ugrás a tartalomhoz

Archívum - Dec 30, 2005

Hírforrás ikonok, "szabványosítva"

Bártházi András · 2005. Dec. 30. (P), 23.01
Minden a narancssárga RSS ikonnal kezdődött - de szerencsére nem ezzel lett vége. Sok oldalon lelhető fel ma már (így nálunk is) az RSS hírforrást hirdető narancssárga "RSS" feliratú kis ikonka, mely jelzi a látogatók számára, hogy az adott oldal ebben a formátumban is elérhetővé tette híreit. Igen ám, de egyrészt ezekre nincsen kialakult ikon (bár azért hasonlítani szoktak egymásra ezek az ikonok), másrészt pedig nem csak ebben a formátumban létezik hírforrás. De itt a megoldás!

Levél küldés mail()-el, beágyazott objektumokkal

s_volenszki · 2005. Dec. 30. (P), 21.09
Üdv php nyúzók!

Kéne nekem kicsi help! Eddig a hirlevél scriptem barrorisztikusan működött
(működik is!), de láttam egy okosságot!

Amikor a server elküldi a leveleket a html tartalmat (képek) a címzett úgy tekinti meg, hogy a hívatkozásáról letölti a levelező progi a levél megnyitásakor! Na már most a 6.0 Outlook ha be van állítva (alapban igen)
akkor rákérdez: "Letölti a nem biztonságos tartalmat???"
Ez egy kicsi bizalmatlanságot ébreszt az ügyfelekben.

Karácsonyra kaptama szolgáltatótol jókivánságokat e-mailben és a kép bele van
dolgozva a levél forrásába, kb így:

Content-Type: image/jpeg;
    name="image001.jpg"
Content-Transfer-Encoding: base64
Content-ID: <image001.jpg##kukac##01C606F2.ADEC3AB0>
Content-Description: image001.jpg
Content-Location: image001.jpg

/9j/4AAQSkZJRgABAgAAZABkAAD/7AARRHVja3kAAQAEAAAAWgAA/+IMWElDQ19QUk9GSUxFAAEB
AAAMSExpbm8CEAAAbW50clJHQiBYWVogB84AAgAJAAYAMQAAYWNzcE1TRlQAAAAASUVDIHNSR0IA
AAAAAAAAAAAAAAAAAPbWAAEAAAAA0y1IUCAgAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARY3BydAAAAVAAAAAzZGVzYwAAAYQAAABsd3RwdAAAAfAAAAAUYmtw
dAAAAgQAAAAUclhZWgAAAhgAAAAUZ1hZWgAAAiwAAAAUYlhZWgAAAkAAAAAUZG1uZAAAAlQAAABw
ZG1kZAAAAsQAAACIdnVlZAAAA0wAAACGdmlldwAAA9QAAAAkbHVtaQAAA/gAAAAUbWVhcwAABAwA

Nem tölti le a képet hivatkozásról, mert a kép benne van a levélbe!

Ezt hogy kell csinálni?
 

Google Reader

Kelemen Zádor · 2005. Dec. 30. (P), 18.08
A Google-hoz illően ez is ajaxos
 

MySQL vs. PostgreSQL: backup

Bártházi András · 2005. Dec. 30. (P), 17.57
Gerzsonnal a MySQL vs PostgreSQL lehetőségeiről beszélgettünk, de egy olyan topicban, ami eredetileg másról szól. Ennek kapcsán gondoltam, hogy kezdjünk neki egy topicnak, és hasonlítsuk össze a kettőt. A célja a dolognak részemről az lenne, hogy egy kicsit jobban megismerhessem a PostgreSQL lehetőségeit, ennek kapcsán szívesen vennék felvetéseket is a PostgreSQL-t használók részéről is (miben jobb, milyen érdekes dolgok vannak benne, amit nem lehet MySQL-lel megcsinálni, stb.). Főként az egyszerűbb nyelvi feladatokat kívánó, vagy az architektúrát tárgyaló kérdéseket érdemes megvitatni, mivel a PostgreSQL nyelvi szinten egyértelműen többet nyújt.

Amire elsőként kiváncsi lennék mint adatbázis adminisztrátor, hogy hogyan lehet hatékonyan backupot csinálni PostgreSQL-lel? A sima pg_dump-ot azért nem gondolom az igazinak, mert vagy nem lesz konzisztens a backup, vagy pedig LOCK-olni kell a táblákat, ami egy látogatott honlapnál, vagy kihasznált szervernél nem biztos az igazi.

MySQL-nél két megoldást tudok. Az egyik LOCK-kal jár ugyan, de bináris másolat készítését engedi meg. A MyISAM táblatípus adatbázisonként külön könyvtárban, táblánként külön fájlban tárolja az adatokat, így ha írás ellen LOCK-olom a menteni kívánt adatbázist, fájl szinten tudok bizonsági másolatot készíteni (sokkal kisebb helyet foglal mint egy dump, illetve sokkal gyorsabb is). A bináris másolat általában többé-kevésbé verzió és platformfüggetlen (jó tapasztalataim vannak).

A másik megoldás egy kicsit advancedebb, de nem egy bonyolult prodcedúra ez sem: a lényeg, hogy két adatbázisszerver kell hozzá üzemeltetni (akár ugyanazon a gépen, akár egy másik gépen), és beállítani, hogy a mentendő adatbázis replikációs szerverként viselkedjen. A replikáció lényege, hogy minden utasítás, ami a MASTER-en megváltoztatja az adatbázist, a SLAVE-en, a mentést biztosító szerveren is végrehajtódik. Ez a terheléselosztáson kívül jól jöhet biztonsági másolatra is: gyakorlatilag van egy mindig aktuális másolat az éles adatbázisról. A SLAVE tetszőleges időre leállítható, így tudok egy snapshotot csinálni róla, majd mikor újraindítom, akkor gyorsan beéri a MASTER-t.

vCard (XML) formázása CSS-sel

janoszen · 2005. Dec. 30. (P), 15.58
Sziasztok!

Felvetődött bennem a kérdés, hogy hogyan tudnék XML vCard-okat CSS-sel megformázni, hogy a felhasználó által is "ehető" formában adja ki a fájlt, mégis megtartsa az eredeti szerkezetet.

Az a problémám, hogy a CSS hozzárendelés simán ment, de nem tudom, CSSben hogy írjam le ezt a dokumentum-struktúrát:

<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-1"?>
<?xml-stylesheet type="text/css" href="vcard.css" ?>
<rdf:RDF xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#" xmlns:vCard="http://www.w3.org/2001/vcard-rdf/3.0#">
 <rdf:Description rdf:about="http://www.azenwebcimem.hu/felhasznalok/userneve/nevjegy.xml">
  <vCard:FN>Pásztor János</vCard:FN>
  <vCard:N rdf:parseType="Resource">
   <vCard:Family>Pásztor</vCard:Family>
   <vCard:Given>János</vCard:Given>
   <vCard:Other />
   <vCard:Prefix />
  </vCard:N>
  <vCard:BDAY>1984-08-16</vCard:BDAY>
  <vCard:ROLE>Egyetemista</vCard:ROLE>
 </rdf:Description>
</rdf:RDF>
Hogyan tudom például a nevet megformázni?
 

HP Learning Center - Online classes

Jano · 2005. Dec. 30. (P), 15.50
Ingyenes kurzusok webfejlesztés témában is
 

Kereső intranetre?

thamas · 2005. Dec. 30. (P), 14.11
Létezik olyan kereső alkalmazás amivel intranet hálózat html, php oldalainak tartalmában lehet kutatni? Ha igen, lehet-e ezt egyszerű felhasználóként futtatni egy az intarnetre csatlakozó számítógépről, vagy a rendszergazdának kell telepítenie szerver oldalon?
 

Email localhoston?

thamas · 2005. Dec. 30. (P), 14.09
A különböző cms-ek telepítéskor rendre kérnek egy e-mail címet, illetve az üzenetküldő funkciók kihasználásához is szükség van ilyenre. Online telepítésnél ez nem is jelenthet gondot, azonban nem tudom, hogy egy otthoni PC-n (Apache, PHP, MySQL) létre lehet-e hozni működö postafiókot a cms-ek teszteléséhez.

Tudtok segíteni?
 

Ingyenes, online, személyre szabható RSS gyűjtőt keresek

thamas · 2005. Dec. 30. (P), 14.07
A Weblaboron az utóbbi időben többször szó esett különböző személyre szabható oldalakról. Én egy olyat szeretnék, amin hírek sorakoznak (mint bármely hírportálon), azonban ezek forrásául az általam meghatározott RSS csatornák szolgálnának.

Az lenne a célom, hogy ne kelljen egyesével megnézegetnem a csatornákat, hanem a hírek forrástól függetlenül megjelenésük időpontja szerint egymás után sorjázzanak az oldalon.

Telepítendő program nem jöhet szóba, mert változó helyekről szoktam böngészni.

Tudtok segíteni?
 

Fórum motor megvalósítása XML alapon?

Edit · 2005. Dec. 30. (P), 11.45
Most kezdek el fejleszteni egy kisvárosi közösségi portált (társadalmi munkában). A CMS-t XML alapon készítem, és arra gondoltam, a fórumot is XML-re építeném. Az SQL-lel valahogy sose tudtam megbarátkozni, az XML-re jobban jár az agyam. De felmerült bennem, hogy teljesítmény szempontjából ez vajon okos döntés-e. Nem tudom, hogy szerverileg mi a különbség fájlok nyitogatása és adatbázis-kapcsolatok nyitogatása között. Van valami ellenjavallat az XML-lel szemben? Nyilván sok múlik a PHP minőségén, tehát a kérdés bevallottan elméleti.

Ami a konkrét igényeket illeti, valószínűtlen, hogy 500-nál több felhasználó legyen egyszerre a honlapon. Szerver: 75 Mhz, 96 MB memória, Linux RedHat 9, Virtuozzo Virtual Private Server.