ugrás a tartalomhoz

Archívum - Már 28, 2012

ORM?

kemmma · 2012. Már. 28. (Sze), 19.45
Elmúlt időszakban egyre többször volt téma itt különféle keretrendszerek, ennek kapcsán merült fel benne, hogy rákérdezzek az ORM-re! Mikor, miért kell használni? Én is barátkozom mindenféle keretrendszerrel, és tulajdonképpen hasznosnak is találom, de valahogy az adatbázisok ezen fajta megközelítése teljesen idegen. Nem tudom elhelyezni.

Ne azt írjátok, hogy biztonságosabb, mert nekem ekkora szemléletváltáshoz ez elsőre kevésnek tűnik. :) És biztos van ennél jobb érv is. :)

(bár, ha valaki megkérdezné, hogy egyáltalán tudom-e, hogy mi az az ORM, akkor nem biztos, hogy tudnék rá határozott választ adni. Objektum-relációs térképezés:)
 

A felhasználói élmény itt és most szabálya

kulcsi · 2012. Már. 28. (Sze), 18.03
Hogyan törljünk táblázatból elemeket megerősítéses ablak nélkül? Mitől marad a felhasználó flow-ban? Esettanulmány.
 

1000 Ft-os tárhely ? Hol a hiba ? :D

Walkman_ · 2012. Már. 28. (Sze), 14.37
A levlistán említette valaki ezt a lehetőséget:

http://tarhelypark.hu/szolgaltatasok/tarhely/

Mi benne a buktató ? :) Van valakinek tapasztalata vele ? Egy ismerősömnek kell egy nagyon picike információs honlapot összebarkácsolnom, arra tökéletes lenne, de jó magyar szokáshoz híven "gyanús hogy ilyen olcsó" mégis mindent ígér.
 

Websocket, socket kezelés - üzenetküldés a klienseknek

lacy · 2012. Már. 28. (Sze), 12.38
Sziasztok!

Websocketen keresztül próbálok megvalósítani kétirányú kommunikációt a kliens és szerver között. Odáig jutottam el, hogy ha a kliensek küldenek valamit a szerverre, akkor az a szöveg kimegy a többi felcsatlakozott kliensre is, mint egy chat szoba.

A problémám az, hogy nem tudom, hogy tudnék a klienseknek úgy adatot küldeni, hogy előtte nem keresik fel a szervert / nem küldenek semmit a szerverre (azaz nem response-ként akarok adatot kiküldeni).

A következő megvalósítást használom: http://code.google.com/p/phpwebsocket/
Az Issues részben van egy patch hozzá amit felraktam, így a legújabb stable Chrome-al működik a kommunikáció a legújabb specifikációknak megfelelően.

PHP framework

szabo.b.gabor · 2012. Már. 28. (Sze), 10.25
Sziasztok!

egy újabb témában kérném a segítségeteket. részben kapcsolódik az adatbázisos kérdésemhez.

pp kolléga említi, hogy a probléma Drupal-lal viszonylag könnyen megugorható.

ezeddig volt szerencsém olyan helyen dolgozni, ahol saját fejlesztésű rendszereket is használtunk. emellett volt szerencsém Zendhez, Contenidohoz, Joomla!hoz. és nézegettem Drupalt, Yiit.

Azt mondanám, hogy a Contenido a legprogramozóbarátabb rendszer, mindamellett, hogy egy ...

a rövid véleményem a többi rendszerrel kapcsolatosan hasonló a Contenidonál leírtakhoz, kihagyva a programozóbarát jelzőt.

mindegyik nagyon nagy tudású, ami abban merül ki, hogy egy adott probléma megoldása viszonylag rögös tanulási folyamat végén a szükségesnél sokkal bonyolultabban oldható meg. aki csinált már Zend-ben form-ot tudja miről beszélek. bármit meg lehet csinálni benne nem kérdés, de hogy egy input mező megjelenítésében 5 osztály vegyen részt, az kicsit erős.

de ne csak fikázásról szóljon ez a bejegyzés. vegyünk egy konkrét problémát.

route-olás, controllerek, view-k.

Zend (és ahogy nézegetem Yii-nél is) esetén pl fel kell sorolnunk az összes route-ot, ő szépen végigmegy ezeken, majd kiköp egy Controller/action párost, amit szépen meghív.

/projects
/projects/my-project/
/projects/my-project/contracts/
/projects/my-project/logging/
/projects/my-project/logging/2012-11/
/projects/my-project/logging/2012-11/12/diary-type/
/projects/my-project/logging/2012-11/12/diary-type/create/
/projects/my-project/logging/2012-11/12/diary-type/id/

abstract route-ok segítségével az egyes részek elkészíthetők, aztán ezeket felsorolva össze lehet rakni a konkrét route-okat. és a drága zend végigmegy mindegyiken, megnézve, hogy van-e egyezés.