ugrás a tartalomhoz

Böngészőverziók blogmarkolása - mikor érdemes?

zsepi · 2006. Júl. 27. (Cs), 12.34
A Firefox 1.5.0.5-ös verzió megjelenéséről szóló mai blogmark vetette fel bennem a kérdést, hogy mikor és milyen böngészőverziókat érdemes blogmarkként megjelentetni.

Elismerem, mikor a hírolvasómban feltűnt a hír, bennem is felvetődött a gondolat, hogy beküldöm, de a változások listájának olvasása után úgy döntöttem, nem érdemes, mert ez csak egy "Security and Stability Update".

Szvsz akkor érdemes egy webfejlesztéssel foglalkozó portálra egy új verziót kvázi hírként kitenni, ha valami új feature került bele (azaz leginkább a nagy verziószám változásoknál, ld. Opera 8 -> 9, FFox 1.5 -> 2 beta, IE6 -> IE7 beta, stb.). A legtöbb mai böngésző automatikusan úgyis szól, hogy frissítsen a felhasználó, azaz aki használja, az úgyis értesülni fog erről. Aki meg nem használja az adott böngészőt, az nem egy ilyen hír hatására fog váltani.
 
1

Egyetértek.

Jano · 2006. Júl. 27. (Cs), 12.49
Úgyis frissít magától is.
2

Talán

Bártházi András · 2006. Júl. 27. (Cs), 14.02
Nálam határeset az ügy. :) A fent leírt érvek igazak, és jók, ellenérvként csak annyit tudok felhozni, hogy talán nem árt.

Egyébként a Firefoxon kívül mely böngészők szólnak még, ha van friss verzió belőlük?
3

opera, IE

zsepi · 2006. Júl. 27. (Cs), 14.37
nekem rémlik, hogy az Opera 8.51-es verziója szólt, ami azért bosszantott, mert a 9-est direkt külön könyvtárba raktam. Bár csak windows-on néztem. Egyébként kézzel is elérhető a "check for updates" funkció.

Az IE windows update-el frissít, bár egy nemrégi vitaminos interjú szerint az IE7 nem lesz auto-autoupdate-es (szépen, magyarul :)), de ha jól vettem ki, akkor fel fogja ajánlani a felhasználónak a frissítést.
Dillo-t, Lynx-et meg már nagyon régen használtam :)

Ja, s gondolom, hogy a mozilla suite is szól adott esetben :)
4

Szerintem, nem fáj

janoszen · 2006. Júl. 27. (Cs), 18.04
Szerintem, nem fáj, ha ott van. Nekem a kevésbé széles sáv miatt mindenféle autoupdate cucc ki van kapcsolva, néha nekiküldöm az összes szoftveremet frissíteni, de inkább csak akkor, ha tudom, hogy van mit.
5

nem a bejelentés, hanem a hely

zsepi · 2006. Júl. 28. (P), 10.50
Én értem, hogy egy ilyen link lehet hasznos is, viszont csak annyit tettem szóvá, hogy ez nem ennek a portálnak lenne a feladata ezt biztosítani. Én sem a böngészőmtől tudtam meg, hogy frissíthetek, hanem mert a mozdev-en jelent meg az írás, de ott helye van neki. A weblaboron meg szerintem nincs, csak ennyit mondtam. Olvasd a firefox.hu-t firefox frissítésekért.
6

Nem éri meg...

janoszen · 2006. Júl. 28. (P), 10.58
Annyit nem ér meg az egész. Ha mondjuk a firefox.hu-n lenne RSS rá, megnézném, de így...
7

Firefox.hu

Bártházi András · 2006. Júl. 28. (P), 12.38
http://firefox.hu/firefox.rss - De ott sajnos csak most frissült.
8

Igazad van

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 28. (P), 16.41
Én voltam, aki megjelentette. Pedig én szoktam kardoskodni a szoftverek x.y.z.m.j-edig kiadásának blogmarkolása, és különösen meghírezése ellen... Ezesetben valóban figyelmetlen voltam.

Nekem személy szerint azért volt releváns, mert mint Ubuntu felhasználó nem frissül automatikusan a firefoxom, viszont az Ubuntu Update frissíti. Azt pedig szeretem tudni, hogy az miért frissít. Kétségtelen, hogy nem releváns egy webfejlesztői oldalon.

Azért azt tegyük hozzá, hogy az általad javasolt "nagy verziószám változások" követése nem feltétlenül ad jó támpontot a webfejlesztői változásokat illetően, a Firefoxban például az 1.x-es ágban sok változás volt, az IE 6-ban a szervíz csomagok sokat változtattak a működésen. Szóval nem a szám változásán múlik a relevancia, hanem a viselkedés változásán.
9

én meg a pontos fogalmazás mellett szoktam kardoskodni :(

zsepi · 2006. Júl. 28. (P), 17.03
Azért azt tegyük hozzá, hogy az általad javasolt "nagy verziószám változások" követése nem feltétlenül ad jó támpontot a webfejlesztői változásokat illetően, a Firefoxban például az 1.x-es ágban sok változás volt, az IE 6-ban a szervíz csomagok sokat változtattak a működésen. Szóval nem a szám változásán múlik a relevancia, hanem a viselkedés változásán.


Valójában erre gondoltam én is, csak sikerült rosszul megfogalmaznom.
10

Ubuntu security notices feed

attlad · 2006. Júl. 29. (Szo), 13.53
mint Ubuntu felhasználó nem frissül automatikusan a firefoxom, viszont az Ubuntu Update frissíti. Azt pedig szeretem tudni, hogy az miért frissít.

http://www.ubuntulinux.nl/files/usn.xml