ugrás a tartalomhoz

Weblabor alternatíva

webproghu · 2014. Dec. 17. (Sze), 21.27
Sziasztok,

tud valaki jó Weblabor alternatívát?
A helyzet az, hogy nagyon jó kis oldal volt ez, de már teljesen halott, és úgy látszik semmilyen szándék nincs a felélesztésére.

Viszont igény úgy gondolom lenne rá.
 
1

úgy látszik semmilyen szándék

Joó Ádám · 2014. Dec. 17. (Sze), 22.35
úgy látszik semmilyen szándék nincs a felélesztésére


Engedd meg, hogy a mondandómnak megfelelő hangsúlyt szerzendő látszólag elragadtassam magam: feltételezve, hogy ha érdekel, merre tart a Weblabor, olvastad az utóbbi időszak ezzel kapcsolatos diskurzusait, következésképpen tisztában vagy vele, hogy többször jeleztem, zajlik a munka a lap megújításán, fel kell tegyem a kérdést, most hangulatkeltést végzel vagy csak hazugsággal vádolsz?

Retorikát félretéve: a helyzet továbbra is az, hogy folyik a munka, miközben, miután a PHPHost befejezi működését, a napokban költöztünk új szerverre, ahogy apróbb hiányosságokból (mint például a Twitter-doboz) akár fel is tűnhet, a migráció még nem 100%-os.

Viszont igény úgy gondolom lenne rá.


Ha már itt tartunk, szerinted mire lenne igény?
2

feltételezve, hogy ha

webproghu · 2014. Dec. 18. (Cs), 07.04
feltételezve, hogy ha érdekel, merre tart a Weblabor, olvastad az utóbbi időszak ezzel kapcsolatos diskurzusait


Olvastam az utóbbi időszak diskurzusait, a fél évvel ezelőttit, és a több évvel ezelőttieket is (egyiknek sem lett eredménye). Továbbmegyek, én indítottam a fél évvel ezelőtti diskurzust "Mi van a Weblaborral?" címmel.

következésképpen tisztában vagy vele, hogy többször jeleztem, zajlik a munka a lap megújításán, fel kell tegyem a kérdést, most hangulatkeltést végzel vagy csak hazugsággal vádolsz?


Nem vádolok senkit semmivel, és nem végzek hangulatkeltést. Igen, többször jelezted, hogy folyik a munka, de fél év alatt ennek semmilyen látható eredménye nincs. Ne érts félre, ezt nem azért írom, mert okolnálak bármiért is, csupán a helyzet az, hogy lényegében semmilyen probléma nem oldódott meg, az állapot változatlan maradt. Ezért szeretnék alternatívát keresni, hátha létezik, ugyanis ez volt a legértelmesebb oldal a webes szakmában.

Ha már itt tartunk, szerinted mire lenne igény?


Tartalomra. És a közösség mozgósítására.
3

Én szeretem a Weblabort.

tisch.david · 2014. Dec. 18. (Cs), 16.16
Én szeretem a Weblabort. Hosszú évek óta olvasom, és sokat profitáltam már az itt elhangzottakból. Ritkán szólok hozzá és nem szoktam cikkeket sem írni, mert nem tartom magam szakértőnek egy témában sem, kibicelni meg utálok.

Nem tudom, hányan vagyunk még ilyenek, de nem biztos, hogy egy oldal - csak azért, mert kicsinek tűnik a látható aktivitás - halott. És hálás vagyok azoknak, akik ingyen dolgoznak rajta, és pont az önzetlen áldozatvállalásuk miatt még a hibáit is elnézem, mert nyilván én is sokkal jobbat csinálnék, ha lenne rá időm.

De ha van jó ötlet a Weblabor felpörgetésére, gondolom mindenki szívesen veszi!

Áldott Karácsonyt mindenkinek, ha addig már nem szólnék hozzá:

Dávid
4

+1

Pepita · 2014. Dec. 18. (Cs), 20.09
Sajnos talán pont az időhiány a legnagyobb baj.
Én szégyellem magam, mert rég nem adtam hozzá értékes tartalmat.
5

-1

janoszen · 2014. Dec. 19. (P), 12.18
-1, sajnos azt kell mondanom hogy nem ertek egyet. En irnek, ha nem lenne akkora irdatlan szivas a cikkek beformazasa, kirakasa. A Weblabor alatti motor meglehetosen torkaveres, igazabol el kellene kuldeni az orok vadaszmezokre es kellene valami korszerubb megoldas. Mar jelentos ideje van szo arrol, hogy majd csak lesz valami, de soha nem lett.

Ami azt illeti, en tettem a Weblaborra veteli ajanlatot Adamnak, de visszautasitotta. En tudnek a dologba penzt es energiat tenni, mert latok benne fantaziat, de nekem csak akkor eri meg, ha nem en vagyok az egyetlen aki ezzel foglalkozik, illetve ha nincs stagnalas.

Mivel a WL kornyeken semmi nem tortenik, masfele forditottam az energiaimat, jovo evtol remelhetoleg indul egy Google Hangouts stream heti rendszeresseggel, webes fejlesztesi technologiakrol.
6

irdatlan szivas a cikkek

Hidvégi Gábor · 2014. Dec. 19. (P), 12.57
irdatlan szivas a cikkek beformazasa, kirakasa
Pontosan mivel akadt gondod?
7

Konkretan

janoszen · 2014. Dec. 19. (P), 13.00
Konkretan, hogy bekuldok egy cikket es honapokig (!) nem tortenik semmi, erre valo hivatkozassal. Arrol nem beszelve, hogy nincs elkulonitve a rendesen megirt cikkek es a holmi himihumi blogmarkok megjelenese. A cikk kb 1 honap utan eltunt a sullyesztoben.
8

Ha Ádám nem ér rá

Hidvégi Gábor · 2014. Dec. 19. (P), 13.58
Ha Ádám nem ér rá formázgatni, mert dolga van, akkor valóban hónapokig elhúzódhat, maga a processz nem egy nagy kihívás, egy forráskódokkal teletűzdelt írás esetében is legfeljebb egy-két óra, hisz kopipészt az egész. Lehet itt új site-ot fejleszteni, de hiába lesz modern-csillivilli, ha Ádámnak nem lesz rá több ideje.

A cikk-blogmark prioritással kapcsolatban hasonló a meglátásom, ez probléma.
9

Lehet itt új site-ot

Joó Ádám · 2014. Dec. 19. (P), 14.20
Lehet itt új site-ot fejleszteni, de hiába lesz modern-csillivilli, ha Ádámnak nem lesz rá több ideje.


Nem tagadva, hogy vannak extrém esetek, ami mögött általában időhiány áll, de azért túlzónak érzem rendszeresen felhozni ezt, miközben általában egy-két nap, esetleg egy-két hét volt a jellemző.

Azt hiszem, hogy erről sokkal többet beszélni nem is érdemes, megnézve, hogy mennyi blogmark érkezik. Ezeknek tényleg néhány órától egy-két napig terjed az átfutásuk, erőbefektetést pedig szinte egyáltalán nem igényelnek a beküldő részéről, így nehéz elfogadni azt az érvelést, hogy elveszi a kedvem, hogy a beletett munka ellenére nem foglalkoznak vele kellő súllyal.

Akkor tehát mi lehet az oka, hogy áll a címlap? Teljesen nyilvánvaló, hogy kényelmetlen, lassú, rosszul áttekinthető, nehezen kereshető a Weblabor rendszere. Az ilyesmi sem szerzői sem szerkesztői oldalról nem motiváló.

Jánosnak és a többieknek, akik azt mondják, hogy váltani kell, igaza van. Én ezt hét év alatt sokszor elmondtam, mindannyiszor le lett söpörve az asztalról. Most van rá lehetőség, és meg is fog történni.
10

Lehetőség?

Pepita · 2014. Dec. 19. (P), 17.17
Szabadna tudnunk, hogy mi a lehetőség, mi és mikor fog változni?
Jánosnak abban igaza van, hogy ha elkészül egy cikk, az eléggé lassan kerül ki. Ez valóban nam motiváló, én azonban időhiány miatt nem írok - lenne miről.
12

Választ szokás szerint nem

webproghu · 2014. Dec. 23. (K), 10.42
Választ szokás szerint nem kapunk...
Egyébként én egyre inkább kezdek arra hajlani, hogy kellene le kellene fejleszteni a Weblabor utódját, mert ami itt folyik az kezd nevetséges lenni.
13

Pontosan mire vársz

Joó Ádám · 2014. Dec. 23. (K), 13.52
Pontosan mire vársz választ?

Egyébként én egyre inkább kezdek arra hajlani, hogy kellene le kellene fejleszteni a Weblabor utódját


Nem tettem elég érthetővé, hogy pont ez történik?

mert ami itt folyik az kezd nevetséges lenni.


Ne feszítsd kérlek a húrt, mert én is tudok méltatlanul megnyilvánulni.
14

Pontosan mire vársz

webproghu · 2014. Dec. 23. (K), 14.36
Pontosan mire vársz választ?


A felettem hozzászóló tett fel kérdéseket.

Ne feszítsd kérlek a húrt, mert én is tudok méltatlanul megnyilvánulni.


Ez most fenyegetés? :) Én úgy gondolom, hogy ez egy személyeskedést nélkülöző konstruktív vita kellene hogy legyen, amelynek célja egy fenálló probléma megoldása. Ha te nem így éled meg, sajnálom.

Nem tettem elég érthetővé, hogy pont ez történik?


Ami azt illeti de. Ahogy jelezve lett fél éve is, és akkor sem és azóta sem történt semmi.
Értem én, hogy vannak tervek, de ami azt illeti se azt nem osztod meg, hogy mik ezek a tervek, se azt, hogy ezek mikor valósulnak meg, továbbá rengeteg szakmabeli van ebben a közösségben akik szívesen segítenénenek, de úgy látom erre sincs hajlandóság.

Na de némi kísérletet teszek a szál normális irányba terelésére: megkérdezhetem a nevemben, és a közösség nevében is, hogy a közeljövőben milyen irányba fog mozdulni a Weblabor? Milyen várható történések, fejlesztések lesznek? Ha valamilyen oknál fogva ez nem publikus, akkor jelezd és elfogadjuk, ha viszont megosztható, akkor kérlek oszd meg ezt velünk.
15

A felettem hozzászóló tett

Joó Ádám · 2014. Dec. 23. (K), 15.20
A felettem hozzászóló tett fel kérdéseket.


Olyan kérdéseket, amikre már adtam választ.

Ez most fenyegetés? :)


Nem, ez a beszélgetés hangnemének rossz irányára való figyelemfelhívás volt :)

Ha te nem így éled meg, sajnálom.


Néha nehéz így megélni.

Ahogy jelezve lett fél éve is, és akkor sem és azóta sem történt semmi.


De, történt. Lévén azonban nem a meglévő rendszer foltozgatásáról van szó, így ez a jelen site-on nem látszódhat, félkész munka közzététele pedig nem segítené az ügyet.

Értem én, hogy vannak tervek, de … ezek mikor valósulnak meg


Nem tervek vannak, egy fejlesztés zajlik. Arra, hogy mikor lesz kész, már korábban is ki lett erőszakolva egy akkor is felelőtlennek tartott válasz, ami természetesen nem állta meg a helyét. Nem tartom célravezetőnek be nem tartott ígéreteket tenni. Ahogy azt sem gondolom, hogy azután, hogy hét éve egy tulajdonképpen soha be nem fejezett rendszert használunk, pont most kellene összecsapni egy újat, csak azért, mert vannak türelmetlen hangok.

továbbá rengeteg szakmabeli van ebben a közösségben akik szívesen segítenénenek, de úgy látom erre sincs hajlandóság


Ez lesz az első és utolsó alkalom, hogy itt ebbe belemegyek, mert méltatlannak tartom azokkal szemben, akiknek nagyrészt a Weblabor köszönhető, de a jelenlegi helyzet kialakulása elsősorban annak az eredménye, hogy a – János által korábban mint elvárás megfogalmazott – testületi döntéshozás miatt tulajdonképpen nem lehetett döntéseket hozni, a vétók mellé pedig érdemi munkát a kimondóik már rég nem fektettek be. A lap érdekeit nézem akkor, amikor nem hagyom, hogy ez a helyzet újra kialakulhasson, mint ahogy akkor is, amikor nem fogadom el a vállalati háttérrel felajánlott anyagi segítséget, ezzel elkerülhetetlenül a Weblabor függetlenségét adva fel.

a közeljövőben milyen irányba fog mozdulni a Weblabor? Milyen várható történések, fejlesztések lesznek?


Az első lépés teljesen új technológiai alapokon a meglévő funkcionalitás maradéktalan megvalósítása, menet közben javítva a régóta ismert hibákat, néhány helyen hangsúlyokat eltolva, illetve olyan új funkciókat bevezetve, amik strukturálisan kis változást jelentenek, de a hatásuk potenciálisan nagy. Mindezzel együtt a meglévő tartalom rendezése, újrarendszerezése, hogy a kereshetőséggel, megtalálhatósággal kapcsolatos jogos panaszok is orvosolva legyenek.

Ha valamilyen oknál fogva ez nem publikus, akkor jelezd és elfogadjuk, ha viszont megosztható, akkor kérlek oszd meg ezt velünk.


Több okból kerülöm a széles diskurzust erről: nem szeretnék ígéreteket tenni, mert nem szeretem őket megszegni; nem szeretném, ha idejekorán a további fejlődési lehetőségekről kezdenénk lelkes beszélgetésbe, mert előbb az alapokat kell ehhez letenni; és nem szeretném, ha a felfokozott várakozás elkerülhetetlen csalódáshoz vezetne.

Vissza a migrációhoz, mert még mindig nem megy a Twitter-doboz.
16

(…) félkész munka közzététele

kuka · 2014. Dec. 23. (K), 15.52
(…) félkész munka közzététele pedig nem segítené az ügyet.
Pedig lehet mi máris tapsikolnánk neki. Egyes vélemények szerint megéri közzétenni még a végleges verzió előtt.
Release Early, Release Often
Eric Steven Raymond - The Cathedral and the Bazaar
17

Egy hasonló rendszer

Hidvégi Gábor · 2014. Dec. 23. (K), 16.18
Egy hasonló rendszer összehozása, mint a weblabor, aztán az adatok átimportálása nagy meló, nem tudom, lehet-e nagyon darabolni.
20

Muszakilag lehet

janoszen · 2014. Dec. 23. (K), 17.57
Muszakilag lehetseges, ilyeneket csinalunk eleg sokszor...
44

Pont ehhez szerettem volna

varcsaba · 2014. Dec. 30. (K), 20.32
Pont ehhez szerettem volna hozzászólni, de sajnos a költözés miatt nem működött a levelezés :)

Annyit akartam szerintem írni, hogy évek óta azt látom, Ádámnak nincs ideje az oldal kezelésére, ezért késnek a cikkek annyit, ezért nem ment a levelezés és a twitter most is. Nem áll szándékomban nekem beosztani az ő idejét, csak ha már ő az admin törődhetne vele sokkal többet.

Évek óta megy a fejlesztés (elvileg) és az ötletelés, aztán reméljük kikerül az új rendszer. Minden meglepődik és örül majd, de mi van ha a közösség számára nem tetszik, nem használható jobban mint a mostani? Szerintem így lesz vége az oldalnak. Jobb lenne szerintem közösen, ha nem is mindenki, de tudjuk kik csinálják, legyen egy feature lista, lehessen javaslatot tenni, tudjunk annak sorsáról.

Szerintem ettől bőven több infót érdemelnénk meg a fejlesztésről, funkcióiról ha már eddig kitartott sok sok ember. Én jobban olvasni szoktam, de ha egyszerűbb/pörgősebb lenne még lehet írnék is.

Végül egy idézet a Rólunk oldalról: "Webhelyünket a közösség tagjai szerkesztik a közösség számára".
45

Nem áll szándékomban nekem

Joó Ádám · 2014. Dec. 30. (K), 20.47
Nem áll szándékomban nekem beosztani az ő idejét, csak ha már ő az admin törődhetne vele sokkal többet.


Én egész éjjel nem feküdtem le, mert a Weblaboron dolgoztam, mint ahogy teszem ezt rendszeresen. Most is Drupalt frissítek. Fogalmatok sincs, milyen elcseszett kupleráj ez az egész, amit miközben próbálsz újraírni, néha még foltozgatni is kell, hogy addig is fusson, és van, hogy át kell venni és kialakítani a teljes infrastruktúráját, amikor az eddigi üzemeltetője kiszáll.

És kezd a hócipőm telelenni, hogy én tartom a hátam egy évtized technológiai adósságáért, amit nem én halmoztam fel, és még azt is hallgathatom, hogy nem teszek érte eleget.

Később majd a többihez is, diplomatikusabban.
48

No ezt nem tudom szó nélkül hagyni...

pythonozok · 2015. Jan. 1. (Cs), 15.35
Dír Ádám!

Azt hiszem, félreérted ezt az egészet. Van itt sok szakember, akik szívesen segítenének, de te minden ajánlatot elutasítasz. Szerintem abban senki sem kételkedik, hogy ez nagy munka, de miért muszáj egyedül csinálni, ha lenne aki segít?
Úgy vettem észre, a többségnek ezzel van gondja, nem azzal, hogy még mindig nincs kész az új rendszer.
No meg az infó hiány, hogy nem is lehet igazán tudni semmit (tévedés joga fenntartva, nem követtem az ezzel kapcsolatos témákat folyamatosan) arról, hogy hogy állnak a dolgok, mire számíthat a társaság.
Bár azt, hogy mitől lesz itt picivel nagyobb élet, még mindig nem látom és őszintén szólva nem látom túl pozitívan a jövőt, sőt. Más, eredendően nagyobb forgalmú oldalak is sorra halnak ki (lásd hwsw, prog.hu, index)

HZ voltam
49

+1

Pepita · 2015. Jan. 1. (Cs), 17.20
Szia újra. :)

Igen, segítenénk, ha megengedné..
50

A felajánlás jó dolog

BlaZe · 2015. Jan. 1. (Cs), 22.52
A felajánlás jó dolog, de Ádám hogyan biztosítaná, hogy a lendület eredménye ne egy a jelenlegihez hasonló "szemétdomb" legyen? A sok lelkes ember nagyon rossz irányba tudná vinni a beleölt munkát, és ami időt a reviewzással, koordinálással töltene, most töltheti fejlesztéssel. Szóval innen fejlesztőcsapatot építeni kockázatos lenne szerintem. Ezzel nem megbántani akarok bárkit, kizárólag az ismeretlenségre, mint kockázati tényezőre gondolok. Mindazonáltal azt is kétlem, hogy egy ekkora melót lehet egyedül csinálni.

Amit lehet tenni az oldalért a közösség tagjaként, az a minőségi tartalom gyártása, és a minőségi eszmecsere. Ha ez megvan, akkor az húzza magával a technikai fejlesztéseket is. Ha nincs, akkor meg minden beleölt munkaóra kidobott idő. Szerintem inkább ez a baj, nem a régi motor. Persze ha amit be is küldenek hetek alatt kerül ki, az nyilván nem ösztönző, azt belátom... Tudom, én eddig még nem küldtem be semmit :) De ennél azért jóval nagyobb gond, hogy van aki meg már nem küld be semmit.
51

Linux, jquery, meg úgy a

Chriksz · 2015. Jan. 2. (P), 13.03
Linux, jquery, meg úgy a webes frameworkok túlnyomó része lelkes, ismeretlen srácok lendületéből épülnek. Nem ezen emberek tudják rossz irányba vinni a fejlesztés, hanem a nem megfelelő vezetés.
Abban a korban, amikor már az MS is azt nyit meg, amit csak tud (pl.: .net core). Elég elmaradottnak hangzik egy abszolút közösségi fórum fejlesztésén egyedül üldögélni.
52

Nem biztos, hogy ugyanarra

BlaZe · 2015. Jan. 2. (P), 14.39
Nem biztos, hogy ugyanarra gondoltunk. A beküldhetsz change-et, és vagy beemelik vagy nem, meg a csapatban együtt dolgozás nagyon más. És azért pl a linux (kernel) fejlesztése hiába open source, ott nagyon kemény vezetés van, és nem kerülhet be akármi. Ezen felül egyik sem kész termék, ahol a forráson kívül van még pár dolog... Inkább nem sorolom fel hány olyan opensource termékkel találkoztam, amiről ordított, hogy össze volt dobálva a koncepció és tervezés helyett.

De én is kb ezt mondtam. Vagy van egy kemény vezetés, vagy egy egymást ismerő és egymásban megbízó fejlesztői csapat. Utóbbit 0-ról neten keresztül felépíteni szerintem necces lenne. Előbbihez meg látszólag és érthető módon Ádámnak nincs sok kedve.
57

Szerintem pedig ugyanarra. Én

Chriksz · 2015. Jan. 3. (Szo), 14.48
Szerintem pedig ugyanarra. Én csak arra akartam utalni, hogy míg a közösségi fejlesztés megoldható, ha van arra alkalmas vezetés, addig az egyedüli -mint ahogy látható is- nem.
Probléma megoldására véleményem szerint az lenne a legjobb, ha egy megfelelő kapcsolati és tapasztalati háttérrel rendelkező személy beindítana egy weblaborhoz hasonlatos oldalt, így kialakítva versenyhelyzetet. Egyedüli szereplőként, nincs végleges veszélyben a weblabor fennmaradása; így nem igazán várható dinamikus változás.
58

Konkurencia

Pepita · 2015. Jan. 3. (Szo), 15.56
Mondanivalód első felével egyetértek.

Viszont szerintem nem jó ötlet a konkurens oldal.

- Azért ki csinálná meg, hogy aztán a WL rendbe jöjjön, az új pedig elsüllyedjen?
- Fordított esetben dobjuk ki az eddig WL-en felhalmozott értékes tartalmat?
- Szerinted az ISSN-t dobálják az emberhez? :) (Szerintem ez fontos.)
- Mitől lenne jobb / több egy másik oldal? Ennél kevesebb ráfordítással rendbe hozható a jelenlegi.
61

Informatika esetében én úgy

Chriksz · 2015. Jan. 3. (Szo), 17.25
Informatika esetében én úgy vettem észre, hogy a felhalmozott javak könnyen gazdát szoktak cserélni, mivel főképp szellemi termékről beszélünk. Tehát ahelyett, hogy csődbe ment cég, közösség tulajdonát megenné a kosz, inkább az erősebb bekebelezi.

Attól lenne jobb, hogy a dolgok mozgásba lendülnének. Az életben maradás ösztönénél nem igazán ismerek jobb motiváló erőt. Kiderülne, hogy tényleg van szándék és szufla a folytatásra, vagy ez már csak a lassú kiszenvedés fázisa.

ISSN szám igényléséhez nem értek, de elolvasva pár cikket nem tűnik lehetetlennek egy megszerzése.

Szerintem érdemes lenne felméréséket készíteni a magyar webfejlesztő közösség méretéről, igényeiről. Lehet kiderülne, hogy akár két oldal is vígan el tudna éldegélni vagy, hogy ez is már teljesen fölösleges. Ha az előbbi verzió áll fenn, akkor kiindulva a WL jogi nyilatkozatából én nem látok akadályt arra, hogy egy újonnan létrejövő oldallal ne tudna együttműködni.
62

Szerintem érdemes lenne

Max Logan · 2015. Jan. 3. (Szo), 18.01
Szerintem érdemes lenne felméréséket készíteni a magyar webfejlesztő közösség méretéről, igényeiről.

Az a baj a Weblaborral, hogy már 9 évvel ezelőtt, amikor én ide regisztráltam sem volt labor, és nem is igen emlékszem olyan dologra, ami csak utalt volna arra, hogy itt ilyen jellegű munka folyna.

Másrész igen komoly problémának látom, hogy itt leginkább csak webes kóderek vannak, túlsúlyban a backend oldalról (legalábbis nekem így jön le), és sehol sincsenek a mobil fejlesztéssel, kő kemény UX-szel foglalkozó arcok, grafikázó srácok, online és social marketingesek, stb, stb.

Egy plastik.hu-n több UX tartalmat olvastam, mint itt, pedig ennek éppen fordítva kellene lennie, és ha valahol, akkor a weblabor.hu-n kellene olyan tartalmaknak megjelennie, amit a plastik.hu-n, a webisztan.blog.hu-n, blog.fps.hu és egyéb oldalakon lehet olvasni.

Egyszóval a Weblabor, mint webes közösség, mint igazi hardcore webes közösség sosem épült ki, az elmúlt 5 évben pedig messze nem méltó a nevére, és arra, amire utalni akar.

Mondjuk ki: nincsen a Weblabor mögött egy kvázi állandó hardcore mag, aki vinné a hátán (a.k.a. szerkesztőség, főszerkesztővel az élén, mint egy rendes újságnál, ha már ennyire lovagol mindenki a jelen állapot alapján érdektelen ISSN dolgon), és nincsenek itt olyan dolgok, amiért hasonlóan nagy arcok ide jöhetnének. Sem mobil fejlesztés, sem startup, semmi nincsen itt, ami miatt a Weblabornak 2015-ben létjogosultsága lenne.

Ez persze az én meglátásom, lehet ezzel egyet nem érteni…

A konkurenciás dologról és az esetleges tagi kiválásokról pedig az ISSN témánál maradva csak annyit mondanék: PCX magazin vs. GameStar, Chip magazin története, és valószínűleg lehetne még néhány példát mondani az elmúlt 15 év honi történéseiből.

A Weblaborra mindenki úgy tekint (érzelmi okokból), mint a nagybetűs magyar webes online közösség, pedig ahogyan én látom, sosem volt az, csak lelkes programozók elindítottak valamit, amiből lehetett volna valami, de eleddig nem lett semmi…
63

Teljes mértékben egyetértek.

Chriksz · 2015. Jan. 4. (V), 20.07
Teljes mértékben egyetértek. Nagyon jó meglátás a felhasználói élménnyel foglalkozó tartalom hiánya. Ha van amiből fontos lenne kimondottan magyar cikkek, akkor ez az. Nem hiába mondják azt, hogy egy honlap jó lokalizációja nem merül ki a mondatok lefordításában. Globalizáció ide vagy oda, léteznek kultúrából fakadó sajátosságok.

Igaz, nincsenek konkrét statisztikák a kezemben, de én nagy lehetőséget látok egy profi, webbel foglalkozó honlap üzemeltetésében. Szerintem egy profitorientált megoldáson is érdemes lenne elgondolkodni. Semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki ebből akarna megélni. Így vagy úgy, én nagyon szívesen részt vállalnék egy beindításában. Ezzel nem a WL alatt akarnám vágni fát, sok olyan ember van itt, akinek segítsége látszólag nem kell a honlapnak. Kár lenne ezeket az ambíciókat parlagon hagyni.

Nem szeretnék túlzó kijelentésekbe esni. Így csak annyit tudok mondani, hogy én mindenképpen pozitívnak érezném azt, hogy a mostani elégedetlenkedés helyett, megpróbálnánk kezünkbe venni a helyzetet.
64

Millió lehetőség volt, amit a

Max Logan · 2015. Jan. 5. (H), 15.08
Millió lehetőség volt, amit a Weblabor nem aknázott ki (az utóbbi 10 évben). Habár legalább 5 év lemaradásban van a Weblabor reboot project, még bőven van potenciál vagy a Weblabor érdemi, 2-3 nagyságrendnyi ugrást eredményező újraépítésében, vagy egy, a Weblabor szelleméségének alapján létrejövő új portál elindításában.

Több ötletem is volt korábban, amivel lehetett volna némi életet lehelni a Weblaborba, de többek között a for-profit és piaci szemléletű dolgok bevonásától idegenkedtek (mindmáig) az itteni, mondjuk úgy hangadó, kvázi véleményvezér emberek.

A webből a technológia oldaláról kiszálltam, így maximum csak brainstorming keretében tudom megfogalmazni a meglátásaimat, ötleteimet. Érdemi szerepet nem tudok és nem is szeretnék már vállalni sem a Weblabor feltámasztása, sem pedig egy esetleges utód vagy konkurens portál létrehozása kapcsán.
65

Nem akarok nagyon negatívnak

pythonozok · 2015. Jan. 5. (H), 16.48
Nem akarok nagyon negatívnak tűnni, de jelentkezzen, aki tud olyan magyar nyelvű, szakmai (IT) oldalról, ami még normálisan működik és nem abban merül ki a funkciója, hogy házifeladatokat oldanak meg a tagok, meg google találatokat linkelnek!
Az elmúlt években egyedül itt találkoztam ezeknél bonyolultabb kérdések megbeszélésével.
66

Az elmúlt években egyedül itt

Max Logan · 2015. Jan. 5. (H), 18.05
Az elmúlt években egyedül itt találkoztam ezeknél bonyolultabb kérdések megbeszélésével.
A Weblabor névhez, és a tucatnyi komoly közösség és értékteremtő lehetőséghez képest ez édes kevés…

Erőskezű, középtávú és hosszútávú (!) vízióval rendelkező vezetés nélkül egy ilyen site, mint a Weblabor nem lehet több, mint ami eddig is volt: fórum, ami igazából nem sokban különbözik egy levelezőlistától.

Ha belegondolok, akkor anno csak azért kezdtem el itt fórumozni, és hagytam ott a Weblaboros levlistákat, mert a felület kényelmesebb volt. Ennél többet sajnos nem adott a közösségnek a Weblabor.
67

Erőskezű, középtávú és

Joó Ádám · 2015. Jan. 5. (H), 18.11
Erőskezű, középtávú és hosszútávú (!) vízióval rendelkező vezetés nélkül


Van a Weblabor jövőjével kapcsolatban közép- és hosszútávú vízió. Furcsának találom, hogy pont te, aki nem is olyan rég próbálkozott nagyszabású közösségi kezdeményezéssel, ami végül sokkal rövidebb életű volt, mint tervezted, vagy ilyen kevéssé fogékony az ilyen munkával járó nehézségekre.

A többször felemlegetett erőskezű vezetés pedig azt is jelenti, hogy nem mindig az, úgy és abban az ütemben történik, ahogy azt mi szeretnénk látni. Ez sajnos vele jár. Ez biztosítja a közép- és hosszútávú víziót, szemben a lehető leggyorsabban felmutatott populáris eredményekkel.
70

Furcsának találom, hogy pont

Max Logan · 2015. Jan. 5. (H), 22.28
Furcsának találom, hogy pont te, aki nem is olyan rég próbálkozott nagyszabású közösségi kezdeményezéssel, ami végül sokkal rövidebb életű volt, mint tervezted, vagy ilyen kevéssé fogékony az ilyen munkával járó nehézségekre.
Az a kezdeményezés nem azért nem teljesedett ki, mert nincsen benne potenciál, hanem azért, mert nem dolgom dolgokat „üzemeltetni”. Ha akarnám, működne, sőt több 10 site kijött volna már a project által fémjelezve. De nem áldozhatom be magam egy-egy ilyen cél érdekében, mert jelen életemben nem ez a dolgom…

A többször felemlegetett erőskezű vezetés pedig azt is jelenti, hogy nem mindig az, úgy és abban az ütemben történik, ahogy azt mi szeretnénk látni. Ez sajnos vele jár. Ez biztosítja a közép- és hosszútávú víziót, szemben a lehető leggyorsabban felmutatott populáris eredményekkel.

Az erőskezű vezetés jelen kontextusban nem jelent semmivel sem többet, mint ahogyan egy újságnál van főszerkesztő, és van szerkesztőség.

A Weblabor történetében nem emlékszem semmilyen akcióra, ami csak a nyomát is mutatta volna annak, hogy itt bármiféle labor szellemiség munkálkodik, és lenne vízió arra nézve, hogy a Weblabor egy nagy, az egész webes iparágat (ahogyan mondtam, grafikuson át a marketingesekig mindenkit) magába foglaló ütős szakmai platform legyen.

Félreértés ne essék, amikor a gondolataimat írom, nem a Te érádra gondolok, benne foglaltatik a Weblabor utóbbi 10 éve. Én, mint nagyjából aktív fórumtag azt vettem észre, hogy a nagy öregek szépen kikoptak, és a kicsi tóban keltett néhány apró hullám is megszűnt, állóvíz lett.

Igazából nem is értem, hogy miért a motor újraírásával szeretnéd letenni az alapjait az újkori Weblabornak, amikor életet elsődlegesen olyan kezdeményezésekkel lehetett volna vinni a site-ba, ami megmozgatja, összehozza a szakmát (labor szellem, stb, stb.). És újra le kell írnom, szakma alatt nem a backend és frontend kódereket értem. A Weblabor például olyan szinten kiesett az iPhone 2007-es bejelentésével bekövetkezett mobilrobbanásból, hogy nem is értem, hogy ez hogyan történhetett…

Egy mondatban összefoglalva: a Weblabor egy kiváló brand, csak éppen a mögötte álló site eleddig nem nőtt fel hozzá.
71

Az a kezdeményezés nem azért

BlaZe · 2015. Jan. 5. (H), 22.56
Az a kezdeményezés nem azért nem teljesedett ki, mert nincsen benne potenciál, hanem azért, mert nem dolgom dolgokat „üzemeltetni”. Ha akarnám, működne, sőt több 10 site kijött volna már a neve alatt fémjelezve. De nem áldozhatom be magam egy ilyen cél érdekében, mert jelen életemben nem ez a dolgom…
Ezt kár volt szerintem így leírnod, rendkívül rossz üzenete van.

De továbbra is tartom, hogy tartalmat kell szállítani, cikk/blog írókat kéne szerezni. Ezzel szemben a jó szakikat veszíti el a közösség érdekes tartalmak hiányában. Te is mondod, a web megváltozott, egyre globálisabb. Ez pedig azt jelenti, hogy akinek gondolatai vannak, az nem egy igen kis piacra kívánja beböfögni, ahogy HZ is írta, ahol ráadásul az értékes vitapartnerek száma igen csekély, hanem kitolja a nagyvilág elé (tisztelet a kivételnek). Nézd csak meg hány magyar és hány angol nyelvű blog van idézve. A magyar webes, de a teljes IT szakma is igen pici. Szerintem az nem véletlen, hogy először a WL listák, majd maga az oldal is a tanulók, vagy kezdők kérdéseit megválaszoló fórum lett. Erre maradt igény, ezt a szerepet töltötte be egy idő után. Haladóbb témák csak elvétve kerülnek elő. A komolyabb szakmai kérdések szépen lassan átmásznak SO-ra, és egyéb angol nyelvű fórumokra, blog gyűjteményekre. Kérdés, hogy lehet/érdemes-e ezzel a trenddel szembemenni. Ez lenne az érdekes téma szerintem, a technológiai kérdést Ádám meg tudja oldani valahogy, az "részletkérdés".
72

Ezt kár volt szerintem így

Max Logan · 2015. Jan. 5. (H), 23.27
Ezt kár volt szerintem így leírnod, rendkívül rossz üzenete van.
Hogy ki mit olvas ki ebből a gondolatból, az nem az én dolgom. De mondok egy hasonlatot, ebből talán egyértelműbb a lényeg: attól, hogy te képes vagy üzemeltetni egy cukrászdát, aminek mindenki a csodájára jár, még nem jelenti azt, hogy dolgod is azt csinálni. Az a project arra mindenképpen jó volt, hogy egy újabb példán keresztül mutatta meg az élet, hogy amiben hiszek, amiben van fantázia, az nem feltétlenül esik egybe azzal, amivel dolgom is van. Ennél többet felesleges írnom.

De továbbra is tartom, hogy tartalmat kell szállítani, cikk/blog írókat kéne szerezni.
Ez egy iránynak jó, de kevés. Kellett volna folyamatosan, mondjuk félévente egy-egy programozó verseny, labor jellegű aktivitás, stb, stb. Millió lehetőség lett volna arra, hogy a Weblabor túllépjen a blog és fórum platform történeten. A Weblabor névben nekem 1000x több van, mint a cikk - blog - fórum - blogmark négyszögből kikerülő tartalom.

Te is mondod, a web megváltozott, egyre globálisabb.
A web megváltozását nem a globalitás tekintetében értettem. Cloud szolgáltatások, okoseszközök, amik netre vannak kötve, stb, stb.

Tehát megerősítve, a Weblabor brand messze nem arról kellett volna, hogy szóljon az elmúlt 10 évben, de az utóbbi 5 évben különösen, hogy backend és frontend jellegű dolgok vannak napi szinten terítéken. 2008 óta elsőként az országban itt kellett volna, hogy elinduljon egy iOS (akkor még iPhone OS) részleg, UX témákat kellett volna pörgetni, ezzel együtt az arculati és UI grafikusokat be kellett volna vonni a Weblabor végkeringésébe, továbbá a Facebook, LinkedIn, stb. előretörésével igencsak kellett volna ide a marketinges tartalom. Ezen felül a stratup világnak évek óta itt kellene lennie, lévén, hogy legalább 5-10 sikeres magyar startup van, ami webes alapokon dolgozik. Big data és még millió kérdéskör lenne, amivel aktívan, kellett volna foglalkozni.

Évekkel ezelőtt be kellett volna vonni a webes piac szereplőit a Weblabor vérkeringésébe, de ettől úgy félnek az itteni véleményvezérek, mint a tűztől.

A Weblabor lehetne mára a nagybetűs webes központ, ahol bármivel kapcsolatban lehet tájékozódni, ami web. Talán felépül ide a site, talán nem. De nem is igen lett az utóbbi 10 évben megfogalmazva, hogy mi a Weblabor mögött meghúzódó idea. Nekem a fentebb leírt brutál közösség képe lebeg a szemem előtt. Talán akik a Weblabor mögött voltak és/vagy vannak, sosem láttak bele többet, mint backend és frontend programozók átlagnál valamivel értékesebb kommunikációs platformja.
73

Hogy ki mit olvas ki ebből a

BlaZe · 2015. Jan. 6. (K), 00.40
Hogy ki mit olvas ki ebből a gondolatból, az nem az én dolgom. De mondok egy hasonlatot, ebből talán egyértelműbb a lényeg: attól, hogy te képes vagy üzemeltetni egy cukrászdát, aminek mindenki a csodájára jár, még nem jelenti azt, hogy dolgod is azt csinálni. Az a project arra mindenképpen jó volt, hogy egy újabb példán keresztül mutatta meg az élet, hogy amiben hiszek, amiben van fantázia, az nem feltétlenül esik egybe azzal, amivel dolgom is van. Ennél többet felesleges írnom.
Értem én, hogy mire gondolsz, csak eléggé be lett lóbálva, hogy ez milyen jó lesz, most pedig írod, hogy nem fér bele az életedbe. Ezzel szemben Ádámon számon van kérve ebben a szálban, hogy az ellenkezőjét csinálja. Én erre gondoltam, hogy rossz az üzenet. Hogy kinek mire nincs erőforrása, az egy másik dolog.

A többivel lényegében egyetértek. Amit én mondani akartam, hogy a blogolás, cikkírás, szervezés... úgy általában a közösségi élet belső motiváció, visszacsatolás alapú (és úgy általában is minden, rossz lehet pl csak lóvéért bejárni dolgozni). A magyar közösség pedig ebben azért hátrányban van, egyszerűen a méretéből fakadóan is. Főleg egy olyan témában, amit ha ma leírsz, a megjelenése napján már outdated lesz. Nem negatív, vagy szkeptikus akarok lenni, de ez nem a WL hibája, hanem egy általánosan megfigyelhető pólusváltás a szakmai fórumok életében. Gondolom Ádám fejében van valami, ami ezekre választ ad, különben nem hiszem, hogy csinálná már ezt az egészet...
74

Értem én, hogy mire gondolsz,

Max Logan · 2015. Jan. 6. (K), 01.38
Értem én, hogy mire gondolsz, csak eléggé be lett lóbálva, hogy ez milyen jó lesz, most pedig írod, hogy nem fér bele az életedbe.
Ezt előre nem láthattam. És igazából nem az a kérdés, hogy belefér-e, hanem, hogy ha csinálom, akkor sérülök-e? És igen, sérülök, másrészt pedig nem lesz elég hatékony a történet. De ha csak annyi értelme volt, hogy leírhattam utólag, hogy volt érdeklődés már a legelején, és hiszek abban, hogy van értelme a dolognak, és hiszek abban, hogy lehet és kell ezt piaci alapon (vállalkozások által) és közösségi szinten (pl. Bridge Budapest is jó példa), akkor már megérte.

Ádámmal kapcsolatban én azt hiszem sem most, sem korábban nem foglaltam állást. Én nagyobb léptékben nézem a Weblabor, mint kvázi intézmény kérdéskörét. Én csalódott voltam már 5+ évvel ezelőtt is, hogy a Weblabor nem nőtt olyan nagyra, mint amilyen nagyra érzelmi értékben emelte magában mindenki.

Nem gondolnám, hogy itthon nincsen motiváció, és semmi köze a motivációnak a mérethez. Ha nem lenne, akkor nem lenne se Prezi, se Ustream, se egyéb olyan startup, amiért megéri az alapítók szerint dolgozni. Nem akarok a dolog lélektani fejtegetésébe belemenni, én a puszta logika oldaláról közelítek. Ha van itthon nem kevés jó koponya, akkor az elmúlt 15 évben bőven össze lehetett volna rakni a Weblabort annak, aminek lefestettem. A dolgot egyébként azért sem értem, mert ha megy ezerrel a meetup-olás meg egyéb dolgok, akkor érthetetlen, hogy miért a legnagyobbnak tekinthető brand mögé nem sikerült energiát fókuszálni – valószínűsítem, hogy erre egyáltalán nem is volt próbálkozás.

A „ma leírod, holnap már elavult” kérdéskör a jelen kor minden iparágára érvényes, és az ütem csak gyorsulni fog. Ezzel kapcsolatban csak a fejekben lehet rendet tenni: nem az a kérdés, hogy én írtam, ott a nevem, tudják, hogy az tőlem van, hanem az, hogy ott legyen, mindig friss legyen, penge legyen. Itt jön a szofisztikált működés kérdésköre, amihez megint csak az IT világból lehet hozni a hasonlatot: vannak a tartalomgyártók és vannak a G.C. arcok, akik folyamatosan frissen tartják az információs bázist, törlik, rejtik, ami már nem érvényes, vagy kiegészítik a cikket egy-egy hivatkozással az új dologra.

Rá kell jönniük az embereknek, hogy a világ nem arról szól, hogy maradandót alkotunk, hanem a pillanatban élünk. Innentől el lehet engedni az egó ragaszkodását, és az számít, amit most adsz, nem az, ami adtál akár 25 évig. A motiváció az alkotásra, az adásra itt és most kell, hogy meglegyen, nem lehet benne a képletben az egós játék, hogy tudják majd 10-20-30 év múlva, hogy azt én adtam. Az alkotás, a pillanat művészete nem ismeri ezt az egós faktort…

Ezek a dolgok egyszerűen megoldható feladatok, csak stratégia kell, onnantól minden működik. De ha nincsen egyértelműen kimondott vízió, ami mögé be lehet állni, vagy hátra lehet hagyni és elmenni innen, akkor ugye az van, hogy mindenki abból az érzelmi töltetből gondolkodik, ami a saját kis belső világában létrejött. Ebből a szempontból Ádám hatalmasat hibázott, hogy nem mondta el már évekkel ezelőtt, hogy neki mi a Weblabor és valójában mit akar építeni belőle.

Én vázoltam az előbb az én víziómat, de könnyen lehet, hogy egyedül vagyok azzal, hogy a Weblaborba egy ilyen, mások által akár grandiózusnak és értelmetlennek tartott kvázi szervezetet látok bele; ami egyébként céljának tekinthetné, hogy minőségi utánpótlást neveljen, stb, stb.
68

Félreértettél. Arra próbáltam

pythonozok · 2015. Jan. 5. (H), 18.12
Félreértettél. Arra próbáltam utalni, hogy magyar nyelvterületen... elég pesszimista vagyok atekintetben, hogy létre lehet-e hozni egy működőképes szakmai közösséget. Itt még nyomokban láttam ilyet, máshol... hát nem igazán. :(
Nézd meg, hova züllött akár a prog.hu, akár a hup, akár a prohardver család! (Kizárólag a fórum részről beszélek, a közösségi oldalukról)
69

Vízió és jól körülírt

Max Logan · 2015. Jan. 5. (H), 22.14
Vízió és jól körülírt stratégia kérdése az egész. Gomba módra szaporodnak azok a startup-ok, amik itthonról hódították meg a világot, vagy éppen már felvásárolta őket egy nagyobb külföldi piaci szereplő.

Ha valahol, akkor éppen itt, éppen magyar nyelven van létjogosultsága egy igen ütős szakmai platformnak, amiben ott van a backend és frontend kóder, a UX szaki, a profi grafikus, az online és social marketinges, és még számos olyan szakterület legjobbjai, akikből valójában (!) összeáll a web. Mert ugye a web az nem csak honlapokat jelent, 2007 óta pedig különösen nem… És ha 2015-ben web, akkor startup, de itt erről sem hallani semmit.

Az iPhone lassan 10 éves termék, az iOS az okostelefónia egyik, ha nem a legkiválóbb platformja, de erről itt, a Weblaboron senki nem tud olvasni semmit, ha kérdezne, akkor pedig nagy eséllyel senki nem tudna segíteni. Ez pedig szégyen a Weblabor névre nézve…

Az appleblog.blog.hu, az imagazin.hu többet tett a honi iOS fejlesztők bemutatásáért, mint a Weblabor, ez pedig objektíven figyelve is szégyen, amikor az okostelefónia lényege éppen maga a web…

(A gondolataimat pedig tessék úgy értelmezni, hogy kimondom azt, amit igen sokan gondolnak, csak nem merik vagy nem akarják ilyen egyértelműen kimondani. Nem dolgom megoldani a felvetett problémákat, de dolgom ilyen nyíltsággal kommunikálni az ilyen jellegű kérdéseket.)
76

+1

szabo.b.gabor · 2015. Jan. 6. (K), 09.27
Szívemből szólsz.
60

Én csak arra akartam utalni,

BlaZe · 2015. Jan. 3. (Szo), 16.59
Én csak arra akartam utalni, hogy míg a közösségi fejlesztés megoldható, ha van arra alkalmas vezetés, addig az egyedüli -mint ahogy látható is- nem.
Ebben egyet is értünk. Amit én mondtam, hogy a közösségi fejlesztés eredménye sokkal gyakrabban tákolmány, mintha egy dedikált fejlesztőcsapat végezné. És értelemszerűen szűkebb közösségből sokkal nehezebb kiemelni egy egymással emberileg és szakmailag is közös nevezőn álló csapatot, mint egy akkora tábornál, mint a népszerű keretrendszerek (és azok jórésze is erősen kérdéses minőségű szerintem). És azért nézd meg hányan ajánlották fel, hányan fórumoznak egyáltalán itt. Nyilván nem azt mondom, hogy szerintem ezek az emberek alkalmatlanok, de tudtommal a jelenlegi rendszer is egy ilyen közösségi fejlesztés eredménye...
53

Ez igen:)

Pepita · 2015. Jan. 3. (Szo), 00.47
Remélem szakmai kérdésekben nem mondasz így ellent magadnak... :)

Igen, egy jó projekt alapfeltétele a jó vezetés. De nem szabad azt mondani: nem tudom, nincs rá energiám. Nem biztos, hogy Ádám alkalmas rá. És ezt ugyanígy értem a főszerkesztő feladatra is. Mindkettő feltétele az együtt dolgozni tudás, ami úgy látszik, hogy benne nincs meg.
Nem véletlen, hogy egyedül is szerkeszt.

Ha viszont mindez így marad, akkor a wl a saját kis blogja lesz, nem egy szakmai lap.
54

Miben mondtam ellent

BlaZe · 2015. Jan. 3. (Szo), 03.16
Miben mondtam ellent magamnak? Én annyit mondtam, hogy egy fórumról nem lehet hatékonyan fejlesztőcsapatot összeverbuválni. És ezt komolyan is gondolom. Meglévő csapatba is kockázatos és nehéz jó fejlesztőt beválogatni több körös interjúkkal is, hát még egy csapatot nulláról összerakni egy fórumon keresztül. Ádámról meg nem mondtam semmit, nem is mondhatnék, nem ismerem.
55

Igazad van, ez csak

Hidvégi Gábor · 2015. Jan. 3. (Szo), 10.33
Igazad van, ez csak megbízható és elkötelezett emberekkel működhetne.
56

Ellentmondás

Pepita · 2015. Jan. 3. (Szo), 14.06
A felajánlás jó dolog, de Ádám hogyan biztosítaná, hogy a lendület eredménye ne egy a jelenlegihez hasonló "szemétdomb" legyen? ...
Tehát szerinted nem működik ebben a csapatmunka.
Mindazonáltal azt is kétlem, hogy egy ekkora melót lehet egyedül csinálni.
Vagyis egyedül sem lehet.

Akkor hogyan?

Bocs, ha esetleg félreértettelek, én ezt ellentmondásnak látom.
Igazából szerintem a fejlesztőcsapatban nem az számít, hogy a szésztvevők honnan ismerik egymást, hanem az, hogy mennyire tudnak együtt dolgozni. Igen, ezt így nagyon nehéz lenne koordinálni - de szerintem nem lehetetlen.

Ádámról én mondtam amit mondtam, sajnálom, de ez a véleményem.

Szerintem rég nem egy Drupal motort kellene toldozni-foltozni, pláne nem egyedül.

Abban viszont egyetértünk, hogy nem a motor / megjelenés a fő baj. (És ezt sem fogja tudni egyedül megoldani.)
59

?

BlaZe · 2015. Jan. 3. (Szo), 16.49
Tehát szerinted nem működik ebben a csapatmunka.
Én ilyet egy szóval sem mondtam...
18

Az első lépés teljesen új

Hidvégi Gábor · 2014. Dec. 23. (K), 16.31
Az első lépés teljesen új technológiai alapokon a meglévő funkcionalitás maradéktalan megvalósítása, menet közben javítva a régóta ismert hibákat, néhány helyen hangsúlyokat eltolva, illetve olyan új funkciókat bevezetve, amik strukturálisan kis változást jelentenek, de a hatásuk potenciálisan nagy.
Leírhatnád, mik azok az új funkciók! A weblabor legnagyobb baja a tartalom hiánya, ezen hogyan tervezel változtatni, hogyan tervezed ösztönözni a tartalomgyárosokat? Ha erre nincs határozott elképzelés, csak az idődet pazarlod, és hiába lesz csillogó HTML5 meg CSS3, ugyanúgy nem jönnek majd olvasók.

A Twitter dobozt szerintem nyugodtan kihagyhatod, nem igazán volt rajta értékes tartalom, ráadásul tele volt redundáns linkekkel.
21

-1

szabo.b.gabor · 2014. Dec. 23. (K), 18.44
Legyen csak twitter doboz! Én nagyon hasznosnak találom.
22

Twitter doboz

Poetro · 2014. Dec. 23. (K), 19.30
Köszönöm, hogy haszonosnak találtad az ott megosztott linkjeimet.
25

Nem lehet mindenki igényeit

Hidvégi Gábor · 2014. Dec. 23. (K), 20.36
Nem lehet mindenki igényeit kielégíteni. Ami viszont még zavaró, hogy t.co-s linkek vannak benne, sosem szerettem az ilyen rövidített formákra kattintani.
26

Konkrétan manapság az

bamegakapa · 2014. Dec. 23. (K), 21.57
Konkrétan manapság az egyetlen értékes tartalomtípus az oldalon (néha beesik egy-egy érdekes blogmark is), részemről köszönöm.
19

Mindezzel együtt a meglévő

Hidvégi Gábor · 2014. Dec. 23. (K), 16.33
Mindezzel együtt a meglévő tartalom rendezése, újrarendszerezése, hogy a kereshetőséggel, megtalálhatósággal kapcsolatos jogos panaszok is orvosolva legyenek.
Ezt is kifejthetnéd bővebben! A feladat a google-nek sem sikerült.
27

Pedig pont ez kellene

vbence · 2014. Dec. 29. (H), 15.18
Több okból kerülöm a széles diskurzust erről: nem szeretnék ígéreteket tenni, mert nem szeretem őket megszegni; nem szeretném, ha idejekorán a további fejlődési lehetőségekről kezdenénk lelkes beszélgetésbe, mert előbb az alapokat kell ehhez letenni; és nem szeretném, ha a felfokozott várakozás elkerülhetetlen csalódáshoz vezetne.


Szerintem pont hogy együtt kéne kitalálni az új formátumot. Hiába dolgozol vele hónapokat, az oldal a közösségnek szól, a közösség szükségleteit kell kiszolgálnia, az elefántcsont toronyból sokminden máshogy látszik.

Értem én, hogy a most készülőben lévő rendszert egy alapnak szánod, amire majd ráépülhetnek új funkciók, de a fejlesztés menetét nézve (kérlek ezt ne személyesnek vedd) ha ki is kerül az új alap, az új funkciókra - amik igazán fontosak lennének - majd ezután kell X újabb hónapot várni (amiből gondolom ugyanígy ki leszünk zárva).

Migrációval kapcsolatban: a web egyértelműen az IT leggyorsabban fejlődő területe meg kéne vizsgálni, hogy a jelnlegi tartalom mekkora része avult el az oldalon, arhívumként a jelnlegi motor is kitűnően tud működni.
28

+1

bamegakapa · 2014. Dec. 29. (H), 15.41
Minden szava arany :)
29

+1

Pepita · 2014. Dec. 29. (H), 17.02
Azt hiszem az igazán fontos dolgokat nagyszerűen leírtad.
Már "csak" történnie kell(ene) valaminek..
30

Kíváncsi lennék, mi az az

Hidvégi Gábor · 2014. Dec. 29. (H), 17.23
Kíváncsi lennék, mi az az igény, amit a jelenlegi motor nem képes kiszolgálni. Főleg úgy, ha összevetjük, mennyi munka egy új motor elkészítése/beüzemelése és az adatok átmásolása.
31

jo kerdes

Pepita · 2014. Dec. 30. (K), 08.43
Nem lenne ez baj, ha ki lenne használva, hogy vagyunk itt egy pàran fejlesztők.. :)

Fejleszteni mindig van (kell) mit, az nem mindegy, mit és mennyi idő alatt.

Leginkább a cikk beküldésen javitanék, de ez egyéni vélemény.
Nyilván nem kicsik màr a nodes és comments táblák sem.
32

Mindnkinek van kedvence

vbence · 2014. Dec. 30. (K), 11.31
Nekem speciel a közösségi moderáció.. nagy lépés lenne affelé, hogy az értéktelen tartalmak (zaj) között ne vesszen el ami értékes. Nagyon kellene az értelmes szakmai társalgáshoz is - ma a legtöbb topic, amiben elkezdődik valami, rövidesen értelmetlen offtopic baromságfesztiválba fullad.

A "merjünk nagyot" kategóriában jegyezném meg, hogy egy értelmes CMS nagyban hozzájárul a publikálási kedvhez is. (Rendszeresen olvasni oylat pl, hogy újságírók csak a Chrous miatt mennek át nagy nevű publikációktól a Verge-höz). - Már elhangzott mástól is, de ha valaki ingyen ír egy cikket, az legalább egy virtuális válveregetést elvárna cserébe. Ha ezt is több hét eltolással kapja meg, következő alkalommal már ez a motiváció sem lesz ott.
33

A közösségi moderáció és egy

Hidvégi Gábor · 2014. Dec. 30. (K), 12.23
A közösségi moderáció és egy kényelmesebb tartalomkezelő rendszer a mostanihoz addícionális dolgok, emiatt teljesen felesleges új dolgot fejleszteni.
34

Egyetértünk

vbence · 2014. Dec. 30. (K), 12.32
Ebben egyetértünk. (Kivéve a taralomkezelő részében :)
36

VBencének van igaza

Pepita · 2014. Dec. 30. (K), 15.20
A kényelmesebb tartalomkezelő = másik tartalomkezelő (nem hinném, hogy egyszerűbb lenne Drupal 6.x-et átírni).

Cikkeknél is egy korrekt szerkesztő, beleértve az itteni speciális megjelenítési feladatokat (kódszínező, stb), ne kelljen már kézzel HTML-t írni, ha cikkírásra adod a fejed...
És ezt magán a honlapon, így Ádámnak is csak egy klikk, hogy kimehessen nyilvánosra. (És akkor nincs kifogás, hogy nem volt időm meg/átszerkeszteni...)

A moderáció szerintem emberi kérdés, a lehetőség most is adott.
38

Moderáció

vbence · 2014. Dec. 30. (K), 15.34
A moderáció szerintem emberi kérdés, a lehetőség most is adott.


Sokan nem akarnak konfrontálódni. Ma a legtöbb amit tehetsz, hogy írsz egy bejegyzést (ezzel is a zajhoz hozzájárulva), hogy "légyszives ezt ne itt". Erre meg jön a válasz, hogy "ez csak a te véleményed". - Ezzel szemben egy -1 (vagy downvote) őszintén adható anélkül, hogy kockáztatnád, hogy beleméssz te is az iszapbírkózásba. Plusz: tudnák használni azok is akik jelenleg nem írják, csak olvassák az oldalt.

De kezdünk mi is offtopic irányba elevezni... :)
40

Nem egyre gondoltunk

Pepita · 2014. Dec. 30. (K), 16.16
A +1 / -1 lehetőségéről korábban már volt szó, én pártoltam, de aztán meggyőztek, hogy nem túl jó ötlet. Igaz, akkor inkább a szakmai témák "jutalmazása" volt a szempont.
A túl off tartalmat meg lehet akadályozni a téma lezárásával, stb.
Plusz: tudnák használni azok is akik jelenleg nem írják, csak olvassák az oldalt.
Úgy érted: bejelentkezés nélkül lehessen használni??
Szerintem az nagyon rossz ötlet lenne (máris írnék is valamit, hogy engem like-oljon folyamatosan :)).
Ha pedig felhasználóhoz kötött, azáltal ugyanúgy konfrontálódhatsz: "minek nyomkodod a -1-et?!". Mert - szerintem - nem helyes a név nélküli véleménynyilvánítás.
De kezdünk mi is offtopic irányba elevezni... :)
Na és? ;)
42

Szavazás

bamegakapa · 2014. Dec. 30. (K), 16.36
Ahogy vbence is írja, sokan nem szeretnek konfrontálódni. A hétköznapi életben is folyton barmokkal kell viaskodni, akkor a weben egy szakmai oldalon ne ez legyen már a fő elfoglaltság. Név nélküli szavazás az egyetlen megoldás. Ha névvel megy, a helyzet csak rosszabb lesz, a fél életed rámegy, hogy magyarázkodj a sok egóbajnoknak.

Persze vannak hátrányai is, asszem valamelyik elásott "MivanaWeblaborral" topikban ki lett vesézve. És persze bármiyen feature-t készítesz, lesznek akik rosszul/rosszra használják.
43

Up / Down

vbence · 2014. Dec. 30. (K), 19.01
A túl off tartalmat meg lehet akadályozni a téma lezárásával.

Ehhez teljesjogú moderátornak kell lenni. Márészt elég lenne csak az elburjánzó szálakat nyesegetni, nem az egész témát bűntetni emiatt.

A "közösségi" moderációban az lenne a pláne, hogy nem azon múlik mennyi ideje van a belsős moderátornak, akinek nyílván más feladatai mellett ez a sokadik prioritás.

Más szájtokon (reddit, *head.com) kiválóan működik, hogy a közösség szépen elsűllyeszti a figyelemre nem méltó hozzászólásokat. Persze flagelni (moderátor figyelmét felhívni valamire) emellett lehet.

Az, hogy a pluszok és minuszok konkrét milyen módon szálljanak vissza a tartalom beküldőjére egy másik kérdés.

Úgy érted: bejelentkezés nélkül lehessen használni?

Szerintem sokaknak van regelt accountja a követő stb. miatt, de nem szólnak hozzá csak olvasnak.

máris írnék is valamit, hogy engem like-oljon folyamatosan


Megkockáztatom, hogy a WL-en nem kell attól tartani, hogy így próbál valaki "presztízsre" szert tenni. - Ha meg igen az gyorsan kiderül és fordítva sül el a dolog. (Nagyon nincs értelme részletekbe menni, de statisztikai módszerekkel viszonylag jól szűrhető... főleg hogy nem áll 90%ban magyar ip-ket tartalmazó botnet mindenkinek a rendelkezésére).
35

A közösségi moderációból nagy

bamegakapa · 2014. Dec. 30. (K), 13.09
A közösségi moderációból nagy sértődések lennének, de most én se látok más utat.

Az eddigi hasonló topikokban is sok jó ötlet felmerült már a fejlesztésekkel kapcsolatban. Az elsődleges cél szerintem most az lenne, hogy a profikat, nagy koponyákat tudjuk idecsábítani, illetve sok esetben visszacsábítani (mindenki más jön majd utánuk). Ők pedig kényesek és kritikusak, érthető módon, viszont náluk van minden, amitől egy szakmai oldalnak értelme lesz. Nem azt mondom nyilván, hogy jelenleg nincsenek itt ilyen profik, de sokkal többre lenne szükség (aktívan).

A másik, ami elveszett, az a lelkesedés. Mindannyian ismerjük magunkban az érzést, amikor egy új ötlet, egy fejlesztés, egy probléma megoldása, stb. megadja azt az izgalmat, amiért érdemes éjszaka fennmaradni. Ha ez nincs, marad a lötyögés. Inspirációt kell adni, olyan impulzusokat, amiért érdemes idejönni.

Mint már korábban is írtam, gyökeres változások kellenének. Nem a jelenlegi rendszer továbbvitele lenne a cél, mert az már nem működőképes, mint a mellékelt ábra mutatja.

De egyelőre tehetetlenül várunk, aztán meglátjuk mi sikerült.
37

Részben szívemből

Pepita · 2014. Dec. 30. (K), 15.29
szóltál, ami elég ritka. :)
A közösségi moderációból nagy sértődések lennének
Érdekelne, hogy szerinted miért?
de sokkal többre lenne szükség (aktívan)
Nagyon igaz.
Szerinted mivel lehet a profikat ide / vissza csábítani?
A másik, ami elveszett, az a lelkesedés.
Igen, viszont nem csak ezt kellene vizsgálni és hogy miért, hanem főként azt, hogy hogyan lehet visszanyerni?
Ez kb. ugyanaz a pont, mint a profikkal kapcsolatos, ha meg tudod oldani az egyiket, megoldódik a másik is.
De egyelőre tehetetlenül várunk, aztán meglátjuk mi sikerült.
Pont ezért itt újra megkérdezem Ádámot:
Miben tudok segíteni?
(Csak azt ne mondd: semmiben. :))
41

Érdekelne, hogy szerinted

bamegakapa · 2014. Dec. 30. (K), 16.26
Érdekelne, hogy szerinted miért?

Ez a tapasztalat. Emberi dolog. Megsértődni a kritikán egyszerűbb, mint elgondolkozni rajta. Meg van a másik véglet, aki szeret a mártír vagy meg nem értett zseni lenni. Szerintem ettől függetlenül megérné.

Szerinted mivel lehet a profikat ide / vissza csábítani?

Nem ismerem a tuti receptet. Lehetne ötletelni, de gondolom a koncepció már kész van, mivel a fejlesztés egy ideje zajlik.

Én többek között a friss, modern szemléletet hiányolom, a szakmában zajló folyamatos változás (direkt nem írok fejlődést, mer megyünk is offtopikba) lekövetését, úgy technológiai, mint mondjuk UX terén, és az sem lenne hiba, ha az oldal maga is képviselné, sőt élen járna az ilyesmiben. Az ilyesmi szerintem alkalmas a lelkesedés felkeltésére. Legyen újra labor, ne savanyú, megkeseredett öregemberek gyűjtőhelye (sokszor nekem ez az érzésem támad itt, de ez lehet az én bajom).
11

Ido

janoszen · 2014. Dec. 19. (P), 22.15
Lehet itt új site-ot fejleszteni, de hiába lesz modern-csillivilli, ha Ádámnak nem lesz rá több ideje.


Ezert tettem ajanlatot a site megvetelere, mert nekem lenne, egyeb eroforrasok mellett amik rendelkezesemre allnak. Illetve termeszetesen megvetel nelkul is rendelkezesre alltak volna, ha lett volna hajlandosag arra, hogy testuleti dontes szulessen arrol, hogy mi tortenjen.

Egesz pontosan lett volna eroforras, most mar masfele iranyitottam ezeket, mert szemmel lathatolag nem volt akarat arra, hogy itt szulessen barmi is, akarhanyszor akarmilyen modon produkaltam, mindig csak azt kaptam vissza, hogy van terv es nincs igeny arra, hogy segitsek.
23

furcsa

Pepita · 2014. Dec. 23. (K), 20.09
Hat sracok nekem eleg fura ez a sok ellentet.

Adam, szerintem is sokkal nyitottabban kene kezelned a dolgot - felteve ha tenyleg a lap erdekeit nezed.
Egy ember sokkal nagyobbat tud tevedni mint pl 5.

Szerk.
Lehet vaksi vagyok de nem latom a valaszt a kerdeseimre. Legalabbis konkretat nem.
24

Hát én, akárcsak korábban,

kuka · 2014. Dec. 23. (K), 20.36
Hát én, akárcsak korábban, csak az aggodalmamat tudom kifejezni.

Nem vagyok politikus alkat, úgyhogy nem ígérgetek és nem fenyegetőzők. De annyi tény, hogy picit más szemszögből szoktam nézni a webet, melyből néha csúnya hibákra utaló apróságok is meglátszanak. Vannak akik ebből hasznot húznak.
39

Pár ötlet

Pepita · 2014. Dec. 30. (K), 16.05
Bocsi, kissé irónikus leszek, de kicsit szétnéztem itt...

Impresszum
Itt található egy Leköszönt szerkesztőségi tagok kategória is, a Szerkesztők alatt. Hát... azt hiszem cseppet sem tükrözi a valóságot. Úgy tűnik, inkább a Szerkesztő cím lenne a helyén való. Ennek megfelelően ki kell egészíteni az alsó listát is.

A Rólunk oldal sem igazán aktuális ma, itt is egy ideje helyesebb lenne az egyes szám..

A Webhely térkép pár helyesírási hibát tartalmaz.
Furcsa, hogy csak most vettem észre.

Médiaajánlat
Közösségünk aktív tagjainak jutalmazására időnként különböző versenyeket tartunk, melyekhez támogatókra van szükségünk.
Mikor volt legutóbb?
A versenyen való részvétel a jutalom? :)
Ha még cikkek sincsenek, nemhogy versenyek, akkor kitől várjuk, hogy támogassa a célt?

Szerintem ezt az oldalt jobb, ha nem látja senki...

Cikkek
Azt hittem, elsírom magam.
A 10 legfrissebb(?) cikk. Első helyen 2013. Nov. 12. Tehát több, mint egy éves a legfrissebb...
A 10. 2012. Ápr. 3., tehát lassan 3 éves...
Ezeket indexelik szorgosan a keresők, ezeket látják elsőre az újonnan érkező látogatók. Nem csoda, ha el is menekülnek.

Weblabor seregszemle - no comment.
Esetleg annyit: Hídvégi Gábor, egy WL sörözés?
46

:)

szabo.b.gabor · 2014. Dec. 30. (K), 22.57
Egyrészt megértem Ádámot. Nem könnyű ennyi emberrel közös nevezőre jutni, együtt dolgozni, főleg úgy hogy az esetlegesen összegyűlő emberek, mint csapat sosem dolgoztak együtt, ingyen munka esetén nehéz volna bármiféle elvárásokat támasztani, stb.

Másrészt hatalmas hibának tartom amit csinál (csinálsz). Évek óta húzódik ez a dolog. Szerintem nem hajt a tatár. Marha jó téma lenne ennek az egész folyamatnak a kibontása cikkekben, megvitatása fórumban.

Nagyon színvonalas szakmai viták kerekedhetnének belőle, és bizony életet hozna az oldalba, és hihetetlen hasznos volna mindenkinek még akkor is, ha semmi sem valósulna meg belőle (amit mondjuk azért kétlek).
47

+1

Pepita · 2014. Dec. 31. (Sze), 13.56
+1. És pont.
75

design

Pepita · 2015. Jan. 6. (K), 08.59
Nem azért mondom, de ha már fejlesztés, igen kellett volna egy értelmes mobil design. A legutóbbi hozzászólásokat nem lehet elolvasni. :)
Adott fa mélység felett nem kéne behúzni a div szélét.