ugrás a tartalomhoz

Könyvrendelés előtti informálódás

ParadoxH · 2007. Aug. 24. (P), 20.27
Szóval kezdeném azzal, hogy a weblapfejlesztői szakma mélyebb elsajátítására szeretném a közeljövőben rászánni az időmet. Kezdetleges ismereteim már vannak, főleg az xhtml és css terén, most szeretnék egy két könyvet venni, azért hogy nagyobb rálátást kapjak a dolgokra úgy kliens mint szerver oldali programozás terén.
Kinéztem egy pár könyvet a magyar nyelvű kínálatból, de mielőtt végleges döntést hozok megkérdezem a véleményeteket a könyvekről:

Az egyik esetleges megrendelendő csomag: a1, a2

Az alternatíva: b és ehez esetleg még valamilyen zsebkönyv (pl css).

Érdekelne pár vélemény, hogy szerintetek melyik csomagot válasszam, melyiktől tudnék átfogóbb, szemléletesebb tapasztalatokra szert tenni. Az sem gond ha más könyvet ajánlotok helyette (az erre szánt összeg per pill 10e körül mozog).
Előre is kösz a válaszokat.
 
1

Weblabor könyvajánlók

Török Gábor · 2007. Aug. 24. (P), 21.29
Érdemes körbenézned a Weblabor könyvajánlójában, pl. van szó a HTML és CSS: Webszerkesztés stílusosan könyvről.

A Webvilágos könyvet nem ajánlom. A Web programozás c. könyvről szintén olvashatsz ajánlót, javasolják.
3

aha..

ParadoxH · 2007. Aug. 25. (Szo), 00.48
A HTML és CSS könyv már megvan. Ez nekem nagyon bejött. Többen is ajánlották a web programozás c. könyvet, csak gondoltam kérek egy kis megerősítést a profiktól. Azt hiszem hogy ennél maradok. Kösz.
2

pontosan mit szeretnél tanulni?

Vas Dávid · 2007. Aug. 25. (Szo), 00.46
Szerintem először azt kéne eldöntened, hogy mégis milyen nyelvet szeretnél megtanulni, megismerni.

Szerver oldali webprogramozás: 189 oldalas csak a könyv, ahhoz képest elég sok témát taglal, így mindegyikbe csak kicsi/gyenge betekintést enged, és esetleg lehet, hogy az adott nyelvekhez kell némi háttér ismeret, pl.: cgi, de az is meglehet, hogy tévedek.

Webvilág - A World Wide Web programozása: ez a könyv nekem is megvan, itt már egy picivel magasabb az oldalszám (608), ennek a könyvnek is úgymond nagy a témaköre: html, css, js, php, perl, java, xml, stb...
Annyira talán nem vészes egy könyv, de szerintem jobb lenne, ha egy vagy esetleg 2, max 3 nyelvre "specializálódnál" rá. Később ha megint lesz pénzed ilyen könyvekre, akkor veszel más fajta könyvet.

Webprogramozás: ezt a könyvet nem ismerem, bár az árából és az oldalszámból ítélve ez sem lehet rossz könyv, de ez is sok mindent taglal.

HTML és CSS: Webszerkesztés stílusosan: ez a könyv is megvan, ez ugye kezdőknek készült, bár amikor én olvastam én is értettem a html-hez és a css-hez, de mégis jó volt fel frissíteni a memóriámat, esetleg új elemeket ismertem meg mint pl. az acronym.

Ha a html-el és a css-el tisztában vagy (elég sok leírás van róluk a neten is, jórészt onnan is lehet tanulni), akkor nem árt esetleg valami szerver oldali nyelvre "rágyúrni", mint pl. a php, vagy esetleg a javascriptre mint kliensoldalira, de én inkább a php-t ajánlanám.

php-nál 2 könyvet is tudok ajánlani:
- Tanuljuk meg a PHP5 használatát 24 óra alatt: kezdő lökésnek tökéletes, az ára sem borsós, szerintem kezdőnek bőven megteszi, meghát ott van ugye a manual aminek jó része magyar ez is fontos szempont.

- PHP5 - Bevezetés a PHP5 programozásba: ez a könyv is kezdőknek készült, az ára sem borsós szerintem és elég szép oldalszámmal rendelkezik. Különben ez is megvan, és van benne egy szép függvény referencia, ahol ugye le van írva, hogy mit csinálnak a függvények, milyen értékeket várnak, mivel térnek vissza, és ugye magyarul, szerintem ez egész korrekt.

A weblaboron a könyvajánlóban láttam még 1 könyvet, amit érdemes szemügyre venni: A PHP, a MySQL és az Apache használata
4

thx

ParadoxH · 2007. Aug. 25. (Szo), 01.12
Nos, azt hiszem, hogy a webprogramozás c. könyvnél maradok. Csupán egy felületes rálátásra lenne most szükségem, és azt majd az inettel elmélyítem. Ezután pedig a php lesz a köv. lépés.
Mint mondtam a html és css: webszerkesztés stílusosan nekem is megvan, és a hozzám hasonló kezdőknek én is csak ajánlani tudom.
kösz a segítséget.
5

xml

ParadoxH · 2007. Aug. 25. (Szo), 01.13
Valaki esetleg még felhomályosítana, hogy az xml rejtelmeibe ássam e bele magam, vagy várjak még azzal a php után?
6

attól függ

Vas Dávid · 2007. Aug. 25. (Szo), 03.20
Az attól függ.
Szerintem kicsit olvass utána az xml-nek, de ráér bőven a php után is, bár az alap szintaktikával megismerkedhetsz, a nagyon alappal hisz az nem nehéz.

De később ez is bonyolódik... de nagyon sok helyen fel lehet használni.

http://hu.wikipedia.org/wiki/XML
http://www.prog.hu/cikkek/884/Bemutatkozik+az+XML.html
http://www.doksi.hu/get.php?lid=454
http://www.doksi.hu/get.php?lid=453

akkor ugye az xml-nek vannak különböző formátumai (szabványai), mint pl.: rss, atom
9

Thx

ParadoxH · 2007. Aug. 25. (Szo), 16.05
Köszi az infót.
7

Web programozása

inf · 2007. Aug. 25. (Szo), 13.26
Ha kell a Gál Tibis könyv(WEB Programozás) én szívesen eladom neked, privizz rám!
8

Részemről ok

ParadoxH · 2007. Aug. 25. (Szo), 16.05
Hát úgy, hogy nincs engedélyezve a privát üzi fogadása nehéz lesz. Amúgy érdekelne, viszont bonyolítja a helyzetet az, hogy Romániából írok. Ha így is aktuális a dolog a paradosz##kukac##gmail.com ra küldj üzit vagy engedélyezd az üzenetek fogadását. Thx.
10

:o

inf · 2007. Aug. 25. (Szo), 18.16
Lol bocsi. :-) írtam emailt