ugrás a tartalomhoz

A Google Accessible Search blogmark átszerkesztése

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 24. (H), 10.41
Az alábbi hozzászólások a Google Accessible Search blogmarkunkra érkeztek, ám mivel szerkesztőségi kérdéseket boncolgatnak, nem oda tartoztak.
 
1

akkor ha...

ashnur · 2006. Júl. 20. (Cs), 18.43
nem azt irjatok amit en irok akkor inkabb a nevem se irjatok ki.
vagy en kuldtem be vagy nem. de nem szivlelem ha nevem mellett olyan szoveg van ami nem az enyem es az enyem el van tuntetve. nem tudtam hogy cenzuraztok es azt se, hogy mas szajaba adjatok a sajat szovegetek.
legyszives miharamarabb csereljetek le vagy a szoveget az eredetire vagy a nevem helyett irjatok annak a nevet aki a szoveget irta. elore is koszi
2

+1

attlad · 2006. Júl. 20. (Cs), 19.06
Egyetértek.
3

+1

Balogh Tibor · 2006. Júl. 20. (Cs), 22.26
Igen, erről már volt egy téma, hogy egyes szerkesztők legbecsesebb foglalatossága, hogy a neki nem tetsző dolgokat - blogmarkokat és híreket - átírogatja.
4

hat...

ashnur · 2006. Júl. 20. (Cs), 22.52
szerencseje hogy nem tudom ki az. nagyon idegesito. nem azert kuldok be egy blogmarkot hogy megtudjam mi a "szerkeszto" velemenye. azert kuldom be mert BLOGmark, meglattam, velemenyem van rola, meg akarom osztani masokkal. o szerkeszto tehat nem muszaj betegye, de mivel nem kapok tole fizetest hadd ne irja mar at. vagy legalabb egyeztessen velem elotte es akkor megmondom irja sajat nevevel es kesz, nem ragaszkodom a publicitashoz. de ez igy semmilyen teren nem etikus
13

+1

Balogh Tibor · 2006. Júl. 21. (P), 08.58
de ez igy semmilyen teren nem etikus

Ez teljesen így van! De ez hozzáállás kérdése.

Mert az teljesen rendjén van, hogy egy értelmetlen blogmarkot vagy hírt nem jelentetnek meg, esetleg elfogadható, ha értelmetlen, átírják. Számomra úgy tűnik - a te és mások hozzászólásiból - hogy átírja akkor is, ha nem az ő szája ízének megfelelő.

Ugyan úgy, ahogy van különbség a jobbítási-szándék és a kekeckedés között is. Az előbbinek van értelme, az utóbbinak nincs.
15

problémák

Bártházi András · 2006. Júl. 21. (P), 09.34
Leírtam a problémáimat. Tudom, hogy nem etikus, tudom, hogy nem optimális, kérlek a problémák megoldására válaszoljatok, ne ezt hajtogassátok, mert sohasem jutunk előre.
16

azt hiszem,

ashnur · 2006. Júl. 21. (P), 09.51
hogy en a leirt dolgokra valaszoltam, legalabbis probaltam konkret lenni. meg kerdeztem is :D
17

tényleg probléma?

Balogh Tibor · 2006. Júl. 21. (P), 11.31
Hát, próbáltam a megoldásról írni. De ez egy belső határ, amit - én biztosan - nem tudok jobban megfogalmazni. Maga a moderáció nem ördögtől való dolog, de az ördög a részletekben rejlik.

Jó, akkor pontokba szerem:
1.) Nem hogy nem kell, hanem nem is szabad minduntalan moderálni a híreket és blogmarkokat. Miért is tennétek? - Ugye van különbség, ha valaki egy blogbejegyzéshez annyit ír, hogy "Kafa oldal, nézd meg!", és a között, ha valaki mást emel ki a tartalomból, mint amit a moderátor gondol.
2.) Ha mégis ez történik blogmark esetén egy automatikus bejegyzés, hogy átszerkesztve, vagy még inkább egy levél, hogy a "Kafa oldal, nézd meg!" mondat nem mond semmit, erre írtuk át. - Abban a reményben, hogy a szerkesztőtárs - mert ugye egy közösségi oldal esetén ennek kellene tekinteni azokat, akik hozzájárulnak a tartalomhoz - a jövőben érthetőbb bejegyzéseket fog küldeni.
3.) Hír esetén - mivel ez már hosszabb lélegzetű, és valamit bővebben ki is akar fejteni - előzetes egyeztetés, ha valami nem tetszene a moderátornak. - Itt is aranyszabály, hogy az a fontos, hogy mit akar a beküldő közölni, nem pedig az, hogy én - mint moderátor - mit akarnék közölni, ha írnék egy ilyen hírt. Sok felesleges munkától kímélné meg magát a moderátor, ha előzetesen egyeztetnie kellene. :)

Nem lehet pontosan leírni, hogy hol a határ, mert belső hozzáállás kérdése, amit nem lehet leírni, hogy tégy így és így. Van amikor van létjogosultsága a moderálásnak, és van amikor - ahogy a mellékelt ábra mutatja - nincs.
19

ne itt

Bártházi András · 2006. Júl. 23. (V), 20.55
Próbáljuk meg a fórum témára átterelni a beszélgetést.
6

leszedtem a neved

Bártházi András · 2006. Júl. 20. (Cs), 23.17
Bocs, nincs sok időm, csak összefüggéstelenül beírom a gondolataimat. Hámozzátok ki a mondanivalót.

Ugyan nem én voltam, de én is néha megszerkesztem a beküldötteket. Ha megmondjátok, hogy hol van az a határ, ami mindenki számára elfogadható, akkor le a kalappal. Könnyű azt mondani, hogy egyáltalán ne nyúljunk bele, akkor viszont az lenne a probléma: vannak olyan blogmark leírások néha, amik SEMMIT sem mondanak az adott blogmarkról ("tetszik", "kafa oldal", "ezt mindenképpen érdemes megnézni", "szerintem nem így kéne csinálni"), ezek nyilván nem jók így. Nem tudom, hogy itt mi volt az eredeti leírás, így nem is tudok véleményt alkozni.

Legyen az, hogy ilyenkor átállítjuk anonim beküldésre? Van, aki azért küldi be a linket, mert szereti ott látni a nevét (ez szerintem nem baj). Legyen az, hogy ilyenkor átírjuk a saját nevünkre? Szintén megkapjuk, hogy de hát én is beküldtem, miért nem az enyém jelent meg?

Egyeztessünk a beküldővel? Sokszor nincsen rá időnk. Ashnurnál csináljuk ezt, XY-nál azt, AB-nél amazt? Ki fogja ezt észben tartani? Ne jelentessük meg? Kapni fogjuk magánban az e-maileket, hogy beküldtem 48 órája már egy blogmarkot, miért nem jelent meg?

Könnyű azt mondani, hogy nem jó így. A jelenlegi egy kompromisszum. Nem azért csináljuk, mert "mi most akkor megmondjuk majd a véleményünket mert fasza csávók vagyunk", hanem mert legjobb szándékunk szerint úgy gondoljuk, hogy ezáltal jobb lesz a végeredmény. És azért elég sokan gondolják is úgy, hogy jó a végeredmény, még így is. Nem biztos, hogy a lehető legjobb, szívesen mozdulunk abba az irányba mi is, hogy a lehető legjobb legyen, de lássuk be, sohase lesz az, mindig lesznek ilyenek. Általánosítva azt tudom mondani, hogy bármely szerkesztett tartalomra ez igaz.

Megjegyzem, mert nem tudom mennyire tudjátok, a cikkek is ugyanígy jelennek meg: helyesírást javítunk, átfogalmazunk mondatokat a jobb érthetőség kedvéért, stb. Ha belefér, a módosított verziót megkapja az illető, az utóbbi pár cikknél időben nem fért bele. Eddig egyvalaki panaszkodott, ott erősen moderáltuk magunkat ezügyben, a többieknek viszont tetszett a végeredmény.

Nem akarom azt mondani, hogy ha nem tetszik, tessék különbet csinálni, mert nem célunk, hogy remek linkeket beküldőket elhajtsunk, ilyen dolgok miatt. Be lehet szállni szerkesztőnek, lehet segíteni javaslatokkal, mind a szerkesztő felvételre, mind pedig a javaslatok megfogadására volt jópár példa... :)

Egy másik szála a történetnek, hogy megkérdezném: mi volt az eredeti szöveg?

Egy harmadik szál: sokszor én is külső beküldőként viselkedek, és más jelenteti meg a beküldött linkemet. Baromira nem érdekel, hogy mi lesz utána a linkemmel, ki mit ír oda, és mire cseréli le, megjelenik-e egyáltalán. Nekem tetszett, tetszen másoknak is, és legyen ez minél hatékonyabb. Más persze állhat másképp hozzá, nem kell feltétlenül így hozzáállni, de azért lássuk be, hogy egy blogmark mellé odaírt félmondat nem az életművünk, és senki sem ez alapján fog megítélni minket.

Egy negyedik szál: liberálisan csak semmi moderáció, vagy agyonmoderált oldal? Az előbbiért is kaptunk már és az utóbbiért is. Kb. ugyanannyiszor, és ugyanolyan ritkán.

Egy ötödik szál: sokkal jobb lenne többször hallani a véleményetek, mert akkor nem csak néha-néha megkapnánk, hogy mit tettünk, hanem kialakulhatna valami konstruktív beszélgetés is. Néma gyereknek az anyja se érti a szavát. Azt, hogy mi az emberek véleménye a Weblaborról, innen-onnan szedem össze a netről, és alig-alig hallom itt a Weblaboron. Nem csak a szélsőséges, vagy annak vélt eseteket kellene lereagálni. Több interaktivitást kérek! :)

Uff.
11

valasz

ashnur · 2006. Júl. 21. (P), 00.53
elso szal:

legnagyobb problemam az volt, hogy szo nelkul, elozetes figyelmeztetes nelkul, az en nevem melle, az en szovegem helyett valaki masnak a szovege kerult amivel en nem ertek 100%ban egyet. ezek mind egyszerre. szoval ha csak 1-2 lett volna ezekbol akkor valszeg semmi baj.

es hogy hogyan csinaljatok? ha van ido akkor egy rovid mailt a javasolt szoveggel. ha nincs es szar a szoveg akkor a szerkeszto irjon melle szoveget jelentesse meg sajat nevevel es irja oda a vegere hogy meg kicsoda kuldte be a linket. ilyen egyszeru. mindenki jol jar.

nem az volt a baj, hogy valaki fasza csavo volt hanem hogy en nem ezt irtam. en nem az vagyok akinek tunne egy ilyen szovegbol. en nem mondok ilyet, nekem mas bajom volt az oldallal.

felho is kerdezte az elobb hogy akkor a konkluzio hogy nem kuldok be? es igen, mert ha en vagyok az egyeduli akit ennyire zavar a dolog akkor felolem csinalhatjatok ugy ahogy nektek jolesik, en egyedul nem akarom tobb tiz esetleg szaz ember megszokasat most a sajat kenyemre-kedvemre modositani

A cikk egy kicsit mas, nem hiszem hogy az egesz cikket teljesen ujrairnatok es teljesen mas tartalmat adnatok neki. a jelen helyzet pedig errol szolt.

[off]mellesleg a javaslatok megfogadasa.. hol van az a topic ahol arrol lehet beszelni hogy miert ne legyenek anonymus postolasok a weblaboron? :) akarom latni az ellenerveket[/off]

masodik szal
az eredeti szoveg is kifogas volt az oldallal kapcsolatban de arrol szolt, hogy a kod ronda. nem az hogy nem valid, mert az csak reszben erdekel barkit is. hanem egyszeruen nem konzekvens. nem emlekszem konkretan mit irtam.

harmadik szal.
ismetlem. nem azert kuldok be linket mert akarom a nevem latni. azert kuldtem be mert ugy gondoltam hogy megjelenesre alkalmas es raadasul egy eleg negativ velemenyem is van arrol, hogy hogy nez ki belulrol. kivancsi lettem volna ra, hogy masok is igy gondoljak-e. akartam beszelni az oldal kodjarol mas fejlesztokkel. persze ha nem jelenik meg se lett volna baj, annyit nem er az egesz. csak igy most ugy tunt mintha nekem az lenne a legfontosabb az egeszben, hogy kulon oldal van neki csinalva es nem vakbarat az egesz google. reszben szimpatizalok ezzel az otlettel is de szerintem fontosabb a normalis kod eloszor, es utana johet hogy ha magatol nem lett vakbarat akkor meg javitsak. bar ez ritka. tehat nem arrol van szo, hogy nem az eletmuvem hanem arrol hogy meg egy kocsmai beszelgetes kozben se mondanek ilyesmit. kicsit hulye felfogas, lehet, hogy ennyire ragaszkodom a sajat elveimhez de ez vagyok en. mint mondtam, en megertem ha nincs reszem a a tobbi kozott, nem varom el masoktol hogy valtozzanak amikor en nem valtoztatok magamon.

negyedik szal. lasd elso szal masodik bekezdes.

szerintem semmi baj a moderacioval. csak elore kell szolni hogy figyeljek oda mit irok mert moderalva lehet. raadasul ez nem moderacio. en a moderalast nem teszem egyenlove azzal ha mas szoveg jelenik meg a sajatom helyett. ha torlik amit irok az igen. de ez cenzura volt es abbol is a szemetebb fajta amit kb eszak koreaban csinalhatnak :)

otodik szal:

a velemenyunkkel az a baj, hogy ha valami eszembe jut, nem irhatom oda ahol a gondolatot kivalto cikk/blogmark/forum post van mert moderaljatok. en pedig nem fogok csak azert egy uj postot nyitni. foleg azert nem mert lehet mar van csak nem talaltam meg. mint az anonymus postoknal amik regota a bogyomben vannak
20

Én voltam, én tehetek róla!

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 23. (V), 21.48
Én változtattam a leírást. Én azt gondoltam megtartottam a mondanivalót, és tompítottam a hangnemet, valamint értelmet próbáltam adni.

Az eredeti szöveg valami ehhez rendkívül hasonló volt: szégyen, hogy ezt nem tudják rendesen megcsinálni. Nem szerepelt a szövegben, hogy mi nem rendes a beküldő szerint, miért szégyen az oldal. A link nem forráskódra mutatott (nem view-source: protokollt használt és nem utalt erre a célzatra). Viszont egy különálló szolgáltatásra mutatott. Rendkívül gyakori témánk, hogy az elérhető verziónak nem kellene külön gettónak lennie, én egyértelműen ehhez kapcsolhatónak tartottam a dolgot. Utólag bele tudom képzelni, hogy a forráskódról szólt, korábban viszont eszembe sem jutott.

csak igy most ugy tunt mintha nekem az lenne a legfontosabb az egeszben, hogy kulon oldal van neki csinalva es nem vakbarat az egesz google
Nekem eleve ez jött le az eredeti beküldésből. Az általánosabb kérdés nem erre a blogmarkra tartozik, szerencsére időközben indítottál neki új témát, ott fogok válaszolni.
23

egy dolog csak.

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 11.49
most mar mindent ertek, kisse furan jott le a dolog, de most mar tiszta.
csak az a baj, hogy en a "normalis kod" kifejezesre vilagosan emlekszem, hogy beleirtam a leirasba. mindegy, ezen nem fog mar mulni semmi.
5

vegre.

ashnur · 2006. Júl. 20. (Cs), 22.55
koszonom megegyszer. mostmar tudom, hogy jobb nem kuldeni be blogmarkot.
7

egyszerűbb

Bártházi András · 2006. Júl. 20. (Cs), 23.20
Mindenkinek egyszerűbb. De mindenkinek jobb is? Én már régóta tudom, hogy sokkal egyszerűbb nem csinálni a Weblabort. Csak akkor nem is lenne. Nem magától működik.
9

jobb is?

ashnur · 2006. Júl. 21. (P), 00.22
en azok koze tartozom aki nem szereti ha atirjak szo nelkul a szoveget meg ha hulyeseget is irok. ez van.
8

konklúzió

Hodicska Gergely · 2006. Júl. 21. (P), 00.21
koszonom megegyszer. mostmar tudom, hogy jobb nem kuldeni be blogmarkot.

Most komolyan ezt a konklúziót sikerült levonnod? :(


Felhő
10

sajnos

ashnur · 2006. Júl. 21. (P), 00.24
igen. nincs kedvem megegyszer ehhez a poenhoz. lehet en vagyok a hulye de vagy sajat tartalom vagy nem. ha valaki szolt volna rola elore, vagy nem jelent volna meg, vagy nem az en nevemmel jelent volna meg.. egyik se erdekelt volna, es ezutan is kuldtem volna be. de ez nagyon szar erzes volt latni egy olyan szoveget amivel nem is ertek teljesen egyet es az en mondanivalom teljesen ki volt vagva.
12

blog bejegyzés

Bártházi András · 2006. Júl. 21. (P), 07.56
Küldj be blog bejegyzést. Ha az volt a célod a linkkel, hogy beszélgetni kelljen róla, akkor szerintem az való arra.
14

igazad van

ashnur · 2006. Júl. 21. (P), 09.12
ehhez nem tudok mit hozzafuzni, bele se gondoltam. meg aztan amugy se ertem igazan a relaciokat a blogmark, blog meg hasonlok kozott itt a weblaboron.
18

mellesleg

ashnur · 2006. Júl. 22. (Szo), 17.57
JOOOOOO nagy marha volt akarki is irta at, ugyanis nem viccbol van kulon. nem ugyanazok a szabalyok szerint rendszerez.

szoval innentol mar nem tudom mit mondjak...
21

szép

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 24. (H), 10.44
Köszönöm ezt az igényesen megfogalmazott véleményt. Ki kellene tennem magammal szemben a monitor mellé, hogy emlékeztessen, ha elszaladna velem a ló.
22

elnezest.

ashnur · 2006. Júl. 24. (H), 11.47
mailben mar leirtam a nezopontot ami erre a hozzaszolasra ragadtatott. ugyanazok a dolgok kulonbozo helyzetekbol teljesen maskent latszanak. akkor es ott amikor irtam ezt, nagyon is kielegitette a "marhasag" fogalmat, meg akkor ha utolag tudom, hogy egy felreertes volt az egesz. irjatok a feketepontjaimhoz, hogy ha fel nap utan sem ertek valamit akkor hajlamos vagyok megunni a varakozast es kezdek hajlani az elso megoldas fele ami eszembe jut. szerencsere nincs mindig igazam.