ugrás a tartalomhoz

Archívum - Szep 16, 2013

AMysql mysql wrapper

amcsi · 2013. Szep. 16. (H), 19.18
Hali,

Minekután használtam mind a Mysqli-t, PDO-t és Zend_Db-t, amelyeknek mind vannak jó és rossz tulajdonságai (bár inkább jó mindegyik), akartam azért egyet megírni, amely mindegyiknek a jó tulajdonságait tartalmazza egyszerre. Ezek:

- lightweight
- mysql_* támogatás (egyedi ehhez a libhez, és lehetőségként, hogy akár olyan szerveren is, amelyen nincs Mysqli, működjön). De elsősorban Mysqli-t használ.
- Neves és Névtelen placeholderek (PDO és Zend)
- Select class (Zend, de ez lightweightebb)
- Insert, Update, Delete metódusok (mysqli, Zend)
- Csomó különböző módú adat fetchelés (Zend)
- Multi INSERT és UPDATE (utóbbi valami UNIQUE alapján és nyílván több query-t küld)
- Lazy connect
- Stimmelő, konzisztens paraméterek
- composer-el installálható

Igazán nem tudom, hogy valami rosszat csináltam-e. Talán bővíteni mindig lehet valamerre.

De mindenesetre kérnék szépen kritikát, ha lennétek kedvesek!

Link: https://github.com/amcsi/amysql
 

Android saját sqlite adatbázis használata

meni · 2013. Szep. 16. (H), 07.44
Sziasztok!

Nemrég kezdtem nézegetni az Android fejlesztést, eddig nagyon tetszik és mindent sikerült is megoldanom.
Szerettem volna saját magamnak készíteni egy teszt alkalmazást, ami egy sqlite adatbázist használ, de nem létrehozza az adatbázist, hanem egy meglévő adatbázist felmásol és megnyit, majd ezen futtat SQL lekérdezéseket. A neten elolvastam már mindent a témáról, készítettem egy sqlite adatbázist, készítettem egy teszt alkalmazást, ami fel is másolja az assets könyvtáramból az sqlite adatbázis fájlt az emulátoron belül a megfelelő helyre. (egy DataBaseHelper osztályt csináltam a doksik alapján, amiben van egy metódus, ami ha nem létezik az adatbázis fájl, akkor az assets könyvtárból odamásolja)
A gondom az, hogy az sqlite adatbázis fájl mindig üres lesz, olyan mintha mindig újra létrejönne és nem az assets könyvtárban lévőt másolná fel, nincs benne az a tábla, ami az eredetiben benne van. Eddig körülbelül 50 darab példakódot próbáltam ki, különféle helyekről, átolvastam mindent amit találtam, de nem értem, hogy mi a gond. Megköszönnék minden tanácsot olyanoktól, aki már csinált ilyet.

Java 2D gyors vektorgrafika

Süsü · 2013. Szep. 16. (H), 01.54
Sziasztok!


Egy grafikai API fejlesztésébe kezdtem bele, melyet egy többplatformos (mobil, applet, asztali) kottagrafikai szerkesztőhöz szeretnék használni. Elsősorban kottagrafikai kalkulációkért és a kirajzolás ütemezéséért felelne ez a library. A lényeg, hogy minimális beállítással egy komponenst lehessen létrehozni, amely a hozzá tartozó canvason megjeleníti a kottaképet. Ez a kottakép természetesen interakcióra képes, az interakció módja viszont már platformfüggő.

A kottagrafikában jártas vagyok, magam is sokat kottázom, ezért is mertem belefogni. A Java sem új a számomra. A problémám az, hogy a Java 2D lehetőségeire nincs elég rálátásom.

Alapvetően Androidra terveztem a szerkesztőt, és elsősorban a memóriával akartam spórolni. Később úgy adódott, hogy mégis a segességet helyeztem előtérbe a tervezésnél. Utóbbinak megfelelően minden soronkénti zenei ütem külön bitmapre került volna, majd a bitmapek megfelelő összeillesztéséért egy külön komponens felelt volna.

Ez azonban több problémát is felvetett. Például nem foglal-e túl sok helyet a memóriában a sok bitmap? Nagyításnál/szerkesztésnél így is folyamatos újrarenderelés szükséges, nem válik-e fölöslegessé az előrenderelés? És nem is minden osztható el ezekbe a bitmapekbe (átkötések, sorváltó szólamok)... Végül úgy kezdtem neki, hogy nincs előrenderelés, minden egyszerre rajzolódik ki a draw eseményre. Hamar kiderült viszont, hogy így nagyon lassúvá válik, ha sűrű a kotta.

Kérdezem tehát az ilyesmiben tapasztaltabbakat, hogy Jávában nagyszámú vektoros grafika kirajzolásánál nagyjából milyen elveket érdemes követni. Fontos még, hogy minél általánosabb legyen a megoldás, mert a platformok közötti eltérések miatt magát a grafikát absztraktan szeretném megoldani (tehát, hogy a canvas objektum és a grafikai könyvtár cserélhető legyen).


Üdv,
Süsü