ugrás a tartalomhoz

Archívum - Júl 22, 2009

Mysql tábla kezelése

peter71 · 2009. Júl. 22. (Sze), 19.53
Sziasztok

Szeretnék készíteni egy olyan függvényt, amely lehetővé teszi számomra, hogy bármilyen táblába tudjak beszúrni. Azt hiszem egy olyan függvény lenne a megoldás, ami paraméterben kapja a tábla nevét, és a beszúrandó adatokat.
Van arra lehetőség, hogy a függvénynek különböző számú paramétereket adjunk meg? Esetleg van valami egyszerűbb megoldás?

Köszönöm:
Peter71
 

Hogy lehet SQLben feltételt szabni?

TIV · 2009. Júl. 22. (Sze), 16.25
Sziasztok!

A következőkhöz kérnék egy kis segítséget...

ELSŐ PROBLÉMA

van egy oszlopom 1 darab karakter LEHET benne... pl... r, a, c.. ha nincs benne semmi, akkor NULL. amikor csinálok egy feltételt WHERE mezo != 'r' akkor csak az 'a' és 'c' mezőket hozza le. a NULLás termékeket nem. Ezért mindig WHERE mezo != 'r' OR mezo IS NULL feltételeket kell adnom. nincs ennél egyszerűbb megoldás?

MÁSODIK PROBLÉMA

termekek tábla
-------------
nev       db  a   b  
termek1   5   0   m
termek2   0   1   m
termek3   3   0   m


szeretném lekérdezni azokat a termékeket, amelyeknél b=m, de hogyha az a=1, akkor db legyen nagyobb 0-nál. (tehát mivel a-nál 1 van és a db 0, ezért a második terméket ne listázza ki) hogy kell ezt megoldani sqlben?

egy nagyon béna megoldásként azt csináltam, hogy WHERE (b=m AND a != 1) OR (b=m AND a=1 AND db>0 ) de hátha van ennél egyszerűbb. ráadásul ha elolvassa valaki az első problémámat, akkor rájön h az a!=1 feltétel két részből áll.

Előre is köszönöm a segítséget!