ugrás a tartalomhoz

Jó minőségű PHP kódok

vbence · 2008. Okt. 1. (Sze), 16.06
Halihó!

Tudnátok ajánlani pár projektet, ahol át lehetne nézni, hogy mi ma a módi a PHP terén? Nem találtam semmilyen "hogyan építsünk webalkalmazást PHP alapon" írást, könyvet (bár bevallom az utóbbi 5 (vagy 8) évben leírtam a könyveket, mint tájékozódási alapot).

Ami érdekelne az a webfejlesztés "hivatalos" módszertana. Létezik ilyen egyáltalán, vagy a webfejlesztés mint olyan, csupán csak "best practice"-ek gyűjteménye.

Tudom én, hogy minden problémára ezer és egy megoldás van, de csak kialakult egy (hét pecsét alatt őrzött) model, amit követni érdemes...

Szóval várom az ötelteket, hol találok "state of the art" PHP fejlesztéseket.
 
1

design patterns, mvc

Szekeres Gergő · 2008. Okt. 1. (Sze), 16.31
igazából ha ezekre rákeresel biztos találsz valami! :)
2

Keretrendszerek

Poetro · 2008. Okt. 1. (Sze), 16.32
A most divatos keretrendszerek képviselik manapság a "state of the art" kategóriát, azaz a trendet. Érdemes őket átnézni, hogy mely irányok a ma leginkább elterjdedtek.
3

na már megint :)

Szekeres Gergő · 2008. Okt. 1. (Sze), 19.42
tényleg nem akarok vitát nyitni ezzel kapcsolatban, de: nem hiszem, hogy egy rendszer attól lesz jó, hogy keretrendszert használ, tény, hogy megfelelő használat esetén valamilyen garanciát ad.

read more: http://weblabor.hu/blogmarkok/22348
4

bizony megint :)

Sulik Szabolcs · 2008. Okt. 1. (Sze), 20.41
Mivel szep kodot szeretne latni es meg php-s is legyen (micsoda elvarasok :) ), igy a keretrendszerek egy jo kiindulasi alap lehet.

+1 design patterns (sok mindenki hasznalja, tobbek kozott a keretrendszerek is)
+1 symfony (megiscsak)
-1 cakephp (hiszen a jo minoseg es a szepseg volt a temaindito)

Esetleg komponens konyvtarak kornyeken is nezelodhetsz (pl. ezComponents).

A minosegre nem lesz panaszod, hogy mi a szep, hat majd eldontod ugyis.
9

hogyan lehetne másképp?

Hodicska Gergely · 2008. Okt. 5. (V), 01.42
Egy akármilyen keretrendszer nélküli fejlesztés az kb. elég halott dolog.
5

Nézz körbe a könyvek között

Török Gábor · 2008. Okt. 1. (Sze), 21.17
A Weblabor könyvajánlói között találsz egy tucat PHP-vel foglalkozó nívós kiadványt.
6

Bukmark

deejayy · 2008. Okt. 2. (Cs), 07.43
Ez engem is érdekel, mondjuk több év fejlesztési tapasztalat után már a keresett megoldás gyakran egybeesik a saját módszereimmel. De mindig lehet tanulni!
7

j2ee patternek

winston · 2008. Okt. 2. (Cs), 09.13
szerintem amik mostanság szent grálként funkcionálnak, azok leginkább a j2ee patternek. a legtöbb elismert/jólsikerült php rendszerben ezeket, vagy ezeknek a könnyített változatát (lévén azért mégse javáról van szó) látom, és magam is többet használok belőlük. amiket mindenféleképp ajánlok figyelmedbe: front controller, view helper, intercepting filter, data access object. aztán akad még pár php alkalmazás specifikus is, vagy olyanok, amiknek van php-s "átértelmezésük", és nyilván itt ezeket érdemes jobban nézegetni: application controller, request object, page controller, dispatch/routehandler. persze nem kell ezekkel direktbe megtömni az applikációt, ha nincs rá szükség, de a legtöbb felmerülő problémára jó útmutatást adnak. és nyilván olyat már nem is kell írjak, hogy GoF minták és MVC :);)
8

ez miért j2ee?

Hodicska Gergely · 2008. Okt. 5. (V), 01.38
A felsorolt minták tök alap minták, nem sok közük van a j2ee-hez, már bőven léteztek akkor is, amikor j2ee még nem.
11

Ennyi erővel nincs olyan sem

tolmi · 2008. Okt. 5. (V), 12.55
Ennyi erővel nincs olyan sem hogy J2EE minta. Nem az a lényeg, hogy J2EE vagy nem J2EE hanem az hogy valakik izolálták ezeket az ismétlődő mintákat (pl. a GoF). Ha valamiért erdekes a J2EE az az, hogy ez tette híressé az egész hóbelevancot.

Különbenis eredetileg C++-hoz szóltak a minták. ;)
12

épitészet, smalltalk

Hodicska Gergely · 2008. Okt. 5. (V), 13.16
A design patterneket eredetileg építészetben találták ki, onnan vették át. És először inkább Smalltalk volt, mert Kent Beck akkoriban még ebben nyomta. Pont az általad említett GoF könyvben is vannak még Smalltalk példák. Azt meg nem gondolom, hogy a j2ee tette volna ezeket híressé, használták már előtte is bőven.
14

Egyet is ért meg nem is

tolmi · 2008. Okt. 6. (H), 10.18
Mondtam hogy C++ (és igen, Smalltalk) volt eredetileg a melegágya a dolognak. Mellesleg szerintem nem a Smalltalk tette híressé őket, a Smalltalk-ról mindenki csak hallott, de olyan ritka volt és ma még ritkább az aki tud(ott) Smalltalk-ban programozni, mint a fehér holló. Valljuk meg hogy nehézkes, néha sírvanyelős nyelv volt.

Éppen ezért amikor beütött a J2EE őrület, akkor az elterjedő architektúrával elterjedtek a design patternek is (amelyet azt hiszem nem is az építészek hanem a korai majomemberek fedeztek fel, hiszen ez volt a civilizáció alapja. Mármint hogy másolni kezdték a jól sikerült kődarabokat ;)). Szóval szerintem áll az álláspontunk hogy a J2EE tette ezeket híressé :D

De hagyjuk is, mert eloffoljuk az egészet. Bánom is hogy belementünk, mikor itt ülsz velem szemben :D
13

miért j2ee?

winston · 2008. Okt. 6. (H), 09.19
szimplán azért hivatkoztam j2ee minták gyűjtőnéven, mert így könnyen azonosítható, és megkereshető. :) egyébként tudtommal a j2ee keretében terjedtek el azok, amihez ezt írtam, ill. ott vannak összegyűjtve. (egyékbént pont a j2ee-ben egy csomó már deprecated )
10

mi bajod a könyvekkel?

Hodicska Gergely · 2008. Okt. 5. (V), 02.03
Ezen mindig csodálkozom, amikor valaki ezt írja. Rengeteg nagyon jó könyv van, egy elég komoly információ forrástól vágod el magad, ráadásul ezek között nagyon sok olyan is van, ami komoly, szemlélet formáló hatású tud lenni.

Ott van pl. a Schlossnagle féle PHP felsőfokon könyv (egy ideje jött ki új kiadás belőle), nem hiszem el, hogy szinte bárkinek itt nem lenne benne (nem volt benne) hasznos, új infó.

Nemrég jelent meg egy ilyen: Enterprise PHP development, jóval többet vártam tőle (illetve igazából inkább az igaz, hogy másra számítottam), de azért jó felülnézeti képet adhat.

Ezenkívül pár szerintem nagyon jó PHP könyv: Manning PHP in action, Apress Pro PHP, Apress PHP Objects, Patterns and Practice (ebből is nem olyan rég jött ki új) és a PHP architectnek is volt egy design patternes könyve.

Ezenkívül a Symfony könyv szerintem elég jó, plusz mostanában jött ki CakePHP-hoz is könyv Apresstől és Packt Publishingtől (utóbbi kiadóval nekem kicsit negatív a tapasztalatom, de áttekintésnek jó lehet), valamint Zend Framework in Action is kijött.

Amúgy én is kb. Poetro által ajánlott rendszereket említeném, minusz CakePHP, bár az is érdekes lehet a funkcionlitás szempontból, de a kódja szerintem nem nagy szám. ezComponents is tényleg érdekes lehet, érdemes lehet megnézni a Typo3 új frameworkjét, de érdemes lehet amúgy is nyitott szemmel járni, pl. átfutod a ZendCon slidejait, hátha van benne érdekes.