ugrás a tartalomhoz

Weblaboros cikkek

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 20. (K), 14.36

A Weblabor Hackathonon többek között beszéltünk a cikkek problémáiról: ami van, azt sokszor nehézkes megtalálni, ami nincs, az pedig jó lenne, ha lenne. Az elsőre a megoldás egy használható kereső, ez benne is van a teendők listájában, de mivel ez egy összetett feladat, valamennyit még kell rá várni, amíg az illetékesek tisztáznak minden technológiai részletet.

A második kérdés talán könnyebben orvosolható, és két aspektusa van:

A Weblabor olvasótábora milyen témákról olvasna szívesen?

A hozzászólások közt írjátok meg, mi az, ami érdekel titeket, és ha az elég támogatást kap, találunk olyasvalakit, aki cikket ír róla. Akár elméleti, akár gyakorlati probléma, legyél kezdő vagy haladó, kérdéseiddel és a válaszként kapott írással segítheted magad és a közösséget.

Ki az, aki szívesen megosztaná tapasztalatait akár az olvasók által kért, akár egy saját maga által választott témában?

Ha ilyen késztetést érzel, ne habozz, írd meg a kapcsolódó fórumba az ötleteidet, majd vedd fel a kapcsolatot a szerkesztőkkel. Nem gond, ha még nincs cikkírói tapasztalatod, vannak jópáran, akik szívesen segítenek az elindulásban, javítják az esetleges hibákat, és ötleteket adnak, ha megakadtál.

A Weblabor ISSN számmal rendelkezik, az itt megjelent cikkek ezért teljes értékű publikációnak számítanak például doktori képzésben.

 
1

A keresőt kik csinálják?

inf · 2011. Dec. 20. (K), 17.15
A keresőt kik csinálják?
3

pp, Török Gábor és talán tiku

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 20. (K), 18.44
pp, Török Gábor és talán tiku I tikaszvince. Az Apache Solr merült fel mint kurrens keresőmotor, csak tapasztalt ember kell a beállításához, pp valamelyik ismerőse.

Ha lesz időm, lehet kipróbálom én is egy virtuális gépen, mert kíváncsi vagyok rá.
4

Hát a Solr-t nem ismerem, uh.

inf · 2011. Dec. 20. (K), 18.45
Hát a Solr-t nem ismerem, uh. nem tudok segíteni :-) Egyébként sincs túl sok időm mostanában, majd Karácsony után...
7

Király Péter az akit ajánlottam.

pp · 2011. Dec. 20. (K), 23.02
Király Péter aki az általam ismert legnagyobb Solr mágus. Több mint hat éve foglalkozik a Solr-el, amit még akkor ismert meg amikor még csak egy Java kiterjesztés volt. A drupal.hu alatt működő keresőt is ő segített beállítani, hangolni. Hogy hogyan működik egy ilyen és milyen lehetőségek vannak a Drupalban arról egy nagyszerű előadást tartott Boros Ádám a Drupal Hétvégén.

pp
11

Vicces előadás :D Az laza

inf · 2011. Dec. 21. (Sze), 01.36
Vicces előadás :D
Az laza volt, amikor a README.txt-nél mondta a srác, hogy mindig ráfogják, hogy nem szeret olvasni, pedig többet olvas, mint egy bölcsész, csak más jellegű irodalmat... :D
2

A Weblabor olvasótábora milyen témákról olvasna szívesen?

Pepita · 2011. Dec. 20. (K), 17.34
Magam nevében:
- CSS és design irányelvek: miért van ma rengeteg fix pixelszélességű honlap? Miért alkalmazunk nagyon kevesen relatív betűméreteket? Miért kell(?) annyi és sokbyteos háttérkép egy "trendi" laphoz? Agyondesignolt honlapok contra akadálymentesség.
- Aktuális tárhely-szolgáltatók és -szolgáltatások, pro és contra, ezt inkább olyan "nagyoktól" olvasnám szívesen, akik (cégük) nem foglalkozik ilyen szolgáltatással.

Bárkinek hasznos szerintem:
- Elindulás HTML, CSS, js, php, mysql ben (ez lehetne egymásra épülő sorozat, és csak a nagyon-nagyon alapokat tartalmazza).
- HTTP protocoll: hogy műxik, mi megy végbe, stb., mindezt konyhanyelven, "nagymamateszttel".
- DNS felépítése, működése részletesen.
- Tárhely-szerver alapismeretek: hogy műxik, végrehajtási sorrendek, .htaccess lépésről-lépésre, biztonságról szóló cikkekre linkekkel.
- Valami olyan vitafórum, hogy ki-mit-hogy-csinál és miért-épp-úgy. (Itt lehet, hogy még nekem sem teljesen tiszta, hogy mire is gondolok, bocs. Esetleg összevonva a CSS... irányelvekkel.)

Amit esetleg vállalnék:
- Mihelyt tisztelt Mentorom is ráér ellenőrizni (és van rá érdeklődés): RSS bemutatása saját fejlesztésű olvasón és írón keresztül (miért fejlesztettem sajátot, nagy vonalakban hogy működnek a hírcsatornák, ...)
- HTML, CSS, PHP alapok.
5

ne itt

Crystal · 2011. Dec. 20. (K), 20.48
Azt légy szíves ne itt fejtsd ki, hogy mi a bajod napjaink webfejlesztési gyakorlatával, mert erről nem tud neked senki se cikket írni, és nem is ez a téma.

A HTTP jó ötlet, a html-css-js-php-mysql stack alapjairól szerintem nem érdemes írni.
10

Ott, ahol kérdezik

Pepita · 2011. Dec. 21. (Sze), 01.04
Azt légy szíves ne itt fejtsd ki ... nem tud neked senki se cikket írni, és nem is ez a téma.
Mint a címben is utaltam rá, egy kérdésre válaszoltam. Ha számodra túl részletesen, akkor elnézést kérek, de te sem vagy köteles elolvasni. Miért ne tudna?

a html-css-js-php-mysql stack alapjairól szerintem nem érdemes írni
Ezek szerint te szeretsz sűrűn ilyesmit válaszolni: "ez volt már téma itt és itt."
12

a html-css-js-php-mysql stack

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 21. (Sze), 09.38
a html-css-js-php-mysql stack alapjairól szerintem nem érdemes írni
Az állandó visszatérő kérdések a fórumon azt bizonyítják, hogy sokan ezekkel nincsenek tisztában. Joó Ádám szerint a Weblabor legolvasottabb cikke a CSS alapjai.
14

Szerintem ezt át lehetne

zsoc · 2011. Dec. 21. (Sze), 11.18
Szerintem ezt át lehetne hidalni egy "tutorial" szekcióval, vagy cikk kategóriával.

Nem mellesleg, nem muszáj mindent újra megírni, ha megtalálható egy adott cikk írója, és beleegyezik, akkor forrásmegjelöléssel át lehetne emelni a cikk tartalmát a weblaborra is.

Nyílván, aki tapasztalt, az ki tudja használni a keresőkben rejlő erőforrásokat, de ugye itt elsősorban olyanokra kell gondolni, akik mostanában kezdenek el ismerkedni a web mélységeivel.
15

Emlékeztető magamnak:

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 21. (Sze), 11.24
Emlékeztető magamnak: összeszedni a weblaboros cikkeket és kategorizálni őket.
17

Miért kéne elsősorban a

inf · 2011. Dec. 21. (Sze), 14.33
Miért kéne elsősorban a kezdőkre gondolni?
18

Az esetek 99%-ában olyanok

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 21. (Sze), 14.37
Az esetek 99%-ában olyanok tesznek fel a fórumokban kérdéseket, akik nemrég kezdtek el foglalkozni a témával. Láttad te már Török Gábort vagy Poetrot stb. segítséget kérni?
19

Kicsit sarkítod azt, amit

inf · 2011. Dec. 21. (Sze), 14.47
Kicsit sarkítod azt, amit írtam. Ez nem úgy működik, hogy van az abszolút kezdő, aztán hirtelen varázsütésre vér profi lesz. Sok év munkája kell, hogy benne legyen abban, hogy valaki eljut egy szintre. Szóval a kérdés még mindig ugyanaz, hogy miért az abszolút kezdőkkel kell foglalkoznia az oldalnak, miért nem mondjuk középhaladókkal (ha már ezeket a kategóriákat használjuk) ?
20

A hozzászólásom célja

zsoc · 2011. Dec. 21. (Sze), 15.11
A hozzászólásom célja elsősorban azt a problémát akarta érinteni, hogy a kezdők -egyébként is megjelenő- ismétlődő kérdéseit kezeljük.

Szerény véleményem szerint az oldalnak foglalkoznia kellene az új generációval is.
21

Én nem mondtam, hogy ne

inf · 2011. Dec. 21. (Sze), 15.18
Én nem mondtam, hogy ne foglalkozzunk velük, a kérdésem arra irányult, hogy miért rajtuk legyen a hangsúly?

Egyébként az alapvető probléma, hogy ők még azt sem értik, hogy keresniük kéne, különben megtalálnák maguktól a válaszokat. Talán annyi értelme van tutorialokat írni nekik, hogy be lehet linkelni, amikor újra felteszik ugyanazt a kérdést. Mondjuk egy karakter kódolással kapcsolatos tutorial kapásból kimehetne. Esetleg ez alapján lehetne olyan rendszert fejleszteni, ami új fórum téma nyitásakor rákeres a téma címében megadott szavakra. (Ilyen általában szokott lenni a fórumokban.)
26

Visszaolvastam a

zsoc · 2011. Dec. 21. (Sze), 19.26
Visszaolvastam a hozzászólásaimat, de sehol sem említettem, hogy kifejezetten rájuk kellene tenni a hangsúlyt.
27

De azt sem, hogy nem :D haha

inf · 2011. Dec. 21. (Sze), 22.20
De azt sem, hogy nem :D haha :D (Mondjuk én igyekszem közérthető cikkeket írni.)
22

Nem mondom, hogy csak és

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 21. (Sze), 15.27
Nem mondom, hogy csak és kizárólag ővelük kéne foglalkozni, csak a megfelelő cikkekkel ki kéne fogni a vitorlájukból a szelet, hogy ne írkálják tele a fórumokat az ismétlődő kérdéseikkel. Ha ez megvan, akkor lehet tárgyalni a magasabb szintű témákról, mert így csak elvonják a profik figyelmét.

Továbbá van itt egy usability probléma, ami szinte minden kezdőnél felmerül, és mindig valaki elismétli, hogy "használd a kódszínezőt". Ezt is meg kéne oldani.
25

Hát jó, de mondjuk akkor

inf · 2011. Dec. 21. (Sze), 17.04
Hát jó, de mondjuk akkor válasszuk külön azt, hogy valaki képtelen megfogalmazni és formázni, amit akar, meg hogy kinek milyen szintű tudása van webfejlesztésben. A kettő mondjuk összefügg, de attól még két külön dolog.

Talán lehetne olyat, hogy első post / comment beküldésekor végig kelljen menni egy tutorialon, ahol bemutatja az oldal, hogy hogyan lehet postolni, meg ki lesz írva a végén, hogyha valaki ilyen egyszerű szabályokat nem követ, akkor töröljük a postját.
28

Lehet érdemes lenne a

Pethical · 2011. Dec. 22. (Cs), 01.55
Lehet érdemes lenne a szerkesztő formázó gombjait kényelmes, jól látható és mindig látható helyre tenni, ahol az ember általában megszokta. Azaz felülre. :-) Ezen kívül kicsit beszédesebbé tenni őket, azaz a {} helyett esetleg kód, forráskód, code, source, sourcecode, vagy hasonló szöveg kellene rá esetleg.
Akkor már mindjárt meg lenne növelve az esélye, hogy az először erre járó emberke észrevegye, hogy jé, lehet ilyet is.

A kezdőknek pedig lehet érdemes létrehozni egy kereshető FAQ-ot, ami a képébe ugrik, amikor ide navigál, mert kérdezni akar.
37

Itt a lényeg

Pepita · 2011. Dec. 29. (Cs), 19.40
Ha ez megvan, akkor lehet tárgyalni ...

Pontosan.
6

Én akartam írni egy cikket az

Karvaly84 · 2011. Dec. 20. (K), 21.03
Én akartam írni egy cikket az OOP-ről a JavaScript kontextusában, de letettem róla, mert akkor lett volna megfelelő terjedelmű ha levezetem az alap prototípus alapú öröklődés folyamatát és a konzekvenciák levonása után dolgozom ki a megoldást a hiányosságokra. Nos vissza kerestem pár cikket olyan 2007-2008 környékéről azt hiszem, és lényegében a bevezetésben semmi újat nem tudtam volna írni.

Egyébként arról szívesen olvasnék cikket, hogy nagyobb JavaScript library-k fejlesztésénél milyen konvenciók követendők. Pl. egy cikk a névtér kezelésről, és hogy az most package vagy namespace, mert láttam így is úgy is, bár szerintem a namespace lenne a helyes utalás. Na meg hasonló dolgok amik érdekesek egy összetettebb kód írásában.
8

nagyobb JavaScript library-k

Crystal · 2011. Dec. 20. (K), 23.55
nagyobb JavaScript library-k fejlesztésénél milyen konvenciók követendők

Szerintem semmilyenek :) egy névtéren belül legyen, azon belül aztán azt taknyolsz, amit jólesik. A névtér vs. package meg szerintem mindegy, mindkettő elfogadható, elvégre ilyen nyelvi elemek nincsenek is javascriptben, csak egy objektumot éppen névtérnek/csomagnak használunk és nevezünk, más nyelvekből vett analógiával élve.
9

Package foglalt szó,

inf · 2011. Dec. 21. (Sze), 00.46
Package foglalt szó, egyébként jobb a namespace, mert nem készítünk belőle jar fájlokat...
13

Néhány téma, ami érdekes lehet...

prototype · 2011. Dec. 21. (Sze), 11.13
Sziasztok!

Ámbár rendszeres olvasótok vagyok, nem sűrűn írok a fórumba, vagy a hozzászólások közé, azonban most elmondanám engem személy szerint milyen témák foglalkoztatnának:

- Zend/Symfony/Yii az alapoktól,
- Drupal,
- Webes biztonság,
- Usability,
- SEO

Néhányaknak talán kissé unalmasnak tűnhetnek a feljebb említett témakörök, engem személy szerint (és remélem másokat is) érdekelne néhány szaftos, mélyen belemászó bejegyzés.
16

Tesztelés

Szigyártó Mihály · 2011. Dec. 21. (Sze), 14.11
Engem érdekel a megjelent cikkel teszteléssel kapcsolatban, hogy mi a szép megvalósítása egy Session osztálynak, amit lehet tesztelni is fennakadás nélkül, illetve buktatók, amelyeket ne kövessünk el egy rendszer tervezésekor, ha tesztelni akarjuk. Foglalkoztam is vele egy keveset, találtam megoldást is, de nem hiszem, hogy a legjobbat.
Érdekes lehet DBUnit kiegészítéssel is foglalkozni, plusz még biztos van, amibe én nem futottam bele még, nem tudom ez egy teljes cikket kiadna-e.
23

amirol olvasnek: - eletszagu

Tyrael · 2011. Dec. 21. (Sze), 15.34
amirol olvasnek:
- eletszagu problemak, es a megoldasok, esettanulmanyok. pl:
adott egy rendszer, rendelesazonositokat general, szetterheli a kozponti szervert, ehelyett kitalaltuk, hogy mennyivel jobb lenne egy UUID-s megoldas bevezetese, utananeztunk a lehetseges buktatoknak, pro contra erveknek, ezek alapjan ugy tunt, hogy pont a mi esetunkre idealis. implementaciokat valasztottuk ki tuzetesebb megvizsgalalsra, a community, kodstabilitas, kiadasok gyakorisaga, ar, teljesitmeny, etc. alapjan ugy dontottunk, hogy ezt valasztjuk, az implementacio soran egyetlen nagyobb problema utkoztunk, az altalunk hasznalt OS/disztribucioban elerheto verzio meg nem tamogattazt a nagyon hasznos Z featuret, javitast, emiatt alternativ modon forrasbol/egyeb tarolobol kerult telepitesre, azota is hasznaljuk, nem volt vele semmi problema, utolag visszatekintve jo dontes volt, a teljes atallas osszesen X napot vett igenybe, es leallas nelkul sikerult uzembe allitani az uj verziot.
- uj technologiak, trendek bemutatasa, a szakmat erinto esemenyek elemzese (silverlight, flash, html5 jovoje az adobe es a microsoft friss bejelentesei alapjan, etc.)
- hazai (webes) projectek bemutatkozasa, nem csak hazai projectek belso mukodesbe bepillantas (drupal internals, php-internals, etc.), ok milyen problemakkal kuzdenek eppen, etc.
- IT biztonság (inkább best-practice, meg mitigation vonalon fejlesztoknek szoloan, tehat nem a linux kernel sebezhetosegeirol)
- minosegbiztositas (CI, TDD, BDD, selenium, Zombie.js, refaktoring, etc.)
- hosting, cloud szolgaltatok/rendszerek bemutatasa (heroku, google appengine, amazon ec2, etc.)
- teljesitmenyoptimalizacio kliens es szerver oldalon
- szemantikus web
- project/karrier/time menedzsment, egyeb hatekonysagnovelo (vagy eppen kerulendo antipatternek) bemutatasa.

jobban belegondolva, cikket is hasonlo temakorokben irnek (kiveve szemantikus web, mert abban csirke vagyok)
24

Amiről olvasnék (blogmarkokat)

erenon · 2011. Dec. 21. (Sze), 16.30
Szívesen olvasnék a szakmában dolgozók tollából arról, hogy hol tanultak és hol helyezkedtek el, mivel foglalkoznak, foglalkoztak, milyen kihívások érik őket az iparban.
29

Amiről szívesen olvasnék:

Kubi · 2011. Dec. 22. (Cs), 14.06
Amiről szívesen olvasnék: webes alkalmazás, projekt indítása buktatói, mire kell oda figyelni, jogi követelményei, körvonalakban.

Amiről szívesen írnék: symfony 1.4 keretrendszerben életszagú példák megvalósítása, később symfony 2-ről is akár
30

szerintem 1.4-rol nincs

Tyrael · 2011. Dec. 22. (Cs), 15.50
szerintem 1.4-rol nincs ertelme irni, marmint uj projectet symfony1 alapokon nincs ertelme inditani szerintem.

Tyrael
31

Ezzel nem feltételen értek

Kubi · 2011. Dec. 22. (Cs), 16.42
Ezzel nem feltételen értek egyet, pont, hogy új projektet indítani (ha már előzőleg is symfony-ban dolgozott az ember) nem éri meg még symfony 2-ben, 1.4-hez képest akkora változások vannak benne, hogy rengeteg időt venne el a már kész és jól működő saját pluginek átírása plusz a symfony 2 helyes használatának a megtanulása.

Persze, kezdőknek inkább a symfony2-t ajánlom, lassan ismerkedek azzal is, megoszthatom arról is a tapasztalataimat.
32

13 honap mulva veget er az

Tyrael · 2011. Dec. 23. (P), 22.57
13 honap mulva veget er az 1.4(es ezzel az 1.x ag) tamogatottsaga.
egy most indulo projectet nem epitenek ilyen alapokra.

Tyrael
33

Cikkek

janoszen · 2011. Dec. 24. (Szo), 20.54
Ha a cikkek exponálása megoldott, nekem rengeteg cikkem van az ötlettárban.
34

Melyik szinten lévőkkel foglalkozzon az oldal?

haho · 2011. Dec. 28. (Sze), 01.51
Komolyan ezt latolgatják egyesek, hogy melyik kategóriának szóljon az oldal?
És magamról azt mondanám, hogy mivel tudásomat nem iskolában vettem fel, nekem konkrétan a weblabor (ami természetesen bizonyos embereket jelent: pl. az oldal fenntartóit, az oldal aktív tagjait) segített, hogy 0 tudásból kezdővé, kezdőből pedig később az alap-, majd a közép kategóriáig jussak (most kivételesen így fejezem ki magam, bár a kategorizálásért nem vagyok oda).

Nem vagyok vele tisztában, hogy mi a megfogalmazott célja jelenleg az oldalnak, de én azt mondom, hogy: NEM VALAMELY KATEGÓRIA ISTÁPOLÁSA LENNE A CÉL, HANEM AZT KELL CÉLUL KITŰZNI, HOGY BÁRKI A WEBLABOR SEGÍTSÉGÉVEL (a munka, sok gyakorlás, stb. mellett) FELJEBB TUDJON LÉPNI A KATEGÓRIÁK SORÁN. Akár a 0-ról a profiig, persze mint utaltam rá, a weblabor ebben segíthet, de nyilván sok gyakorlás is kell. Azonban a weblabor nem csak segíthet, de gyorsíthat ezen a folyamaton. Szerintem most is ezt teszi, de az újításokkal (amikről pl. most beszélünk) ezt a folyamatot még inkább felgyorsíthatja, ezzel rengeteg segítve minden szinten lévő programozónak.
Nyilván a felső kategóriának (akiknek a többsége inkább csak segít másoknak) pedig úgy szolgálhat, ha bevonja őket az oldal építésébe, valamint ha a friss híreket közli vagy azok forrásai rámutat, mert az újdonságokat ugye még a profik sem ismerik.

Mindent egybevetve én úgy gondolom, hogy bár okosnak tűnhet megkérdezni, hogy miről akartok cikket emberek, de szerintem az iskolában sem kérdezhetjük meg, hogy miről akartok tanulni, mert senki nem fog tudni rá válaszolni. Lesznek jobb, rosszabb válaszok, de teljes körű tantervet egy nebuló sem fog beadni.
Az pedig még nyilvánvalóbb, hogy aki pedig ezt az üzenetet nem olvassa vagy pedig aki majd csak még ezután lesz az oldal olvasója annak meg lehetősége sem lesz válaszolni.

A weblabor közvetlen csapatának és az oldal legaktívabb tagjainak kellene mérlegelni, hogy milyen típusú új szolgáltatások kellenek vagy milyen régieket kellene felújítani és itt nem az lenne a válasz, hogy jobb cikkek, hanem, hogy cikk erről és erről, így és így.
Amit pedig érdemes nyíltan megkérdezni az az, hogy azokat ki írná meg.
Ennek egy másik oka (amellett, hogy a fórumozók nem fognak tudni teljes körű választ adni) az is, hogy az oldal tulajdonosai rendelkeznek adatokkal pl. arról, hogy jelenleg mi a népszerű (pl. melyik típusú cikkek, melyik kérdések).

Szóval itt a weblabornak kellene komolyabban megmozgatnia az agyát egy ilyen vitaindítás helyett (vagy inkább mellett, mert az itteni válaszok jók arra, hogy ötletet adjanak, de semmi többre).


És a cikkekkel kapcsolatban még annyit tennék hozzá, hogy szerintem úgy kellene gondolkozni, és a cikkeket irányítottan úgy kellene megírni, hogy szóljon mindenkinek. Nem arra gondoltam, hogy szóljon a profiknak és a kezdők hámozzák ki, hogy ők mit értenek meg belőle és az szól nekik. Hanem arra gondolok, hogy minden cikk legyen az oldalon besorolva egy kategóriába (pl.:kezdőknek, haladóknak, profinak és ilyeneket is lehetne, hogy: haladóknak és profiknak), ezen kívül a weblabor csapata üljön le és gondolja végig, hogy hogyan kellene felépülnie egy jól érthető, hasznos cikknek és tegyen közzé az oldalon egy sablont, amire a cikkírók építkezhetnek. Illetve az oktató jellegű tartalmakhoz jó lenne egy önkéntes csapatot toborozni, akik kiszűrik az esetleges súlyos hibákat a cikkekben és amíg ez a kis csapat nem olvasta át a cikket addig a cikk mellett megjelenhetne valami jelzés erről.

Nekem ezek jutottak eszembe...
35

minden cikk legyen az oldalon

inf · 2011. Dec. 28. (Sze), 03.03
minden cikk legyen az oldalon besorolva egy kategóriába (pl.:kezdőknek, haladóknak, profinak és ilyeneket is lehetne, hogy: haladóknak és profiknak), ezen kívül a weblabor csapata üljön le és gondolja végig, hogy hogyan kellene felépülnie egy jól érthető, hasznos cikknek és tegyen közzé az oldalon egy sablont, amire a cikkírók építkezhetnek. Illetve az oktató jellegű tartalmakhoz jó lenne egy önkéntes csapatot toborozni, akik kiszűrik az esetleges súlyos hibákat a cikkekben és amíg ez a kis csapat nem olvasta át a cikket addig a cikk mellett megjelenhetne valami jelzés erről.


Szerintem is felejtsük el ezt a kezdő meg profi kategorizálást, mert értelmetlen, ugyanis nagyon sokan nem tudják belőni magukat a megfelelő helyre... Minden ilyen csak viszonyítás kérdése.

Annak szerintem jóval több értelme lenne, ha minden cikkhez lenne egy felsorolás, esetleg linkek listája arról, hogy milyen előzetes ismeretek szükségesek hozzájuk. Így a bevezető részek jóval rövidebbek lehetnének, és a cikk írója a választott témára (nem pedig az előismeretekre) tudna koncentrálni.
36

+1

pp · 2011. Dec. 28. (Sze), 13.34
+1
38

+1, és

Pepita · 2011. Dec. 29. (Cs), 19.55
Annak szerintem jóval több értelme lenne, ha minden cikkhez lenne egy felsorolás, ...
és ha ezek az ismeretek nem találhatók meg wl-cikkekben, akkor előbb azokat kellene megírni. Tudom, hogy ez hatványozza a munkát, de egy "kezdő" számára egy "haladó" is tud cikket írni, tehát nem feltétlenül a 8-10 aktív profira hárulna az összes kulimunka. (Én is utálom a kategorizálást, ezért (is) pártolom nagyon az "előzetes ismereteket".)
39

Így van!

haho · 2012. Jan. 2. (H), 05.00
Köszönöm, hogy továbbgondoltad az én hozzászólásomat. ÉS TELJESEN EGYETÉRTEK VELED! Ahogy Te is utaltál rá a kategóriák általában szubjektív dolgok. Tehát az adott cél eléréséhez a te ötleted az igazán szuper.
Remélem ez a megoldás a közeljövőben megvalósul az oldalon!!!
40

Szerintem a haladó

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 2. (H), 11.45
Szerintem a haladó felhasználók meg tudják mondani, hogy egy cikk milyen kategóriába sorolható, mert nekik már van rálátásuk a szakmára. Persze ettől függetlenül sokszor ez valóban nehezen dönthető el, de azért érdemes megpróbálni, én meg is tettem múlt héten, íme:

weblabor cikkek kategorizálva

Az első harminc-negyven cikknél egyébként maguk a szerzők megtették ezt, szóval nem lehetetlen.
41

Persze, a kettőt akár

inf · 2012. Jan. 2. (H), 12.49
Persze, a kettőt akár párhuzamosan is lehetne vezetni, esetleg a függőségek számából lehetne automatikusan számítani a szintet.

Ez a függőség elég sok információ tartalommal bíró dolog, lehet szintezésre következtetni belőle, illetve lehet a függőségek tartalmát vagy címkéit használni a kereséshez, vagy esetleg egy fát csinálni a cikkek függőségeiről... Szerintem mindegyik növeli a tartalom kereshetőségét, meg talán megoldja azt a problémát, hogy a régi cikkek elkallódnak...
42

sőt, az sem rossz dolog, hogy

szabo.b.gabor · 2012. Jan. 2. (H), 16.59
sőt, az sem rossz dolog, hogy ha egy cikket végigolvasol, akkor az alján fel lehetnek sorolva az arra a cikkre épülő további anyagok.
43

Mondasz valamit :D Szerintem

inf · 2012. Jan. 2. (H), 17.34
Mondasz valamit :D Szerintem elég lenne csak ezt a feature-t bevinni, többet érne, mint a címkézés...
44

Akkor hajrá, srácok, a pár

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 2. (H), 17.39
Akkor hajrá, srácok, a pár sorozattól eltekintve még nem sok olyan cikk van itt, a weblaboron, ami másikra épül : )
45

weblabor cikkek kategorizálva

Pepita · 2012. Jan. 2. (H), 21.02
Ezt rögtön le is mentettem, van közte néhány, amit én még nem olvastam, de kell...
Viszont van olyan is, ami helyett jobbat/másikat kéne írni szerintem (pl. Dinamikus betűméret választó: a plussz css-ekben px-betűméret, a common.css-ben az x*em viszont önmagában megoldja - és ez a legjobb megoldás! - a bevezetőben említett gyengénlátó-problémát).
És ahogy - még csak átfutva a listát - látom, tényleg sok megírandó cikk volna a kezdők számára...
Ha a kategóriákat beszédesen elnevezitek - mint pl. a listádban - akkor szerintem sem nagy gond a cikkeket "besorozni".
Így tovább!
46

Pár cikket ki is hagytam

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 2. (H), 21.41
Pár cikket ki is hagytam egyébként, mert már egyáltalán nem relevánsak.