ugrás a tartalomhoz

1000 Ft-os tárhely ? Hol a hiba ? :D

Walkman_ · 2012. Már. 28. (Sze), 14.37
A levlistán említette valaki ezt a lehetőséget:

http://tarhelypark.hu/szolgaltatasok/tarhely/

Mi benne a buktató ? :) Van valakinek tapasztalata vele ? Egy ismerősömnek kell egy nagyon picike információs honlapot összebarkácsolnom, arra tökéletes lenne, de jó magyar szokáshoz híven "gyanús hogy ilyen olcsó" mégis mindent ígér.
 
1

Sávszélesség

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 28. (Sze), 15.01
Magyarországra 100 Mbps a sávszélességük. Mondjuk, ha többségében csak egyszerű oldalat szolgálnak ki, akkor ez is elég.
2

Ha igaz, amit valahol a

H.Z. v2 · 2012. Már. 28. (Sze), 15.18
Ha igaz, amit valahol a google-n találtam, akkor 64MB memóriát kapsz, ami nem biztos, hogy mindenre elég, bár neked valószínűleg az lesz.
Ezen felül nem tudom, mennyire gáz, hogy a phpinfo függvény nemcsak, hogy működik az oldalon, de még publikálják is. (úgy emlékszem, biztonsági okok miatt le is szokták tiltani)

Valamint azt sem tudom, mennyire számít problémásnak ez:

Server API : CGI
Virtual Directory Support : disabled

Az ErrorDocument meg 404-es hibára fut... szóval...
13

memória biztonság, a Tárhelypark válaszol

kepes · 2012. Már. 29. (Cs), 12.10
mivel a Drupal memória igénye növekedett az új verziókkal, ezért a memória limitet decemberben emeltük 128Mb-ra. Amíg nem indokolt, ennél nem állítjuk nagyobbra, de természetesen követjük a szoftverek fejlődését.

Ha nincs kint a phpinfo, akkor mi alapján dönthetnéd el, hogy a tárhely megfelel-e neked? Megkérdeznéd levélben, hogy az x/y paraméter mire van állítva, mi meg kikeresnénk és megírnánk, tehát az információhoz hozzájutnál. Szerintem így egyszerűbb, nincs biztonsági kockázat mert...

az általad írt biztonsági paraméterek valóban aggályosak lennének, ha nem suphp futna a szervereken, ami biztosítja, hogy a php process a felhasználó nevében fut. Minden megrendelőnknek külön felhasználója van a szerveren, így biztosított az is, hogy egymás fájlait még mindenféle trükkökkel sem olvashatják, illetve a felhasználói processzek nem érnek el kritikus erőforrásokat. Ez különösen jól jön, oldalfeltörésnél.

Az ErrorDocument minden domain-hez állítható.
16

phpinfo

H.Z. v2 · 2012. Már. 29. (Cs), 12.54
Hogy miből döntöm el? Végszükség esetén megkérdezem, esetleg kérek próba lehetőséget. Számomra nem teljesen tiszta, hogy miért jó letiltani a phpinfo-t, illetve meghamisítani a kimenetét, de több helyen is hivatkoztak arra, hogy biztonsági okokból nem fut, illetve hamis kimenetet ad. Ezért érdeklődtem, hogy ez nem gond-e.
Egyébként épp azért kezdtem picit aggódni, mert úgy tűnt, ha valakinek egy oldalt sikerül feltörni, akkor azzal az egész szervert magáénak tudhatja (és ugye pl. egy wordpress elég lyukas tud lenni bizonyos esetekben)
ErrorDocumentet csak azért említettem, mert a CGI miatt kíváncsi lettem volna, hogy apache v. nginx, esetleg valami más fut szerverként (nem igazán értettem, miért jó PHP-t így futtatni) és ha van normális hibaoldal, abból esetleg kiderülhet, hogy minek mondja magát a szerver. Itt viszont egy olyan 404-es hiba jött, ami azt mondta, hogy a megadott ErrorDocument sem létezik. Ez egy picit cikisnek tűnt. ;)
3

sávszélesség

Walkman_ · 2012. Már. 28. (Sze), 15.46
mennyi szokott lenni ?
4

Szerintem gigabites, de ehhez

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 28. (Sze), 16.24
Szerintem gigabites, de ehhez mások jobban értenek. Viszonyításképp: az én otthoni netemmel Magyarországról 30 megabittel tudok letölteni, de vannak ennél gyorsabbak is.

Ettől függetlenül első ránézésre korrektnek tartom a dolgot, brosúra-típusú site-oknak tökéletes.
5

Attol fugg

janoszen · 2012. Már. 28. (Sze), 17.03
Nem az a lenyeg, hogy mennyit irnak a nyitolapon. Ahogy az ASZF-ben irjak is:

5.1.3. A 3. függelék szerinti sebesség érték (sávszélesség) csak az Szolgáltató szervere és az Internetes hálózat közötti hálózati szakaszra vonatkozik.


Emberi nyelvre leforditva beszerzodott egy Interwares viszonteladohoz, aki az IW-tol kap valamennyi savszelt. A tarhelypark a viszonteladotol kapott tole egy 100 megas portot, az IW fele viszont osztozik a savszelessegen a viszontelado tobbi ugyfelevel. Az ASZF-ben a minimalis savszelre 20 MBit-et irnak belfoldre, 1 MBitet kulfoldre, ami eloszlik a tarhelypark ugyfelei kozott.

20 MBiten egyenletes terheles mellett egy honap alatt durvan 6 TB-ot lehet forgalmazni, de az eloszlas ugye nem aranyos, tehat csucsidoben sokkal tobb lesz. Ezt el kell osztani kb. az ugyfelszam*2-vel es akkor megkapod, hogy realisan mennyi adatot tudsz forgalmazni anelkul, hogy gond lenne.

Az otthoni netkapcsolatodat meg ne hasonlitsuk egy szerverhostinghoz, mert ha megprobalod folyamatosan kitomni a csovet, rovid uton felmondjak a szerzodesedet.
11

A szolgáltató

kepes · 2012. Már. 29. (Cs), 11.26
janoszen,

a Tárhelypark nevében írok, így szeretném megcáfolni a "Viszonteladós" történetet. Közvetlen kapcsolatban állunk az Interware (már GTS) és Invtitel szolgáltatókkal, mind a két cégnél kiemelt VIP ügyfelek vagyunk. Minden szerverük saját, minden Internet kapcsolat szintén saját, nem osztott 100 Mb.

Mire elég? Összes szerverünket folyamatosan monitorozzuk kb. 30-40 szempont alapján (ebből a lényegesek kint vannak a statisztikai oldalon), így pontosan tudjuk meddig terhelhető egy szerver. Általában először a CPU erőforrás éri el a kritikus szintet (8 processzormagnál ez a szint 4 mag átlagos terhelés), így egy szerver átlagosan használt sávszélessége 20Mbit körül mozog. Ez a 100mbit-es kapcsolathoz képest igen csekély, szükségtelen a Gigabites kapcsolat. (100Mbit-en a napi forgalom kb. 1050 Gb)

Mi a garantált sávszélesség, és miért csak a "Szolgáltató szervere és az Internetes hálózat közötti hálózati szakaszra vonatkozik"? Ez azt jelenti, hogy ha otthon 20mbit-es kapcsolatod van, akkor nem fogod 100Mbit-el elérni a szervert. Meglepő, de nem egy "kezdő" áll értetlenül a jelenség előtt, hogy lassú otthoni hálózatáról miért csak 30kb-al tud feltölteni, amikor 100Mbit van a honlapon. A garantált rész kötelezően azért kerül a szerződésbe, mert a szolgáltatók is így szerződnek velünk, azonban az oldalak betöltési idejét folyamatosan monitorozzuk (szintén kint van a statisztikai oldalon), és az átlagos betöltési idő a világ 40 pontjáról 250ms körül van egy html oldalra, a 100Mbit az elmúlt 5 évben folyamatosnak mondható.

Egyetértek az otthoni nettel kapcsolatos megjegyzéseddel. Arra inkább jellemző a megosztás, és az otthoni használatra tervezett hálózati eszközök lassúsága. Egy szerver teremben High Tech eszközökkel, kapcsolódunk a gerinchálózatra. Ezek ára, teljesítménye és megbízhatósága nagyságrendekkel az otthon használt hálózati eszközök felett van.
14

Korrekt

janoszen · 2012. Már. 29. (Cs), 12.50
Ez korrekt hozzaallas es koszonjuk az infot. En mondjuk atfogalmaznam ugy, hogy a "feltoltes sebessege a vegfelhasznalo internet kapcsolatatol fugg".

A hasonlo felreertesek elkerulese vegett lehet nem lenne baj, ha kicsit tobbet irnatok az infrastrukturarol (milyen eszkozeitek vannak, milyen redundancia, backup, visszaallasi es monitorozasi policyk). Tisztaban vagyok vele, hogy az 1000 forint extrem low cost kategoria es inkabb az a celkozonseg, aki a kis sajat/ceges honlapjat szeretne foltenni, de artani nem arthat.
17

infrastruktúra

kepes · 2012. Már. 29. (Cs), 13.11
jó ötlet, elgondolkozunk rajta, de nem tudom menyire érdemes ilyen részletekbe belemenni, hiszen az átlag felhasználót kevés esetben érdeklik az ilyen technikai dolgok. A backup-ról írni fogok, az valóban csak az ÁSZF-ben van benne.
19

Dontes

janoszen · 2012. Már. 29. (Cs), 13.19
A felhasznalok bizonyos szazalekat erdekelni fogja. Tipikusan azt, aki ert hozza. Adott esetben az o szava sokat szamithat, mert o az, aki ismerosoknek keszit oldalt, ajanlja a szolgaltatast, ha elegedett. Hogy segitsek, egy par pelda, hogy en anno mit irtam rola. (Egyebkent szerintem ez is bovitesre szorulna, de ez mas teszta.)
6

Mennyire pici?

janoszen · 2012. Már. 28. (Sze), 17.05
Mennyire pici? Ha csak statikus oldal, nincs benne PHP, akkor ingyen is kaphatnak a domain melle, csak egy kicsit keresni kell.

Egyebkent ha a szerverhostingot nezzuk, akkor amortizacioval havi 30-40k-ra jon ki, ami eves szinten 360k. Ez azt jelenti, hogy egy gepen 360 ugyfelet kell tartaniuk, hogy nullszaldon legyenek a hostinggal, az egyeb koltsegeket nem is szamolva.
7

ici-pici :)

Walkman_ · 2012. Már. 28. (Sze), 17.46
Tényleg pici, igazából pár statikus oldal az egész, néhány youtube videó és kész.
Viszont jó lenne egy-két alap funkció amihez PHP kell, az egyik ilyen fontos hogy lehessen e-mailt küldeni a weboldalról, közvetlenül a könnyű kapcsolatfelvétel miatt. Ehhez keresek valami megoldást, emiatt 10-15k most kifizetni feleslegesnek tartok.
Vendégkönyvet meg megoldom facebook pluginnal.
8

Akármi

janoszen · 2012. Már. 28. (Sze), 17.51
Erre kb. akármi is megfelel, amit tárhely néven emlegetnek. Nem tudom, milyen üzleti értéket kötsz hozzá, ahhoz mérd az árat. Az 1000 forint kicsit nagyon olcsónak tűnik, én minimum tartanék egy backupot belőle otthon és a domainre nagyon figyelnék, hogy még véletlenül se a szolgáltató nevére legyen regelve (.hu-nál tulajdonos, .com/.net-nél az admin contact).
9

köszönöm !

Walkman_ · 2012. Már. 28. (Sze), 18.05
Egyelőre nem ér többet a dolog, nem számítok nagy látogatottságra, de később kiderül :) tényleg csak egy minimális információs jellegű lap.

köszönöm a hozzászólásokat!
10

Árához képest jó, sőt.

Bodi · 2012. Már. 29. (Cs), 07.56
Árához képest jó, sőt.
12

Olcsó tárhely

kepes · 2012. Már. 29. (Cs), 11.58
Walkman,

a Tárhelypark tulajdonosaként szeretném megválaszolni a kérdést röviden: semmi buktató, nincs hiba!

A Tárhely 990 csomagunk valóban azt tartalmazza, ami az oldalon szerepel, és ezt a megrendelés után azonnal biztosítjuk (értsd: automatikusan létrejön minden, és levélben megy a hozzáférés).

Az ár azért alacsony, mert ezt a csomagot induló vagy kicsi és ez által kis látogatottságú oldalak használhatják, így a fenntartási költség alacsony. Az elvünk az volt, hogy mindenkinek akinek nem volt, lehet tárhelye/honlapja olcsón.

A Tárhelypark blog hasábjain már fejtegettem ezt a kérdést korábban, esetleg olvasd át: Mennyibe kerül az olcsó tárhely?
15

Limit

janoszen · 2012. Már. 29. (Cs), 12.53
Nem gondolkoztatok rajta, hogy a csomagban valamifele limitet epitsetek? Peldaul adatforgalmi korlat vagy oldal lekeres szam? A "korlatlan" szo ebbol a szempontbol kicsit megteveszto.

Egyebkent ha volna a blogbejegyzes alatt Like gomb, megnyomtam volna. :)
18

korlát

kepes · 2012. Már. 29. (Cs), 13.15
próbálkoztunk a korláttal korábban (4-5 éve), de számos esetben nem jól használható, mert egyrészt kevesen tudják, mennyi adatmennyiséget forgalmaz az oldaluk (főleg ha új oldal), illetve ha "kilóg" a korlátból csak pár kb-al, akkor ott egyedileg kell kezelni az esetet, hiszen senki nem szeretne nagyobb tárhelyet pár kb-nyi adatért. Sok egyedi eset = sok probléma = magas ár

Van Like gomb bal oldalon :)
20

Megoldas

janoszen · 2012. Már. 29. (Cs), 13.22
Amit en talaltam ki, hogy van egy "soft limit", amit az ugyfellel kozolni kell es van egy "hard limit", amivel foglalkozni kell. A ketto kozotti kulonbseg akar 50% is lehet es meltanyos az eljaras. A legjobb, amivel ilyen szempontbol talalkoztam, az a MediaTemple Virtuzzon/UBC-n alapulo Grid Performance Unit mertekegysege. El is kezdtem osszerakni egy ilyen rendszert, de aztan a tarhelyes tema eltunt az eletembol. Egyszer talan irok egy hosssssssszu blogbejegyzest az "elmultnegyevrol".

A Like gomb meg rossz helyen van, a cikk aljan kerestem. :)
21

Egy ajánlat

almasiweb · 2012. Már. 29. (Cs), 17.45
Szerintem nézd meg a (link törölve - janoszen) weblapot énis ott vagyok eddig jók a tapasztalataim :)
22

Reklám, új tag

janoszen · 2012. Már. 29. (Cs), 18.26
Sorry, de új tagoktól nem fogadunk el tárhely ajánlásokat, ezért a linket kimoderáltam.
23

ja oké pedig szerintem nagyon

almasiweb · 2012. Már. 29. (Cs), 20.10
ja oké pedig szerintem nagyon jó
24

Ne vicceljunk mar

janoszen · 2012. Már. 30. (P), 09.39
Ne vicceljunk mar, egy olyan szolgaltato, akinek nem ad magara annyit, hogy nem egy ingyenes (.tk) domaint hasznal? Komolytalan.
25

Anélkül, hogy védeni akarnám:

H.Z. v2 · 2012. Már. 30. (P), 09.52
Anélkül, hogy védeni akarnám: mi van, ha a többi (.hu, .com stb.) neveket már valaki lefoglalta előttük? :)
Egyébként ettől még lehet jó olyan célokra, mint amire a topikot indító akarja használni. Internet bankot nem vinnék hozzájuk, de egy személyes, anyagi hasznot nem hozó oldalt... (az már gázosabb, hogy mintha lett volna rájuk panasz, nem is kevés - bár lehet, hogy csak keverem egy másik .tk-s szolgáltatóval)
26

mi van, ha a többi (.hu, .com

kuka · 2012. Már. 30. (P), 10.06
mi van, ha a többi (.hu, .com stb.) neveket már valaki lefoglalta előttük?
Szerintem janoszen nem a .tk domaint, hanem a dot.tk ingyenes szolgáltatásának az igénybevételét nehezményezi. Merthogy van nekik fizetős domain szolgáltatásuk is. Például a tcl.tk sem röhögteti magát ingyenessel.
27

jaja szerintem is arra

almasiweb · 2012. Már. 30. (P), 11.12
jaja szerintem is arra gondolt.
Bár már én is tk domaint használok, ugyanis sokan sokallják a Magyarországon elkért domain árakat és jogosan. Én vettem .hu-sat (tárhelyet azt nem) anno meg is bántam mikor megszűnt a ingyenes tárhely. Ugyanis Az országban jó ingyenes nem volt. Külföldi tárhelyet meg nem lehetett .hu-s domainnal Egyszerűen nem fogadta el a név szervereket, a Szigorú magyar domain szabályozás miatt.
Azzal hogy ingyenes .tk domaint használ attól még jó. Volt olyan rendszer amit csak itt tudtam használni normálisan.

Mellesleg hol találsz olyan ingyen tárhelyet (Magyar nyelvvel) ami 5GB tárhelyet add reklám nélkül?
Szerintem még némelyik fizetőst is lekörözi :)bár én csak fizetőssel a tárhelyem-el próbálkoztam de kár volt
28

Domain

janoszen · 2012. Már. 30. (P), 11.19
Ha arra nincs penze, hogy a celkozonsege szerinti domain vegzodest vasaroljon, akkor honnan lesz penze tisztesseges gepeket venni? Osszekukazott alkatreszekbol en is epitek neked olcson olyan gyors szolgaltatast, hogy ihaj, de ha fel ev mulva beszarik es nincs mentes, tartalek gep, stb. akkor majd meglepodik az ugyfel.

Az ingyenes tarhelyeket meg hagyjuk, mindig vannak lelkes probalkozok, akik azt hiszik, hogy ebbol lehet uzletet csinalni, aztan elobb-utobb eltunnek a sullyesztoben, mert nem birjak az otthagyott, teleszemetelt portalok sulyat, stb. es supportra meg nincs penzuk, ami nelkul pedig eleg nehez kezelni ezeket a problemakat.
29

link

H.Z. v2 · 2012. Már. 30. (P), 12.04
Küldd el privátban azt a linket, plíííz! Már nem emlékszem rá, de kíváncsivá tettetek. :)
30

megtörtént :)

almasiweb · 2012. Már. 30. (P), 13.33
megtörtént :)
31

Megnéztem...

H.Z. v2 · 2012. Már. 30. (P), 14.12
Köszi, megnéztem. Hááát... privát célra elmegy. Komolyabb lapokat, személyes adatokat tartalmazó oldalakat nem biztos, hogy elhelyeznék náluk. Alig egy hónapja indultak, ha jól vettem ki a bejelentésből, fizikailag egyetlen szerverrel, felhasználási feltételeknek nyomát sem találom, ahogy azt sem, hogy mi lesz az esetleg rájuk bízott személyes adatokkal...
ui: viszont tévedtem a korábbi megjegyzésemmel, miszerint volt rájuk panasz, az másik .tk domain volt.