ugrás a tartalomhoz

Mit lenne érdemes kipróbálni..?

felyx · 2008. Okt. 2. (Cs), 18.13
Néhány éve foglalkozok már webprogramozással, általában egyedül dolgozom, de még a mai napig is kezdőnek érzem magam. Viszont egyre több munkám van és a régi módszerek kezdenek elavulni illetve kezdenek kevésbé hatékonyak lenni. Lehet hogy maradi és régimódi vagyok, de mindig magam írtam mindent, persze néhány php osztályt írtam magamnak hogy ne kelljen újra meg újra megírni, de nagyrészt sok mindent egy-egy adott oldalhoz újra kell hogy készítsek. És akkor itt jön az amihez a segítségeteket, tanácsotokat kérném. Hallottam már CMS-ekről, PHP framework-ökről, PHPUnit-ról, SVN-ről stb. de sose volt időm belemászni ezekbe a dolgokba és talán ez a legnagyobb hibám, de a munka, a család és főiskola együtt nem hagy sok időt új dolgok tanulására. Ezért szeretném megkérdezni hogy mi az amit érdemes használni, ha php alapú weboldalakat készítek. Mindig tartottam attól hogy ezek a dolgok lassítják majd az oldalt és ahelyett hogy könnyítenék a dolgom inkább csak több hibával kell majd küzdenem, illetve egy-egy adott hibát nehezebb lesz megtalálnom mivel nem általam készített eszközökről van szó. Ezzel kapcsolatban érdekelne a véleményetek és előre is köszönöm a segítséget.
 
1

Ha minőséget akarsz

rrd · 2008. Okt. 2. (Cs), 19.00
Ha minőséget akarsz produkálni akkor nem úszod meg a tanulást. Keretrendszerekkel is lehet ugyanolyan rossz kódot gyártani mint nélkülük. Amiket írtál azok csak eszközök amelyek megkönnyít(het)ik a munkát.

Egy PHP keretrendszer ismerete sokat tud lendíteni az emberen. A többi már attól függ, hogy miket csinálsz, mire van igényed.
2

SVN + Symfony eleg jo. En

efpe · 2008. Okt. 2. (Cs), 23.42
SVN + Symfony eleg jo. En ezekkel dolgozom, teljesen jol hasznalhato. Persze kinek mi.
3

Én leginkább azért nem

felyx · 2008. Okt. 3. (P), 01.55
Én leginkább azért nem próbálkoztam még a keretrendszerekkel mert elég nagyok, lassítják az oldalt, és csomó mindent valószínűleg sose használnék tehát felesleges kód is lenne. Persze ott az előny is hogy sok minden viszont egyszerűbb lenne vele. Sablon rendszert is azért nem használok, mert lassítja az oldalt pedig lennének előnyei, de egyedül dolgozok így nem feltétlen van rá szükségem. Nem tudom igazából ezért kértem ki a véleményetek hogy könnyebben tudjak dönteni hogyan és merre felé lépjek tovább.
Egy ideig dolgoztam egy könyvtár rendszeren, mert ezt láttam/látom a nekem legmegfelelőbbnek a dinamikája miatt (ha egy adott projectnél kell valami akkor használom ha nem akkor kihagyom), tehát adatbázis kezelő felület, form kezelő felület stb. és néhány specifikus modul ami egy adott feladatot lát el, de nem vagyok elég profi ahhoz hogy ezt egy komplett rendszerré alakítsam, viszont lehet hogy valami hasonló megoldást kellene találnom.
4

rapid development

gex · 2008. Okt. 3. (P), 02.23
azért a keretrendszer nem egyenlő egy cms-sel, úgyhogy olyan sok felesleges kód azért nem lenne benne. főleg ha nem egy heló világ alkalmazást készítesz. a smarty-nál is csak kifogás az, hogy lassítja az oldalt, mert nagyon jól cache-el és nem hiszem hogy észrevennéd a különbséget. ha kipróbálnád hamar ráéreznél a sablonrendszerek előnyeire.
összegezve én azt tanácsolnám neked, hogy mindenképpen próbálj ki keretrendszert, sablonrendszert és még ki tudja mit. amíg nem tudod konkrétan hogy mi az, mert nem próbáltad ki, nem is fogod tudni hogyan gyorsítaná a munkádat. utána meg nem fogod tudni elképzelni, hogy minek szívattad magad ilyen sokáig a spagettikódoddal.

szerk: érdemes elolvasnod ezt a témát
5

Pontosan. Szopkodtam en

efpe · 2008. Okt. 4. (Szo), 21.06
Pontosan. Szopkodtam en minden buzi sql kverivel, most elintezi helyettem a propel/doctrine. Persze lassabb, de evvan.
6

SVN + debugger

tgr · 2008. Okt. 4. (Szo), 22.59
Mindig tartottam attól hogy ezek a dolgok lassítják majd az oldalt és ahelyett hogy könnyítenék a dolgom inkább csak több hibával kell majd küzdenem, illetve egy-egy adott hibát nehezebb lesz megtalálnom mivel nem általam készített eszközökről van szó.

Az SVN-re ez biztosan nem igaz, úgyhogy azt érdemes (elhanyagolható overhead, és bár ritkán jön csak jól, de akkor sok szívást megúszol vele -- másrészt meg amint egyszer többen dolgoztok egy kódon, úgyis meg kell tanulni).

A CMS attól függ, mit fejlesztesz -- sablondolgokat, mint pl. fórum vagy egyszerű webshop, pillanatok alatt, szinte programozás nélkül el lehet készíteni egy alkalmas CMS-sel, spécibb projekteknél megeshet, hogy többet árt, mint használ. Persze amíg tanulod, addig mindenképp lassabban megy, de ha úgy érzed, hogy sok időd megy el tipikus funkciók megírásával (jogosultságkezelés, szerkesztőfelület, komment, hírlevél stb.) akkor valószínűleg megéri.

Aminek a megtanulásába viszont mindenképp megéri időt fektetni (ha még nem tetted), az egy jó debugger (pl. PHP alá xdebug, HTML/CSS/JS alá Firebug), meg egy normális fejlesztőkörnyezet hozzá (ha valami kevéssé erőforrásigényest és gyorsan tanulhatót akarsz, a Notepad++-ból meglepően sokat ki lehet hozni, máskülönben meg Eclipse vagy valami hasonló).
7

Alaptudás

janoszen · 2008. Okt. 5. (V), 00.20
Mondanék egy kevéssé szokványos dolgot: alaptudás. TCP/IP, HTTP, stb, HTML spec, stb. Iszonyatosan hasznos tud lenni mellesleg meg egy laza pár estés olvasmány az egész téma.
8

Félreértettetek, nem ma

felyx · 2008. Okt. 5. (V), 20.40
Félreértettetek, nem ma kezdtem a dolgot azért, rendszerprogramozó vagyok és weboldalakat is készítek már 3-4 éve, csak eddig a saját megoldásaimat használtam ami nem feltétlen a legjobb megoldás. Annyi történt hogy felismertem, azzal hogy újraírok sok mindent amit már mások megírtak csak az értékes időt pazarlom el amit másra fordíthatnék igaz a kihívást szeretem amikor valamit meg kell oldani és nem rakják elém készen a megoldást, de ez kevésbé hatékony. Éppen ezért szeretnék előre összerakott frameworkkel vagy hasonló megoldásokkal ismerkedni, kiegészíteni a fejlesztői munkát mindazzal amivel gyorsabban és jobban végezhetem. Ebben kértem a tanácsotok. Ezalatt utánaolvasgattam azért a frameworöknek, egyenlőre a CodeIgniter szimpatikus, rugalmas, viszonylag gyors és nem kell semmi extra hozzá. Bár őszintén szólva még itt is sok a megkötés, egy könyvtár alapú megoldás ahol csak azt használnám amit én akarok jobban tetszene de lehet hogy csak én vagyok ilyen válogatós..

Annyit még hozzátennék, hogy a saját megoldásaim nyilván nem hibamentesek míg azok amiket mások készítettek és le is teszteltek szélesebb körben pl. framwork.. és szabadon használhatóak nyilván érdemes belenézni ez is egy szempont a számomra, tökéleteset alkotni elsőre nem egyszerű.

Egyébként olvasgattam itt a vitákat a keretrendszerekről. Ha jól értelmezem a keretrendszerek és hasonszőrű társaik arra hivatottak, hogy segítsék a munkát, ne kelljen mindent újra meg újra megírni, MVC model használata, egyszerűen értelmezhető/tanulható kód stb. Előbb utóbb ha nem is használsz keretrendszert, valamiféle saját rendszert úgy is kidolgozol, tehát lesz egy saját "keretrendszered" így szerintem valamiféle rendszerre szükség van és egy már tesztelt előre megírt jó megoldás alkalmazhatóbb. Ha valaki inkább mindent megír újra meg újra, nos ott valami gond van. Abban az esetben ha valaki már elég úgymond profi ezen a téren és gond nélkül el tud készíteni egy ilyen komplex rendszert magának, akkor viszont nyilván jobban testreszabhatja a saját igényeinek megfelelően. Azért ne legyünk hiúk, egy olyan rendszer amit ezrek tesztelnek és sok komoly programozó van mögötte nyilván jobb mint egy olyan amit 1 ember fejleszt magának. A kérdés inkább az kinek mik az igényei.