ugrás a tartalomhoz

Archívum - Júl 25, 2012

MVC pattern – desktopra és webre (a'la dr. House :-) )

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 25. (Sze), 18.10
Jött egy (szokás szerint) "zseniális" ötletem: szeretném ugyanazt az applikációt párhuzamosan webre és desktopra is elkészíteni.

Valahol elveszthettem a fonalat az MVC tanulmányozásában, mert eredetileg úgy gondoltam, a modell és a kontroller nagyjából azonos lehetne, csak a view az, amit cserélni kell mögötte.
De minél tovább gondolkodom rajta, annál inkább oda lyukadok ki, hogy egyedül a modell, ami közös lehet, ezt akár 1:1-ben fel tudom használni, a view egy része is megírható úgy, hogy csak a megjelenítő eszközt cserélgetem (mondjuk elkészít egy XML-t, amiből aztán ha web, akkor a böngésző állítja elő a HTML-t XSLT segítségével, ha meg desktop pl. gtk-ra vagy qt-re alapozott megjelenítéssel, akkor megírom a szükséges kódot, ami az XML-ben kapott adatokat az adott rendszeren megjeleníti).
De a kontroller?
Jól érzem, hogy itt még annyira sem lehet újrahasznosítani a webre írt kódot desktopon/desktopra írt kontrollert weben, amennyire a view esetében?
Weben mondjuk az URL... khm... előre elnézést, ha marhaságot írok, szóval az URL routing lenne a fő feladata. Desktopon ilyesmi nem jellemző, ott leginkább a GUI-t kezelő rendszer üzeneteinek a feldolgozása lenne a feladata, ami viszont teljes mértékben eltér a webes technológiáktól. (nincs URL, nincs session kezelés stb.)

---------------
dr. House csak úgy jön ide, hogy végeredményben "hangosan" gondolkodom, hátha valaki hozzászólásától beindul az agyam maradéka. :-)