ugrás a tartalomhoz

Moderálás a Weblaboron. Mikor, mit és hogyan?

ashnur · 2006. Júl. 22. (Szo), 17.58
előzmények: http://weblabor.hu/blogmarkok/14336

ne hagyjuk ezt a jó kis threadet veszni. szóljatok hozzá itt!

szerk (Hojtsy Gábor): a konkrét blogmarkra érkezett hozzászólásokat ashnur egyetértésével elmozgattam egy új fórum témába, mert nem a blogmarkhoz kapcsolódtak, így az itt található vita kiindulópontja ott figyelemmel kísérhető
 
1

Szerintem

janoszen · 2006. Júl. 22. (Szo), 18.27
Nekem a WL szerkesztési elvekkel eddig sem volt semmi bajom, kivéve talán az RTFM kérdések túlzott tolerálását, ám legyen.

Megjegyzés: az RTFM kérdésekre az volt a policy, hogy nem kell szólni neki, legfejlebb nem válaszol senki, ami szerintem, hibás meglátás, mert vagy lesz valaki olyan "rendes" és megírja, ami azt jelenti, hogy legközelebb is RTFM kérdést fog feltenni, vagy nem válaszol senki és akkor elkezd sírni, amire visszatérünk az előbbi ponthoz.

Szerintem, az lenne a helyes eljárás, hogy RTFM kérdésre megadjuk a megfelelő címet, ahol utána lehet olvasni és további sírás esetén a szerkesztők zárolják a topicot egy PM kiséretében, amiben egy sablon szöveg lenne erről.


Visszatérve, én a következőkként csoportosítanék:

A WL szerkesztők egyértelműen módosíthatják vagy törölhetik a beküldött tartalmat, ha:
  • A beküldött tartalom hiányos vagy nem rendelkezik kellő információtartalommal
  • A beküldött tartalom minősége kifogásolható (trágár szavak, derogatív hozzászólások, közösségbomlasztó hatások)
  • A beküldött tartalom olyan technológiák, tartalmak leírását tartalmazza / ilyenekre tesz utalást, amely (esetleg kevésbé advanced) felhasználóink számára hibásan vagy félreérthetően értelmezhető, elavult technológiát tanít vagy a web nyílt szemléletmódjának ellentmond.
  • A beküldött tartalom indokolatlanul sok programkódot, stb tartalmaz (esetleg BBCode jelölők használata nélkül).
  • A beküldött tartalom valamely törvénybe ütközik/ütközhet (pl. a hitelrontás is ide tartozik, ha félő, hogy az ellenérdekelt fél a Weblabor ellen eljárást indít).
  • A beküldött tartalom pongyolán fogalmazott (és a módosítás nem érinti a szöveg lényegi mondanivalóját)
  • A beküldött tartalom nem kívánatos flame-war-ra adhat okot illetve maga is flame.


A WL szerkesztők egyeztetéssel módosíthatnak / törölhetnek, ha:
  • A tartalom eleget tesz a fenti követelményeknek, azonban valamilyen okból mégis javításra szorulhat (pl. egy másik, nyíltabb szemléletmód bemutatása)
  • Egyéb, fel nem sorolt indokok.


A fenti pontok azzal a feltételezéssel élnek, hogy az eredeti beküldő a Weblabor tagja, regisztrált felhasználó. Anoním beküldések esetén nem lehetséges egyeztetni, ezért a WL szerkesztők a saját (szerintem, eddig sem rossz) belátásuk alapján járhatnának el.
2

mi legyen

Bártházi András · 2006. Júl. 22. (Szo), 20.06
Még mindig nem kaptam választ a *problémára*. És akkor mi legyen, ha erre nincs időnk?
3

Mint pl?

janoszen · 2006. Júl. 22. (Szo), 20.10
Mint pl az eredeti topicban? Az a baj, hogy az eredeti szöveget nem láttam, tehát nem tudom megitélni, mennyiben más a szerkesztett szöveg.

Szerintem, ha átírtok valamit, akkor állítsátok át anonymous-ra és egy hozzászólásban írjátok oda az eredetit. Bár ez se az ideális megoldás.
4

szerk. zárójelben

Jano · 2006. Júl. 22. (Szo), 20.14
A szerkesztők zárójelben jelezzék a felhasználói blogmarkoknál a saját leírásukat. Ha ez nagyon szubjektív jellegű akkor meg akár legyen az első hozzászólás a szerkesztői.
29

blogmark célja

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 07.39
A blogmark leírásának van pár követelménye: viszonylag rövidnek (max. 1 mondat) kell lennie, le kell írnia, hogy miről szól az oldal, az olvasónak meg kell tudnia ítélnie belőle, hogy ha meglátogatja, akkor mit kap. A leírás megjelenik tooltipként, továbbá az RSS feedben. Ha a saját leírás nem jó, akkor az nem megoldás, hogy a tooltipként már nem látszó részbe, vagy az RSS-be már nem bekerülő hozzászólásként a szerkesztő véleménye odakerüljön.
36

ertheto volt a moderalas az en esetemben, mivel:

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 08.15
- viszonylag rövidnek (max. 1 mondat) kell lennie,
legalabb 2 volt :)
- le kell írnia, hogy miről szól az oldal
sajna nem tettem meg. masrol irtam.

viszont szerintem az megoldas, hogy az ilyen esetben
- olyan szovegre cserelni az eredetit ami relevans.
jelen esetben nem csak, hogy nem az hanem raadasul felrevezeto. en semmit nem irtam az oldalrol, de a mostani szoveg megrosszabb
- a blogmark kuldoje nevet ki KELL cserelni moderalas eseten
- az eredeti kuldot a vegen meg kell emliteni, hogy o is bekuldte, igy azok akik azert kuldik, hogy a nevuk ott legyen megkapjak a "jutalmukat". ha azt is akarjak, hogy sajat nevuk alatt szerepeljen a blogmark akkor irjanak normalis leirast hozza.
- esetleg ha az eredeti leiras hordozott valamilyen tartalmat akkor azt is meg lehet emliteni az eredeti bekuldo neve mellett.

ennyi
11

De hat leirtam, nem olvastad el?

ashnur · 2006. Júl. 23. (V), 02.16
egyszeruen atirod, kicsereled a nevet amire jolesik es alaja beteszed megjegyzesbe hogy XY is bekuldte.

ebben az esetben a kecske is jollakik, es a kaposzta is megmarad:)
30

Véleményed

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 07.42
Ez egy számomra tetsző, járható út, viszont kérdés, hogy mindenki így van-e vele? Plusz az "alája beteszed megjegyzésbe": ha azt is meg szeretném csinálni, hogy XY nevében történjen a hozzászólás, akkor 4-5 extra kattintást igényel. Ez eléggé munkaigényes.
37

felreertettel.

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 08.17
nem hozzaszolasok koze hanem mondjuk

(megj. a hirt lorem ipsum dolor sit amet leirassal bekuldte meg xy is)
15

bővites

adriankoooo · 2006. Júl. 23. (V), 17.53
Esetleg a szerkesztők számának növelése nem oldaná meg a problémát? Bár, végtelenségig nem lehet növelni azt sem.
27

bővítés

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 07.29
Részben biztosan segítene. Viszont nem látok olyan érdeklődőt, aki szerkesztő szeretne lenni. :) Lehet nyugodtan jelentkezni, és megbeszéljük.
38

mi kell hozza

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 08.17
kellene tudni, hogy mivel jar. lattatlanban eleg nehez :)
42

Írj

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 08.38
Tessék jelentkezni. A szerkesztőség tagjává válás a szerkesztőség tagjává válással jár, se többel, se kevesebbel, csak annyival, amennyit ez jelent. :)
50

ertem en.

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 09.26
de van egy fontos resz. mennyit vesz el pl nalad naponta idoben? nem csak magam miatt kerdem, utolag is johet valaki aki azert nem akar beleugrani, hogy ket nap mulva azt mondja, hogy bocsi fiuk azert ennyit nem birok vallalni.

ugy gondolom, hogy ha valaki jelentkezik szerkesztonek akkor egy minimum elvaras van vele szemben. vagy tevedek?
47

bővítés?

Balogh Tibor · 2006. Júl. 24. (H), 09.19
Proclub, Adriankoooo és a többiek!

Nem tudom föltűnt-e, de jelenleg az a probléma, hogy túlzásba viszik a moderálást. Ennek megoldásához miért kellene több moderátor?

Én leírtam a tanácsomat. Blogmark esetén utólag, levélben megindokolni, hogy miért, hír - blog (?) - esetén pedig előzetes egyeztetés. - Három nap után, nem is lenne semmilyen fölösleges moderálás, és nem is kerülne több időbe. :)
51

tulzas?

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 09.35
en nem gondolom, hogy tulzas volt az esetemben. a hogy az elobb irtam, teljesen ertheto volt, csak rosszul sult el. per pillanat zarolva van a hozzaszolasi lehetoseg, mert at lesz mozgatva a forumba, ha majd meglesz akkor valaszolok Gábornak a hozzaszolasara :)
inkabb az a baj, hogy kozos celokert nem mindig sikerul egyszerre, egy iranyba mozdulni. ahogy András is irta, szukseg lenne egy jobb komunikaciora az olvasok es a szerkesztok kozott. viszont azzal 100%ban egyetertek, hogy a moderalas utan, ha nem anonymus irta az eredeti szoveget akkor a valaszra modot kell adni.
56

több szerkesztő

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 10.03
Azért kéne több szerkesztő/moderátor/akármi, mert nem a moderálással van konkrétan gond, hanem azzal, hogy nincs időnk az egyeztetésre, vagyis arra, hogy végigvigyük úgy, ahogy azt kéne, hogy megszülessen vagy előtte, vagy legalább utólag az a levél.
33

miért írtam ezt

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 08.09
Azért írtam, hogy nem kaptam választ a valódi problémára, mivel a szerkesztők a lehetőségeikhez mérten gyakorlatilag a fentiek szerint jártak el, szabályok nélkül is.
39

hat nem tom.

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 08.19
nem akarom 10edjere leirni mert mar biztos unalmas olvasni, de szerintem az en esetemben(ami valoszinuleg azert kicsit ritkabb mint a normalis, jolsikerult moderalas) nem annyira sikerult
9

Ez jó

Joó Ádám · 2006. Júl. 22. (Szo), 22.57
Szerintem proclub egész jól összeszedte, bár nagyvonalakban szvsz eddig is így ment (leszámítva az RTFM javaslatot), többé-kevésbé.

Andrásnak még a blogmark alatt volt egy felvetése, miszerint nem nyilvánulunk meg eleget a Weblaborral kapcsolatban. Erre (legalábbis magamból kiindulva) azért nem kerül sor, mert teljesen elégedettek vagyunk az oldallal. :)
Bár az anonymous hozzászólásokkal meglehetősen sokan helyezkedtek már szembe, mégsem tiltottátok le őket, és, én érdemi vitát sem láttam róla (ugyancsak a blogmark alatt hiányolta valaki ennek kapcsán az ellenérveket, amiket nem kaptunk).
12

en voltam :)

ashnur · 2006. Júl. 23. (V), 02.18
mar parszor irtam, de ugye mindig torlik az ilyen postokat mivel nem odailloek, ez mondjuk igaz is.. viszont mintha emlitette volna valaki.. most mailt kellene keresni, hogy a weblabor szerkesztok ezt kitargyaltak. ezert kerem meg most is, hogy valaki irja mar le mi ertelme az anonymus postnak?
40

anonim

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 08.20
A Weblaborral kapcsolatos véleményeket a Weblabor fórumában tessék felvetni. A mostani blogmark melletti véleményeket is törölni kéne, mert semmi keresnivalójuk ott. Pontosabban nem törölni, hanem áthelyezni, de ezt csak adatbázis szinten tudjuk jelenleg, ami pedig eléggé időigényes tud lenni...

Az anonim posztokra reagáltam. Egy jó példa rájuk az #5-ös hozzászólás, de ha megnézed például a http://weblabor.hu/cikkek/mysql50karakterkodolasok hozzászólásait, a 11-12-13 hozzászólások kifejezetten értékesek.
18

hópihe

Hodicska Gergely · 2006. Júl. 23. (V), 20.25
Szerintem, az lenne a helyes eljárás, hogy RTFM kérdésre megadjuk a megfelelő címet, ahol utána lehet olvasni és további sírás esetén a szerkesztők zárolják a topicot egy PM kiséretében, amiben egy sablon szöveg lenne erről.

És ami szintén jó lenne, ha ezek a válaszok nem lennének arrogánsak, főleg úgy, hogy nem egyszer maguk is pontatlanok, vagy néha hibásak. ;)

szabályzat

Nem hiszem, hogy egy ilyen szabályzat helyénvaló lenne. Egyrészt nem hiszem, hogy illeszkedne az oldal szellemiségébe, ráadásul "technikailag" sem hiszem, hogy kivitelezhető lenne, hisz elég sok pontja erősen szubjektív.


Felhő
5

Saját blogmarkok

Anonymous · 2006. Júl. 22. (Szo), 20.17
Szerintem már így is túl van szabályozva itt minden - kvázi gondolati szinten, mint ahogy azt az előzmény-blogmark is mutatja -, felesleges ilyen szabályzati pontokat kreálni, ami úgyis csak a nyakkendős, komolykodós, belterjes jelleget erősítené, pontosan azt, ami miatt a legtöbben eddig sem szimpatizálnak a Weblaborral.

A blogmarkok kapcsán szerintem egyszerűen csak arra lenne szükség, hogy mindenki küldhesse be ami neki tetszik, de blogmark dobozban és az aloldalon csak az jelenjen meg, amit a moderátorok is jónak látnak. A többi pedig csak a beküldő személyes adatlapjáról kiindulva legyen elérhető.

- Nem lesz senki sem "kiszorítva", viszont törekedni fog arra, hogy jó linkekket küldjön be, jó kommentet írjon hozzá, hiszen csak akkor kerül a linkje a dobozba
- Attól még, hogy XY szerkesztő nem találta érdekesnek a linket, attól az még elérhető maradna valahol, mert lehet más felhasználót viszont érdekelne. Vagy más oldalról megközelítve, ha én pl. kíváncsi vagyok, hogy milyen linkeket gyűjtött proclob, akkor megnézhetném a nevére kattintva.
- Személyes linkgyűjtőként is funkcionálhatna az egész, mint egy egyszerű del.icio.us. (Később esetleg kiegészítve azzal, hogy egy meghatározott időintervallum alatt "sok" kattintást kapó linkek automatikusan kerülnének a dobozba (Digg-szerűen).
6

Kik nem szimpatizálnak a weblaborral?

janoszen · 2006. Júl. 22. (Szo), 22.11
...pontosan azt, ami miatt a legtöbben eddig sem szimpatizálnak a Weblaborral.


Ez mifélre reprezentatív statisztikán alapul? Szerintem, jó, ha nem mindenki azt ír keresztbe-kasul a fórum témákban, amit akar, mert így legalább - sok más fórummal ellentétben - keresve lehet is találni valamit.
7

Ez most hogy kerül ide?

Balogh Tibor · 2006. Júl. 22. (Szo), 22.31
A beküldött blogmarkok és hírek (blog) átírásáról van szó. Nem pedig a fórumokról és hozzászólásokról.
8

Blogmarkok, cikkek, minden

janoszen · 2006. Júl. 22. (Szo), 22.39
A hangsúly a reprezentatív statisztikán volt, nem a fórum hozzászóláson. Feltételezem, hogy a "túlzott szigor" nem csak a blogmarkokra vonatkozik...
10

Nem erről van szó

Balogh Tibor · 2006. Júl. 22. (Szo), 23.25
Feltételezem, hogy a "túlzott szigor" nem csak a blogmarkokra vonatkozik..
Hát nagyon félreértetted miről van szó, és miért is jutott végül is ashnur - és talán más is - joggal arra a következtetésre, hogy akkor nem ír se blogot, se blogmarkot.
13

ez nem jo.

ashnur · 2006. Júl. 23. (V), 02.20
- nincs ido minden blogmarkot leellenorizni.
- nem erdekel senkit, hogy nekem mi van a blogmarkjaim kozott.
- nem mindig a legjobb/leghasznosabb linkek kapjak a legtobb kliket, egy flamewaros link sokkal tobbet kapna mint egy akarmilyen atlak blogmark.
32

saját blogmarkok

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 08.07
Az első bekezdésre már reagáltam, személy szerint köszönöm a véleményt.

A blogmarkok kapcsán az ötlet nem rossz, de nem a Weblaborról szól. Amit írsz, az egy linkgyűjtő szolgáltatás, és nem blogmarkok, hanem "egyszerű" kommentezett linkek. A blogmarkok azok egy kifejezetten ide szánt, várhatóan a közösség számára érdekes linkek.

A Weblabor megvalósíthatna egy linkgyűjtő szolgáltatást, de egyrészt már van több is, ezek közül két-három magyar is, másrészt pedig nem feladata a Weblabornak, hogy mindent megvalósítson. Ráadásul nem látom célszerűnek egy specializált linkgyűjtő indítását, ami csak webes linkekről szól, ha pedig általánosnak gondoltad, akkor az tényleg nem ide való.
14

eredeti szoveg es velemeny

ashnur · 2006. Júl. 23. (V), 02.29
szoval mar egyszer irtam de most megegyszer, hogy ne legyen annyira kerdes.
az eredeti szoveg valami olyasmi volt, hogy:
"kar hogy meg ezen az egyszeru oldalon sem birnak kovetkezetes kodot irni".

ennel biztos hosszabb volt, am nem volt turelmem eleg irodalmian fogalmazni.. ekezeteket direkt hasznaltam viszont, mivel tudom, hogy egy rss olvasoban, vagy akarhol hulyen nez ki ekezet nelkul. az esetleges "pongyola" megfogalmazas lehetett gond. biztos, hogy nem fektettem tul nagy hangsulyt ra. meg nem is akartam hosszu szoveget irni. a baj azonban az lett, hogy bar a szoveget cserelte, a nevem nem. azt is kellett volna es sose jutunk ide. AMI VISZONT MEG NAGYOBB BAJ, utolag kiderult, hogy a beirt szoveg - "kar , hogy kulon oldal" - egy nagy marhasag mivel teljesen kulonallo keresesrol van szo, nem azert kulon oldal mert lustak hanem mert pont, hogy tobb melot fektetnek bele. barki is volt - es remeltem, hogy legalabb itt ebben a topikban valaki majd felvallalja, es elmondja mi volt a baj a szoveggel, de ugy latszik, csak nevtelenul van pucaja moderalni :( - eleg nagy bakot lott.

szoval proclub szerintem is eleg jol osszefoglalta. annyi dolgot meg hozzafuznek, hogy tudom, nem sok ideje van erre senkinek, de inkabb sose keruljon ki a blogmarkom - es sokan vannak meg ezzel igy -, minthogy az en nevemmel egy nagy butasag legyen ott.

szoval ha mar szerkeszt akkor irjon sajat neveben(es anonymus ne legyen egyaltalan). irjon ertelmes dolgot. es megjegyzesben irja oda, hogy volt mas is aki eszrevette es esetleg azt is, hogy mi volt az illeto velemenye. ekkor nem kell egyeztetni, szoval idobe siman belefer.
16

Egy ötlet

janoszen · 2006. Júl. 23. (V), 19.16
Elég forradalmi ötletem van, nem tudom, hogy a Drupal támogatja-e. Arról lenne szó, hogy lenne egy pár moderátor-segéd, aki végrehajtaná a moderálást, viszont a kikerülés előtt egy tényleges moderátornak jóvá kellene hagynia a módosítást. Így több emberre oszlik meg a munka és az ellenőrzés még sem csúszik ki a szerkesztők kezéből. A magam részéről máris vállalkozom.
17

ez...

ashnur · 2006. Júl. 23. (V), 19.58
szerintem kicsit eros. nincs ertelme ennyire elkomplikalni. raadasul ugy veszem eszre hogy Andras csak addig ir egy egy threadbe mig elmondja, hogy nem valaszolunk. de utana, vagy nem olvassa , vagy olvassa de nem ir semmit. aztan kezdjuk elolrol.:(
19

vazze

Bártházi András · 2006. Júl. 23. (V), 20.32
Egész nap a szervert bütyköltem, azért dolgoztam, hogy a Weblabor is működőképes legyen. Igazán adhatnál a válaszra időt. Vagy azt szeretnéd, hogy vessek ide félszavakat? Amikor azt írom, hogy nincsen időm, akkor tényleg arra gondolok, hogy nincsen időm. Le fogom írni a gondolataimat, provokációval viszont nem érsz el semmit sem.
21

ne haragudj,

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 01.58
kerlek ne ertsd felre, nem provokalni akartalak, pontosan tudom, hogy semmi ertelme nem lenne. csak nem veletlenul hoztam letre a topicot, hiszen nem volt semmi visszajelzes a reszedrol az eredeti threadben. hidd el, hogy nem mas nekem sem a celom, csak hogy a jovoben kevesebb ilyen es ehhez hasonlo problema meruljon fel. sot, lehetoleg mas problemak sem kene:) hiszek az utopiakban, idealista vagyok :D

p.s. pls az anonymus postolas melletti erveket par mondatban ha majd lehet emlitsd meg.
sot. azt hiszem nem 2-3 weblabor szerkeszto van. a tobbieknek meg annyi idejuk sincs mint neked? mas is valaszolhatna ezekre az "aprosagokra"
25

ne haragudjak

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 07.24
Az a hozzászólás akárhogy nézem, akkor is provokáció volt, vagy legalábbis a provokáció minden jegyét magán viselte. Nem haragszom, mert nincs rá okom, de még ha akarnék, akkor sem tudnék, mert időm se lenne... :)

Az anonim kérdésedre válaszoltam, de volt már róla szó korábban is a Weblaboron, konkrét hozzászólást ne kérdezz, mert nem tudom, hogy hol. A szerkesztőség tagjait illetően jelenleg 4 szerkesztő aktív különböző területeken, a többiek inkább csak tiszteletbeli szerkesztők, mivel jelenleg családjukkal, munkájukkal foglalkoznak. A többiek hozzászólásait majd meglátjuk, nem mindenki volt például a hétvégén netközelben.
34

provokalas.

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 08.10
tenyleg nem na, mar volt regebb levlistan, hogy kerdeztem(unk) valamit es vegul elmaradt a valasz. nem volt valami egrengeto a dolog, es biztos vagyok benne, hogy egyeb, fontosabb dolgod miatt nem jutott ido ra. csak azert mondom mert elofordult 1szer aztan most megint nem jott valasz a masik threadben pedig ott irtam mar(meg nem olvastam el a valaszod, mindjart). es ezert irtam az egeszet. ha akarod provokacio, de en inkabb oszintesegnek nevezem, mert mindig jobb ha tudja a masik mit gondolok, mintha sosem jutunk egyrol kettore. ja, es semmikepp sem beszolas vagy leszolas volt. nem szokasom olyanokat kritizalni akik nalam tobbet tesznek az adott ugyert.
20

Bocsánat...

janoszen · 2006. Júl. 24. (H), 00.32
Ne haragudj, koránt sem akartam belekotyogni senkinek a semmijébe, csak informatikus agya dolgozik: kevés az idő, hogyan csináljunk több időt? - Ennyire futotta. :)
35

kevés munka, sok pénz

Fekete Ferenc GDA · 2006. Júl. 24. (H), 08.13
dolgozzunk kevesebbet, több pénzért!:)))) úgy jutna idő mindenre:)
31

Eredeti vs. új

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 08.00
Az eredeti blogmark szövege a fentiek alapján rossz volt. Nem arról szólt, hogy mi van az oldalon (ez egy olyan jellegű blogmark, ahol a blogmark az oldalról, és nem a bírálatáról szól), hanem egy sokkal inkább hozzászólásnak beillő véleményt közölt. Sokkal szerencsésebb lett volna a blogmark leírásában azt írni, hogy "hozzáférhető tartalmakban keresőt indított a Google". A véleményed nem rossz, de itt hozzászólásként kellett volna megjelennie. A blogmarkot egy viszonylag objektív kategóriának érzem.

Ami az új tartalmat illeti, azzal kapcsolatosan is ez a véleményem. :) Egyetértek azzal, hogy ez nem egy jól sikerült átírás volt.
22

Anonim posztok letiltása

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 06.30
Ellenérvek: Az anonim hozzászólók sokszor csak beszólnak, vagy csak hülyeséget beszélnek, ezeket vissza lehetne fogni, ha megszüntetnénk az anonim hozzászólásokat. Az anonim hozzászólók sokszor egymásnak válaszolnak, követhetetlenné téve a társalgást.

Érvek: Az anonim hozzászólások között sokszor vannak kifejezetten értékesek, olyanoktól, akik egyébként nem szeretnének regisztrálni az oldalon, vagy mert csak éppen erre jártak, és egy gyors hozzászólást akarnak csak hozzáfűzni, vagy pedig mert elvi kifogásuk van a regisztráció ellen.

Szumma: A gyakorlat azt mutatja, hogy az anonim hozzászólásokkal nem kell olyan gyakran moderáció kapcsán foglalkozni, mint ahogy azt az ember elsőre gondolná, illetve ha kell, akkor sem jelenet nagy munkát, hiszen nem kell (egyszerűen nem tudjuk, még ha szeretnénk se) értesíteni az illetőt. Ellenben nagyon sokszor előfordult már, hogy az anonim hozzászólók értékeset szóltak hozzá, mely nem történt volna meg, ha nincs rá lehetőségük. Az anonim hozzászólások lehetősége szerintem az egyik módja annak, hogy lehetőséget adjunk (kultúrált hangvételű) bírálatok megjelenésére is az oldalon.
26

Indentitás

janoszen · 2006. Júl. 24. (H), 07.25
Miért nem oldjuk meg úgy, ahogy sok más fórumon is meg van oldva: Írta: Kis Pisti (vendég)

Ez adna egy identitást az anonymousoknak és talán egy kis felelősségtudatot is.
41

ez az a pont ahol

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 08.26
velemenyunk elter. azoknak az anonymus postoknak, amelyek hasznosak _szerintem_ tobb mint fele azert volt anonymus mert az illeto elfelejtett loginolni. bar en eleg keveset irok, de nap mint nap olvasom az oldalt, es meg igy is elofordult 3-4 alkalommal is, hogy nem loginoltam be mikor irtam valamit.
egyebkent meg ha osszevetjuk, hogy mennyi bosszusagot okoz egy but thread es, hogy elvileg azt a hasznos hozzaszolast megtehetne egy mar regisztralt tag is.. szerintem nincs tul sok vesztenivalonk.
44

nem látod

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 08.56
Egmont nem regisztrált tag, és mivel nem webfejlesztés témakörben mozog, nem is várnám el tőle, hogy az legyen, és végigcsinálja a procedúrát.

http://weblabor.hu/cikkek/mysql50karakterkodolasok#comment-18424

Gyulus nem szeretne regisztrálni (egyszer valahol kifejtette), számos értékes hozzászólása volt.

Az #5-ös hozzászólásnak is örültem, ő biztos nem tag, és biztos nem is szeretne az lenni.

Valószínűleg tudnék még példákat mondani.

Beloginoláls kérdése: ne tessék kijelentkezni. :)

Ha összevetjük, hogy mennyi bosszúságot okoznak az anonim felhasználók, és mennyit a nagyon kezdő regisztráltak, akkor az utóbbiakkal sokkal több gond van. De nekik segíteni kell, hogy tanuljanak, és nincs köze a regisztrációhoz a dolognak.
46

de hát nem is...

Joó Ádám · 2006. Júl. 24. (H), 09.16
Beloginoláls kérdése: ne tessék kijelentkezni. :)


Nem szeretnék hülyeséget beszélni, lehetséges, hogy cookie-t töröltem éppen, bár ez viszonylag ritka, engem mégis időről-időre kitesz a labor, és loginolhatok be. :nemérti:
48

elnezest.

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 09.22
igazad van, ha ezek az emberek valoban nem akarnak regisztralni akkor meg kell adni nekik a lehetoseget. de ehhez kellett lassam ezt a postot, mert elott erosen ketelkedtem.

akkor javaslom en is proclub megoldasat, hogy nevet mindenkeppen kelljen irni.

annyi az egesz, hogy en egy ideje az anonymus hozzaszolasokra(ebbe nem ertendo bele ahol van alairas) csak elvetve reagalok es soha nem segitek. inkabb az a baj amikor kerdez ugyanis az anonymus es nem valaszolni akar :)

beloginolassal nem tudom mi van, neha a drupalnal elveszik a cookie vagy mittudomain. mas drupal alapu siteoknak is elofordult mar, hogy nem voltam loginolva, pedig par oraja meg igen.

es mit jelent a nagyon kezdo kifejezes? miben kulonbozik egy nem "nagyon kezdotol"?
57

nagyon kezdő

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 10.06
A "nagyon kezdő" képes nagyon hülyeségeket kérdezni. Annyi különbözteti meg a nagyon hülyétől, hogy tanulóképes, és még fiatal, ismertlen számára az egész web, nem pedig már húsz éve nyúzza, csak nem képes megfogalmazni a problémáját, magyarul beszélni.
58

ez megint ilyen erdekes tema,

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 10.12
egy parszor nekem is volt dolgom ilyenekkel, es ugy tapasztaltam, hogy ugyanugy ervenyes rajuk is az a szabaly, hogy "segitek ha megmutatod, hogy hajlando vagy dolgozni a megoldasert". persze nem varja el az ember ugyanazt az attitudot mint egy tiz-husz vagy tobb evvel idosebb embertol, de vmi minimalisat igen.
49

Nem teljes tiltás

tiku I tikaszvince · 2006. Júl. 24. (H), 09.24
Ahogy olvastam az "antitézis-tézis-szintézist" (:)) az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha megkeresnénk az aranyközéputat. Konkrétabban:
Arra gondoltam, hogy az anonim hozzászólásokat továbbra is engedni kellene, a fentebb írt okok miatt. Nekem az anonim kérdések minőségével van a legnagyobb bajom. Szerintem ezt kellene korlátoznia vendégek számára.
Szóval a névtelen témanyitás tiltását üdvözítőnek tartom az ügyben.

TikuVoltam
52

ellenkező eredmény

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 24. (H), 09.44
Az egyik törekvésünk, hogy konkért jól körülhatárolható témák mentén menjen a diskuzus. Például ne egy témában legyen a blogmarkok és a cikkek szerkesztése meg az anonim hozzászólások/beküldések tiltása. Ezt ugye nem lehet sokszor elérni, de azért igyekszünk. Sokkal egyszerűbb később ide küldeni valakit, aki az anonim hozzászólások letiltását kéri (lesz ilyen :), ha az ahhoz kapcsolódó hozzászólásokat megtalálja. Most itt összevissza a szálak közepén merült fel többször ez a kérdés, nehéz kihámozni, nekem például nehéz is válaszolni (ezért sem fogok mindenre, előre is bocsánat, ha valaki ezt hallgatásnak vagy egyoldalú kommunikációnak értékeli).

Ha letiltjuk az anonim új téma nyitást, de megengedjük az anonim hozzászólásokat, akkor látni fogják, hogy csak ez az eszköz van, és szerintem élni is fognak vele, jól el fogják téríteni a témákat (pedig ez a fajta probléma a hozzászólások alatti két kis gomb bevezetése óta jelentősen visszaszorult).
54

mea culpa

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 09.48
bocsi, ezt most megint en lottem el. regi vesszoparipam ez, es probaltam kihasznalni az alkalmat, hogy most egyuttal erre is valaszt kapjak. a valaszt megkaptam, viszont valoban zavaro lesz annak akit csak az egyik vagy a masik tema erdekel, hogy a szalak egymasban futnak :(
55

az érvek előtt fejem meghajtom

tiku I tikaszvince · 2006. Júl. 24. (H), 10.01
Most hogy visszagondolok, amikor megjelentek a gombok, nem sok reményt fűztem a dologhoz, de el kell ismernem tényleg megritkultak a szálakba rondítások...

Akkor viszont csatlakozom Proclub felvetéséhez, hogy vagy egy név, vagy egy e-mail cím megadásához kötném az anonim témanyitást. A mailt azért tartom szerencsésebbnek, mert akár a moderálásról (cím megváltoztatás, felesleges kódrengetek kigyomlálása, stb) is lehet értesíteni a delikvenst.
59

E-mail és név

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 10.13
Az e-mail címet a kapcsolatfelvétel, a nevet pedig a kijelzés miatt tényleg be lehetne vezetni, opcionálisan. A Drupal 4.7-es verziója erre lehetőséget is ad, most egy jó sok mindennel kiegészített 4.6 van a Weblabor mögött. Egy váltás nem túl egyszerű feladat, ezért amikor erről beszéltünk, azt beszéltük, hogy majd ha a 4.8 jön, akkor lépjük csak meg. Rövidebben: erre idő hiányában valószínűleg nem most, hanem később lesz csak lehetőség.
61

4.6 is tudja

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 24. (H), 10.30
A korrektség érdekében el kell mondani, hogy a 4.6 is tudja, csak ezt mi nem használtuk ki, mert félrevezetőnek gondoltuk. Ennek a korrekt beépítése némi meggondolást és időt vesz igénybe. Ugye nem csak az eszközt kell megadni, hanem segíteni kell a látogatókat ennek használatában.
53

EZAZ

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 09.46
Szóval a névtelen témanyitás tiltását üdvözítőnek tartom az ügyben.


pontosan ez az ami kell!

amugy akartam irni, hogy ha alaki anonymusken akart irni, mert unja a loginolast akkor be lehet regisztralni olyan accountot ami nem arul el semmit a szerzojerol...
60

"anonim" regisztrált

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 10.18
Lehetne, de mégsem teszik. Egyrészt egy regisztráltról sokkal több látszik mint amúgy (az e-mail cím, mikor lépett be, miket szólt hozzá), és így is, úgy is procedúra a regisztráció. Én se vagyok beregisztrálva ezer helyre, és például a Webisztánra sem szóltam hozzá még sohasem, mert nem volt kedvem regisztrálni. Pedig a saját nevem alatt szóltam volna hozzá. Szóval a lehetőség adott, mégsem teszi senki, tehát ez így biztos nem jó.

A névtelen témanyitás letiltása pedig nem jó, mint ahogy Goba ki is fejtette.
23

A Weblabor belterjessége

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 06.52
Reagálva az #5-ös, anonim hozzászólásra. Az alábbi teljesen szubjektív lesz, és kifejezetten csak a saját álláspontomat jelenti. Azért kapcsolódik ide, mivel az egyik okozója a moderáció (lehet).

A Weblabor belterjessége valóban létezik, tapasztaltam már többször is, hogy valaki ilyen vagy olyan okokból nem szeretne az oldalhoz csatalkozni akár regisztráció, akár olvasói szinten sem, mert nem szereti a Weblabor környékét, a kialakult közösséget, vagy nem tudja elfogadni a Weblabor szerkesztőinek stílusát, működését. Volt már olyan is, aki kijelentette valamilyen történés kapcsán (talán egy moderáció volt?), hogy emiatt úgy megsértődött, hogy többet nem is fog erre járni (remélem azért legalább olvassa az oldalt).

Két vetülete van ennek a kérdésnek. Sajnos egyszer sem tudtam igazi beszélgetést lefolytatni azokkal, akik így vélekednek, ezért a fentiek csak tippek tudnak lenni. Nagyon szeretném tudni a valódi okokat, valószínűleg számos félreértést is tisztázni lehetne, és akár kijavítani pár hibát is, amitől még jobb lehet a Weblabor.

A másik vetület: szeretnék látni egy olyan közösséget, ami nem belterjes. A prog.hu, a hup.hu, a Linuxhoz kapcsolódó hazai közösségeknek kialakult egy saját stílusa, saját viselkedése, mely lehet, hogy valakinek tetszik, de lehet, hogy valakinek nem. Lehet, hogy valaki be tud illeszkedni, de lehet, hogy látva a stílust, nem is szeretne. Így van ez a Weblaborral is. De a jelenség teljesen általános, és *minden* közösséggel így van. A közösséget meg lehet próbálni befogadóbbá tenni, s ebben nagy szerepük lehet a közösség vezetőinek, esetünkben a "szerkesztőségnek", de olyan, hogy mindenkinek tetszeni fog itt minden, olyan tuti nem lesz, mert *nem lehet*. Nincsen ideális világ, nincsen mindenki számára jó Weblabor.

Van megoldás viszont: létre kell hozni alternatívákat, akár egy másik hazai webfejlesztőknek szánt oldal, akár kisebb szolgáltatások tekintetében. Ekkor lehetőség lesz más szabályok kialakítására, ami más igényeket tud kiszolgálni, és be tudja fogadni a Weblabortól távol maradókat. Pontosan emiatt született például a web.zin, mivel felmerült annak az igénye, hogy legyen egy olyan oldal, ahol a hazai webfejlesztőknek szóló hírek össze vannak gyűjtve.
43

stilus

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 08.51
en maradok amellett, hogy egy kezdonek minden segitseget meg kell adni, de enm minden korulmeny kozott. ha valaki kezdo akkor.
1. dolgozzon. tobbet es elhivatottabban mint akarmelyik profi. ha nem erzi szukseget akkor nem akar tudni. a legtobb profi nem szivesen segit, ha latja, hogy a segitseget kerot annyira se erdekli, hogy egy google keresest inditson.
(ennek az a hatulutoje amikor egy kerdezorol sok magat okosnak kepzelo ember azonnal azt feltetelezi, hogy nem keresett ra, nem olvasott utana. mindket eset rossz)
2. legyen tisztelettel es turje a csipkelodeseket. ez egy nagyon kenyes resz. a valasz nem mindig tiszteletteljes ugyanis. van amikor a kerdesbol mar latszik, hogy a kerdezo nem tett meg mindent amire lehetosege volt, egyszeruen a kerdes maga rossz, nem segit az esetleges valaszoloknak a valaszadasban. van is errol egy blogmark itt valahol(ma jelent meg vagy tegnap). ilyenkor a valasz lehet csipkelodo, sot ironikus es gunyolodo is.
ez azert van, hogy a kerdezo ebredjen ra, hogy nem jol kerdezett.
neha megtortenik, hogy egy jo kerdesre jon ilyen valasz. ekkor ket eset lehetseges, vagy jo a valasz es akkor mit erdekel engem, hogy kozben viccelodik, a celom elertem. max szolok, hogy nem jol csinalja. ha pedig nem jo a valasz akkor megint csak mit erdekel, hogy egy olyan aki meg a kerdest se erti azt hiszi, hogy o talalta fel a spanyolviaszt.
ircen ez a legtobb problema forrasa, de ugy vettem eszre, hogy azok akik kepesek ezen tultenni magukat sokkal gyorsabban hagytak ott a kezdo szintet mint azok akik egy csipkelodo valaszbol nem a lenyegi informaciot hanem a gunyht fogtak csak fel.

es.. 3. dolgozzon abbol amit kap. sok profi nem ugy segit, hogy megadja a helyes kodot(ami nem helyes), vagy megadja a manual oldalt ahol utana lehet olvasni(ami helyes), hanem mondjuk ket szoban ad valaki kis segitseget. ez egy teszt, ha sikerul a kerdezonek a kulcsszavakbol megoldania a problemat akkor meg van jegyezve mint olyan akinek erdemes segiteni. ne higgyuk azt, hogy a segitseg egy onzetlen dolog. igenis van hasznunk abbol ha segitunk, hiszen barmikor megeshet, hogy aki phpbol segitseget kert az holnap mondjuk bashban fog segiteni. ha egy kezdot segitek, lehet ket ev mulva o fog segiteni nekem. mar megesett parszor ez is. pontosan ezert, megvalogatom kinek segitek. csak olyannak aki kesobb tud segiteni nekem. ha valaki lusta a sajat kerdesevel foglalkozni az lusta lesz majd az enyemmel is. ergo nem segitem mivel ugysem fogja viszonozni.

a hup.hu -n rigidus mondta, hogy vannak olyanok akiknek maskent es tobbet kell magyarazni. ez rendben van. en is eleg lassu felfogasu vagyok. viszont sosem kezdtem el ugralni, hogy marpedig azonnal minel tobben minel tobbet minel jobban segitsenek. viszont magyaraztam mar orakat olyannak akit a tobbiek elkuldtek a ^(*&)ba es megerte. pl a phplevlistan moderatorkent volt olyan, hogy egy normalis hangu levelemre anyazas jott, vagy olyan level amibol az sult ki, hogy fingja nincs az illetonek, hogy mi is a baj.
jopar level utan mindketten(es meg masok is) megertettek mit es MIERT kerek es alkalmazkodni tudtak. szoval ne higgye valaki, hogy egy olyan ember akinek az elso valasza ket szo amibol az egyik gunyolodas, nem kepes adott esetben orakat eltolteni masokat segitve. de meg kell mutatni, hogy erdemes.

inkabb legyen 10 hozzaerto mint 1000 lusta magat hozzaertonek kepzelo. azzal, hogy kesz megoldasokat nyujtunk olyanoknak akik maguk keptelenek megoldani(es itt nem azert mert nincs idejuk, ilyen volt velem is, hogy idohianyban kesz megoldast kertem(es kaptam)) csak meg tobb lustat vonzunk es az igazan erdemesek kevesebb segitseket kapnak.. persze attol meg ok lesznek a jobbak - mivel ok olvasnak is nem csak kerdeznek - de az elvesztegetett ido sosem terul meg.

szoval ha valakinek azzal van baja, hogy egy kozosseg ot hogyan kezeli.. eloszor nezzuk meg, hogy honnan indul az egesz. nagyon jo ervek lehet egy lusta ember szanalmas vedekezesenek bizonyulnak.
24

Miről beszélünk?

Bártházi András · 2006. Júl. 24. (H), 07.12
Szintén egy teljesen saját vélemény. Hogy hatákonyak legyünk, konkretizálni kellene a cél, azaz meghatározni, hogy miről is beszélünk.

Problémaként felmerült, hogy néha túl erős a szerkesztők általi belenyúlás a beküldött tartalmakba, a konkrét eset a beszélgetés szempontjából végülis lényegtelen.

A Weblabor szerkesztőket (moderátorokat) egy cél hajtja, mégpedig az, hogy a Weblabor egy jól használható tudásbázis lehessen, releváns, használható tartalmakkal. Amiről szó van, és amiből a konfliktus is adódik, az az általunk végzett minőségbiztosítás, vagyis az, hogy csak olyan tartalmat szeretünk beengedni az oldalra, ami minőséget képvisel, vagy legalábbis segít abban, hogy az ide látogató okuljon belőle.

A célok szépek, az időnk kevés, ráadásul emberek is vagyunk. Tudjuk, sejtjük, hogy milyen lehetne egy tökéletes oldal, azonban ennek létrejötte egyszerűen nem lehetséges. Kell a moderáció (vannak nem odaillő, beszóló, nulla információ tartalmú hozzászólások), ez a moderáció pedig olyan tud lenni, amilyet a szerkesztőség ki tud hozni magából.

Ennnyi mellébeszélés után: a cél az, hogy a szerkesztőség véleményét, hozzáállását, és nem utolsó sorban a használt módszereket olyan irányba tereljük, hogy a rendelkezésre álló erőforrásainkat is figyelembe véve egy szebb, jobb, több látogató, közösségi tag számára elfogadható Weblabor legyen a végeredmény. A probléma egyébként ez utóbbiból adódik: nem (csak) azoknak kell megfelelnünk, akik itt hozzászólnak, hanem azoknak is, akik csak csendben figyelik a társalgást.

A szabályok kialakítása erre a feladatra semmiképpen sem jó eszköz, viszont elhangzottak itt jó tippek, ötletek, melyeken el fogok gondolkodni, vagy már el is gondolkodtam, és részemről úgy fogok működni. Ezekre majd reagálok az egyes hozzászólásoknál.
28

Még egy szubjektív vélemény

janoszen · 2006. Júl. 24. (H), 07.32
Nem tudom, van egy-két ember (nem a topic indítóira gondoltam, félreértés ne essék) akik úgy gondolják, hogy a webes közösség tud önszabályozó lenni. Ez akkor lenne igaz, ha mindenki ismerné az illemszabályokat. Sőt, néha még akkor sem. Valljuk be, 7 éve foglalkozom webbel és még így is előfordul, hogy néha csúnyán melléfogok. De ezt mondjuk, lehetne tolerálni.

De miután egy rakás ember van, aki azt sem tudja, mi fán terem a Netikett, igenis szükség van a moderáció eszközére. Ugyanis pontosan a moderáció az, ami ilyen értékessé tette a WL-t. Kereshetőek a tartalmak, normális topic címek vannak és nincs olyan "összegányolt" érzése az embernek, ha ide belép.

Én inkább elviselem, hogy a moderátorok néha melléfogjanak, mintsem hogy sokszor ne nyúljanak bele. És sztem, ez egy kompromisszumos kérdés és le kellene nyelni a gombócot mindenkinek. Hagyjuk meg a moderáció intézményét úgy, ahogy most van és ha valakinek nem tetszik valami vagy ne adj' Isten, valamelyik szerkesztő marhaságot írti, jelezzük e-mail-ben. Aztán majd legfejlebb vissza lesz javítva. Szerintem, így is túl lett ragozva a téma.

Az anonymous postok meg egy másik téma, lásd fentebb kifejtettem, hogy mit kellene csinálni vele.
45

mirol is.

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 09.12
szerintem is szukseg van a moderalasra, csak jo oldalat latom.. amr amikor sikeres. szerintem a jelenlegi moderatorok jol vegzik a dolgukat, az en esetemben is - mint kiderult - egy felreertes volt a problema okozoja(nah persze, attol meg nem szeretem ha sajat nevemmel mas tartalom jelenik meg mint amit irtam).
viszont annyit tanultam, hogy ha irok akkor mit irjak es hogyan hogy a moderatoroknak kevesebb dolga legyen. remelem nem kell megegyszer atirni(teljesen) a szoveget amit bekuldok:)

az erem masik oldala, hogy ha moderalva van valaki akkor minimum szoljon aki csinalta, hogy ha esetleg problema van akkor lehessen megoldani. eszembe nem jutott volna a hozzaszolasokban mergelodni ha kapok egy ertesitest amire valaszolhatok.

szoval ez a kozonseggel valo komunikacio mindenkeppen ketoldalu kell legyen, sajna a latogato mar csak ilyen lusta dog, hogy nem nyit uj topicot hanem hozzaszol, meg inkabb nem valtoztat minthogy tobbet dolgozzon. ezert olvaso es nem szerkeszto.

ha pedig tobb szerkeszto kell, akkor meg kene hirdetni az allas melo alatt, hogy jojjenek tobben, ezt kell tenni, kb ennyi idot foglal le naponta, es a fizetseg az elismeres.
62

szerkesztőségi folyamat

Hojtsy Gábor · 2006. Aug. 9. (Sze), 20.19
Megígértem az érdekelteknek, hogy itt véleményt fogok nyilvánítani, amint lesz időm, úgyhogy már itt volt az ideje. Nem szeretnék részletesen senkinek válaszolni, mert az csak tovább gerjesztené az ismételgetéseket.

Szeretném leszögezni, hogy a Weblabor moderálási/szerkesztőségi elvei nyilvánosak, ezek a tartalmak beküldésénél, illetve a segítség oldalunkon le vannak írva. Többször megvitattuk a szerkesztőségben, hogy jobb lenne-e egy közös helyre gyűjteni minden moderáláshoz/szerkesztéshez kapcsolódó dolgot, és duplikálni lokálisan, vagy elegendő lokálisan a tartalom beküldéseknél szerepeltetni. Most valamennyire hibrid megoldás van megvalósítva. Ezen lehetne javítani, ha van valakinek jó ötlete.

Ami nem egyértelműen nyilvános, az a moderálási/szerkesztőségi folyamat, valamint az, hogy ki moderált/szerkesztett, és miért. Mindegy, hogy fórum témáról, flame hozzászólás szálról vagy beküldött blogmark leírásról van szó. Esetleges az ezzel kapcsolatos kommunikáció, mert kényelmetlen. A felhasználó kapcsolat űrlapját kell előhívni, be kell másolni, hogy mit változtattunk mire, le kell írni, hogy miért. Ez önmagában egy eléggé robotikus folyamat, ami a 'miért' leírásától eltekintve automatizálható lenne. Szerintem az automatizálás helyett több szerkesztő bevonása ezen semmit nem segítene, mert senki sem szeret ilyen robot munkákkal foglalkozni. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ha ez az értesítés egyáltalán most megvalósul, akkor is csak 'esemény utáni' informálásról van szó, tehát nem egy interaktív egyeztetésen alapuló dolog történik.

A problémára a technológiai megoldás egyértelműen egy jobb szerkesztőségi munkafolyamat kezelő bevezetése. Egyrészt biztosítani kellene, hogy a szerkesztőségi lépések hosszútávon visszakövethetőek legyenek, a korábbi változatokat tároljuk. Másrészt lehetővé kellene tenni, hogy a változásokról az értintettek automatikusan email értesítést kapjanak, és szükség esetén beavatkozhassanak a megjelenés előtt álló anyag tartalmába. Végül pedig a szerkesztőség meg tudja jelentetni az anyagot, amikor a beküldő és a szerkesztőség számára is megfelelő.

Ez elvileg nem hangzik túl egyszerűnek. Közelebb lépve a Drupal rendszerünkhöz a korábbi szövegváltozatok tárolását már a mostani verziónk (4.6) is támogatja. Sajnos komoly teljesítmény problémák vannak vele, amit a 4.7-es sorozatban orvosoltak. A szerkesztőségi folyamat követése és az automatikus értesítések pedig elvileg a workflow és az actions modulokkal megvalósíthatóak, ezt persze alaposabban meg kellene vizsgálni.

A hozzászólások esetén nincs ugyan változáskövetés (és szerkesztőségi folyamat sincs), de ezeknél nem is szoktunk élni a szerkesztés lehetőségével, viszont flame és offtopic szálakat időről-időre törlünk. Megoldható viszont, hogy törlés helyett rejtse el a rendszer ezeket a hozzászólásokat, hogy később is visszakereshetőek legyenek, de a weblapon már ne látszódjanak.

Tehát a rövid távú megoldás az lehet, hogy ha jobban kommunikáljuk a szerkesztőségi / moderálási elveinket. A hosszabb távú pedig ha jobb szerkesztőségi folyamatkezelést vezetünk be. Ez persze (nem kevés) időbe telik, és csak a teljes Weblabor újabb Drupal-ra migrálásával együtt oldható meg, ezért nem fog egyhamar bekövetkezni.
63

Áthelyezés?

Joó Ádám · 2006. Aug. 9. (Sze), 22.01
A hozzászólások esetén nincs ugyan változáskövetés (és szerkesztőségi folyamat sincs), de ezeknél nem is szoktunk élni a szerkesztés lehetőségével, viszont flame és offtopic szálakat időről-időre törlünk. Megoldható viszont, hogy törlés helyett rejtse el a rendszer ezeket a hozzászólásokat, hogy később is visszakereshetőek legyenek, de a weblapon már ne látszódjanak.


Mintha valahol írtátok volna, hogy a hozzászólások áthelyezésére sincs lehetőség. Ezt is érdemes lenne felvenni a teendők listájára, mert sok, a megfelelő helyen akár értékes hozzászólás kerülhetné el a törlést.
64

ez már nagyon régóta terv

Hojtsy Gábor · 2006. Aug. 9. (Sze), 22.40
Ez már igencsak régóta tervben van, készültek diagramok meg folyamatleírások, hogy mit hogyan kellene csinálni, a Drupal kód és adatbázis vizsgálatával. Viszont sajnos nem volt időnk megvalósítani. De szerencsére más is megelégelte, hogy nincs ilyen funkció, és nem is olyan régen Gerhard meg is valósította (gondolom egy projekt kapcsán a megrendelő kérésére). Így ennek az integrálásának megkísérlése is felkerülhet a listánkra.