ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 23, 2001

Magyar Linux

Granc Róbert · 2001. Május. 23. (Sze), 16.35
A linux.hu-ról vettük át a következő hírt:

(MTI) A székesfehérvári Contact Számítástechnikai Kft. 40 millió forintos támogatás nyert el Miniszterelnöki Hivatal informatikai pályázatán a magyarított Linux fejlesztésére - tájékoztatta Lévai Attila marketingigazgató pénteken az MTI-t.

Elmondta: a tervek szerint július végéig kell megteremteni a szoftverfejlesztés feltételeit, az első disztribúciós csomag várhatóan október-november környékére készül el.

A tesztelési időszakot követően a CD gyártása és a forgalmazás 2002 februárban indulhat meg, míg a teljes program befejezése áprilisra várható. A magyarított Linux fejlesztése alternatívát jelenthet a Windows operációs rendszerrel és a Microsoft Office programcsomaggal szemben. Az úgynevezett szabad forráskódú, azaz bárki által fejleszthető Linux programok ugyanis a vetélytárshoz képest jóval olcsóbban elérhetők.

A Linux jelenleg elsősorban az internetes szakemberek körében népszerű, az átlagos felhasználók ritkán vállalják az új operációs rendszerre való áttéréssel járó nehézségeket. Általános vélekedés szerint a Linux csak számítógépes "guruknak" való, grafikai hiányosságai és az installálás komplikáltsága miatt.

Lévai Attila szerint az általuk kiadott magyar nyelven futó operációs rendszer és irodai programcsomag igény esetén akár a Windows-zal azonos grafikus felülettel is használható, a telepítés és a felhasználás segítésére pedig magyar nyelvű segédletet, internetes "segélyszolgálatot" hoznak létre.


Ebből az alkalomból az EuroAstra internetes magazin interjút készített a Kft. marketingigazgatójával, amely itt olvasható: http://euroastra.com/mlinux/.
 

A nap linkje: Andromeda mp3 web interface

Granc Róbert · 2001. Május. 23. (Sze), 13.42
Az Androméda dinamikus mp3 lejátszólistákat készít a webre. A PHP mellett ASP változata is letölthető, Microsoft IIS szerverre. Otthoni hálózaton, intraneten megoszthatjuk mp3 könyvtárainkat, sőt ha a hálózat sebessége megengedi, a zenék akár le is játszhatóak a neten keresztül...

Könnyen cserélhető felülete van, keresési lehetőséget, alapvető autentikációt (pl. egyes albumokhoz csak a barátok férnek hozzá) nyújt, kiemeli az utolsóként hozzáadott albumokat/számokat, szinte minden platformon működik.

Habár a szerző adományokat kér a szkript használóitól, ingyenesen is lehet használni. Külön érdekességként megjegyezném, hogy a nyomógombokat alkotó gif képeket a szkript maga állítja elő nyers adatokból (GD nélkül)...

Honlap: http://www.turnstyle.com/andromeda/