ugrás a tartalomhoz

Új motort és megjelenést kapott a Weblabor.hu

Hojtsy Gábor · 2008. Szep. 20. (Szo), 16.17
Legutóbb közel három és fél éve vágtunk bele a Weblabor megújításába, majd jól hátradőltünk, más projektekre fókuszáltunk, és a Weblabor nem kapta meg azt a türelmet és törődést, amit érdemelt volna. A rendszerünket egy erősen módosításokkal átszőtt Drupal 4.6-os (nem tévedés) rendszer hajtotta, ami már finoman szólva is lejárt technológiának számít a mai körülmények között, nem beszélve az esetleges javítatlan biztonsági hibákról és a rugalmatlan, fejlesztésre nem motiváló környezetről.

A Weblabor korábbi honlapja

Ezért már majdnem két éve, hogy elkezdtem a Drupal 5-re történő frissítést, ami soha nem is lett kész (tudjuk, hogy az első 80%-hoz hamar elvezet az út, utána jönnek a problémák), viszont ennek kapcsán született pár érdekes cikk a Drupal.hu tippek-trükkök rovatában az egyedi megoldásaink új verzióra portolása során szerzett tapasztalatokról.

Mindenesetre idén év elején újra elővettem a frissítést, és már Drupal 6-ra céloztam. A folyamat érdekessége volt, hogy míg Drupal 5-re lépni izzasztó feladat volt, Drupal 6-ra frissíteni már gyerekjáték. Eztán következhetett a hibák foltozása, az át nem emelt szolgáltatások helyettesítése vagy elvetése.

Érdekes, hogy a legutóbbi megújulásunkkor bevezetett Weblabor Klubot már korábban levetettük, az ott elindított Weblabor Contribute Firefox kiterjesztés pedig most érte el élete végét. Egy sokkal egyszerűbb, minden böngészőben használható bookmarklettel rukkolunk ezúttal elő, mely a blogmark beküldő oldalról letölthető. Így nem csak Firefox használók tudnak könnyen blogmarkokat küldeni az oldalra.

A Weblabor új honlapja

Számos más változás is történt, lettek címkék (alias tagek), a szerkesztő mezők jobb oldalára került a bbcode szerkesztő, a blogmarkok kiemeltebb megjelenést kaptak az oldalon, eltekintettünk néhány olyan elemtől, mint a felhasználó által választható eltérő CSS-sek (amiket a túl kicsi alap betűméret miatt vezettünk be korábban), vagy az iso-8859-2 kódolású RSS csatorna alternatívák szolgáltatása. A blog nagyobb hangsúlyt kapott a nem túl aktív cikkek rovására. A könyvek vizuálisabb, (reméljük) jobb megjelenést kaptak, és még sorolhatnánk.

Az oldalon nyilván még van csiszolni valónk, ötletünk nekünk is van rengeteg, hetekre való feladat listát lehetne csak az adminisztrátori levlistán felmerült ötletekből kreálni. Tudjuk, hogy nem fog mindenkinek tetszeni amivel most előrukkoltunk, hiányozni fognak bizonyos régi apróságok, lesznek ideiglenesen nem működő dolgok (amikről még nem is tudjuk, hogy nem működnek). Egyszóval mint minden nagy ugrásnak, ennek is megvannak a veszélyei, de örülünk, hogy végre sikerült modernizálnunk az alaprendszerünket, és ez talán segít fejlődő pályára állítani a Weblabort.
 
1

akik már reagáltak

Hojtsy Gábor · 2008. Szep. 20. (Szo), 16.39
Van akinek ez már feltűnt, és reagált is: http://weblabor.hu/forumok/temak/100000
2

Módosult az állás hirdetés beküldési irányelv

Török Gábor · 2008. Szep. 21. (V), 17.28
Illetve érdemes még megemlíteni, hogy tehát módosítottuk az állás hirdetések beküldésére vonatkozó irányelvünket, hogy a nyelvészkedő olvasóink kedvében járjunk. Ezentúl kizárólag teljes munkaidős, alkalmazotti állásra vonatkozó hirdetést fogadunk.
14

en a magam reszerol

toro · 2008. Szep. 22. (H), 13.09
en a magam reszerol ezt sajalom, nekem jol jottek a reszmunkaidos esetleg projekt alapu hirdetesek.

Miert a diszkriminacio az alkalmi munkakkal kapcsolatban?
15

Megbízók küldhetnek

Török Gábor · 2008. Szep. 22. (H), 13.13
Ahogy erről már korábban bírkoztunk, jelenleg nincs humán erőforrásunk ennek tisztességes ellátására. Elsősorban a munkával egyáltalán nem rendelkezőknek szeretnénk segíteni. Munkáltatók, megbízók továbbra is beküldhetnek alkalmi munka, projekt alapú hirdetést.
16

eddig voltak?

Hojtsy Gábor · 2008. Szep. 22. (H), 13.13
Szerintem Gábor nem jól fogalmazott. Most egyértelműbbé tettük, hogy eddig is (mindig is) hogyan értettük a dolgot. A projekt alapú hirdetésekkel csupán az a gond, hogy azt tapasztaltuk, hogy emberek rendszeresen újra beküldik, hogy mindig a lista tetején legyenek (hiszen egész évben mindig projektekre várnak). Ennek pedig így nincs értelme.
29

Kosszonom ertem

toro · 2008. Szep. 23. (K), 13.34
Kosszonom, ertem.

En ugy ertettem, hogy a megbizok oldalarol is csak a teljes munkaidos foglalkoztatas johet szoba, es ez zavart - en magam meg sosem hirdettem meg a munkaeromet, nem is szeretnem, de a felajanlott tav- es alkalmi munkak kozott mar tobbszor mazsolaztam sikerrel.

A munka kereso hirdetesekkel kapcsolatos allaspontotok teljes mertekben ertheto es elfogadhato szamomra.
28

lehet nem a konkréton múlt? ;)

Hodicska Gergely · 2008. Szep. 22. (H), 22.40
Több éves TYPO3 fejlesztési tapasztalattal projekt jellegű munkákat keresek!
- extension fejlesztés
- template konfiguráció
- meglévő honlap átültetése TYPO3 rendszerbe


Üdv,
Felhő
3

Ötlet

Max Logan · 2008. Szep. 22. (H), 01.49
Jó lenne, ha a fórum téma is szerkeszthető lenne addig, amíg nem érkezett hozzá egy komment sem.
4

hozzászólások fordított sorrendben?

gex · 2008. Szep. 22. (H), 02.04
itt miért vannak a hozzászólások fordított sorrendben? sehol nem láttam ilyet, elsőre nem is tudtam mi zavar. :)
5

javítva

Hojtsy Gábor · 2008. Szep. 22. (H), 08.52
Ez egy beállítási probléma volt (a migrálás forkolta ezt a beállítást tartalom típusonként és nem midegyiknél volt jó). Most már korrekt lesz. Kösz az észrevételt.
46

még egy fordított sorrend

gex · 2008. Dec. 1. (H), 19.16
http://weblabor.hu/forumok/temak/100592#comment-57210

szerk: ráadásul a követőben is rossz helyen jelenik meg
6

Szép

juhasztibi · 2008. Szep. 22. (H), 09.39
Szerintem nagyon jó lett az új design és ha nem sértődtök meg akkor nekem azzal lopta be magát a szívembe, hogy amilyen minimal annyira szép és barátságos, letisztult. Tetszik. Egy észrevétel, Blogmarkot nem tudok beküldeni. Nem tudom, hogy ezt észrevettétek-e.
7

Két kis probléma

szotsaki · 2008. Szep. 22. (H), 09.42
Az új designban hatalmasak a fontok. Nem csak nagyok, hanem túl nagyok.
Mondjuk az sem egészséges, ami a HUP-on van, hogy kétszer kell nagyítanom az oldalt, hogy 60 cm távolról olvasni tudjam, de ez a másik véglet.

A másik: légyszi a legalsó javascriptből szedjétek ki a "language="-et és tegyétek bele a type="text/javascript"-et, és így már szabványos lesz az oldal.

Amúgy szépen alakul az új megjelenés, csak így tovább :)
8

Hibajegy

tolmi · 2008. Szep. 22. (H), 10.21
Linux FF3-ban a hozzászólás gombsora függőlegesen belelóg középre a szerkesztőablakba. Már majdnem kaptatok egy 5-öst UI experience-ből, amikor rájöttem hogy ez bizony a beírt hozzászólás felett lebeg :D
9

húsz percig

Hojtsy Gábor · 2008. Szep. 22. (H), 10.33
Ez kábé húsz percig valóban így volt (az oldal szélesítés miatt, aminek kapcsán ki is derült, hogy bugos kódot használtunk a bbcode pozícionálására), azóta sikerült javítani :)
10

Hehe

tolmi · 2008. Szep. 22. (H), 11.37
11

ha valami nem sikerült

Hojtsy Gábor · 2008. Szep. 22. (H), 11.48
Ha valami nem sikerült, akkor annak megvalósítása, hogy hard reload nélkül is mindig lásd a frissítéseinket. Töltsd agresszívebben újra.
12

Ez mitől lehet? Tudtok erről?

juhasztibi · 2008. Szep. 22. (H), 12.31
Ez mitől lehet? Tudtok erről? Már beírtam nemrég de nem nagyon reagált rá senki.

http://weblabor.hu/blogmarkok/bekuldes
13

javítva

Hojtsy Gábor · 2008. Szep. 22. (H), 12.36
Javítva, próbáld most. Nyugodtan használd a bookmarkletet is ami a beküldő oldal tetején a súgóban találsz.
17

Kérdés + kötözködés

sajt · 2008. Szep. 22. (H), 13.14
Az oldal nem teljesen valid. A végén van egy ilyen: <script language="javascript">
A kérdés pedig, hogy ki csinálta a designt?
18

javítva

Hojtsy Gábor · 2008. Szep. 22. (H), 13.29
Validitás bug javítva.

Mint az előző designt is, ezt is én dobtam össze. Körülbelül másfél éve készült, mint kiindulópont. Az azóta szűk körben kapott visszajelzések alapján a szerkesztőség nem teljes egésze tudott azonosulni vele, voltak kisebb visszajelzések, amiket néhány szerkesztő (Cece, Török Gábor és jómagam) javítottunk. Kaptunk némi meleget és hideget külső emberektől, akiknek megmutattuk, de egy közös volt: senki nem indult neki másikat csinálni, vagy nagyobb változtatásokat végezni (nem kifogásolni ami van, hanem megcsinálni jobbra), úgyhogy ez maradt.
19

Csak így tovább

zila · 2008. Szep. 22. (H), 14.29
Szerintem jó lett a design, ráadásul én még emlékszem az előző redesign körüli méltatlankodásra, hogy miért apróak a betűk. Most meg megy a sírás, hogy miért nagyok :) iPhone-on is teljesen jól használható a cucc, a fórumnál talán lehetne egy hangyányit kisebb behúzással megjeleníteni a szálakat, de nem vész az most sem. A betűméret pont jó, kényelmesen olvasható. Mi lett a könyvjelző modullal?
20

Akkor még csak annyi, hogy a

sajt · 2008. Szep. 22. (H), 16.19
Akkor még csak annyi, hogy a naptár itt nekem jobb oldalon kilóg a columnból.
21

javaslat?

Hojtsy Gábor · 2008. Szep. 22. (H), 16.28
Ezt már többen írták. Nekem Firefoxban sem lóg ki. Nyilván valami betűtípus eltérés teszi. Tudtok adni javaslatot olyan betűméretre / paddingra, stb, amitől jó lesz?
22

A tábla betűmérete 0.9em helyett 0.88-cal már jó.

Fraki · 2008. Szep. 22. (H), 17.25
IE 7-ben és Operában kilóg, Firefoxban kimegy a széléig.

A tábla betűmérete 0.9em helyett 0.88-cal már jó.
26

.88 lett

Török Gábor · 2008. Szep. 22. (H), 22.17
Kilóg még?
30

Egy kicsit igen, a TH-k is szélesítik

Fraki · 2008. Szep. 23. (K), 13.35
Egy kicsit igen, a TH-k is szélesítik: http://screencast.com/t/0XfyyAj8q5a
31

table-layout: fixed logikusabb lenne, nem?

Fraki · 2008. Szep. 23. (K), 13.51
De erről jut eszembe, table-layout: fixed logikusabb lenne, nem? Egy naptáron ne a fejlécrövidítések szabják meg az oszlopok szélességét. És akkor nem is lenne ez a kilógós probléma, mert így .88em-mel is még mindig labilis kizoom/bezoomnál:

http://screencast.com/t/pgYDOlay
23

Én a Szerda-Szombatot

sajt · 2008. Szep. 22. (H), 18.17
Én a Szerda-Szombatot kicserélném két db Sz-re. És akkor jó lesz.
24

De úgy összekeverhető ;)

Fraki · 2008. Szep. 22. (H), 19.04
De úgy összekeverhető ;)
25

Ez lenne...

Ustak · 2008. Szep. 22. (H), 22.12
a weblabor olvasók közös TITKA! Csak mi tudnánk hogy mi az a két Sz! :-)
Egyébként úgy tényleg jó.
27

jaja :)

Hodicska Gergely · 2008. Szep. 22. (H), 22.38
Főleg, hogy szerintem még az életben nem kattintottam rá. :D


Üdv,
Felhő
32

lassu scroll

gonoszcsiga · 2008. Szep. 24. (Sze), 22.53
hi, alapjaban jo lett az uj design, bar picit megijedtem a nagy betuktol mikor eloszor meglattam :) , egy nagy problemam volt/van vele, hogy mocskos lassu a scrollozas, miutan adblokkoltam ket hatterkepet(backstripe.gif,contentback-wide.png) "megjavult", viszont igy meg rikito feher a hatter, ha beraknatok valami sotetebb szinkodot hatternek annak orulnek.

koszonom.
33

1px magasság

Poetro · 2008. Szep. 25. (Cs), 00.10
A backstripe.gif érdekes probléma amiről azt hittem, hogy a Netscape 4 óta kihalt, azazhogy egyesevel rakja egymas utan az 1px magas képeket, amit minden egyes képfrissítéskor (scrollozás is ilyen) újra kiszámolt, kirakott.
Lehet érdemesebb lenne megpróbálkozni egy 8-16px magas képpel, hátha barátságosabban viselkedik. A contentback-wide.png-vel ugyanez nem áll fent, ugyanis az elég magas (bár annó a Netscape csak a 8px-lel osztható háttérképeket favorizálta.) Jó lenne tudni, milyen böngészőt használsz, lehet van nála korszerűbb, gyorsabb.
34

ff v3.0.1

gonoszcsiga · 2008. Szep. 25. (Cs), 11.15
erdekes mert ma reggel visszakapcsoltam a kepeket, es mar nem szaggat a scroll, pedig meg csak ujrainditva se lett a bongeszo...

aztan az elonezetre kattintva ujra szaggatott, ezt a tableheader.js okozta, legalabbis a ki-be kapcsolasaval a problema is ki-be kapcsolodott, persze ez a fooldalon nincs belinkelve, ugyhogy ott mas lehetett a problema forrasa.
45

JAWS

kgyt · 2008. Okt. 6. (H), 14.35
Az 1px magas/széles képek ismétlésétől a JAWS is néha elkezd dadogni...
Javaslom én is a magasabb/szélesebb képek használatát.
35

Gratulálok az új dizájnhoz

prom3theus · 2008. Szep. 27. (Szo), 10.17
Nekem nagyon szimpatikus ez az új dizájn. A betűméret-probléma nálam talán azért sem probléma (sőt), mert 21"-os moncsin nézve - hogy is mondjam - a világ olyan kicsi :D Ez a betűméret nekem pl pont jó, eddig állandóan zoom-olnom kellett.

És még valami feltűnt (persze lehet hogy csak a képzeletem játszik): szerintem érezhetően gyorsabb lett az oldal. Mondjuk a Drupal 4.x és a 6 különbségeit ismerve ezen a téren, valószínűleg nem csalnak az érzékeim.
36

Csatlakozom az előttem szólóhoz

LocaLiceR · 2008. Szep. 27. (Szo), 17.59
Én is gratulálok a metamorfózishoz. Sokkal szebb lett a lap, az új motor miatt meg nyilván gyorsabb :)
37

Modositas...

zoliky · 2008. Szep. 30. (K), 18.38
Talan nem artana megnezni miert nem mukodik a BBCODE talca Internet Explorer alatt.
38

Szólj, ha megvan

Török Gábor · 2008. Szep. 30. (K), 19.55
Köszi, hogy jelezted a hibát, szólj bátran, ha megtaláltad az okát! (:
39

Ezektol a soroktol

zoliky · 2008. Szep. 30. (K), 23.43
Ezektol a soroktol vacakol:

if (!document.defaultView ||
    !document.getElementsByTagName ||
    !document.createElement ||
    !document.createTextNode ||
    !elems ||
    elems.length == 0 ||
    !typeof(elems[0].selectionStart)=='number' ||
    !document.body) {
    return;
}


var width = parseInt(document.defaultView.getComputedStyle(t, "").getPropertyValue("width"));
Megprobaltam kiszedni oket es akkor mukodik Explorel alatt. A teljes megoldast nem talaltam meg, elege keso van es mar nincs idom keresni!
40

amit nem használ, azt kell megtalálni

Hojtsy Gábor · 2008. Okt. 1. (Sze), 11.41
Eredetileg FF-re feljesztette a kódot Bártházi András. Namost más böngészőkön is megy, mert közben felzárkóztak szolgátatásokat tekintve ahhoz, amit használunk. Ha IE-ben a fenti (szükséges feature-öket ellenőrző) kód kivétele után megy, akkor valamelyik feature amit vizsgálunk mégsem szükséges. Ezt kellene kideríteni a használt feature-ök és a várt feature-ök összehasonlításával. (Vagy lehet, hogy mégsem megy teljesen úgy a bbcode editor IE-ben, ahogy mennie kell).
41

Nem azon múlik, küldtem patchet Andrásnak.

Fraki · 2008. Okt. 1. (Sze), 14.51
Nem azon múlik, küldtem patchet Andrásnak.
44

egy lehetőség

Hodicska Gergely · 2008. Okt. 5. (V), 01.30
Egyszer régen ajánlottam ezt: http://felho.hu/jsjezuska/proba.html. Megy minden böngészőben, legalábbis amikor csináltam, de nem olyan rég Benjamin használta valahol, és nem volt vele semmi gondja. Funkcionlitásban is többet nyújt, mint a mostani megoldás, és szerintem könnyen be lehetne illeszteni.
42

Lapozás probléma

Max Logan · 2008. Okt. 1. (Sze), 16.39
Most néztem egy fórum témát, amihez sok komment érkezett anno. Eddig a kommentek nem voltak lapozva, most viszont vannak. Ez nem jó, mert nem lehet vizuálisan követni a thread-eket, valamint az RSS-ben lévő linkek nem működnek (nem ugrik a kommenthez), ha nem az első oldalon van a linkelt komment.
43

a hozzászólás szerkesztése módosítja a dátumát?

gex · 2008. Okt. 3. (P), 02.44
ha jól emlékszem, akkor a régi oldalon egy hozzászólás szerkesztése nem vonta maga után a hozzászólás idejének megváltoztatását. az imént írtam egy választ, utána egy hozzászólást, majd a hozzászólás írása közben eszembe jutott hogy módosítom a választ és most a válasz későbbi idejű, mint a hozzászólás. a követőben vettem észre hogy feljebb került a módosítás miatt a válasz. például akkor lehet ez zavaró, ha - mivel még mindig szerepel a munka rovat a követőben - egy álláshirdetést óránként módosítanak.

ha rosszul emlékszem és eddig is így volt akkor viszont nem szóltam.
47

nem tudom jelezték-e

a.d.a.m · 2009. Feb. 28. (Szo), 22.42
a hibát(?), hogy a hosszabb fórum témáknál mint amilyen ez is a <div id="page"> elem nem nő együtt tartalommal Firefoxban (más böngészőnél IE, Opera ezt nem tapasztaltam). Az élvezeti értékéből persze mit se von le, csak gondoltam érdekli a csapatot.