a háttérrendszerekkel is kell tudniuk kommunikálni. Erre jó megoldás lehet egy MQ.

Hoztam rá pár példát, amik már tizenöt éve is működtek. Ennyi.
(Konkrétan netbankot láttam így kommunikálni számlavezető és egyéb rendszerekkel - és ugye ez webes téma és nem mostanában volt)
25

Kontextus

janoszen · 2015. Dec. 2. (Sze), 19.15
Tudod a kontextus egy fontos dolog.

Az egesz threadben webes cuccokrol van szo es ha megnezed, par eve volt egy hatalmas hype hullam amikor bejott a ZeroMQ es a haverjai. Ehhez kepest WEBES KORNYEZETBEN a mai napig nincs normalis megoldas. Innentol kezdve WEBES KORNYEZETBEN az MQ egy hype.

Mostantol ezen a forumon legyszives minden mondatomhoz kepzeld hozza hogy "webes kornyezetben". Hatha ugy jobban erted mit probalok mondani.
26

Még1x: websphere mq. Legalább

Há.Zé. · 2015. Dec. 2. (Sze), 19.23
Még1x: websphere mq. Legalább nézd meg, hogy mi az! ZeroMQ?? Izé... rögtön utánanézek, hogy jól emlékszem-e, de mintha... szóval ez picit mintha távol állna a komoly mq megvalósításoktól.
És te itt nem zeromq-t emlegettél, csak mq-t.
27

Olvasni

janoszen · 2015. Dec. 2. (Sze), 21.38
Te most szandekosan felreolvasod amit irok vagy tenyleg ennyire nem ertheto?

Fact 1: par eve a ZeroMQ megjelenesevel elkezdodott egy hype, hogy na akkor most aztan jon minden, ZeroMQ, ActiveMQ, Gearman, stb. es ezzel fogjuk majd jol kiszervezni az alkalmazasainkat.

Fact 2: Adott egy rakas MQ rendszer (AMQP alapuak, Websphere MQ, stb) amiknek hianyos a tamogatasa a kurrens webes technologiakban. Ami mainstream: Java, PHP, Ruby, NodeJS, Python. Nezd meg a nevezett cuccok weboldalat, veled ellentetben en vegig ragtam oket (Igen, a Webspheret is), nem fogsz mukodot talalni. Legkesobb a kiprobalaskor ra fogsz jonni, hogy nem mukodik.

Fact 3: Mivel az MQ koncepcio nem terjedt el elegge, reszben a problema es a protokollok bonyolultsaga miatt, WEBES SZEMPONTBOL egy hype maradt.
29

Nem szeretnék állást

MadBence · 2015. Dec. 2. (Sze), 22.22
Nem szeretnék állást foglalni, hogy hype-e vagy sem az AMQP, de mi több éve használjuk production környezetben (node + rabbitmq), napi több tízezer üzenet feldolgozására (ezek nagy része valamilyen webes frontendről jön). Nekünk nem volt vele problémánk. Lehet persze, hogy egy speciális use-case-ünk van (egyébként nem hiszem), de az semmiképp sem igaz, hogy nem működik.
30

Node

janoszen · 2015. Dec. 2. (Sze), 22.38
Node-al pont mukodik az AMQP. PHP-val nem. Illetve van ra lib, de az egy hatalmas kalap... Viszont a tema szempontjabol teljesen mindegy, szivesen vitatkozhatunk rola mashol.
35

Nekem ugyanez a véleményem.

inf · 2015. Dec. 3. (Cs), 19.31
Nekem ugyanez a véleményem. ZeroMQ-nál is elhiszem, hogy maga a lib nagyon jó, az ötlet tetszik, viszont az adaptereken még bőven van mit fejleszteni. Amíg azok nem stabilak, addig szerintem orosz rulett használni. Most is 100+ issue van nyitva nodejs adapteren, és köztük vannak több évesek is annak ellenére, hogy 1000+ csillag van a repon. Ami külön érdekesség, hogy 4 éves az examples mappa, most akkor vagy nem írtak hozzá több példát, vagy 4 éve nem adtak hozzá új feature-t, és azóta próbálják megfoltozni a nem működő kódot. Egyik sem túl bíztató.
31

Szerintem azért nem találsz

BlaZe · 2015. Dec. 2. (Sze), 23.09
Szerintem azért nem találsz normális implementációt PHPhoz, mert az nagyon másra van kitalálva, mint ahol MQ kell (backend rendszerek integrációja). A többihez tudtommal van használható (C-ben ugye mindenhez van jó API).

A zeroMQ nem message queue, a neve félrevezető picit, az egy socket library. És azzal tényleg lábon lehet lőni magad rendesen. De egy rendes MQ-t egyszerűen össze kell tudni lőni egy normális programozási nyelvben.

Én több webes (web alapú) rendszerben dolgoztam, ahol használtunk különböző MQ-kat (WebSphere, TIBCO EMS, Weblogic, GlassFish MQ-ja stb). Igaz nem PHP volt, hanem Java. Jelenleg különböző nyelveken írt mindent kötünk össze (Java, Flex, C++, meg a jóég tudja) MQ (és egyéb más messaging technológiák) segítségével. Kevés jobban/egyszerűbben skálázható dolog van, a számtalan más előnye mellett.

Itt van pl egy cikk ötlet :)
33

AMQP implementáció tényleg

Práger Ádám · 2015. Dec. 3. (Cs), 18.36
AMQP implementáció tényleg eléggé vérzik PHPhoz, volt már "szerencsém" hozzá, abban az időszakban szinte minden héten küldtem PR-t a libbe. Bár főleg az RPC volt bajos...
32

Azért ez elég érdekes, mert

Há.Zé. · 2015. Dec. 2. (Sze), 23.53
Azért ez elég érdekes, mert mint említettem, nekem volt szerencsém Websphere MQ-t használni/üzemeltetni elég vegyes környezetben. (linux-VMS-HPUX-Solaris - ennyiféle op.rendszeren és a bánat tudja, hányféle programnyelven átívelő rendszerek közti kommunikáció volt benne a legvégén egy netbankkal)
Szóval én nem olvastam, csak használtam. És ennek bő tíz éve.
36

Válasz?

orionstar · 2015. Dec. 4. (P), 17.06
@Hidvégi Gábor: Kaptál bármi választ privátban? Nagyon elment offba ez a topic és most már meg is halt...
37

Szerintem

Endyl · 2015. Dec. 4. (P), 18.48
Szerintem a válasz benne van a felháborodásra (?) okot adó bejegyzés első bekezdésében:
Egy soron következő, nagyobb léptékű előzetes előtt néhány rövidebb bejegyzésben szeretnénk bemutatni, mi változott az év eleje óta eltelt időszakban a Weblabor fejlesztés alatt álló új rendszerében.

Persze az is lehet, hogy csak én vagyok a megtestesült türelem (plusz nem ismerem a háttérben zajló dolgokat (amiket viszont egyesek látszólag jobban vagy teljes mértékben ismernek)), hogy ilyen hangulatkeltés előtt kíváncsi vagyok, hogy min is dolgozott/dolgoztak eddig Ádám(ék). Lehet, hogy van egy jobbára működő béta verzió (ezesetben kár volt a gőzért), vagy persze az is lehet, hogy csak pár sor css-t és js-t sikerült írni ez idő alatt (amit azért kétlek, figyelembe véve az eltelt időt, és hogy "cikksorozatban" kerül bemutatásra az eddigi munka). Ez utóbbi esetben lehet alapja a felháborodásnak, de még nem tudhatjuk, melyik esetről van szó.
38

Elgondolkodtató…

Max Logan · 2015. Dec. 4. (P), 19.27
…hogy ennyi év alatt, akik igazán szerettek volna egy jobb, másabb Weblabor klónt, azok már felépíthették volna. A háborgás helyett lehetett volna csinálni egy másik site-ot, de igazából a közösségszervezésen lett volna a hangsúly.

Ahogyan látom, itthon számos tekintetben igen komolyan pörög a szervezkedés, sokan vannak, akiktől segítséget, de legalább tanácsokat, tippeket lehetett vonla kérni. Innentől már csak a beletett munkán áll vagy bukik a siker.

A szoftverek esetében (is) láttunk már nem egy, nem két szakadást, és mind a két ág akár mind a mai napig él és virul. Meg lehetett volna ezt valósítani…

Az látszik, hogy Ádámnak konkrét elképzelése van a Weblaborral kapcsolatban. Akiknek ez nem tetszik, itt az idő, hogy végre szervezni kezdjék a saját (!) közösségüket, és alkossanak valamit, ami a Weblabor szellemi öröksége, a saját igényeik szerint megvalósítva. Talán nem is saját site, talán nem is fórum, de valami, amit saját magukra szabtak.

Részemről értelmetlennek tartom a továbbiakban ezeket a „beszélgetéseket”. Ádám csinálja úgy a Weblabort, ahogyan szeretné, akinek tetszik marad, akinek nem, az pedig megcsinálhatja a saját kis történetét. End of story.
40

Nem kaptam választ.

Hidvégi Gábor · 2015. Dec. 5. (Szo), 16.54
Nem kaptam választ.
39

Közösség dolga lenne

goldhand88 · 2015. Dec. 5. (Szo), 15.39
Érdekes ez az egész skacok.

Nem hiszem, hogy az Ádám hibája, hogy ide jutott az oldal, nem érdemes rá mutogatni.

Közösségnek kell az oldalt éltetnie. Ez mindig így volt és így is lesz.
Átadhatja a stafétát, de akkor is halott marad, mert a közösség szarik rá, szarunk rá.

A fórum nyitott, bárki tud(na) olyan tartalmat írni ami látogatókat generálna.

Itt soha nem hurrogta le senki a másikat, hasznos(!) fórumtémák, normális tagok, én nagyon sokat tanultam itt, pedig nem voltam aktív tag. Nem kérdeztem hanem inkább olvastam.

Nekünk kéne gondolkozni azon, hogy milyen tartalom lenne szükséges ahhoz, hogy feléledjen az oldal. Nem a fejlesztő(k)nek. De ezt lehet én látom rosszul.
41

Közösségnek kell az oldalt

webproghu · 2015. Dec. 5. (Szo), 17.06
Közösségnek kell az oldalt éltetnie. Ez mindig így volt és így is lesz.
Átadhatja a stafétát, de akkor is halott marad, mert a közösség szarik rá, szarunk rá.


Azt hiszem némileg képzavarban vagy. A közösség több mint két éve próbál segíteni az oldal jelenlegi helyzetén, Ádám részéről folyamatosan voltak ígéretek, de semmi nem történt.

A tartalommal kapcsolatos felvetésedre: én régen írtam ide cikkeket, de miért is fektessek bele időt/energiát, ha az oldal jelenlegi gazdája nem foglalkozik a Weblaborral, és hanyatlik az egész? (és nem csak én vagyok így ezzel)
42

Azt hiszem némileg

Max Logan · 2015. Dec. 5. (Szo), 18.16
Azt hiszem némileg képzavarban vagy.
Vagy inkább te?!

Azért hanyatlik az oldal, mert nincsen tartalom. Ez pedig nem Ádám hibája. Lássuk már, hogy a Weblabor egy online újság, amit mivel nincsen szerkesztősége, a látogatók töltenek, azaz töltenének meg tartalommal.

Ha nincsenek olyan fórumtémák, amiken lehetne lamentálni, érdemi szakmai segítséget adni, akkor nincsen miről beszélni. Ha nincsenek olyan utánpótlásnak számító emberek, akik cikket írnának, akkor nincsen mit tenni.

Felhő és a többiek már túlléptek a Weblabor szintjén, sokan saját céget visznek, stb. Hol vannak azok az emberek, akik cégnél belsős IT-sként programoznak? Hol vannak a hazai webfejlesztő stúdiók, reklámügynökségek programozói? Ez itt a nagy kérdés. Miért nem jönnek ide kérdezni? Ez itt a kérdés.

Azaz, miért nincsen itt olyan közösség, aki csinál is valamit. Ez itt a kérdés...

Évekkel ezelőtt is volt már téma itt is, és máshol is a hazai neten, hogy az honi programozók szarnak bele tartalomgyártásba, mint pl. saját szakami blog, stb.

Innentől nem kell csodálkozni azon, ha a húzónevek távozásával megszűnt itt az élet.
43

Magától egy közösség sosem

Hidvégi Gábor · 2015. Dec. 5. (Szo), 19.17
Magától egy közösség sosem fog működni, mindig kell egy vezető, aki megmondja az irányt. Egy főszerkesztő feladata lehet a tartalomgyártók megtalálása, motiválása.

Nagyon értékelem Ádám törekvését, hogy reklám nélkül futtatja az oldalt, de így kizárja azt például, hogy minimálisan honorálja a cikkek készítőit. A hup.hu jóval élőbb közösség, ott vannak fizetett hirdetések, de nem tolakodóak.
46

Magától egy közösség sosem

Max Logan · 2015. Dec. 5. (Szo), 22.36
Magától egy közösség sosem fog működni, mindig kell egy vezető, aki megmondja az irányt. Egy főszerkesztő feladata lehet a tartalomgyártók megtalálása, motiválása.
A Weblabor a 16 éves történelmével már réges régen kellene, hogy rendelkezzen olyan pozitív gerjesztéssel, hogy ne a főszerkesztő feladata legyen a tartalomgyártók (a.k.a. fórumtagok) megtalálása, oldalra csábítása.

Ahogyan azt a 45-ös kommentben említettem, ha az itt lévő aktív, és elégedetlen közösségi tagok megtették volna a magukét, akkor mondjuk több 100 új és aktív tagja lenne a Weblabornak. Ennek se híre, se havma.

Nagyon értékelem Ádám törekvését, hogy reklám nélkül futtatja az oldalt, de így kizárja azt például, hogy minimálisan honorálja a cikkek készítőit. A hup.hu jóval élőbb közösség, ott vannak fizetett hirdetések, de nem tolakodóak.
A reklámos vonal működhetne, de ha Ádám nem akarja, akkor semmi gond. Lásd előző gondolatomat…

A cikkírókat, bloggereket egyébként semmivel sem kellene honorálni, ha ők maguk a saját médiumaikban generálnának tartalmat, és annak kivonatát, esetleg blogmarkját itt hagynák. Vagy ott van pl. a Docler Akadémia, ami mutatja, hogy a belső tudásbázis kinyításával is könnyedén lehet értékes tartalmat gyártani.

Én úgy látom, hogy aki akart volna, tudott volna tenni azért, hogy legyen élet a Weblaboron. Mondom ezt úgy, hogy egészen más fronton (nem IT) éppen közösségépítéssel (is) foglalkozom.
62

A hup.hu egy trollbarlang

Há.Zé. · 2015. Dec. 6. (V), 11.16
A hup.hu egy trollbarlang megspékelve néhány kezdővel.
Minden csak nem "élhető". Azért egy szakmai laptól elvárnám, hogy a kezdőket ne ckikizzéz, a szakakmai nézeteltérések ne fulladjanak anyázás ba, mocskolódásba.
Másik, meg nem nevezett laptól elvárnám a kulturált moderációz stb.
Ki merem jelenteni, ma, Magyarországon nincs szakmai lap.
De szóljatok, ha ismertek ilyet!
44

Vagy inkább te?!Hölgyeim és

webproghu · 2015. Dec. 5. (Szo), 20.38
Vagy inkább te?!


Hölgyeim és uraim, micsoda érv.

Na de nézzük sorban:

Lássuk már, hogy a Weblabor egy online újság, amit mivel nincsen szerkesztősége, a látogatók töltenek, azaz töltenének meg tartalommal.


Két éve többször is előkerült ez a téma itt a fórumban, hogy hanyatlik a Weblabor. Rengeteg ember jelentkezett, hogy szívesen besegít szerkeszteni, fejleszteni, adminisztrálni, bármiben.

Hol vannak azok az emberek, akik cégnél belsős IT-sként programoznak? Hol vannak a hazai webfejlesztő stúdiók, reklámügynökségek programozói?


Mindenhol. Ahogy írtam korábban is, én írtam cikkeket, de minek öljek időt/energiát abba, hogy ide írok, amikor az oldal jelenlegi tulajdonosa két éve folyton csak ígérget, de nem tesz semmi érdemlegeset az egésszel. Akkor térjünk is rá az ígérgetésre és az általad emlegetett közösség hiányára.

Azaz, miért nincsen itt olyan közösség, aki csinál is valamit.


Egy éve, mikor legutúbb előkerült ez a téma, a nyomás hatására Ádám nekiállt szervezni egy "seregszemlét", ami egy real-life esemény lett volna, és összegyűltek volna azok az emberek, akik beszállnának a Weblabor helyreszedésébe. Elég sokan jelentkeztek erre az eseményre (a nem létező közösséged, ugye..), amit végül Ádám "elhalasztott", és azóta sem lett megtartva.

Innentől nem kell csodálkozni azon, ha a húzónevek távozásával megszűnt itt az élet.


Én úgy látom, hogy a húzónevek is tennének a Weblaborért, ha kicsit olvasgatsz ebben a topicban, janoszen elég komoly felajánlást tett.

Ezek fényében, akkor ugyan miről is beszélsz?
45

Re

Max Logan · 2015. Dec. 5. (Szo), 22.27
Két éve többször is előkerült ez a téma itt a fórumban, hogy hanyatlik a Weblabor. Rengeteg ember jelentkezett, hogy szívesen besegít szerkeszteni, fejleszteni, adminisztrálni, bármiben.
Már régebben. Én már akkor észrevettem, amikor Bártházi András, Hojtsy Gábor, Felhő, és a többiek, a régi nagy húzónevek elszivárogatak az oldalról, és már csak fényévente térnek vissza, de akkor is csak egy-egy komment erejéig. Ez pedig már 5+ éve volt…

Elsődlegesen nem szerkeszteni, hanem tartalmat gyártani kellene. Ha nem nagy cikkeket, akkor vitaindító blogbejegyzéseket. Blogbejegyzés-sorozatokat. Tartalmat, ami pörög: itt az oldalon, a Google-ben, a tech közösségi médiában, stb.

Mindenhol. Ahogy írtam korábban is, én írtam cikkeket, de minek öljek időt/energiát abba, hogy ide írok, amikor az oldal jelenlegi tulajdonosa két éve folyton csak ígérget, de nem tesz semmi érdemlegeset az egésszel. Akkor térjünk is rá az ígérgetésre és az általad emlegetett közösség hiányára.
Nem érted. Miért nincsenek itt a Weblaboron? Miért nem tesznek fel százával olyan kérdéseket, amin szakmai vita, párbeszéd indulhatna el? Hol vannak a junior fejlesztők, akiknek húsba vágó kérdéseik vannak a napi munkájukkal kapcsolatban? (Csodálkoznék, ha nem lenne kérdésük, megoldandó problémájuk…) Ha én 2003 nyarán a kis laptopomon netezve a betárcsázós netemmel megtaláltam a Weblabort, akkor kétlem, hogy ők ma nem találják meg.

Azért írjál cikket, hogy legyen miért megosztást csinálni a Weblaborra Facebookon, Twitteren, egyéb platformokon, ahol elérhetők a fejlesztők. Hogy ez nem tehető meg a tartalom hiánya miatt, az nem Ádám hibája.

A közösség egyik fontos feladata a tartalom gyártásán, az itt folytatott beszélgetéseken túl, hogy terjesszék a Weblabor hírét. Ha megtették volna a fanyalgók az elmúlt 5 évben, és olyan elánnal ment volna ez, ahogyan a meetup-ok és egyéb szakmai happeningek szervezése, akkor ma már bőven virágozna a Weblabor…

Egy éve, mikor legutóbb előkerült ez a téma, a nyomás hatására Ádám nekiállt szervezni egy "seregszemlét", ami egy real-life esemény lett volna, és összegyűltek volna azok az emberek, akik beszállnának a Weblabor helyreszedésébe. Elég sokan jelentkeztek erre az eseményre (a nem létező közösséged, ugye..), amit végül Ádám "elhalasztott", és azóta sem lett megtartva.
Az a közösség, akiről én beszélek: 1.) nincsen itt a Weblaboron, 2.) ha itt van, lapít, és nem gyárt tartalmat (igen, a komment is ide értendő most)

Én úgy látom, hogy a húzónevek is tennének a Weblaborért, ha kicsit olvasgatsz ebben a topicban, janoszen elég komoly felajánlást tett.
Janoszen már újgenerációs húzónév. Az ő elődeinek eltűnésével indult meg a Weblabor látványos hanyatlása. És mondom, ez már bőven 5+ éve volt, akkor mikor még senki meg sem említette, hogy gond lenne a Weblaborral.
47

Miért baj az, hogy Felhő,

BlaZe · 2015. Dec. 6. (V), 00.22
Miért baj az, hogy Felhő, Goba, Boogie meg páran eltűntek? Már az oldal életképessége szempontjából. Ez teljesen normális, egyszerűen túlnőttek az oldal keretein. Aktívak, de máshol, ahol hatékonyabban tudnak megszólítani embereket. Vagy csak egyszerűen se idejük, se kedvük. Lennének újak akik gyártanának tartalmat, és el is mondják, hogy miért nem teszik. Majd jönnek mások, és elmondják, hogy az hülyeség, és nem úgy van:) Az lenne a feladat, hogy ezek az emberek érdekeltté váljanak a tartalom gyártásában. De inkább máshová viszik az érdekes tartalmaikat. Lásd pl Janoszen.

Nekem inkább az a kérdés, hogy hová akarja pozicionálni magát a Weblabor. Még az elején egy erős levlista közösségre épülő csapat volt, ahol kezdő és magas szintű témák is röpködtek. Majd elkezdődött a cikkek készítése, blogmarkok beküldése. Mára ebből szinte semmi nem maradt. Már vagy nem ismerik a WL-t az emberek, vagy igen és egy OOP vs procedurális flamewar színpadnak gondolják (legyünk őszinték, az is :)). Ez nem feltétlenül segíti a minőségi tartalom becsatornázását. Ezért nagy luxus nem elfogadni az olyan emberek segítségét, mint Janoszen, akik segíthetnének kimászni a gödörből.

Szóval tartalom az van, készül, kikerül. Csak nem ide...
48

Miért baj az, hogy Felhő,

Max Logan · 2015. Dec. 6. (V), 00.41
Miért baj az, hogy Felhő, Goba, Boogie meg páran eltűntek?
Ez nem baj, egyértlemű volt már anno is, hogy túlléptek az életükben azon, hogy a Weblaboron jelen legyenek. A gond az, hogy amikor ők elkezdtek elszivárogni, akkor nem volt utánpótlás, az utánpótlás utánpótlásáról már nem is beszélve.

Lennének újak akik gyártanának tartalmat, és el is mondják, hogy miért nem teszik.
Tudod, ha engem érdekel egy ilyen dolog, mint a Weblabor, akkor gyártom a tartalmat, és leszarom, hogy mi merre hány méter, mert azt akarom, hogy a Weblabor éljen, tehát pumpálom bele az energiát.

Az egész dolog lényege, amiről beszélek, hogy a sok „okos” ember az elégedetlenséggel életben tartotta a negatív energiát, és nem áramoltatta a teremtő energiát. Ezzel pedig meg is ásták a Weblabor sírját, de a hanyatlásátra rátettek egy jó nagy lapáttal.

Az lenne a feladat, hogy ezek az emberek érdekeltté váljanak a tartalom gyártásában.
Itt a hiba. Nem, az embereknek eleve belső késztetése kellene, hogy legyen arra, hogy tartalmat gyártson. 2015-ben pedig arra, hogy azt minél több emberhez, minél több platformon eljuttassa.

Nekem inkább az a kérdés, hogy hová akarja pozicionálni magát a Weblabor.
A kérdés nem ez. A kérdés az, hogy akik fanyalognak mit akarnak? Ha van elképzelésük, és jól láthatóan az nem egyezik meg Ádáméval, akkor két lehetőségük van. Elfogadják, hogy nem kapják meg itt amit akarnak és építenek saját valamit. Vagy egyszerűen távoznak és építenek saját valamit. Ez utóbbi esetben a Weblabor majd megtalálja az új közösségét. Ebben semmi különleges nincsen. Senki nem mondta, hogy mindenáron életben kell tartani a Weblabort akként ahogyan mi látni szeretnénk.

Említettem már, hogy számos helyen történt szakadás a világban, és ment minden tovább. Hirtelen az OpenOffice vs. LibreOffice eset jut eszembe, és ha jól rémlik, akkor anno a Chip magazinnál és egyéb magazinoknál is történt szerkesztőségszakadás.

És ha már online, akkor ott a 444.hu, amit az az Uj Péter csinál, aki anno az Index szekerét tolta. Semmi kirívó nincsen abban, hogy emberek hátrahagynak dolgokat, és saját világot építenek. De mivel az emberek eléggé hadilábon állnak az elengedéssel, mint olyannal…

Már vagy nem ismerik a WL-t az emberek […]
Éppen erről írtam korábban, hogy ha lett volna a fanyalgók részéről érdemi „hittérítő” munka, akkor lenne folyamatosan témafelvetés a fórumban. Már évek óta úgy érzem, hogy senkinek nem kell segítség a honi fejlesztők között. El nem hiszem, hogy nincsenek új fejlesztők ebben az országban, akik szopnak a napi munka során, és jól jönne nekik egy hely, ahol kérdezhetnek és választ is kapnak.

A legfőbb kérdés, hogy ők hol kérdeznek, hol kapnak választ? Ha megkapják máshol, ami szinte biztos, hogy nem honi platform, és nem magyar nyelvű, akkor pedig el kell gondolkodni azon, hogy ebben a formában van-e egyáltalán létjogosultsága annak amit ma Weblabornak hívunk.
49

Itt a hiba. Nem, az

BlaZe · 2015. Dec. 6. (V), 00.59
Itt a hiba. Nem, az embereknek eleve belső késztetése kellene, hogy legyen arra, hogy tartalmat gyártson. 2015-ben pedig arra, hogy azt minél több emberhez, minél több platformon eljuttassa.
Miért ne lenne tartalom? Van, csak ide nem kerül ki. Többen voltak, akik készítettek ide is tartalmat egy darabig, aztán elvitték innen. Ez kicsit akasztja a gondolatmeneted. A WL csak egy hely a sok közül, ahova kirakhatják a tartalmukat. Ha itt valamiért nem jó nekik, kirakják máshova. Ha többen döntenek így, akkor el kell gondolkodni az okán.

A legfőbb kérdés, hogy ők hol kérdeznek, hol kapnak választ? Ha megkapják máshol, ami szinte biztos, hogy nem honi platform, és nem magyar nyelvű, akkor pedig el kell gondolkodni azon, hogy ebben a formában van-e egyáltalán létjogosultsága annak amit ma Weblabornak hívunk.
Tehát akkor a kérdés mégis az, hogy mi akar lenni a WL? A kezdők kérdései átmentek a SO-ra, prog.hu-ra stb. És az azért nem is fogja becsatornázni a minőségi, magasabb szintű témákat, ha nagyobb mennyiségben vissza is térnének.

Az egész dolog lényege, amiről beszélek, hogy a sok „okos” ember az elégedetlenséggel életben tartotta a negatív energiát, és nem áramoltatta a teremtő energiát. Ezzel pedig meg is ásták a Weblabor sírját, de a hanyatlásátra rátettek egy jó nagy lapáttal.
Ez meg már bocsánat, de mekkora bullshit :) Olvass vissza kicsit milyen felajánlások jöttek... Már régóta, és nem csak Janoszentől. Szerintem nincs itt semmi negatív energia. Sokan tevőlegesen segíteni akartak, akarnának, amiből Ádám nem kért, amire biztos megvan az oka. De akkor ne hivatkozzunk már negatív energiákra.
54

Miért ne lenne tartalom? Van,

Max Logan · 2015. Dec. 6. (V), 01.27
Miért ne lenne tartalom? Van, csak ide nem kerül ki. Többen voltak, akik készítettek ide is tartalmat egy darabig, aztán elvitték innen. Ez kicsit akasztja a gondolatmeneted. A WL csak egy hely a sok közül, ahova kirakhatják a tartalmukat. Ha itt valamiért nem jó nekik, kirakják máshova. Ha többen döntenek így, akkor el kell gondolkodni az okán.
Én a képletet egyszerűen látom. Ha nekem fontos, hogy a Weblabor életben maradjon, legyen rajta mozgás, azaz tartalom, akkor ha én gyártok, minden körülmények között kiteszem ide, aztán elengedem, hagyom, hogy a népek felfedezzék maguknak (vagy sem, de ez már innentől nem fontos; azaz gyakorolni kell az elengedést).

Mert ugye lássuk már, arról beszélünk, hogy a Weblaboron nincsen tartalom. De nem csak a cikk a tartalom. Tartalom a blogbejegyzés, ami lehet a saját szakmai blogunkból átvett 1 bekezdés, meg 1 másik, ami a felvezetés. Ez némiképp több, mint a blogmark. Vagy be lehet tenni ide is a teljes bejegyzést. Vagy lehet készíteni egy 10-20 részes mini bejegyzéssorozatot x témában. Előbbiek nem visznek el időt, percekről beszélünk. Utóbbi felvetés pedig a sörözös 10 percekben összerakható, és akkor elmondhatja valaki, hogy adott tartalmat.

Ha többen döntenek úgy, hogy ide nem hoznak tartalmat, de mellé panaszkodnak, hogy miért szar a helyzet, akkor el kell gondolkodniuk azon, hogy már régen el kellett volna felejteniük a Weblabort, és továbblépni úgy, mint az említett korai húzónevek.

Kezdem úgy érezni, hogy itt a nosztalgia, a régi idők szép emlékei viszik el a történetet. El kell engedni, ami már nem az, aminek szeretnénk megélni.

Tehát akkor a kérdés mégis az, hogy mi akar lenni a WL? A kezdők kérdései átmentek a SO-ra, prog.hu-ra stb. És az azért nem is fogja becsatornázni a minőségi, magasabb szintű témákat, ha nagyobb mennyiségben vissza is térnének.
Végső soron ez mindenképpen kérdés, de nem az a kérdés, hogy a Weblabor mi akar lenni, hanem, hogy akik elégedetlenek, azok minek látnák? Ádámnak van egy elképzelése, amiben elég nagy súllyal benne van, hogy a régi idők anyagait archívumként meg akarja őrizni.

Úgy érzem, hogy túl sok itt a nosztalgia, és túl sok a szentimentalizmus. A Weblabor mára egy brand, ami 10 éve sem volt kihasználva, hát még ma. A Weblabor egy archívum, aminek a kereshetősége (jobban mondva annak hiányosságai) okán ebben a formában véleményem szerint semmi értelme.

Én a Weblaborból építettem volna egy labort, de ugye onnan indul minden, hogy eredendően ez egy online újság. Tehát a brand jó, de rosszul van használva. És talán éppen itt gyökerezik minden…

Kifejtettem már, hogy a Weblabor lényegében egy non-profit ernyőszervezet kellene, hogy legyen, akkor lenne hű a névhez, akkor lenne igazi teremtő energia a brand mögött.

Ez meg már bocsánat, de mekkora bullshit :) Olvass vissza kicsit milyen felajánlások jöttek... Már régóta, és nem csak Janoszentől. Szerintem nincs itt semmi negatív energia. Sokan tevőlegesen segíteni akartak, akarnának, amiből Ádám nem kért, amire biztos megvan az oka. De akkor ne hivatkozzunk már negatív energiákra.
Dehogy nincsen negatív energia. Az elégedetlenség, az el nem fogadás, a van tagadása, az azzal való hadakozás az mind-mind negatív energia. Ha volt felajánlás, és voltak többen, akkor újra megkérdezem: miért nem álltak össze és építettek saját platformot? Miért ragaszkodtak valamihez, ami jól láthatóan nem lehet az, amit szeretnének? Itt a titok nyitja…

A helyes hozzáállás az lett volna, hogy x évvel ezelőtt a 3. próbálkozás után a tenni akarók összeülnek, söröznek egyet, és másnap nekifognak a Weblabor szellemi örökségén nyugvó saját kezdeményezésüknek. Ha megy ezerrel a meetup-olás, a sokféle szakmai ez-az, akkor ezt a történetet az elmúlt 3-5 évben már sikerre vihették volna. Gondolkodjanak el azon, hogy miért nem tették meg, mert ez itt az igazi kérdés.
56

Ha volt felajánlás, és voltak

webproghu · 2015. Dec. 6. (V), 01.43
Ha volt felajánlás, és voltak többen, akkor újra megkérdezem: miért nem álltak össze és építettek saját platformot?


Feltételezem nem akarták "veszni hagyni" az eddig tartalomgyártásba beleölt idejüket, energiájukat.
59

Ez nettó szentimentalizmus.

Max Logan · 2015. Dec. 6. (V), 02.08
Ez nettó szentimentalizmus. Gyakorolni kell az elengedést, és tovább kell lépni. Take it easy, and go ahead...
50

A kérdés nem ez. A kérdés az,

webproghu · 2015. Dec. 6. (V), 01.13
A kérdés nem ez. A kérdés az, hogy akik fanyalognak mit akarnak? Ha van elképzelésük, és jól láthatóan az nem egyezik meg Ádáméval, akkor két lehetőségük van.


Egyrészt te is fanyalgó vagy, csak a fanyalgók ellen fanyalogsz. Másrészt pedig nem azzal van baj, hogy nem egyezik meg a tömeg elképzelése az oldal jelenlegi tulajdonosával. Nem az iránnyal van baj, hanem azzal, hogy __nincs irány__. Példálózol különböző dolgok szétszakadásával, de itt nem arról van szó, hogy az oldal B irányba halad, az emberek része pedig A-t szeretne. Hanem azzal, hogy nincs A és B. És ne haragudj, de a fanyalgóknak teljesen igaza van, hogy szeretnék, hogy történjen valami, egyrészt érzelmi okokból, másrészt pedig felépült itt egy brand, összegyűlt sok-sok tartalom, ami így kárba vész.
Sok éve ígéretek vannak, de nem történik semmi. És ezzel csak egy gond van, és ezért fanyalog mindenki: ez az oldal egy a közösség kezében lévő oldal volt, a közösség toldozgatta/foldozgatta, a közösség készített rá tartalmakat. Viszont mióta ennek az egy embernek a kezébe került, azóta ez a közösség már nincs bevonva az oldal működésébe, fejlesztésébe, hanem kvázi tartalomgyártóként és tartalomfogyasztóként van kezelve.
Az emberekben megvan a belső késztetés a tartalom gyártására. Csak ezen okok miatt máshova publikálják (ahogy korábban ezt már más is említette).
51

ez az oldal egy a közösség

Joó Ádám · 2015. Dec. 6. (V), 01.18
ez az oldal egy a közösség kezében lévő oldal volt, a közösség toldozgatta/foldozgatta


Valamit akkor félreértettél.
52

Érdekes, szerintem sokkal

webproghu · 2015. Dec. 6. (V), 01.23
Érdekes, szerintem sokkal több érdemleges felvetés van ebben a topic-ban, amire nem reagáltál, olyan emberektől, akiknek nálam ezerszer több köze van az oldal történelméhez. Akkor miért pont erre és azokra miért nem?
53

Mert ők a tények alapján

Joó Ádám · 2015. Dec. 6. (V), 01.26
Mert ők a tények alapján formált véleményüket fogalmazták meg, te pedig most már eljutottál oda, hogy a véleményed mentén formálod a tényeket.
55

te pedig most már eljutottál

webproghu · 2015. Dec. 6. (V), 01.36
te pedig most már eljutottál oda, hogy a véleményed mentén formálod a tényeket


Rendben, csak, hogy teljesen tényszerűek legyünk, vegyünk két példát (nem számonkérésként, csupán példa):
- a Weblabor seregszemle mikorra lett halasztva?
- kint van egy biztonságos kapcsolaton a Weblabor cikk, ha beírom elé, hogy https akkor..

Ezek nem a véleményem alapján formált tények, ne haragudj. Továbbá amit írtam, már jó páran megírták előttem is. És szerintem a téma felvetője érdemelne választ, nem a thread-ből egy kiragadott hozzászólás.
57

- a Weblabor seregszemle

Joó Ádám · 2015. Dec. 6. (V), 01.54
- a Weblabor seregszemle mikorra lett halasztva?


Nem volt megjelölve, nem véletlen. Azért, hogy akkor beszéljünk arról, ki mit vállal, ha vállani akar, amikor az alapok le vannak fektetve.

Az sem véletlen, hogy akármilyen erőszakosak is egyesek, és akármennyit is emlegetsz ígérgetést, sosem volt megjelölve ütemterv, éppen azért, hogy ne essünk az ígérgetés hibájába.

- kint van egy biztonságos kapcsolaton a Weblabor cikk, ha beírom elé, hogy https akkor..


Most komolyan süllyedjünk le erre a szintre? Olvasd el újra a bejegyzést, akkor talán megtalálod a hibát.

Ezek nem a véleményem alapján formált tények, ne haragudj.


Akkor egyszerűen csak valótlanok.

És szerintem a téma felvetője érdemelne választ, nem a thread-ből egy kiragadott hozzászólás.


A téma felvetője jól ismeri az álláspontomat, minden bizonnyal azt is olvasta, hogy nem szeretném ugyanezeket a köröket újra és újra lefutni. Ennek fényében szerintem már így is nagyvonalú, hogy ezek a hisztik még sosem estek áldozatul moderációnak. Kíváncsi vagyok, hány helyen gyakorolnának az üzemeltetők hasonló önmérsékletet.
58

Azért, hogy akkor beszéljünk

webproghu · 2015. Dec. 6. (V), 02.05
Azért, hogy akkor beszéljünk arról, ki mit vállal, ha vállani akar, amikor az alapok le vannak fektetve.


Le lettek az alapok fektetve az azóta eltelt egy évben?

A téma felvetője jól ismeri az álláspontomat, minden bizonnyal azt is olvasta, hogy nem szeretném ugyanezeket a köröket újra és újra lefutni.


Akkor miért indította a témát?

Akkor egyszerűen csak valótlanok.


Akkor miért indul évente két ilyen témájú topic (és ezek a legforgalmasabbak)?

Ennek fényében szerintem már így is nagyvonalú, hogy ezek a hisztik még sosem estek áldozatul moderációnak.


Nem lenne egyszerűbb a hisztik elején egy jól irányzott válasszal rövidre zárni ezeket?

(a kérdések pusztán költőiek)
60

(a kérdések pusztán

Joó Ádám · 2015. Dec. 6. (V), 02.10
(a kérdések pusztán költőiek)


Pedig már elkezdtem őket megválaszolni, de akkor mindegy is.
61

+1, én sem értem ezt az egész

inf · 2015. Dec. 6. (V), 04.02
+1, én sem értem ezt az egész topicot. Az oldal, ha úgy tetszik, a te tulajdonodban van jelenleg, azt csinálsz vele, amit akarsz, úgy, ahogy neked jól esik. Ennyi. Nem tudom, hogy ezt miért olyan nehéz mindenkinek felfogni, vagy egyáltalán milyen alapon követelőznek, vagy kérnek számon tőled bármit is.
63

Szerintem ez nem ilyen egyszerű!

T.G · 2015. Dec. 6. (V), 11.46
Szerintem ez nem ilyen egyszerű! Nagyon sok ember, nagyon sok energiát tett ebbe az oldalba, és emiatt jogos a csalódottságuk. Sokan érzik azt, hogy ugyanennyi energiával sokkal messzebb is el lehetett volna jutni. Annyira meg ne legyünk sértődékenyek, hogy ha valaki a csalódottságának hangot ad, akkor annak a létjogosultságát megkérdőjelezzük. Az meg persze oké, hogy jelenleg az oldal Ádám birtokába van, ám ez nem volt mindig így, és nincs köbe vésve, hogy mindig így lesz. Igaz, magam részéről komolytalannak tartom a 300e-s vételárat. Ha túlzottan trollkodni akarnék, akkor azt írnám, hogy az én licitem meg 330e Ft. Véleményem szerint az oldal azért ér ennél többet, mert egy komoly közösség van mögötte, igaz figyelembe kell venni, hogy az fokozatosan csökken. Nincs kizárva, hogy két év múlva reális lesz ez az összeg, csak akkora már nem lesz senki, aki ezt felajánlja érte. Tehát szerintem tévedés azt mondani, hogy a közösség nem pampoghat, ha neki valami nem tetszik, ám ugyanúgy tévedés azt gondolni, hogy a közösség pampogását a tulajdonosnak bármiben is figyelembe kell venni. De attól még a pampogás jogát hadd tartsuk meg!
64

Így van

Hidvégi Gábor · 2015. Dec. 6. (V), 12.06
Egyetértek, a weblabor közösségének az igényeit valamilyen szinten illene figyelembe venni. Kell egy vezető, kell egy jó koncepció, és fel lehet virágoztatni, mert vannak a piacon betöltetlen rések, amit egy stack overflow vagy a közösségi oldalak nem tudnak betömni. Az is lehet, hogy ezt Ádám is meg tudja csinálni, de akkor ennek jó lenne látni valami jelét.
70

Persze, azt én sem vitatom,

inf · 2015. Dec. 6. (V), 19.06
Persze, azt én sem vitatom, hogy jogosan éreznek, illetve adnak hangot a csalódottságuknak, de ettől még nem fog változni semmi. Tetszik, vagy sem, ez nem demokrácia. Már évek óta ez a téma, és szerintem túl sok energiát fordítanak rá egyesek teljesen értelmetlenül.

Persze, tudom, hogy nem mindig volt így, de a lényegen ez akkor sem változtat. Nem tudom, hogy reális e az ár, nem ismerem az oldal forgalmát. Nekem is az jött le, hogy ez egy vételi ajánlat, aztán lehet, hogy mi értettük félre. :-)
68

Nem az iránnyal van baj,

Max Logan · 2015. Dec. 6. (V), 13.23
Nem az iránnyal van baj, hanem azzal, hogy __nincs irány__.
Irány van, csak az nem egyezik azzal, amit mások itt és most szeretnének látni. Erre írtam, hogy gyakorolni kell az elengedést, majd össze kell gyűlni annak az egy-két tucat embernek, aki másnak látnák a Weblabort, aztán 2016 első napjának délutánjától aktívan neki lehet fogni. 1 év tudatos munkájával meg lehet csinálni, amit akarnak, mivel ma már játszi könnyedséggel elérhetők az IT-s arcok.

Példálózol különböző dolgok szétszakadásával, de itt nem arról van szó, hogy az oldal B irányba halad, az emberek része pedig A-t szeretne.
Arról van szó, hogy van egy irány, és van egy igény. A kettő jól látjuk, másfelé mutat, így hát az igény teremtse meg a saját irányát. De mint utaltam rá, erre nincsen affinitás.

Most komolyan. Ha janoszen komolyan gondolta volna a fél tucat emberrel, akik csak ebben a topicban fanyalgók, akkor az elmúlt 3 év alatt felépítették volna a saját kis szakmai közösségüket. Janoszen elkezdte a webtudort, ami már jó jel. Ha hozzá csatlakozott volna 2 tucat ember, akkor már régen lenne egy sikersztori.

A szakadásokra meg új irányok születésére pedig számos példa van. Online sajtó fronton ott a 444 és a VS, no meg a nemrég bezárt Cink. Mellettük élnek tovább a régi nagyok, az Index és az Origó.

[…] egyrészt érzelmi okokból, másrészt pedig felépült itt egy brand, összegyűlt sok-sok tartalom, ami így kárba vész.
Pont ezt mondom, hogy vegyétek ki az érzelmi faktort a gondolataitok mögül, és egészen más képet láttok majd, amiben ott a megoldás is a problémafelvetésre.

A Weblabor brand véleményem szerint akkor lenne okosan és értékteremtően használva, ha egy non-profit ernyőszervezet lenne. Valami olyasni a hazai webes arcoknak (beleértve a UI/UX-est, a designert, stb.), mint ami a startup közösségnek a Bridge Budapest.

Az emberekben megvan a belső késztetés a tartalom gyártására. Csak ezen okok miatt máshova publikálják (ahogy korábban ezt már más is említette).
Másik kommentben írtam, hogy a máshova publikált, azaz saját médiumba tett tartalmat ide bevezetni semeddig nem tartana. Ha ezt valaki nem teszi meg, akkor egyértelműen bemutat a Weblabornak. Ez pedig destruktív hozzáállás, aminek okán egyszerűen nincsen joga háborogni…
69

Webtudor

janoszen · 2015. Dec. 6. (V), 18.07
Komolyan volt gondolva valamennyi felajanlasom. A Webtudorba ennel sokkal tobb penz es energia ment bele es csak azert nincs most folytatasa, mert azzal is egyedul maradtam es jott egy orvosi kozbeavatkozas aminek koszonhetoen nem tudtam folytatni.

Csak az erzekeltetes kedveert: egy-egy Webtudor adas heti 8 orat vett el az eletembol es jelentos technikai hatteret igenyelt. Olyan dolgoktol hogy a Google Hangoutson kivul (ami egy kalap szar) nincs ertelmes streaming platform, ezert meg kellett venni egy meregdraga szoftvert, egeszen olyan trivialis dolgokig hogy jelenleg Windowsra es Linuxra nincs olyan prezentacio-keszito szoftver amibol nem egy hanyadek jon ki. MacOS-en ugye ott a Keynote, de az MacOS-only.

Na ennyi energiabol es penzbol mar bosegesen lehet rettenetes mennyisegu cikket gyartani, DE annak semmi ertelme, hogy legyartunk egy cikket es az amint leporog a nyitolaprol mar csak es kizarolag Guglival talalhato meg, ha egyaltalan. Rengetegszer turtam hosszu felorakat amig megtalaltam egy-egy regi tartalmat ami nagyon erdekelt volna igy utolag, beleertve a sajat cikkeimet is.

En nyitott vagyok mind arra, hogy a Weblaboron gyartsunk tartalmat ha nem tart honapokig amig megjelenik es utana tunik el hetek alatt, vagy arra is, hogy csinaljunk egy mas kezdemenyezest. Ott a Webtudor, de egy uj domaint venni sem tart semeddig, a hosting es a jogi keretek pedig meg vannak oldva. Egy viszont biztos: ha egyedul kell erolkodnom rajta, akkor inkabb angolul teszem, mert annak szamomra van nemi csekely uzleti erteke is, mig a magyarnak nulla. A Weblabor tekinteteben erre viszont csak ugy latok eselyt, ha nem egy one man show, hanem ha egy atlathato donteshozatali mechanizmussal mukodo szervezet (ertsd: tobb ember) hozza a donteseket es ahhoz mindenki alkalmazkodik. Igen, en is, akkor is ha nem tetszik az irany.

Ezen a ponton kiszalltam a topicbol, aki szeretne valamit tenni, tudja hol talal meg. Budapesti sorozesen ido hianyaban sajnos nem tudok reszt venni, de ha valaki kiruccan valamelyik becsi karacsonyi vasarra, nagyon szivesen megvendegelem egy forralt borra.
71

Olyan dolgoktol hogy a Google

Max Logan · 2015. Dec. 6. (V), 19.25
Olyan dolgoktol hogy a Google Hangoutson kivul (ami egy kalap szar) nincs ertelmes streaming platform, ezert meg kellett venni egy meregdraga szoftvert, […]
Nemrég a Periscope, most meg a Facebook saját megoldása, és az idézett gondolat okán itt is megkérdezem: hol marad a Ustream? Miért nem említi senki, mint online streaming platformot? Komolyan érdekel, mert kezdem hülyének érezni magam, hogy megy a hype körülötte, de amikor értelme lenne, sosem kerül szóba… (Főleg, hogy Felhő révén még akár protekciós használati feltételeket kis ki lehetne alkudni…)

DE annak semmi ertelme, hogy legyartunk egy cikket es az amint leporog a nyitolaprol mar csak es kizarolag Guglival talalhato meg, ha egyaltalan.
Kicsit furcsán nézek az ilyen gondolatok kapcsán, főleg, hogy olyan szakemberekről van szó jelen kontextusban, akik napi szinten csinálnak workaround-okat.

Ha a Weblabor nem tud jelen minőségében megfelelő ajánlót csinálni, akkor lehet erre összerakni bármit, ami megoldja ezt a kérdést, legalább addig, míg a Weblabor technikai reboot meg nem történik. Ilyen szakemberek mellett, akik a Weblabort látogatják, és folyamatosan felajánlják saját segítségüket, ez nevetségesen kicsi feladat lett volna.

Azt mind tudjuk, hogy az informatika egyik legnagyobb problémaköre a kereshetőség megfelelő formába öntése. Azért sem látom értelmét a Weblabor archívumként való üzemeltetésének, mert a keresés nem megoldott kérdéskör. Én azt csinálnám, hogy a tartalmakat max. 1 évig tartanám életben, utána pedig kivezetném a szakmailag értékes gondolatok egy kvázi FAQ, vagy Wiki vagy bármilyen formátumú tudástárba, amit a megfelelő tartalomelérési mechanizmusokkal felvérteznék. (301-es redirect a régi URL-től, és egy üzenet az új oldalon, hogy a szakmai információk ki lettek vezetve.)

En nyitott vagyok mind arra, hogy a Weblaboron gyartsunk tartalmat ha nem tart honapokig amig megjelenik es utana tunik el hetek alatt, vagy arra is, hogy csinaljunk egy mas kezdemenyezest.
Akkor most megkérdezem tőled, ha már bekapcsolódtál: ha látod, hogy nem megy itt a Weblaboron a téma, akkor miért nem hoztál össze egy másik rendszert, ahova 1-2 tucat emberrel – aki itt gyártana tartalmat, de nem teszi – csatlakozna hozzád? Komolyan érdekel, mert nem értem a Weblaborhoz való ragaszkodást, mert jól látható, hogy értelmetlen ebben a formában.
72

Nem

janoszen · 2015. Dec. 6. (V), 19.43
Főleg, hogy Felhő révén még akár protekciós használati feltételeket kis ki lehetne alkudni…


Felhoek nagyon nagyon sokat segitettek a hardver es szoftver kivalasztasaban, amiert vegtelenul halas vagyok nekik, viszont sajnos kedvezmenyes dijcsomagot nem tudtak ajanlani a projekthez.

A Ustream egyebkent a mi szempontunkbol baromi draga es kb semmi pluszt nem ad a YouTube sajat streamjehez kepest. Cserebe meg kell venni a Producert vagy kell hozza egyenerteku szoftvert, ami zsebbe nyulos tortenet. YouTubehoz legalabb van egy fapados Wirecast, mar ha van eleg izmos vasad a futtatasahoz.

Most mar tudjuk, hogy hogyan lehetne (relative) olcson megcsinalni, de eszmeletlen penzek es idok mentek bele abba, hogy egyaltalan mukodjon megbizhatoan a cucc.

Akkor most megkérdezem tőled, ha már bekapcsolódtál: ha látod, hogy nem megy itt a Weblaboron a téma, akkor miért nem hoztál össze egy másik rendszert, ahova 1-2 tucat emberrel – aki itt gyártana tartalmat, de nem teszi – csatlakozna hozzád? Komolyan érdekel, mert nem értem a Weblaborhoz való ragaszkodást, mert jól látható, hogy értelmetlen ebben a formában.


Ki mondta hogy nem? De jelenleg egyedul vagyok mindenfele ilyen jellegu projektre, mas csak marginalisan tud/akar bekapcsolodni, innentol kezdve ne varja senki azt, hogy egy ilyen rendszer nehany het alatt megszuletik. Volt egy korunk a Drupallal, az ott meg is halt, most van egy kor a Symfonyval + sajat gyartasu JS alapu tartalomszerkesztovel amiben lehet is szep tartalmat csinalni. En eddig nehany tiszteletre melto kivetellel csak a sult galambra varast lattam. Webtudoron qrva sokat erolkodtunk, a websiteal is, a tartalommal is, (majdnem) senki nem jott oda, hogy hol lehet segiteni. Sot mi tobb, hiaba ajanlottunk fel konyvnyeremenyt (sajat adozott jovedelembol), a kozonseg b*tt megcsinalni meg a hazit is.

Amugy a Weblabornak megvan az a hatalmas elonye, hogy irdatlanul sok tartalom van rajta, es ugy tunik meg mindig idetalalnak a userek.
73

Nem vagyok képben a Ustream

Max Logan · 2015. Dec. 6. (V), 22.21
Nem vagyok képben a Ustream technikai feltételeit illetően, de ha adnak arra lehetőséget, hogy mobilról stream-eljen az ember mobilneten keresztül, akkor miért kell ilyen brutális hardware és software ökoszisztéma az asztali stream-eléshez?

Most mar tudjuk, hogy hogyan lehetne (relative) olcson megcsinalni, de eszmeletlen penzek es idok mentek bele abba, hogy egyaltalan mukodjon megbizhatoan a cucc.
Ez így van a napi fejlesztéssel, a saját skill-ekkel kapcsolatban is, így nem igazán értem ezt a felvetést.

De jelenleg egyedul vagyok mindenfele ilyen jellegu projektre, mas csak marginalisan tud/akar bekapcsolodni, innentol kezdve ne varja senki azt, hogy egy ilyen rendszer nehany het alatt megszuletik.
Túl sok itt már évek óta a fanyalgó, így hát ezt megint nem értem. Ezek szerint a szájuk jár, de tenni már nem akarnak?

Webtudoron qrva sokat erolkodtunk, a websiteal is, a tartalommal is, (majdnem) senki nem jott oda, hogy hol lehet segiteni.
Megkerestétek azokat, akik szerettek volna már évekkel ezelőtt is Weblabor reboot-ot?

Sot mi tobb, hiaba ajanlottunk fel konyvnyeremenyt (sajat adozott jovedelembol), a kozonseg b*tt megcsinalni meg a hazit is.
Ebből kívülről annyira tudok tippelni, hogy mivel elég új volt a dolog, az emberek még csak érdeklődtek. Azt látni kell bármilyen közösségszervezésről is legyen szó, hogy kell egy kis idő, míg az emberek kezdenek oldódni.

(Volt szerencsém egy 2 hetente jelentkező előadássorozatra járni pár éve, ami a 7. alkalom magasságában kezdett némiképp oldott, lassan, de aktívizálódó közösséget kitermelni. Aztán a helyet renoválni kezdték, így a történet megszakadt.)

Amugy a Weblabornak megvan az a hatalmas elonye, hogy irdatlanul sok tartalom van rajta, es ugy tunik meg mindig idetalalnak a userek.
A Weblabornak már nagyon régen nem a Google révén kellene látogatókat szereznie. A Weblaboron jelenlévők szerintem nem végeznek igazi hittérítő munkát, így nem jönnek ide azok, akik utánpótlás lehetnének. (Új junior kollégák, ismerősök, akik programozni kezdenek, stb, stb.)

És akkor itt jön az, hogy már évekkel ezelőtt kellett volna komoly marketing célú kutatás, hogy kik jönnek, miért, meddig maradnak, mikor kopnak ki végleg, stb.
65

Képzavar

goldhand88 · 2015. Dec. 6. (V), 12.42
Nyilván képzavarban vagyok. Ja.

Jano három kilót, mások a szaktudásukat ajánlották. Ezzek mind elismerésre méltó cselekedetek, kijelentések(lennének).
Úgy gondolom, hogy nem feltétlenül pénzel lehet megoldani a problémát.

Aki meg a szaktudását ajánlotta, azoktól nem láttam egy olyan kezdeményezést sem, egy olyan bejegyzést sem, ahol felvillantott volna esetleg egy új weblabor dizájn skiccet, egy programozót sem aki megcsinálta volna pl a titkosítást vagy foglalkozott volna az oldallal. Jó, lehet volt csak megoldottátok privátban, egymásközt.

De ahogy Gábor is írta téma inditóban, nem technológiai jellegű a probléma.

Miért hanyatlik az egész?

1. Nem akarsz már(!) beleölni energiát, nincs időd hogy a közösségi tartalmat készíts.
Ez érthető.
Ha meg van időd fórumozni vagy publikálni akkor sem itt teszed meg.
Na látod ezért hanyatlik az oldal!
Ennyit erről.

Szerinted az oldal gazdájától hanyatlik az oldal, ja bocsánat nem csak te vagy így ezzel!
Elvárod, hogy fejlessze az oldalt, írjon cikkeket, hozza a közösséget. Mindezt úgy, hogy fektessen bele energiát időt és némi pénzt.

Nem vagy egy kicsit képzavarban? :)
66

Kérlek, srácok, próbáljátok

Hidvégi Gábor · 2015. Dec. 6. (V), 12.59
Kérlek, srácok, próbáljátok kerülni a személyeskedést, nem vezet előre. A magatok módján mindannyiótoknak igaza van, de jó lenne kihozni az egészből valamit, amiből a közösség jobban jár.
67

Utaltam rá, hogy mi a

Max Logan · 2015. Dec. 6. (V), 13.20
Utaltam rá, hogy mi a megoldás:

1.) Elfogadni, hogy a Weblabor tart egy irányba, ami sokaknak nem felel meg.

2.) Akiknek nem tetszik az irány, dec. 31-én üljenek össze egy évzáró sörözésre / borozásra / pezsgőzésre és találják ki, hogy mit kezdenek el építeni másnap délutántól.

Ennyire egyszerű. Ha fontos érzelmi okok miatt a Weblabor számukra, akkor pedig a saját tartalmakat lehet ide is behozni.

Nem agysebészet ez, csak lépni kell. Ugyanis az állandó számonkéréssel az energia toporog, körbe-körbe jár a részetekről, nem pedig halad és teremt.
74

Én azért nem írok ide cikkeket

Gixx · 2015. Dec. 7. (H), 14.32
Én azért nem írok ide cikkeket, mert:

1. kishitű vagyok, mindig is az voltam

2. a több, mint 20 éves fejlesztői tapasztalatom (beleértve az első Commodore-os "10 PRINT HULYE \n 20 GOTO 10" kódomat is) ellenére nem tartom magamat olyan személynek, aki tudna bármiféle "hűha"-jellegű tudást adni a közösségnek (lásd első pont). Márpedig itt nagyjából mindig ilyen "hűha" dolgokat olvastam eddig.

3. az első és egyben eddigi egyetlen cikkemre, ami a User Agent megreformálásról szólt, kb az már ötödik hozzászólásnál kijött valaki egy százszorta jobb és átgondoltabb ötlettel, mint az enyém, így aztán égtem, mint Jeanne d'Arc Londonban... (lásd második pont)

4. Bár állítólag kifejezetten olvasmányosan és humorosan tudom a szavakat kontextusba rendezni, ettől még a szolgáltatott tudásanyag nem lenne több, mint amit 2 percnyi Google kereséssel lehet találni. Talán még annyi se. (lásd harmadik pont)

Egyébként, egy "magyar Stack Overflow" tényleg hasznos lenne, mint azt már korábban volt oly' szíves valaki előttem is megemlíteni.
75

Két gondolat

Max Logan · 2015. Dec. 7. (H), 15.01
A kishitűséged leginkább a világunk elb@szott működése okán probélma. Mert össze akarod hasonlítani magad másokkal – öreg hiba… –, nem az a fontos számodra, hogy adjál, azaz az energiát pozitívan áramoltassad.

Januárban jelentkezem egy PHP-s mini framework cikkel (saját fejlesztés), amiben egy RSS notifier lesz a példa program. Biztos vagyok benne, hogy az itt lévő arcok szét tudják szedni a dolgot, és igen, részben ez a cél, hogy végre érdemi szakmai párbeszéd alakuljon ki, amit aztán százféle formában tovább lehet fűzni. (Pl. a cikkem alapján egy „mit lenne érdemes másként”, „mire figyeljük”, stb. cikk / blogbejegyzés szülessen, stb, stb.)

A Weblabor hatalmas archívumát át kellene konvertálni tudástárrá. Valljuk be, túl sok értelme nincsen a sok-sok beszélgetésnek, ha abból fél másodperc alatt nem lehet kihámozni a lényegi, tényszerű válaszokat egy-egy problémafelvetés kapcsán. A sok idejétmúlt tartalomnak pedig már semmi helye a weben (pl. PHP 4.0-s felvetések, IE 6 workaround-ok, stb, stb.). Sok minden itt és most, és talán pár hónapig még érték, utána már csak szemét. Lehet archívum, nem mondom, hogy tűnjön el minden adat, de akkor kerüljön át az archive.weblabor.hu-ra, a weblabor.hu-n pedig aktuális diskurzusok, megválaszolatlan szálak, és a tudástár legyen jelen. Ha már ragaszkodunk a Weblabor jelenlegi formájához. A megválaszolatlan szálakat pedig vagy elő kell venni, és keresni rá érdeklődöt a közösségből, aki meg tudja válaszolni, és le kell zárni, vagy ha idejétmúlt (amilyen gyorsan pörögnek a dolgok, sok ilyen van), akkor át kell tenni archive-ba.
76

Kishitűség

Hidvégi Gábor · 2015. Dec. 7. (H), 15.09
Itt az ideje összeszedned magad! Egy ötletnek nem kell tökéletesnek lennie, nem is lehet, de a User Agentes dolog másnak nem jutott eszébe, te voltál az első, vagy legalábbis itt még nem olvastam róla korábban.

A Google és az internet úgy általában nem sokat ér, mert szét vannak szórva rajta az információk, ráadásul, mivel a Google annyira "okos", mindenkinek mások a találati listák, szóval lehet, hogy neked két perc, másnak meg fél óra.

Szóval a fenti – falsnak bizonyult – érveid, kifogásaid ne fogjanak vissza. Ott van például az Egyszerű hibakeresés című cikkem, a legtöbb fórumos kérdésre be lehet linkelni, mert annyira alap dolgok vannak benne, ami szemmel láthatólag nincs meg a kezdőknek.

A Weblabor Tudástár már korábban felmerült, továbbra is támogatom.
77

Megkockáztatom, hogy lennének

Gl3am · 2015. Dec. 7. (H), 16.47
Megkockáztatom, hogy lennének jelentkezők innen a weblaborról, akik szívesen lektorálnák a cikkedet beküldés előtt, akár szakmai szemmel is.
78

3. az első és egyben eddigi

inf · 2015. Dec. 7. (H), 23.24
3. az első és egyben eddigi egyetlen cikkemre, ami a User Agent megreformálásról szólt, kb az már ötödik hozzászólásnál kijött valaki egy százszorta jobb és átgondoltabb ötlettel, mint az enyém, így aztán égtem, mint Jeanne d'Arc Londonban... (lásd második pont)


Szerintem meg pont ez a jó benne, hogy másokat is gondolkodásra késztetnek a cikkeid. Az új user agent-ből, ha jól emlékszem lehetett volna egy új tök jó szabvány, ha hajlandóak lettünk volna melózni rajta egy csomót.

A magyar so szerintem a prog.hu. Nem tartom jó ötletnek teljesen a q&a irányába elmenni, mert elveszik a fórum hangulat, és a végén mi is gépekké válunk. Én még egy upvote-ot sem szeretnék, talán a blogmarkoknál jól jönne, de pl a fórumban értelmetlen lenne a kérdéseket upvote-olni. Na mondjuk ezek nem az én döntéseim.
79

Hümmm...

Há.Zé. · 2015. Dec. 29. (K), 01.01
http://hup.hu/node/144786
Ugyan lenne hozzáfűzni valóm, de most inkább megtartom magamnak.
80

@janoszen.hup

Há.Zé. · 2015. Dec. 29. (K), 11.57
Bocs, a trollbarlangban nem tudok reagálni, e-mailekre meg nem válaszolsz, nem tudom, hogy el sem jut hozzád vagy csak nincs kedved, úgyhogy itt:

Ha a stackoverflow-t 1:1-ben gondolod másolni, beleértve az idiotikus, "csak olyan kérdés engedélyezett, amire konkrét válasz, megoldás adható" játékszabályt, az nagyon rossz ötlet. Ennél tágabb teret kellene hagyni a kommunikációnak. Szerintem. A kérdezz-felelek, akár pontozással, akár anélkül már elmegy. De az már nem a stackoverflow. :)