ugrás a tartalomhoz

Javaslatok a Weblabor.hu oldalhoz

Hidvégi Gábor · 2011. Ápr. 1. (P), 21.47
Az első egy apróság: a címlapon a cikkek aljára nagyon hiányzik szerintem egy Tovább link, mert nem egyértelmű, hogy van folytatása, néha a megjelenő egy-két bekezdés is elég kerek ahhoz, hogy azt higgyük, ennyi az egész.

A második már nagyobb falat: szerintem szükség lenne egy nagy, struktúrált link- és cikkgyűjteményre kezdőknek és haladóbbaknak, hogy legalább az alaptémákban (HTML, CSS, Javascript, PHP) el tudjanak indulni valahonnan. Ezeknek a gyűjteményeknek elég részletesnek kéne lenniük, hogy a lehető legtöbb kérdésre ott mindenki megtalálja a választ.

Emellé kéne még egy Best Practices, Hogyan Csináljuk rovat, ahol a leggyakrabban felmerülő problémákat a Weblabor szakemberei oldanák meg, letölthető forráskóddal. Itt lehetnének teljesen egyszerű példák (hogyan használjunk bizonyos HTML elemeket, CSS tippek-trükkök), vagy komplettebb megoldások (a legtöbb megjelent cikk ilyen).

Egy ilyen gyűjteménnyel
- csökkennének az olyan fórumkérdések, ahol a kérdezőnek láthatólag fogalma sincs arról, hogy miről szól ez az egész webes dolog, csak olvasott valahol egy felkapott témáról, és most ellenállhatatlan vágyat érez, hogy ő is beépítse, mert el lehetne irányítani ide
- könnyebben felismerhetőek lennének az összefüggések
- magasabb szintű szakmai viták alakulhatnának ki a Hogyan Csináljuk rovatban
- a Weblabor így lehetne a magyar webes szakma origója, ahol mindent könnyű megtalálni, azaz marketingszempontból is hasznos lenne

Ez persze sok munkával jár, de hosszú távon mindannyian nyernénk belőle.
 
1

+1

Crystal · 2011. Ápr. 2. (Szo), 13.19
hello,

az 1. sztem nem annyira fontos, a 2.-kal nagyon egyetértek, a 3. már van, csak majd be kéne linkelni a 2. pontban említett linkgyűjteménybe.
2

Usability

janoszen · 2011. Ápr. 2. (Szo), 14.24
Szerintem, a Weblaboron nagyon sok usability probléma van. Hiába vannak nagyon jó és részletes cikkeink, a felhasználók nem jutnak el odáig. És lehet a felhasználót szidni, hogy hülye, de ez nem igaz, csak a felületet kellene úgy megtámogatni, hogy vezesse. Ez önmagában rengeteg problémát megoldana.
4

Sok usability problémát két

Hidvégi Gábor · 2011. Ápr. 2. (Szo), 15.38
Sok usability problémát két perc alatt lehetne orvosolni, nem tudom, hogy a kódhoz van-e hozzáférésetek.

Ami komolyabb fejlesztést igényelne, az a kereső, ami jelen pillanatban akkor használható jól, ha pontosan tudod, mit keresel.

Jó lenne, ha egyszerre több címkére lehetne keresni, mert szűkítés hiányában rengeteg találat van, amit ember nem néz át. Másrészt valamilyen módon itt meg lehetne különböztetni a blogmarkokat a cikkektől, pl. más háttérszínnel.
5

Nincs

janoszen · 2011. Ápr. 2. (Szo), 16.29
Nincs, már kértem, de nem kaptam, pedig szerettem volna csomó mindent megcsinálni. Azt mondták: majd megoldják. Mint Godót...
6

Akkor első körben össze kell

Hidvégi Gábor · 2011. Ápr. 2. (Szo), 18.00
Akkor első körben össze kell állítani egy konkrét listát, hogy mit kéne megváltoztatni, aztán meg lehet keresni az illetékeseket.

Ki tudna segíteni ebben az ügyben? Bártházi András, Goba, Felhő?
7

Ceriak

janoszen · 2011. Ápr. 2. (Szo), 22.53
Joó Ádám viszi most az oldalt.
3

Sajnos én már nem hiszek az

kuka · 2011. Ápr. 2. (Szo), 15.07
Sajnos én már nem hiszek az ilyenekben. Másik szakmai eszmecsere oldalon ahol van GyIK gyűjtemény, nemcsak a kezdők tesznek rá magasról, de még nekem sem jut eszembe hogy oda küldjem őket.

Másik szempont, hogy a weben változó a Hogyan csináljuk, az ilyen információ hamar elavul. Ha a gyűjtemény kicsi, nem támogatja megfelelően a fórumot, ha pedig nagy, akkor megvalósíthatatlan feladat a karbantartása.

Mivel
  1. elavult GyIK/Hogyan rosszabb mint a semmi (legalábbis az én nézetem szerint)
  2. a Weblabor forgalma kicsi (nemzetközi oldal forgalmához viszonyítva)
úgy vélem az ilyen irányú erőfeszítések nem kifizetődőek.

Személy szerint egyetlen tanács gyűjteményt szeretnék kiemelt helyen említve látni, éspedig proclub Tippek, hogy biztos válaszoljanak a fórum kérdésedre ! írását. De sajnálatos módon már alig találtam meg, hogy itt hivatkozzak rá. (A címét már elfelejtettem.) Akiknek szól, mármint a kezdők, biztosan elkerülik.
8

A második már nagyobb falat:

inf · 2011. Ápr. 3. (V), 14.08
A második már nagyobb falat: szerintem szükség lenne egy nagy, struktúrált link- és cikkgyűjteményre kezdőknek és haladóbbaknak, hogy legalább az alaptémákban (HTML, CSS, Javascript, PHP) el tudjanak indulni valahonnan. Ezeknek a gyűjteményeknek elég részletesnek kéne lenniük, hogy a lehető legtöbb kérdésre ott mindenki megtalálja a választ.

Ezt kifejtenéd? Szerintem a legjobb az lenne, ha lehetne cikkeket listázni címkék szerint. Most úgy van, hogy valahol nagyon lent jobbra van egy olyan, hogy címkék, de mivel senki sem látja, ezért nem is használják. Ill. talán lehetne több címkét is felvinni, ez talán javítana a kereshetőségen.
9

Jó cikkek vannak a

Hidvégi Gábor · 2011. Ápr. 4. (H), 13.29
Jó cikkek vannak a weblaboron, de szerintem nem biztos, hogy minden kezdő meg fogja érinteni őket.

A leginkább úgy tudnám ezt a gyűjteményt elképzelni, mint a w3schoolst. A legfontosabb, hogy magyarul legyen, mert sokaknak nem tökéletes az angoltudása, és legyen strukturált, lépésről lépésre lehessen felépíteni mindenkinek az anyagot.
10

Hát ehhez hosszabb

inf · 2011. Ápr. 4. (H), 14.20
Hát ehhez hosszabb cikksorozatok kellenének, szóval szerintem nem megoldható, hacsak valaki nem szeretne nekiállni ilyeneket írni. Esetleg lehetne olyat, hogy szintezni a cikkeket (kezdő-haladó-profi). Ez a szintezés például ugyanúgy megoldható lenne címkékkel. Szerintem a mostani rendszerben is rengeteg potenciál van, amit nem használunk ki.
12

Megijedsz egy kis

Hidvégi Gábor · 2011. Ápr. 4. (H), 20.39
Megijedsz egy kis cikkírástól? ; ) Én nem szoktam.
14

Meg hát. :D Egy ilyen mondjuk

inf · 2011. Ápr. 4. (H), 21.37
Meg hát. :D
Egy ilyen mondjuk 10 cikkből álló sorozatot rendesen megírni nagyon sok idő. Nekem biztos, hogy nincs ennyi feleslegben.
63

Python

Pallosi Péter · 2013. Feb. 2. (Szo), 09.33
Én szívesen vállalom
pythonról
való cikk írást lépésről lépésre.
Igaz ezt elsősorban nem webes területre tervezték,de megoldható az is.
69

Örömmel vesszük, csak szedd

Joó Ádám · 2013. Feb. 2. (Szo), 17.21
Örömmel vesszük, csak szedd össze magad hozzá helyesírás és nyelvtan terén. És árul el, hogy miért teszed idézetbe a Pythont.
72

:) Te is :)

Pepita · 2013. Feb. 3. (V), 18.47
szedd össze magad hozzá helyesírás és nyelvtan terén

És árul el, hogy miért teszed


Légyszi töröld, de nem bírtam kihagyni...
73

Nem törlöm, az idők

Joó Ádám · 2013. Feb. 3. (V), 20.47
Nem törlöm, az idők végezetéig olvasható marad az olcsó poén :)
13

w3schoolst inkább ne

janoszen · 2011. Ápr. 4. (H), 20.55
A w3schools tele van hibával, lásd w3fools.com. Ami a Weblabor tartalmát illeti, szívesen írnék továbbra is cikket, igyekeztem is közérthetően írni eddig is, de azt látom, hogy miután lepörögnek a nyitólapról, eltűnnek a süllyesztőben. Az egész oldal mostohán bánik az olvasókkal, ezért nincs is kedvem már tartalmat gyártani, max a fórumban járok néhanapján.

Ami még rosszabb, hogy javasoltam a WL szerkesztőknek, hogy nyissák meg az SVN-t, lehessen javításokat eszközölni, de az volt a válasz, hogy hamarosan történnek a változások. Várom azóta is.

Röviden és tömören: állóvíz a Weblabor.

Namost lehetne gondolkozni forkban is, csak annak megint az a baja, hogy igazából Weblabor kategóriás oldalhoz nem nagyon van OpenSource CMS, írni egyet meg elég masszív vállalkozás, ha a Drupalnál jobbat szeretnél készíteni usability-szinten. Arról nem is beszélve, hogy én max havi egy cikket tudok bevállalni, ennél több csak ritkán fér bele.

Röviden ennyi a WL-frusztrációm okáról.
15

Yepp, a havi 1 cikk nálam is

inf · 2011. Ápr. 4. (H), 21.39
Yepp, a havi 1 cikk nálam is a maximum, jelenleg a szabadidőmet inkább sporttal vagy a diplomámmal töltöm, de egy TDD-vel foglalkozó cikk (lassan) készülőben van.
16

az volt a válasz, hogy

kuka · 2011. Ápr. 5. (K), 08.42
az volt a válasz, hogy hamarosan történnek a változások. Várom azóta is.
Erről a HIX esete jut eszembe. Hollósi Józsi is ragaszkodott hozzá, hogy ő majd megold mindent. 2006 óta az áll az oldalon, hogy „Keresés témák szerint EZ MÉG NINCS KÉSZ”. Pedig ha nyilvánossá tette volna a tárolási formátumot, valamely lelkes tag megírta volna. Akkor.
11

Like

Poetro · 2011. Ápr. 4. (H), 14.28
Cikkeket, blog bejegyzéseket, hozzászólásokat az emberek szeretnék véleményezni, legalább egy tetszik szintjén. Erre létezik rengeteg modul Drupal alá.

Ilyen például a Flag, a Plus 1, a Vote Up/Down és a Rate. És ezek csak a legnépszerűbbek voltak. Már csak a vizuális beintegrálás a kérdés, de szerintem az se nagyobb munka.

A listaoldalak megoldása már kissé bonyolultabb, amennyiben nem szeretnén Views-t használni, viszont használatával gyorsan össze lehet kattintgatni egy működő megoldást, ami ugyan teljesítmény terén nem jó, de legalább működik.
17

csillagozás

carstepPCE · 2011. Ápr. 5. (K), 13.13
Én amondó vagyok, hogy csillagozni kellene a cikkeket, fórumbejegyzéseket, esetleg a bookmarkokat (mindenkinek a saját belépséhez adottan) és lenne egy gyors csillagozószűrő, vagy eleve a azok lennének dominánsak (esetleg le-, és felnyíló opcióval, sima javascriptes megoldás is 100%-osan megfelelő). Sajnos bookmarkolást(kedvencek kezelése), már kevesebben kedvelik, meg hamar elveszhet benne az ember (500+ bejegyzés esetén).

Üdv
Sanyi
18

Én is hasonlóra gondoltam.

Hidvégi Gábor · 2011. Ápr. 6. (Sze), 09.41
Én is hasonlóra gondoltam.
19

Eltűnt a twitter block és

prom3theus · 2011. Ápr. 22. (P), 09.25
Eltűnt a twitter block és lett megint sebesség helyette. Szerintem jó csere volt :))
20

Általánosabb kérdés

vbence · 2011. Ápr. 25. (H), 21.57
Általánosabb kérdés, de ezek a dolgok amiket gyakran említünk (thumbs up/down például) nincsneek már megírva Drupal modulként?
21

Lásd korábban

Poetro · 2011. Ápr. 26. (K), 14.58
22

Válasz elfogadása

a.d.a.m · 2011. Május. 1. (V), 20.34
Szerintem ami hiányzik, a korában felsoroltak mellett, az egy elfogadás gomb - bár hogy mindenki használná-e az már más kérdés. Jelenleg elég nehézkes eldönteni, hogy egy-egy kérdés, téma befejeződött-e, vagy csupán folyik a töprengés a témában. Szerintem fontos lenne ez a visszajelzés az információkeresők számára is, hiszen így hamarabb kiszűrhetnék azokat a témákat amikben mások a hasonló problémáikra már meglelték a választ.
Erre építve kiküszöbölhető lenne, hogy egy-egy kérdésre - ami már megoldódott - valaki más évek múlva hozzászólást írjon a saját problémájával, ahelyett hogy új témát nyitna neki.
23

Nem értünk egyet

vbence · 2011. Május. 2. (H), 00.48
A halott threadek feltámasztása elkerülhető lenne mondjuk egy 6 hónap utáni zárással is. Vagy ha a kérdezők vennéka fáradságot és elolvasnák a rövid szöveget a poszt elküldése előtt.

Én nem tartom jó ötletnek, hogy a Weblabor egy Q&A site-tá változzon. Sok dolgot kéne definiálni és kitalálni hozzá, és amúgy is van már ilyen, elég.
24

+1

inf · 2011. Május. 13. (P), 12.59
+1
Szerintem sem jó ötlet ez a q&a, ha ilyet akarok, akkor stackoverflowra vagy prog.hu-ra megyek... Jobb így, hogy kötetlenül lehet beszélgetni a fórumban, a témák feltámasztása egyébként szerintem nem zavaró.
25

témák feltámasztása

vbence · 2011. Május. 13. (P), 15.19
témák feltámasztása egyébként szerintem nem zavaró

Szerintem sem, amíg a kérdező tisztában van vele, hogy most egy olyan témához ír hozzá, vagy olyan hozzásra válaszol, ami 2 éve született. Probléma inkább akkor szokott lenni, ha Gugliból jön valaki, aki nincs tisztában az oldal szerkezetével, és nem tűnik fel neki a nekró.

Erre mondjuk egyszerű automatizált megoldás is jó lenne. Egy confirm() formájában. - Persze a viszontválaszokra már nem kellene felugrania, meg talán X hozzászólással rendelkező felhasználók esetén is mellőzhető, de ez már nagyon fine-tune kategória.
26

Mondjuk lehetne úgy, hogy a

inf · 2011. Május. 13. (P), 16.12
Mondjuk lehetne úgy, hogy a confirmet olyankor teszi ki, ha több, mint fél éve szóltak hozzá utoljára a témához.
27

new boy

Pepita · 2011. Dec. 6. (K), 03.40
Szerintem - bár én igen fiatal vagok még (itt) - jó a zárás is vagy a figyelmeztetés, de mindenképp kéne egy WL-Etikett. Ami tartalmazná többek közt: "Öcsécském, ha má' kérdezté' és nem voltál lusta visszanézni a válaszokat, köszönd má' meg szépen!" Ez mutatná azt is, hogy elégedett a válasszal, plusz kultúrált.
Ezen kívül - a listán való megjelenéshez - lehetne a téma szerzője részére egy "megoldva" gomb/link, amivel maga a szerző jelezheti, hogy megkapta a szükséges válaszokat. Ehhez nem feltétlenül kellene plusz mező az adatbázisba, bár a Drupal-lal én csak ismerkedős viszonyban vagyok. A lényeg, hogy a fórumtémák listában a cím végéhez legyen hozzáírva pl. hogy "megoldva". Én sokszor nyitok meg úgy témát, hogy válaszolnék rá, aztán látom: már bőven megtették mások. És még többször úgy, hogy "ez érdekel, mi a vége?" és távolról sincs még vége.
A WL-Etikettnek tartalmazni kéne azt is, hogy milyen a jó témacím. Javaslom a magyar Drupal oldalát példaként, bár ott nagyon kicsi ez az Etikett.
28

Egyetértek, pont tegnap

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 6. (K), 11.18
Egyetértek, pont tegnap gondolkodtam azon, hogy mostanában is volt jópár olyan téma, hogy feltette az illető a kérdést, érkezett egy csomó válasz, aztán vagy nem válaszolt semmit, vagy eltelt azóta három hét.
29

A legtöbb új felhasználó első

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 26. (Cs), 09.59
A legtöbb új felhasználó első fórumkérdésénél az első válaszban benne van: "használj kódszínezőt". Az jutott eszembe, ezt meg lehetne spórolni, ha a sikeres regisztráció oldalra felkerülne ez a szöveg kiemelten (pirosan, félkövéren).
30

Elférne egy mobil nézet is.

aky22 · 2012. Jan. 26. (Cs), 22.47
Elférne egy mobil nézet is. Így elég kényelmetlen mobilról nézni.
31

Be tudom tolni

janoszen · 2012. Jan. 26. (Cs), 23.32
Na, ha ezt valaki megírja CSS-ben, akkor szerintem be tudom tolni. A repóba van commit jogom.
33

Mennyire macerás megírni egy

aky22 · 2012. Jan. 27. (P), 10.12
Mennyire macerás megírni egy "mobil" CSS-t??? Gondolom dinamikus oldalszélesség, semmi csicsa, inkább színek, mint képek. Ezen kívül még mi sokra kell odafigyelni?
34

Nem a CSS-t megírni macerás,

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 27. (P), 10.43
Nem a CSS-t megírni macerás, hanem előtte megtervezni a layoutot. Szerintem célszerű külön html-t is készíteni hozzá, amiben a lehető legkevesebb, de még szükséges információ van csak benne.

A helyzetet nagyban bonyolítja, hogy egyre szaporodnak a nagyfelbontású mobileszközök, így elképzelhető, hogy több stíluslapot kell gyártani.
35

Nem feltetlen

janoszen · 2012. Jan. 27. (P), 10.45
Nezd meg a Smashing Magazine oldalat. Teljesen megdobbentem, amikor a 27"-os monitoromat ki tudta hasznalni ertelmesen.
36

Ez tényleg jó. Még 24"-on is

aky22 · 2012. Jan. 27. (P), 10.48
Ez tényleg jó. Még 24"-on is élvezhető
37

Nem igazán értem, miért írod

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 27. (P), 11.07
Nem igazán értem, akarsz ezzel mondani. Szerinted leült az egyszeri dizájner, és megcsinálta csuklóból, vagy pedig iteratívan végigmentek az összes fontos felbontáson, és egyesével megtervezték, hogy mi, mekkora, hol legyen és mennyi látszódjon belőle?
38

Ahogy elnézem, négy-öt

H.Z. v2 · 2012. Jan. 27. (P), 11.18
Ahogy elnézem, négy-öt felbontáson mentek végig. Érdemes kipróbálni változó ablakméretekkel. Nekem tetszik, ahogy megcsinálták.
39

Én nem is azt mondtam, hogy

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 27. (P), 11.23
Én nem is azt mondtam, hogy nekem nem tetszik : )
40

Még 32"-on is jó :D Mondjuk

inf · 2012. Jan. 27. (P), 12.04
Még 32"-on is jó :D Mondjuk én nem tartom meglepőnek... :-)
41

32" :D :O Becsókolok. Mennyi

aky22 · 2012. Jan. 27. (P), 12.14
32" :D :O Becsókolok. Mennyi volt basszus. Azt már át se lehet látni . ha a bal oldalát nézed nem látod a jobbot :D
42

80 centis LCD/Plazma tévé. Mi

H.Z. v2 · 2012. Jan. 27. (P), 12.38
80 centis LCD/Plazma tévé. Mi van ebben olyan nagy szám? ;)
Sacc/kb. 100-200ezer forintért már egész jókat lehet kapni.
43

Jó ha úgy vesszük hogy tv akk

aky22 · 2012. Jan. 27. (P), 12.41
Jó ha úgy vesszük hogy tv akk ok, de ha monitor amit kb 80cs-1m körüli távolságból nézel akkor úgy már kicsit nagy.
45

Monitornak használom, meg

inf · 2012. Jan. 27. (P), 12.43
Monitornak használom, meg filmet nézek rajta, ha épp nem kódolok... Nagynak nem nagy, legalábbis ha nincs totál csőlátásod. Olyan 40" felett kezdődhetnek a nagyok szerintem.

Annyi extra van ebben a mérettartományban, hogy figyelni kell az input lagra, mert beállítástól függően 25-200 msec is lehet, és a 200 már eléggé használhatatlan...
44

Yepp, monitor már nincs ilyen

inf · 2012. Jan. 27. (P), 12.41
Yepp, monitor már nincs ilyen méretben, legalábbis én nem nagyon láttam. 150k
46

Cikkek

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 28. (K), 13.44
Javasolnám, hogy a cikkek lehetnének kiemeltek, "sticky"-k egy ideig, hogy ne vesszenek el olyan hamar a süllyesztőben, és hogy legyenek így megkülönböztetve a blogmarkoktól. Ez szerintem különösen aktuális most, hogy végre felpörgött az élet, és Bártházi András ontja magából a bejegyzéseket.
47

Egy ideig így jártunk el, így

Joó Ádám · 2012. Már. 3. (Szo), 16.42
Egy ideig így jártunk el, így azonban a blogbejegyzések nem kapnak megfelelő teret, és úgy tűnhet, mintha nem volna új tartalom.
48

Szerintem is jobb a mostani

inf · 2012. Már. 3. (Szo), 22.30
Szerintem is jobb a mostani rendszer. A kereshetőségen kéne még fejleszteni, volt valami jó ötletem, amit le is írtam itt valahol, aztán helyeseltek is rá, de már elfelejtettem, hogy mi volt az, mindjárt előkeresem :D

Szerk:
Na megtaláltam.

Arról van szó, hogy szerintem, vagy ha szabad így fogalmaznom szerintünk érdemes lenne az egyes cikkeknél felsorolni azok függőségeit. Szóval, hogy milyen előzetes ismeretek szükségesek hozzá, illetve, hogy ezek milyen cikkekben találhatóak meg. Ugyanígy meg lehetne adni, hogy az adott cikkre milyen további cikkek épülnek. Ez alapján fel lehet építeni egy gráfot, amit be tud járni az olvasó.

Ez kis mértékben már teljesült, hiszen néhány cikkben már vannak visszautalások más cikkekre a szövegbe fűzött linkek formájában, viszont ha adatbázisba lehetne menteni ezeket az adatokat, akkor az nagyban javíthatná a kereshetőséget, illetve ha egy cikk megírásánál valamelyik függőségre nem tudunk visszautalni (mert még nem született róla cikk), akkor lehetne javaslatot tenni a többieknek, hogy arról a témáról írjon cikket.

Szóval ez a megoldás elég jól rendszerbe fogná az oldal tartalmát, a cikkek pedig nem vesznének el, mert a visszautalással kapcsolatot teremtenénk közöttük.
52

Ha megcsinálod, felvisszük az

Joó Ádám · 2012. Már. 4. (V), 15.20
Ha megcsinálod, felvisszük az egyes cikkek végére.
53

Ok, hát akkor csinálni fogok

inf · 2012. Már. 4. (V), 18.11
Ok, hát akkor csinálni fogok egy adatbázist róla. Köv héten elkezdem.
Esetleg ha megdobnátok egy cikkek és blog bejegyzések adatbázis részlettel (cím, tartalom, kulcsszavak), hogy dolgozni tudjak vele, annak örülnék.
49

Feliratkozás!

Karvaly84 · 2012. Már. 4. (V), 01.21
Már régebben eszembe jutott az ötlet, de most, hogy kiszúrtam a témát ismét, le is írom:

Jó lenne egy gomb a hozzászolásokhoz, amivel fel lehet iratkozni egy témára (forum, blog, stb), mert sokszor érzem, hogy követném a témát, de nem kivánok ez miatt hozzászolni, és igy amikor a saját lapomon a követésre megyek jelezné az új hozzászolásokat. Ez megoldható?
50

Globális

Poetro · 2012. Már. 4. (V), 02.14
Ugye létezik a globális követés oldal a Friss menüpont alatt. Én azt szoktam figyelni pár óránként, amikor épp van 10 percem.
51

De vak vagyok :D

Karvaly84 · 2012. Már. 4. (V), 03.32
De vak vagyok :D
54

Responsive hiba

prototype · 2012. Nov. 7. (Sze), 11.01
A mai nap folyamán vettem észre, hogy Samsung Galaxy SA-ról nézve a "Munka és állás" menünek csak egy része látszik. Kíváncsiságból meg szoktam nézni minden reggel, így viszont meglepetés volt, hogy nem találtam. :)
Screenshot a hibáról
55

Javitas

janoszen · 2012. Nov. 7. (Sze), 13.56
A responsive CSS-nek en vagyok az elkovetoje, mert egyik reggel mar nagyon idegesitett, hogy nem tudom normalisan olvasni a WL-t. Igazabol eleg ronda megoldas. Ha javitasz rajta, szivesen kiteszem.
56

Így valamivel jobb...

prototype · 2012. Nov. 10. (Szo), 10.01

#header #pagenav ul li a, #header #pagenav ul li {
    color: white;
    text-decoration: none;
word-wrap: break-word;
}
57

Vélemény

Hidvégi Gábor · 2012. Nov. 14. (Sze), 15.11
A "Vélemények az weblapomról" típusú témáknak célszerű lenne létrehozni egy fórumcsoportot.
58

Szerintem is

Pepita · 2012. Nov. 18. (V), 20.20
Nagyon pártolnám, ha lenne, de szerintem a csoport neve inkább "Vélemények a weblapomról" legyen!
59

Helyénvaló javaslat,

Joó Ádám · 2012. Nov. 20. (K), 16.07
Helyénvaló javaslat, létrehoztam.
60

Köszönöm.

Hidvégi Gábor · 2012. Nov. 21. (Sze), 10.05
Köszönöm.
61

Mobilra

Pallosi Péter · 2013. Feb. 2. (Szo), 09.24
Mobilra optimalizálás sokat szoktam telefonról netezni, és sokszor megnézem a weblabor oldalát,de mindig elvannak csúszva a menük,témák,hozzászólások pedig a telefonomon a felbontás 1136 x 640 Iphone 4s.

Lehetne ezzel valamit kezdeni vagy marad ez így?Más telefonról még nem próbáltam a honlapot lehet más felbontáson meg tökéletes nem tudom.
De,ha kell elkészítem a hozzá tartozó responsive webdesignt.
62

Bocsi most

Pallosi Péter · 2013. Feb. 2. (Szo), 09.28
Bocsi most olvasom,hogy volt erről szó,megcsinálnátok,hogy az én felbontásomon is lehessen jól böngészni vagy csináljam meg én?
70

Janoszen tartja karban a

Joó Ádám · 2013. Feb. 2. (Szo), 17.23
Janoszen tartja karban a mobilos stílust, ha küldesz neki foltot, akkor biztos kiteszi.
75

Hogy működik?

Pepita · 2013. Feb. 7. (Cs), 13.32
Hogyan tudom elérni / bekapcsolni a mobilos megjelenést? Még nem is láttam... :(
78

Keskenyre veszed a nem IE9

Poetro · 2013. Feb. 7. (Cs), 14.43
Keskenyre veszed a nem IE9 előtti böngésződet.
85

Nahát

Pepita · 2013. Feb. 7. (Cs), 21.05
Akkor - megrögzött IE8-asként - nem csoda, hogy eddig nem láttam.
Viszont OperaMini-n sem láttam különbséget (proxy). Örülnék linknek v. más, felhasználói beavatkozásnak, amivel aktiválható.
64

Ha mobilra

Pallosi Péter · 2013. Feb. 2. (Szo), 09.44
Ha mobilra is terveztek oldalt, akkor érdemes a user_agent-ből megállapítani, hogy milyen eszközről érkezik a lekérés. Nyilván mivel ez egy webfejlesztő oldal, ezért a PHP a téma. Csak tippként megemlítettem.
65

A responsive megoldásnak

Pallosi Péter · 2013. Feb. 2. (Szo), 09.46
A responsive megoldásnak kis oldalaknál van értelme, egy komolyabb portálnál vagy webáruháznál mindenképp kell a külön oldal.
66

Felcsaptál tanárnak?

Pepita · 2013. Feb. 2. (Szo), 10.41
Alapvetően igaz a user_agent, de
- sosem lehetsz biztos az igazságában;
- ki bővíti folyamatosan a mintáidat az eszközök piacra kerülésével egyidőben?!

Emiatt - szerintem - mindig kint kell lenni egy linknek a nézetváltáshoz. És nem kell másik honlap, csak másik view.
67

Dehogy :)

Pallosi Péter · 2013. Feb. 2. (Szo), 11.02
- ki bővíti folyamatosan a mintáidat az eszközök piacra kerülésével egyidőben?!

Igazad van.
Sok munkával járna,de használhatóbb mint egy responsive cucc.
68

Abszolút nem trollkodás:

deejayy · 2013. Feb. 2. (Szo), 11.32
Abszolút nem trollkodás: smashing magazine? Szerintem brutáljól megcsinálták a felületet.
76

Ja

janoszen · 2013. Feb. 7. (Cs), 13.58
Ja, csak nem probald meg lassu neten mobilrol nezni. A csillivilli embedded fontjaik miatt 60 masodperc, amig betolt a cikkek cimsora.
79

Nem tudod letiltani a

Joó Ádám · 2013. Feb. 7. (Cs), 14.46
Nem tudod letiltani a böngészőben, mint a képeket? Mondjuk media query-vel meg tudták volna oldani, úgy tűnik, nem gondolták át.
71

Máig nagyon sok gondot okoz a

Joó Ádám · 2013. Feb. 2. (Szo), 17.24
Máig nagyon sok gondot okoz a User-Agent alapú kiszolgálás, ne hirdessük a használatát.
81

Nem azonnal

Gixx · 2013. Feb. 7. (Cs), 16.06
...de havi szinten azért frissül a lista.

Sajnos tapasztalatom szerint nem kerülhető el mindig a User Agent alapú szortírozás, mert sok esetben a mobilok és a tabletek ugyanolyan felbontáson mennek már, mégis a fizikai méret miatt különbséget kellene tudni tenni, de ebben a media query nem túl hasznos.

Korábban probléma volt azzal is, főleg Androidon, hogy a böngészők "gyártója válogatja" alapon tudták meghatározni a képernyő felbontást, így hiába volt két 480*800-as felbontású Android, de ugyanazok a böngészők teljesen mást adtak vissza (menük, belógó elemek stb miatt), így megint csak használhatatlan volt a media query.

Egyre többen neteznek TV-n (natívan, vagy Android stickkel), mégis egy FullHD TV-n más, mint egy telefonon, megint csak a méretek miatt. Itt sem hatékony a media query.

Szóval bármennyire nem hatékony, nem lehet megkerülni teljesen a User Agent-et.

Egyébiránt, amint végre elkészül a saját fejlesztésű blog motorom, első bejegyzéseim között lesz egy User Agent refactoring javaslat :) Remélem, lesznek majd támogatóim :P
82

User Agent

Hidvégi Gábor · 2013. Feb. 7. (Cs), 16.45
És a problémát hogyan oldod meg? Minden népszerű készülékhez külön CSS-t/JS-t készítesz?
87

Mobilon

Gixx · 2013. Feb. 8. (P), 00.12
Nem kell minden készülékhez külön szórakozni. Tapasztalatból tudom, hogy elég csak bizonyos információkat detektálni, úgy mint ios, android vagy wp7, webkit vagy ie, milyen webkit verzió, és hogy esetleg tablet-e. Nem kell 100%-osan pontosnak lenni, elég csak megköleítőleg.

Az általam fent linkelt osztály egy módosított változatát használjuk, és a felhasználói visszajelzések alapján, elég nagy részben sikerül jól kezelni a helyzetet.

Amúgy mobilon a legritkább esetben szórakoznak azzal, hogy módosítsák a User Agent-et, mert irtó macerás. Problémát inkább csak néhány noname Androidos tablet szokott jelenteni, ahol "jófejségből" a Desktop mód az alapértelmezett.

De hogy konkrét példát is mutassak, a User Agentből különféle css classokat határozunk meg, amit a html tag kap meg:

<!-- Mozilla/5.0 (Linux; Android 4.1.1; Nexus 7 Build/JRO03D) AppleWebKit/535.19 (KHTML, like Gecko) Chrome/18.0.1025.166 Safari/535.19 -->
<html class="android_based webkit_535 nexus tablet android android_4_1_1 webkit"> 

<!-- Mozilla/5.0 (iPad; U; CPU OS 3_2 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/531.21.10 (KHTML, like Gecko) Version/4.0.4 Mobile/7B334b Safari/531.21.10 -->
<html class="ipad webkit_531 ipad tablet ios ios_3_2 webkit">

<!-- Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 9.0; Windows Phone OS 7.5; Trident/5.0; IEMobile/9.0; NOKIA; Lumia 800) -->
<html class="windows_based trident_5.0 windows windows_7_5 explorer">
És akkor elég csak ilyenekkel kompenzálni a hülyeségeket:

/* hasraütésszerű példák, csak demonstráció */
.android div.content {
    width: auto;
}

.android.webkit_530 div.content {
    width: inherit !important;
    width: 100%;
}

.tablet p {
    background: red;
}

.tablet.android p {
    width: 480px;
}

.tablet.ios p {
    width: 420px;
}
84

Nem az a baj, hogy

Joó Ádám · 2013. Feb. 7. (Cs), 18.21
Nem az a baj, hogy optimalizációhoz valaki felhasználja a User-Agentet, az a célja. A baj az, amikor nem kiválasztott klienseknek nyújt többletszolgáltatást, hanem a kiválasztott kliensnek nyújt csak szolgáltatást. Sajnos ez a fajta megközelítés máig elterjedt.
86

Ez valami téveszme lehet

Pepita · 2013. Feb. 7. (Cs), 21.17
Én pont mobildesign miatt kezdtem utánajárni User-Agent-nek, ha "most jött" a Júzer (nincs session-e), akkor elkérem, ez alapján állítok egy session-változót, hogy melyik design (a kettő közül). De kiteszek egy linket is, hogy cserélhessen, ha akar. Szerintem ez jó megközelítés, és nem tragédia, ha a minta ritkán frissül.
74

Lehetne több brush-t is

inf · 2013. Feb. 7. (Cs), 13.09
Lehetne több brush-t is használni, itt találtam párat:
http://www.undermyhat.org/blog/2009/09/list-of-brushes-syntaxhighligher/

Arra gondoltam, hogy mivel ezek betöltése erőforrás igényes, ezért lehetne egy lazy loading-ot csinálni neki, ami tényleg csak azt tölti be, amire szükség is van. Erre pont elég egy PRE selector, ill. utána a className-ek feldolgozása...
77

Arra gondoltam, hogy mivel

kuka · 2013. Feb. 7. (Cs), 14.17
Arra gondoltam, hogy mivel ezek betöltése erőforrás igényes, ezért lehetne egy lazy loading-ot csinálni neki, ami tényleg csak azt tölti be, amire szükség is van. Erre pont elég egy PRE selector, ill. utána a className-ek feldolgozása...
Erre már más is gondolt: SyntaxHighlighter.autoloader pont erre való. (Nálam ez így működik is a Weblaboron, Greasemonkey szkriptből röptébe cserélve le szintaxis színezőt. Sajnos annyi időm, hogy közzétehető formába öntsem, még nem volt.)
80

Vannak gondok a színezővel.

Joó Ádám · 2013. Feb. 7. (Cs), 14.48
Vannak gondok a színezővel. Ha van rá időtök, hogy pontos foltot küldjetek, akkor felviszem.
83

Hát nekem még a comment

inf · 2013. Feb. 7. (Cs), 18.19
Hát nekem még a comment folder-re sem volt eddig időm, azon is lehetne mit tákolni. :S Szóval részemről egyelőre csak felvetés volt ez a brush...
88

Javasolnék egy

deejayy · 2013. Feb. 8. (P), 18.25
Javasolnék egy stackoverflow-s gyakoralatot: mezei user is tudjon témanyitó szerkesztésére javaslatot, amit egy szerkesztő (vagy x számú user) elfogad. Pl. elfelejtett a kérdező colorert használni, akkor néhány mozdulattal meg lehet formázni, jóváhagyni, és egyből összeszedettebb a fórum :)
89

A témát utólag is tudja a

Hidvégi Gábor · 2013. Feb. 8. (P), 19.00
A témát utólag is tudja a felhasználó szerkeszteni már most is.
90

Bocs, kimaradt: "... más user

deejayy · 2013. Feb. 8. (P), 23.34
Bocs, kimaradt: "... más user által létrehozott ..."
Azt tudom, hogy sajátját maga tudja szerkeszteni.
91

Én nem látom értelmét.

inf · 2013. Feb. 9. (Szo), 17.25
Én nem látom értelmét. Mármint már most is elég sokan vannak, akik ki tudják utólag javítani ezeket a dolgokat, fórum témából meg nincs olyan rengeteg, hogy ne jutna kapacitás rá...
92

Előnézet működése

Schmidi · 2013. Feb. 11. (H), 13.59
Sziasztok,

álláshirdetés feladásakor az "Előnézet" gomb megnyomása minden esetben törli a pipát a "Weblaborhoz kapcsolódik" opció mellől.

5 percig nyomkodtam az előnézetet és nem értettem, hogy miért nem frissül, közben csak az volt a baj, hogy ez a checkbox eltűnt, hiába kattintottam be korábban.

Lehetne ezen a működésen módosítani?
Szerintem bőven elég lenne a checkboxot beküldéskor ellenőrizni, nem kellene minden előnézet frissítésnél.

Köszi,
Schmidi
93

Szerintem pedig checkbox sem

Joó Ádám · 2013. Feb. 11. (H), 16.33
Szerintem pedig checkbox sem kellene, úgysincs semmi értelme.
94

Szerkesztés

Schmidi · 2013. Feb. 11. (H), 17.00
Kérdés az előzőhöz kapcsolódva: hol tudom szerkeszteni a már beküldött (és megjelent) hirdetést? Azt írta ki a felvitelkor, hogy lehet, de sehol sem találom az opciót...
95

Egyelőre az

Joó Ádám · 2013. Feb. 11. (H), 17.01
Egyelőre az info##kukac##weblabor.hu-ra küldött levéllel.
96

friss hozzászólások

phr3ak · 2013. Feb. 17. (V), 19.01
Hi,

Tudnátok listázni a friss cikk hozzászólásokat főoldalon?

Köszi.
97

Van rá külön oldal, ami

Poetro · 2013. Feb. 17. (V), 20.15
Van rá külön oldal, ami elérhető a menüből.
98

Új hozzászólások esetén a

phr3ak · 2013. Már. 2. (Szo), 18.00
Új hozzászólások esetén a feliratkozottak értesítését mailben oldjátok meg légyszíves. Jobban pörögne az oldal.
99

Egyetértek

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 2. (Szo), 18.36
Jó ötlet.
100

+1, bár én betettem

inf · 2013. Már. 2. (Szo), 19.56
+1, bár én betettem könyvjelzők közé a követést, aztán napi 2-3x ránézek.
101

Az én whishlistemen is rajta

Joó Ádám · 2013. Már. 2. (Szo), 20.15
Az én whishlistemen is rajta van.
102

A weblabor github accountját

tgr · 2013. Ápr. 7. (V), 11.52
A weblabor github accountját figyeli valaki? Egy triviális pull requestem ott pihen három hete...
103

Nem jött róla értesítő. Most

Joó Ádám · 2013. Ápr. 10. (Sze), 20.34
Nem jött róla értesítő. Most egy migráció közben vagyunk, utána felviszem, köszi.
104

Óraállítás?

Pepita · 2013. Ápr. 12. (P), 21.05
Azt hiszem, nem jó a date_default_timezone_set, de mindenképp kicsit ciki, hogy most 21:02 van...
105

-

inf · 2013. Ápr. 12. (P), 22.09
Kicsit off:
Pont most beszéltük haverokkal, hogy mekkora marhaság ez a téli-nyári időszámítás...
106

Folytatva az offot: én

deejayy · 2013. Ápr. 12. (P), 22.42
Folytatva az offot: én múltkor azt olvastam valahol, hogy ez a reggel 6-8 körüli munkakezdés milyen hülyeség, mert már régen nem a tanyán dolgozunk, ahol ez fontos volt.
107

Jó hát ez tény... Én nagyon

inf · 2013. Ápr. 13. (Szo), 02.19
Jó hát ez tény... Én nagyon ritkán kódolok úgy, hogy 8-16-ig, inkább délután szoktam elkezdeni, és úgy estig, vagy megszakítással, mondjuk reggel egy keveset, meg este egy keveset. Jó, hát én megtehetem. Én amúgy azt nem értem, hogy a boltok ugyanakkor vannak nyitva, mint amikor az átlag szedi a gyapotot: hétköznap 8-17-ig. Ezek után hogy jusson el az ember vásárolni?
108

Nem marhaság

Pepita · 2013. Ápr. 13. (Szo), 02.23
Főleg környezetvédelmi szempontból. Inkább a többi országban is "reklámozni" kellene.

De egyébként meg mindegy, hogy mi a véleményünk róla: elég visszataszító, hogy a szakmai oldal nem jól műxik. (Tudom, egy csomó más javítanivaló is lenne, én ezt (is) érzem nagyon fontosnak.)
109

És lőn.

Joó Ádám · 2013. Ápr. 13. (Szo), 02.26
És lőn.
110

Szupi!

Pepita · 2013. Ápr. 13. (Szo), 02.55
Most viszont van egy (illetve dupla) hibaüzi:
•A fájl nem hozható létre.

válaszoláskor és a friss oldalon. Miért? (IE8)
Szerk.: FF alatt is.
111

Minden oldalon van, és nem

Joó Ádám · 2013. Ápr. 13. (Szo), 03.05
Minden oldalon van, és nem bug, hanem feature!
112

Vagyis?

Pepita · 2013. Ápr. 13. (Szo), 04.11
Kifejtenéd részletesen, miért és milyen fájlt kell(ene) létrehozni, és miért nem sikerül? Nekem a Drupal csak "szegről-végről", de érdekelne.
113

Nem derült ki, de Cece

Joó Ádám · 2013. Ápr. 13. (Szo), 18.15
Nem derült ki, de Cece megoldotta. A költözéssel függ össze.
114

Hirdetések

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 24. (P), 09.48
Lassan célszerű lenne létrehozni valami hirdetési felületet, mert az igény láthatólag meglenne rá. Kezdetnek lehetne tárhely/egyéb kategória, hogy ne a fórumok legyenek összeszemetelve.
115

Fizetett hirdetés?

Pepita · 2013. Május. 25. (Szo), 17.13
Én nem vagyok ellene, de ha pl. oldalsávban flash / egyéb csilivili reklámok megjelennek (kéretlenül) a Weblaboron, akkor valószínűleg igen le fog csökkenni a "Pepita-aktivitás". (Ez persze lehet, hogy egyeseknek tetszene. :))

Szerintem megfelelő felületen - ahol akkor látom, ha szeretném - hasznos is lehetne (tárhely-domain szolgáltatók, stb.).
117

Nyugalom

hunkris · 2013. Május. 25. (Szo), 19.56
Nyugalom, már minden normális böngészőre van adblockplus. :)
Esetleg írhatok majd egy greasemonkey szkriptet is.
118

Felesleges

Pepita · 2013. Május. 25. (Szo), 20.52
Egyébként egy cseppet sem vagyok ideges... :)

Ez nálam nem informatikai, hanem empátiai kérdés, tehát felesleges bármi szkriptet gyártani hozzá/ellene (amit mondjuk inkább magamnak oldanék meg, mint másét használjam).

Viszont mutatja a te hozzáállásodat, hogy mindjárt védekezni akarsz ellene... Szerintem semmi baj a fizetett hirdetéssel, ha az a helyén van.
119

Manapság már mindenhol ott

hunkris · 2013. Május. 25. (Szo), 21.15
Manapság már mindenhol ott vannak a reklámok, miért ne védekeznék?
120

Védekezni kell?

Poetro · 2013. Május. 25. (Szo), 21.31
Védekezni kell ellenük? Ártalmasak? Ugye te is pénzből élsz? Képzeld mások is. És nekik is kell valami bevétel. Gondolom te se örülnél, ha jönnének az ügyfelek, csináltatnak egy munkát veled aztán elfelejtenek fizetni.
121

+1

Pepita · 2013. Május. 25. (Szo), 21.55
És ha felhasználóbarát az a reklám, akkor még örülök is neki, csak ne tolják minduntalan az arcomba.
122

Komolyan, nem értem, most mi

hunkris · 2013. Május. 25. (Szo), 22.10
Komolyan, nem értem, most mi bajotok van.
A reklámok mindenhol ott vannak, és szerintem jogosan gondolom, hogy ha már a nap nagy részében óriásplakátokkal nyomják a képembe őket, akkor megérdemlem azt, hogy védekezzek ellenük, ahol nekem tetszik, és ahol van is rá lehetőségem.

Az pedig, hogy csinálok egy munkát, és nem fizetnek érte, teljesen más tészta, mivel alapvetően a reklámok nem egy embernek, hanem egy rétegnek szólnak, abban pedig bőven van ember, így nem számít sokat egy kiesése.

Az pedig tetőzi a dolgot, ha még egy szakmai fórumot is el akar valaki csúnyítani reklámokkal, ahol értelmes emberek beszélgetnek, nem pedig nyomorékok, akik ugranak mindenre, ami nagy betűkkel jól láthatóan írva.

És rendben, megértem, hogy a fenntartási költségeket is fedezni kell valamiből, de szerintem erre a reklám nem megoldás. Főleg, mivel az oldal forgalma relatív kicsi, és mint mondtam, értelmes emberek járnak ide, nem lenne belőle sok haszon, viszont arra elég lenne, hogy pár ember, aki nem védekezik, itt hagyja az oldalt.


Ezt hergelési szándék nélkül írtam, örülnék, ha ti is nélküle válaszolnátok, mert kissé durván fogadtátok a mondandómat.

Egyébként off irányba megyünk a vitatkozással.
123

Főleg, mivel az oldal

Joó Ádám · 2013. Május. 25. (Szo), 22.17
Főleg, mivel az oldal forgalma relatív kicsi


Kíváncsi vagyok, ezt mire alapozod.
124

Arra, hogy a hozzáértő

hunkris · 2013. Május. 25. (Szo), 22.22
Arra, hogy a hozzáértő szakmabeliek kevesen vannak, az ifjú trollok pedig prog.hu-ra járnak.
126

Ez nem ér!

Pepita · 2013. Május. 25. (Szo), 22.32
Nem ér megelőzni a kérdést! :) (l. 125)
125

Ne haragudj,

Pepita · 2013. Május. 25. (Szo), 22.30
nem akartalak megbántani - és nyilván Poetro sem.

megérdemlem azt, hogy védekezzek ellenük, ahol nekem tetszik, és ahol van is rá lehetőségem
Így van, és én is megérdemlem. Azt viszont nem érdemeltem meg, hogy te akarj engem "megvédeni". Minden harag nélkül: én is hadd döntsem el egyedül, hogy mit nézek meg, és milyen szkriptet akasztok és hova...
abban pedig bőven van ember, így nem számít sokat egy kiesése.
Namost, ha így kínálgatod a "védelmi szkriptjeidet", akkor sokkal több lesz az az egy, továbbá egy is számít.
egy szakmai fórumot is el akar valaki csúnyítani reklámokkal
Kb. ezért írtam, hogy a "hirdetések oldalra" kerüljenek, vagy mint a munka-állás rovat. Nem fogalmaztam (szándékosan) ilyen pontosan, úgysem (sokat) számít a véleményem. Viszont legalább a domain-tárhely szolgáltatóknak lehetővé kéne tenni, nem csak bevétel miatt, hanem szakmai hasznosság okán is.
mivel az oldal forgalma relatív kicsi
Azt hiszem örülnél, ha a te oldaladon lenne ennyi látogató... (Tényleg, Ádám, mostanában mennyi naponta?)

Akik értelmes emberek járnak ide, azok "meg tudják védeni magukat az ártalmaktól", így igazából nem is értettem, hogy mit akarsz nekem ajánlani. A spanyolviasz már régi, elavult.
kissé durván fogadtátok a mondandómat
Ez egyáltalán nem volt szándékos és szerintem te értettél félre egy-két dolgot.

Tényleg elég "offline" már, szóval szerinted hogyan legyenek / ne legyenek hirdetések?
127

Nem haragszom,

hunkris · 2013. Május. 25. (Szo), 22.50
elvégre ez egy fórum, vitatkozni ér. Sajnos a hangnemet itt nem lehet átadni, mint szóban, így néha vannak nézeteltérése(in)k.

Leszögezném, egyszer sem akartam senkit megvédeni, csupán utaltam rá, hogy lehet, és a scriptes rész is feltételes módban volt.

Egyébként, ha egy "hirdetések" oldalra kerülnek reklámok, annak annyi értelme lenne, mintha ki se lennének rakva.
Az utolsó kérdésedre a válaszomat valószínűleg kitaláltad az első kommentemből.

Zárójelben megjegyezném, nehéz ám mindenre figyelni, ha egyszerre több tűz között kell vitatkoznia, szóval ha valami probléma van még, amire nem válaszoltam, szóljatok.

Ádámnak: Nem az oldalt akartam fikázni azzal, hogy a nézettség kicsi, csak utaltam rá, hogy hasznos profithoz a magyar közösségnél sokkal nagyobb látogatottság kell(het).
130

csak utaltam rá, hogy hasznos

Joó Ádám · 2013. Május. 25. (Szo), 23.20
csak utaltam rá, hogy hasznos profithoz a magyar közösségnél sokkal nagyobb látogatottság kell(het)


A rendszeres megkeresések alapján ezt a hirdetni vágyó cégek másképp gondolják.
129

Tényleg, Ádám, mostanában

Joó Ádám · 2013. Május. 25. (Szo), 23.18
Tényleg, Ádám, mostanában mennyi naponta?


Naponta több ezer, havonta több tízezer egyedi látogató.
131

Köszi

Pepita · 2013. Május. 26. (V), 22.28
Ilyesmire tippeltem.
133

Ha már így szóba hoztad, én

Karvaly84 · 2013. Jún. 13. (Cs), 22.55
Ha már így szóba hoztad, én mellette vagyok az ötletnek, én az a fajta vagyok aki szereti a diszkrét és releváns reklámot. Pont a napokban vettem egy laptopot, amit egy oldalsávban szúrtam ki, és ha azt nem teszik oda sose találtam volna meg ezt az ár/értéket.

Tehát ha nem a prosztata gyógyszerek ráreklámozásáról lenne szó, sztem még hasznos is lehet.

De evvel kapcsolatban hagy javasoljam, hogy az is kerüljön megfontolásra, miként lehetne az oldal layout-ját erre a legjobban alkalmassá tenni, és ha már layout akkor esetleg a egy m.weblabor.hu domain-t is beüzemelni mert mobilon (hiába ugrik össze a menü sáv) olyan kicsik a hivatkozások hogy rendszeresen mellé nyomok.
134

Most nézem, hogy ez már nem

Karvaly84 · 2013. Jún. 13. (Cs), 23.08
Most nézem, hogy ez már nem mai téma nekem zölden világított :D
135

Reklám

Hidvégi Gábor · 2013. Jún. 14. (P), 07.15
A sörözésen Ádám azt mondta, hogy mivel a weblaboron soha nem volt reklám, ezen egyelőre nem szeretne változtatni.
116

Pont eme téma juttatta

hunkris · 2013. Május. 25. (Szo), 19.54
Pont eme téma juttatta eszembe, mikor nem találtam az új hozzászólást, hogy miért nem lehet mondjuk pirossal (vagy valami észrevehető színnel) kiemelni a legújabb hozzászólást?

Mert a hosszú témákat nem szoktam megnyitni alapból, még ha van új hsz is.
Valószínűleg más se.
128

https://github.com/inf3rno/we

inf · 2013. Május. 25. (Szo), 22.56
https://github.com/inf3rno/weblabor

Tákoltam én már hozzá gm scriptet, de nem jquery-vel van megoldva, a fél év alatt meg még nem volt időm hozzányúlni. Az esetek döntő többségében működik, de találkoztam már olyan aloldallal, aminél nem hajtogatta össze a commenteket. Kb ennyi. Ha van bármi ötlet, javaslat, akkor lehet issue-t beküldeni hozzá, esetleg beszórni a kódba.

Off: a fenti reklámos vita még mindig nem értem miért alakult ki... Biztos az időjárás... :D
132

Várhatóan mikor frissítitek a

Kubi · 2013. Jún. 13. (Cs), 18.26
Várhatóan mikor frissítitek a twitter-t a főoldalon? Napi szinten szoktam nézni, hiányolom :)
136

Gondolom véletlen, de a logó

MadBence · 2013. Júl. 5. (P), 16.34
Gondolom véletlen, de a logó eltüntetett "Weblabor" szövege nincs eléggé eltüntetve , 2560×1440 felbontásnál pont látszik :-)
137

Ezért (se) használj negatív

Joó Ádám · 2013. Júl. 5. (P), 16.56
Ezért (se) használj negatív margót a szövegbehelyettesítéshez.
138

Szeretnék írni egy cikket

inf · 2013. Aug. 15. (Cs), 16.36
Szeretnék írni egy cikket biztonsági kérdésekről.

Egyelőre session fixation, cross-site request forgery, session prediction, brute force, man in the middle, cross-site scripting, sql injection, rainbow table, amiket összeszedtem, meg hogy hogyan kell kivédeni őket, de csak nagyon vázlatosan. Jó lenne ezeket kiegészíteni, meg ellenőrizni, hogy mindenki úgy gondolja e, ahogy én. Arra gondoltam, hogy közösen megvitathatnánk a témát, esetleg közösen megírhatnánk a cikket, ha valakinek ehhez is kedve van. Rengetegszer találkozom sql injektálható kóddal, oda kapásból be lehetne linkelni...
139

Jó ötlet, szerintem célszerű

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 15. (Cs), 17.01
Jó ötlet, szerintem célszerű lenne neki gyorsan egy új témát nyitni.
140

megtörtént.

inf · 2013. Aug. 15. (Cs), 17.17
megtörtént.
141

Valami olyasmi, mint a php

tgr · 2013. Aug. 15. (Cs), 18.08
Valami olyasmi, mint a php security checklist, nagyon hasznos lenne, főleg ha haladó témákkal is foglalkozik. A különféle injectionökről már annyit írtak, hogy folyót lehetne velük rekeszteni, de pl. a man in the middle, clickjacking, cookie tossing, timing attackok, HTML 5 alapú technikák sokkal kevésbé ismertek, pláne magyar nyelven.
142

A clickjacking elvileg

inf · 2013. Aug. 15. (Cs), 18.23
A clickjacking elvileg X-Frame-Options header-el kivédhető. Én is csak nagy vonalakban futottam át a témát, azért gondoltam, hogy közösen többre mennénk. Szerintem a cikk forma erre az egészre nem a legjobb, mert folyamatosan bővülő listáról van szó, jobb lenne csinálni egy rakás kis fél oldalas blog bejegyzést, ami csak 1-1 témakört jár körbe, és ezt cikk sorozatba fűzni.
143

Mivel átfogó, időtálló

Joó Ádám · 2013. Aug. 15. (Cs), 18.44
Mivel átfogó, időtálló írásnak szánod, ezért a cikk (vagy cikksorozat) a legmegfelelőbb. Később, ha új támadási forma születik, és van, aki írna róla, az mehet egy blogbejegyzésbe vagy többet összegyűjtve újabb cikkbe.

A cikkek, bejegyzések, blogmarkok, könyvajánlók formai kategóriák, témakörök szerint a címkék volnának hivatottak felfűzni őket, csak a teljesen szabad címkézés miatt jelenleg ezt a szerepet nem nagyon töltik be. Ha rendbe lesznek szedve, akkor viszont az lehet a kiindulópontja egy-egy téma megismerésének.

Egyébként nagyon jó kezdeményezés, hiánypótló lenne.
146

Munka/állás rovat - felhasználói hitelesítés

Max Logan · 2013. Szep. 16. (H), 12.16
A Munka/Állás rovattal kapcsolatban az idők során több észrevétel érkezett, ezek közül az egyik a hirdetések publikálásának csúszásával kapcsolatos. Van egy konstruktív javaslatom a kérdéskört illetően.

A Facebook és pl. a Twitter is bevezette a hitelesített fiók fogalmát. Ezt meg kellene valósítani a Weblabor esetén is. Így a hitelesített/minősített felhasználók Munka/állás rovatba beküldött tartalmai azonnal megjelennének.

Azonnal hitelesített felhasználóvá válnának a Weblabor x éve aktívan és/vagy minőségi formában jelenlevő tagjai, továbbá az ismert és elismert iparági szereplők (legyenek ők cégek vagy éppen szabadúszók).

A nem hitelesített felhsználók hirdetéseit pedig egy gyors reagálású hadtest (3-5 ember a Weblabor közösségéből) tudná kvázi azonnal lereagálni.

Így véleményem szerint sokat javulna a helyzet és könnyebb lenne mindenki élete. A minősítéshez egy darab adatbázis mező felvétele és a kódhoz egyetlen feltétel hozzáadása kell.
147

továbbá az ismert és elismert

Joó Ádám · 2013. Szep. 16. (H), 12.51
továbbá az ismert és elismert iparági szereplők


Sajnos általában ők is képtelenek helyesírási és nyelvtani hibáktól mentes, logikus szerkezetben felépített hirdetést küldeni. Van, aki rendszeresen még arra sem veszi a fáradságot, hogy a felsorolások közé vissza tegye a valahol elveszett sortörést.

Nagyon kevés olyan hirdetés van, ami legalább minimális szerkesztést nem igényel, hogy vállalható, és a rovatban megjelent többi hirdetéssel többé-kevésbé konzisztens legyen.

De a helyzet javítására már megvan az elképzelés.
148

Szerintem egy részletes

inf · 2013. Szep. 16. (H), 13.00
Szerintem egy részletes űrlappal - helyszín, cégnév, szükséges ismeretek, előnyös ismeretek, stb... lehetne automatizálni a dolgot. Akár még azt is meg lehetne csinálni, hogy a regisztrált felhasználók felsorolják, hogy mihez értenek, és ha az passzol egy álláshirdetéssel, akkor küldeni nekik emailt, amennyiben ezt igénylik.
152

Olyasmi?

Pepita · 2013. Szep. 16. (H), 23.01
De a helyzet javítására már megvan az elképzelés.

Olyasmi, mint inf3rnoé? Az övét elég jónak tartom.
155

Ez egy elég nyilvánvaló

Joó Ádám · 2013. Szep. 17. (K), 14.12
Ez egy elég nyilvánvaló fejlesztési irány.
144

Kapcsolódó off témák

Max Logan · 2013. Szep. 16. (H), 11.43
Számtalanszor előfordult már, hogy egy-egy téma off irányba ment el. Ez többször minőségi, informatív diskurzust eredményezet, de talán sokan nem nézik jó szemmel az off-olást.

Javaslatom lenne, hogy legyen lehetőség adott téma címével megegyező (pl. [OFF] előtaggal) off téma létrehozására (adminoknak), az eredeti témából adott tread részletek átemelésével (áthelyezés). Az eredeti témánál pedig jelezni kellene (automatikusan), hogy van hozzá kapcsolódó off téma.
145

Nekem mindkét ötlet tetszik.

bamegakapa · 2013. Szep. 16. (H), 11.58
Nekem mindkét ötlet tetszik.
149

Megfontolandó.

Joó Ádám · 2013. Szep. 16. (H), 13.01
Megfontolandó.
150

Én ezt nem tartom jó

inf · 2013. Szep. 16. (H), 13.05
Én ezt nem tartom jó ötletnek, szerintem kifejezetten előny a prog.hu-s fórumhoz képest (ahol ezt a gyakorlatot követik), hogy szabadon lehet bármiről beszélni. Már a kiemelés ténye is megtöri ezt a szabadságot... Jobbnak tartanám flaggelni a hozzászólásokat, és beállítástól függően collapse-ot tolni az off topic-ra.

Az is kérdés, hogy mi van akkor, ha egy ilyen ág egy része off-topic, egy másik része viszont nem? Nem hiszem, hogy mindig teljesen egyértelműen szét lehet választani a kettőt.
151

Így van

Pepita · 2013. Szep. 16. (H), 22.59
A beállítható collaps szerintem nagyon jó ötlet, simán kliensoldalról is megoldható, ha hajlandóak vagyunk pl. beírni a komment címébe vagy tartalmába az off szót. Persze ez erőforrásigényes a kliensnél (ha mobil), ez számíthat. Lehetne szerveroldalon is, de az szerintem nehezebb ügy a CMS miatt (még mindig 6x?).
153

Le kéne cserélni a Drupalt

tgr · 2013. Szep. 17. (K), 08.42
Le kéne cserélni a Drupalt Discourse-ra, ott nagyon szépen lehet új témákat leágaztatni :)
154

Vállalod?

Pepita · 2013. Szep. 17. (K), 09.39
Mármint a "lecserélést", gondolom nonprofit... :)
156

Privát üzi BBCode?

Pepita · 2013. Szep. 19. (Cs), 01.46
A privát üzenetnél is ott vannak a gombok BBCode-segítségként. Nem furcsa? Én legalábbis nem nagyon szeretnék rész-HTML-t kapni, lehet meg se jönne. Vagy ez így jó? Nem plain/text mailt küld?

Ezen kívül én máshol nagyon hiányolom a {code}{/code} gombot, ha már vannak.
157

Én meg a betölthető nyelvek

inf · 2013. Szep. 19. (Cs), 01.56
Én meg a betölthető nyelvek listáját, hogy ne kelljen már kézzel beírni. Az igazi az lenne, ha címkézni lehetne a cikkeket, hozzászólásokat, etc... aztán a címkék alapján töltené be a brush-okat.