ugrás a tartalomhoz

Archívum - Feb 23, 2008

a legjobb teljesítmény titka

kalamona · 2008. Feb. 23. (Szo), 16.14
sziasztok!

szerintetek mi befolyásolja leginkább a php alkalmazások sebességét és milyen mértékben az alábbi tényezők közül:

1. fájlok includeolása:
mennyit lassit a többszöri lemezről olvasás, ha sok kicsi fájlra tagoljuk a progit?

2. memóriában tartott kód mennyisége:
érdemes-e kevés fájlban sok kódot tartani lecsökkentve a lemezhez fordulások számát, cserébe viszont a memóriába kerül sok dolog, aminek csak töredéke fut le adott esetben. ilyenkor a php benn is tartja azokat a memóriában, vagy mindent felszabadít azonnal?

3. sql lekérdezések / fájlokból olvasások száma:
az előző kettőhöz képest szűk vagy tág keresztmetszet ez? gyorsabb e a lemezről olvasni, vagy sokkal gyorsabb mindent amit csak lehet adatbázisban tartani?

4. hívási "verem", egymásbaágyazott adatszerkezetek:
vagyis ha sok rövid függvényem / metódusom van, és emiatt sokszoros "mélységű" egymásból való hívások történnek rendszeresen az mennyire lassit? adatszerkezeteknél sokkal lassabb egy nagy több dimenziós tömbbe szervezni mint több kisebbe? (persze ilyenkor azok feltöltése, elérése lesz gyakoribb)

mennyire nyomnak ezek a latban egymáshoz képest? mivel lehet a legtöbbet nyerni? a drupal 6 bemutatásakor például ki is van emelve hogy tudatosan csökkent az egyszerre memóriában tartott kód mennyisége.

A Drupal 6-ban a legtöbb modult kisebb fájlokra bontottuk szét, csak azt betöltve, amire éppen szükség van, így kevesebb PHP kóddal kell foglalkoznia a szervernek.


ez lenne a legfontosabb szempont?